Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Matīss Rožlapa: "Izraēlai ir vairākas bīstamas spēlētājas"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Matīss Rožlapa: "Izraēlai ir vairākas bīstamas spēlētājas"
Matīss Rožlapa. Foto: LBS

"Latvijai jāspēlē, lai neļautu izveidot situācijas Izraēlas spēles veidotājām. Ja tas izdosies, pārējās izraēlietes nevarēs izmantot savas stiprās puses," sieviešu basketbola valstsvienības treneris Matīss Rožlapa dalījās iespaidos par "Trīs zvaigžņu" pirmo pretinieci.

Izraēla ir nodrošinājusi vietu finālturnīrā, tādēļ tās sastāvs veidots ar skatu uz nākotni. Astoņas no 12 spēlētājām dzimušas 1996. gadā un vēlāk. Aleksandrai Koenai ir 28 gadi, Marjamai Hanunai 27 un Šahdai Abudai 26. Vienīgais izņēmums – 1984. gadā dzimusī Dženifera Fleišere.

Vienpadsmit no 12 basketbolistēm sacenšas vietējā līgā. Siltais klimats un ASV līdzīgais spēles stils uz Vidusjūras piekrasti atvilina daudzas NCAA augstskolu absolventes – Izraēlā pirmos soļus profesionāļu karjerās spēra Gunta Baško un Liene Jansone.

“Izraēlas līgā spēlē ļoti daudzas amerikānietes,” atzina Rožlapa. “Šī iemesla dēļ Izraēlas basketbolistes parasti ir lomu spēlētājas. Daudzas labas metējas – Izraēla ir komanda, kura labi spēlē no distances. Varbūt nedaudz pietrūkst spēles veidotājas.

Divpadsmitā spēlētāja – viņa arī valstsvienības kapteine – šogad spēlē ārzemēs. “Spēles veidotāja ir Īdena Rotberga, kura pārstāv Beļģijas līgas komandu “Liege” un spēlē Eiropas kausā. Gaidāms, ka Izraēla centīsies spēlēt ātru basketbolu un daudz metīs no perimetra.”

Zināms, ko var atsevišķas spēlētājas, bet Izraēlu kā komandu vēl nāksies iepazīt. “Klāt nākušas jaunas spēlētājas, mainījies galvenais treneris – Izraēlas spēles zīmējums ir noteikti pamainījies. Īsti paļauties uz iepriekšējā cikla vērtējumu nevar, taču nedomāju, ka komandas spēles stils būtiski mainīsies. Arī pirms tam viņas spēlēja ātri, veidojot situācijas no trīspunktu līnijas.”

Izraēlas galvenais treneris Šārons Drukers sieviešu komandā strādā pirmo reizi. “Zinām, kā treneris strādāja ar vīriešu komandām. Drukeram patika spēlēt dažādas aizsardzības – gan “pick-and-roll” aizsardzību, gan citādi. Uzbrukumā viņš mēģināja izspēlēt bumbu snaiperiem. Jāsaprot, kura informācija jāpaņem un jānodod spēlētājām. Vairāk domājam par savu spēli.”

Vairākas Izraēlas basketbolistes spēlējušas NCAA. Fleišere ir “Pennsylvania” absolvente, Koena pārstāvējusi “Northwestern”, bet Šahda Abuda – “Northwestern State”. “Tas notika pirms vairākiem gadiem, tādēļ galvenā uzmanība bija jāpievērš sniegumam Izraēlas līgā. Gan mazās, gan garās spēlētājas ir diezgan līdzīgas savās darbībās – informācija ir par visām.

“Pieredzējusī Aleksandra Koena ir galvenā garā spēlētāja. Kreile Daniela Karša var darboties kā otrā spēles veidotāja. Mirjama Hanuna ir saspēles vadītāja Eiropas kausa komandā “Ramla” – var gan saasināt, gan iesaistīt pārējās spēlētājas. Jāuzmanās arī no spēka uzbrucējas Danielas Raberes.”

Rožlapa nākamgad trenēs Latvijas U20 izlasi.