Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:813, Did:0, useCase: 3

Vimbldonas vicečempions Niks Kirjoss – tenisa sliktais zēns

Kristiāns Dilāns
Kristiāns Dilāns

Vimbldonas vicečempions Niks Kirjoss – tenisa sliktais zēns
Niks Kirjoss. Foto: EPA/Scanpix

2022. gada 10. jūlijā Niks Kirjoss pirmo reizi karjerā spēlēja Grand Slam turnīra finālā, Vimbldonā četros setos zaudējot Novakam Džokovičam. Lai arī spēlēšana prestižākā tenisa turnīra finālā ir ievērojams sasniegums, Kirjosu pēc karjeras beigām līdzjutēji, visticamāk, atcerēsies kā ļoti spilgtu tēlu tūrē ar sliktā zēna slavu. Šajā rakstā sīkāk apskatīsim austrālieša līdzšinējo karjeru un to, kā Kirjoss ticis pie sliktā zēna birkas.

Niks Kirjoss piedzima 1995. gada 27. aprīlī Austrālijas galvaspilsētā Kanberā grieķu izcelsmes tēva un malaiziešu mātes ģimenē. Teniss nebija Kirjosa pirmais sporta veids – viņš bērnībā aizrāvās ar basketbolu, kam ļoti aktīvi seko joprojām. Austrālietis tenisam pievērsās 2008. gadā, būdams 13 gadus vecs, bet divus gadus vēlāk jau triumfēja pirmajā Starptautiskās tenisa federācijas (ITF) rīkotajā turnīrā Fidži.

2011. gadā Kirjoss izpelnījās Austrālijas Sporta institūta stipendiju, kas talantīgajam jaunietim pavēra iespēju ikdienā trenēties labākos apstākļos un sacensties pret valsts labākajiem tenisistiem. Vēl divus gadus vēlāk Kirjoss kļuva par pasaules junioru ranga pirmo numuru un uzsāka profesionāļa karjeru.

Pieaugušo tenisā austrālietis sevi nopietni pieteica 2014. gada Vimbldonā. Toreiz Kirjoss aizkļuva līdz ceturtdaļfinālam, pa ceļam sakaujot 13. raketi Rišāru Gaskē un tā brīža pasaules ranga līderi Rafaelu Nadalu. Kirjosa iespaidīgo skrējienu Londonā apturēja kanādietis Milošs Raoničs, triumfējot četros setos. Sasniegtais Anglijā ļāva ielauzties ranga simtniekā.

Tenisa pasaule gaidīja turpinājumu un Niks to arī sagādāja, nākamajā sezonā iekļūstot ''Australian Open'' ceturtdaļfinālā un pēcāk ātri vien nonākot ranga trīsdesmitniekā. Vēl sezonu vēlāk Kirjoss sasniedza līdz šim augstāko pozīciju ATP rangā, oktobrī ieņemot 13. vietu.

Turpinot kāpt ATP rangā un pieaugot līdzjutēju un žurnālistu interesei, Kirjoss arvien biežāk nonāca uzmanības centrā ar tenisa spēli nesaistītu iemeslu dēļ. Austrālietis jau karjeras ievadā nav kautrējies izrādīt emocijas un teikt, ko domā, taču pasaules tūre ar viņa nesavaldību un skarbo valodu sastapās 2014. gada ''US Open'', kad Kirjoss saņēma trīs brīdinājumus par rakešu laušanu un necenzētu leksiku mačā pret Mihailu Južniju.

Pirms nākamā gada Vimbldonas turnīra austrālietis izpelnījās uzmanību pēc tam, kad preses konferencē atklāja, ka teniss viņam nemaz tik ļoti nepatīkot. Turnīra pirmajā kārtā Kirjoss pēc zaudēta punkta apsaukāja savu pretinieku Djego Švarcmanu, pēcāk taisnojoties, ka runājis pats ar sevi. Nākamajā spēlē pret Huanu Monako austrālietis izpelnījās sodu par lamuvārdiem un iesaistījās vārdu apmaiņā ar paaugstinājuma tiesnesi.

