Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:114, Did:0, useCase: 3

Mūsu grupas transfēri: 90 miljonu horvāts, 55 miljonu velsietis, nenopirkts krievs

Agris Suveizda

Mūsu grupas transfēri: 90 miljonu horvāts, 55 miljonu velsietis, nenopirkts krievs
Joško Gvardiols. Foto: EPA/Scanpix

Lai gan ne visur transfēru periods ir noslēdzies, vasaras darbīgākais laiks darījumu tirgū jau ir galā. Dažāda vēriena pāreju netrūka arī Latvijas valstsvienības apakšgrupā – no šomēnes izsauktajiem spēlētājiem notika 18 darījumi vismaz piecu miljonu eiro vērtībā, un divi dārgākie spēlētāji bija Horvātijas un Velsas izlasēs: mūsu piektdienas pretiniecē un mūsu rītdienas pretiniecē.

SpēlētājsKlubsMiljSpēlētājsKlubsMiljSpēlētājsKlubsMilj
J. GvardiolsMan. City90M. DemiralsAl Ahli20B. SosaAjax8
B. DžonsonsTottenham55M. BrozovičsAl Nassr18D. LivakovičsFenerbahce6.65
M. KovačičsMan. City29.1Dž. IndersFenerbahce15M. FrigansWesterlo5.5
O. KekčiBenfica25N. VlašičsTorino12.8B. JildirimsRennes5.4
L. MajersWolfsburg25L. IvanušecsFeyenoord8.5Dž. EzkadžarsValencia 5
J. ŠutaloAjax20.5Ī. EmpaduLeeds8.1A. BajindirsMan. United5

Gvardiola nopērk Gvardiolu - viens no dārgākajiem aizsargiem vēsturē
No mūsu grupas vispieprasītākie vasaras tirgū, protams, bija horvāti. Pirms mēneša "Manchester City" par 90 miljoniem eiro jeb 77 miljoniem sterliņu mārciņu no "Leipzig" nopirka ilgi lenkto 21 gadu veco centra aizsargu Joško Gvardiolu, kurš pirms diviem gadiem no Zagrebas "Dinamo" pārgāja par 36,8 miljoniem eiro, bet iepriekšējā gadā aizvadīja spilgtu Pasaules kausa finālturnīru. Kreilis Gvardiols eiro izteiksmē kļuva par dārgāko aizsargu transfēru vēsturē, bet sterliņu mārciņu izteiksmē rekordista godu vēl saglabāja otra Mančestras milža "United" pirkums Harijs Magvairs, kurš 2019. gada vasarā no Lesteras pārgāja par 80 miljoniem mārciņu jeb 87 miljoniem eiro pēc tā laika kursa.

Gvardiols izcēlās, bet viņš ne tuvu nebija vienīgais horvāts, kurš šovasar mainīja klubu. Vēl pirms viņa Čempionu līgas uzvarētājā nokļuva Londonas "Chelsea" centra pussargs Mateo Kovačičs, kurš izmaksāja 29,1 miljonu eiro, bet "Rennes" par citu centra pussargu Lovro Majeru, kura otrā sezona Francijā vairs nebija tik spilgta kā pirmā, no Volfsburgas izspieda negaidīti daudz – 25 miljonus eiro. Gvardiola partneris aizsardzības centrā Josips Šutalo no Zagrebas "Dinamo" uz Amsterdamas "Ajax" pārgāja par 20,5 miljoniem, Čempionu līgas finālists Marcelo Brozovičs par 18 miljoniem no Milānas "Inter" devās uz Krištianu Ronaldu klubu "Al Nassr", bet "Torino" pēc labas īres sezonas par 12,8 miljoniem izpirka malējo pussargu Nikolu Vlašiču, par kuru "West Ham" savulaik samaksāja pat 30 miljonus eiro.


Joško Gvardiols un Mateo Kovačičs. Foto: Zumapress.com/Scanpix

Kopā ar Šutalo Amsterdamā nokļuvis arī kreisais aizsargs Borna Sosa, kurš no Štutgartes nopirkts par astoņiem miljoniem, cits malējais aizsargs Josips Stanišičs no Minhenes "Bayern" devies īrē uz labi sezonu