2015. gada Vimbldonas turnīra trešās kārtas spēlē Kirjoss saņēma sodu par raketes salaušanu un mača laikā uzsāka diskusiju ar kādu skatītāju, kura viņam traucējusi. Par austrālieša spilgtāko izgājienu tā gada Vimbldonā kļuva geimu atdošana ceturtās kārtas spēlē pret Rišāru Gaskē. Otrā seta trešajā geimā, nonākot iedzinējos ar breiku, Kirjoss izvēlējās vienkārši atrasties kortā un neatsist Gaskē serves. Ar to mierā nebija uz maču sanākušie līdzjutēji, kuri pēc spēles austrālieti izsvilpa.

Mēnesi vēlāk Kirjoss izcēlās ar līdz šim, visticamāk, skaļāko skandālu. Rodžersa kausa mačā Monreālā viņam pretī stājās tā brīža piektā rakete Staņislass Vavrinka, kurš nesen bija izšķīries un uzsācis jaunas attiecības ar Horvātijas tenisisti Donnu Vekiču. Spraigā spēles brīdī Kirjoss nekautrējās šveicietim atklāt, ka viņa draugs, arī profesionāls tenisists, Tanasi Kokinakis pārgulējis ar Vavrinkas jauno draudzeni.

Sliktais zēns taisnojās, ka sacījis to emociju uzplūdā, taču viņa atrunām nenoticēja ATP, kas austrālietim piešķīra 28 dienu diskvalifikāciju un 25 tūkstošu ASV dolāru lielu soda naudu.


2016. gadā, kad vismaz daļa pasaules uz brīdi bija apsēsta ar Pokemon Go mobilo spēli, trakumā iesaistījās arī Kirjoss, savā ''Twitter'' kontā atklājot, ka pokemonus ķēris vairāk nekā spēlējis tenisu.

Sākotnēji intereses ārpus laukuma un skandalozā slava Kirjosa karjeras izaugsmei netraucēja. Februārī austrālietis tika pie pirmā vienspēļu titula, triumfējot ''Open 13'' divsimtpiecdesmitniekā Marseļā, bet sezonas turpinājumā izcīnīja čempiontitulus arī Atlantā un ''Japan Open''.

Sekojošajā ''US Open'' Kirjoss savainojuma dēļ bija spiests izstāties trešajā kārtā. ''Es nevaru pakustēties. Es nevaru veikt virziena maiņas. Kāda, pie velna, ir jēga turpināt maču?'' austrālietis sacīja savam fiziskās sagatavotības trenerim. Kirjoss arī skaļi atzīmēja, ka jūtas tā, it kā viņu būtu notriecis autobuss.

Pēc izstāšanās viņa attieksmi pamatīgi kritizēja Džons Makinrojs, kurš ir pats zināmākais tenisa sliktais zēns: ''Nik Kirjos, ja tu nevēlies būt profesionāls tenisists, dari ko citu. Viņš ir savainots, jo netrenējas pietiekami daudz.''

Pirms kovida ATP tūre norisinājās arī Ķīnā. 2016. gada Šanhajas turnīrā Kirjoss divos setos zaudēja Aleksandra Zvereva vecākajam brālim Mišam. Pirmajā setā, Nikam servējot, viņš atdeva punktu pie breikbumbas. Tenisa profesionāļu asociācija Kirjosu sodīja ar 25 tūkstošu dolāru lielu soda naudu un aicināja apmeklēt sporta psihologu. Pats tenisists spēles laikā aicināja tiesnesi izbeigt maču, lai viņš varētu doties mājās. Pēc spēles Kirjoss sacīja, ka sanākušajiem līdzjutējiem nav parādā un viņi var pamest savas vietas, kad vien vēlas.

Punktu un spēļu zaudēšana ar nodomu Kirjosam ir diezgan ierasta lieta. Pavisam nesenā ''Tennis Channel'' intervijā NBA kluba Bostonas ''Celtics'' kvēlais sekotājs atzina, ka ir speciāli zaudējis mačus, kad ķelti iepriekš piedzīvojuši sāpīgu neveiksmi, piemēram, divos pagarinājumos.

''Teniss man nemaz tik ļoti nepatīk. Es to nemīlu. 14 gadu vecumā izvēlējos tenisu, lai gan mans mīļākais sporta veids bija basketbols. Vecāki mani piespieda izvēlēties tenisu. Arī šodien varu teikt, ka šo sporta veidu nemīlu,'' Kirjoss sacīja 2015. gada intervijā Tennis.com.

Austrālijas tenisists par savu mīļāko sporta veidu sekotājiem atgādina ik uz soļa. Kirjoss regulāri trenējas ''Celtics'' līdera Džeisona Teituma kreklā, pirms mačiem kortā iesoļo ''Jordan'' apavos un piedalās Austrālijas čempionāta slavenību spēlē.


2017. un 2018. gadā Kirjoss nostiprināja vietu ranga labāko trīsdesmitniekā, tomēr augstāk tikt nespēja. Austrālietis stabilizēja sniegumu kortā, bet turpināja regulāri izrādīt neapmierinātību ar tiesneša lēmumiem, skatītāju izgājieniem un pretinieku.

Šanhajas Masters spēlē pret Stīvu Džonsonu 2017. gadā Kirjoss saņēma sodu, pie punkta bez izspēles tiekot pretiniekam. Pēc tā viņš tiesnesim piedraudēja, ka pametīs spēli, ja zaudēs setu taibreikā. Tā arī notika. ATP tenisistu atalgoja ar desmit tūkstošu dolāru vērtu soda naudu un nepiešķīra nopelnīto 21 tūkstoti par dalību pirmajā kārtā.

Pēc šī gada Vimbldonas fināla Kirjoss karjerā nopelnījis 11 miljonus ASV dolāru. Nepilnu desmit gadu laikā austrālietis sev piešķirtajās soda naudās samaksājis vairāk nekā 500 tūkstošus dolāru. No 18 tūkstošiem viņam nācās šķirties 2018. gada ''Queens Championship'' turnīrā, kad, izmantojot ūdens pudeli, demonstrēja nepiedienīgus žestus.

Neierasti sev, Kirjoss vēlāk vainu izdarītajā atzina: ''Tas bija slikti un man to nevajadzēja darīt, kad maču vēroja arī bērni. Draudzene mani nogalinās, ja neatvainošos.''

Gada izskaņā Kirjoss atgriezās Šanhajā, kur iepriekšējos gados bija skandalozi zaudējis. Arī 2018. gads nebija izņēmums, kašķējoties ar paaugstinājuma tiesnešiem.

2019. gadā austrālieša vieta rangā sāka pazemināties. Neveiksmes kortā un dažādie skandāli austrālieša mentālajai veselībai nepalīdzēja. Kā nesen atklāja pats Kirjoss, tas bija tumšākais posms viņa dzīvē.

Tā gada Akapulko turnīrā uz cietā seguma austrālietis pārspēja Rafaelu Nadalu, Staņislasu Vavrinku, Džonu Isneru un finālā arī Aleksandru Zverevu. Pirmajā kārtā viņam pretī stājās itāļu veterāns Andreass Sepi, bet Kirjoss varēja šo maču arī neaizvadīt…

''Es jutos tik vientuļš un pašnāvniecisks. Stāvēju un domāju – varbūt izbeigt savu dzīvi,'' par depresīvo posmu 2019. gadā stāstīja Kirjoss. ''Es katru nakti dzēru 20 līdz 30 dzērienus, cēlos paģirains un spēlēju tenisu. Es nevēlējos izkāpt no gultas un dzīvot. Vienkārši ienīdu dzīvi. Atgrūdu savu ģimeni un tuvākos draugus. Nespēju uzticēties cilvēkiem,'' Akapulko turnīra aizkulisēs un savā tā laika mentālajā stāvoklī dalījās sportists.

Kirjosa depresiju neuzlaboja arī viņa šķietami dārgākais turnīrs – 2019. gada Sinsinati tūkstošnieks. Austrālietis otrajā kārtā zaudēja Karenam Hačanovam, spēles laikā regulāri apstrīdot tiesnešu lēmumus un laužot raketes. Lai izvairītos no lielāka soda, sportists pieprasīja tualetes apmeklējumu, lai izgāztu dusmas uz raketi.

Pēc mača Kirjoss sacīja, ka, viņaprāt, ATP ir korumpēta organizācija. Asociācija par izteikumiem un uzvedību kortā viņam piešķīra 113 tūkstošu dolāru lielu sodu. Septembrī pēc ATP veiktās izmeklēšanas Kirjosam saņēma vēl vienu, 25 tūkstošu lielu sodu, 16 nedēļu diskvalifikāciju un sešu mēnešu ilgu probācijas periodu, kura laikā viņa uzvedībai tika īpaši sekots.

Ar pamatīgu skandālu austrālietis noslēdza dalību arī 2019. gada Romas Masters turnīrā. Vispirms Kirjoss uzveica Daniilu Medvedevu, bet otrajā kārtā pret Kasperu Rūdu tika diskvalificēts trešā seta ievadā.

Sliktais zēns bija saņēmis divus brīdinājumus, bet pēc līnijtiesneša nolamāšanas saņēma punkta sodu. Kirjosa nervi neizturēja – tenisists spēra pa ūdens pudeli, salauza raketi un kortā izmeta krēslu, tiekot diskvalificēts.

Par izgājieniem Romā viņš tika sodīts ar 20 tūkstošiem eiro, nepiešķirtu naudas balvu un zaudētiem 45 iepriekš nopelnītajiem reitinga punktiem. Tāpat Kirjosam bija jāapmaksā rīkotājiem nodarītie zaudējumi. Emocijām dienas turpinājumā norimstot, tenisists publiski atvainojās, sakot, ka rīkojies nesavaldīgi.

Sākoties kovida pandēmijai, Kirjoss no tūres faktiski pazuda, reizē pametot arī labāko simtnieku rangā. Dzimtenē noteiktie ierobežojumi un veselais saprāts lika viņam būt piesardzīgam. Austrālietis bez ilgas domāšanas savlaicīgi vakcinējās un publiski aicināja citus darīt to pašu.

Tenisists ar savu ikdienas dzīvi aktīvi dalījās ''Instagram'' platformā – viņu lielākoties aizrāva komunikācija ar līdzjutējiem, ''Call of Duty'' videospēle un sarkanvīna malkošana, tenisa raketei ilgu laiku nepieskaroties. Tāpat austrālietis publiski kritizēja vairākus vadošos tenisistus, tostarp Džokoviču un Zverevu, kuri neievēroja kovida ierobežojumus.

Niks Kirjoss 2021. gadā pārsvarā piedalījās tikai Grand Slam turnīros, izlaižot Francijas atklāto tenisa čempionātu. Viņš sezonu noslēdza priekšlaicīgi ceļgala savainojuma dēļ.

Šajā sezonā pašreizējais sporta veida spilgtākais sliktais zēns ir atgriezies pilnībā un gatavs sasniegt jaunus augstumus. Šobrīd Kirjoss aizvadījis 28 spēles, svinot 21 panākumu, kas ļāvis atgriezties starp 50 labākajiem planētas tenisistiem.

2022. gada 10. jūlijā Kirjoss pirmo reizi spēlēja Grand Slam finālā, Vimbldonā četros setos zaudējot Novakam Džokovičam.

Tomēr arī līdzšinējās karjeras labākajā Grand Slam turnīrā bez liekas uzmanības Kirjoss neiztika. Viņa bijusī draudzene tenisistu apsūdzēja vardarbībā, bet pats tenisists aizvadīja soda naudām bagātu trešās kārtas maču pret piekto raketi Stefanosu Cicipasu. Tiesa, lielākais grēkāzis mačā bija grieķis, kuram piešķīra desmit tūkstošu lielu soda naudu, kamēr austrālietis tika atalgots ar četru tūkstošu dolāru lielu pārkāpumu.

Tāpat Kirjoss izpelnījās arī soda naudu, kas, visticamāk, pieaugs nākamnedēļ par dreskoda pārkāpumiem. Viņš uz spēlēm ieradās sarkanos ''Jordan'' apavos un sarkanā cepurē.

Finālspēlē austrālietis aktīvi un skaļi diskutēja ar savu komandu, bieži esot arī rupjš. Otrajā setā tenisistu no pacietības izveda kāda iereibusi un skaļa līdzjutēja, Kirjosam vēršoties pie paaugstinājuma tiesneša un lūdzot kundzi izraidīt no stadiona.

Citi sliktie zēni

Kirjoss gan nebūt nav nedz pirmais, nedz pēdējais izlēcējs tenisa kortā. Par tādiem tenisa sabiedrība gan izgājienu kortā, gan dēku ārpus tā dēļ savlaik uzskatījusi arī citus zināmus tenisistus: viņa tautieti Bernardu Tomiču, Maratu Safinu, septiņdesmitajos spēlējušo Klifu Ričiju, Endiju Rodiku, Džimiju Konorsu, Andrē Agasi un arī mūsu pašu izcilāko sporta veida pārstāvi vīriešu konkurencē Ernestu Gulbi. Tomēr zināmākais no tenisa sliktajiem zēniem, kuram Kirjoss arī nereti tiek pielīdzināts, ir neviens cits kā Džons Makinrojs – septiņkārtējs Grand Slam uzvarētājs pagājušā gadsimta septiņdesmito beigās un astoņdesmitajos, šobrīd televīzijas eksperts ''US Open'' turnīros.

No pašreiz ATP tūrē aktīvajiem tenisistiem neviennozīmīgu reputāciju iemantojuši Benuā Pērs, Fabio Foņīni, Aleksandrs Bubļiks un Deniss Šapovalovs, kā arī ranga līderis Daniils Medvedevs, otrā rakete Aleksandrs Zverevs un sestais numurs Stefanoss Cicipass. Tomēr Kirjoss ir pats spilgtākais piemērs, kā neievērot sporta veidam piederošo etiķeti.



  -1 [+] [-]

, 2022-07-11 15:34, pirms 2 gadiem
Viņš var patikt vai nepatikt, bet šķiet, ka vienaldzīgus neatstāj. Un labi spēlē.

  -1 [+] [-]

, 2022-07-12 11:12, pirms 2 gadiem
Lidzigi ka O Salivans, vins ir tads, kads grib but, nevis tads, kadu sabiedriba velas redzet

     [+] [-]

, 2022-07-12 17:00, pirms 2 gadiem
Andis Juška un desmiti tūkstoši citi censoņi nedzēra, viņi centās, bet top200 netika, kur nu vēl GS finālā. Ko bērniem domāt?

     [+] [-]

, 2022-07-12 17:33, pirms 2 gadiem
Leitnants rakstīja: Andis Juška un desmiti tūkstoši citi censoņi nedzēra, viņi centās, bet top200 netika, kur nu vēl GS finālā. Ko bērniem domāt?
Dažreiz publiskais tēls neparāda līdz galam visas aizkulises.

     [+] [-]

, 2022-07-12 22:43, pirms 2 gadiem
Pamuļkis caur un cauri. GS visticamāk tā arī nevinēs, lai gan ir dotības uz vienu vai diviem.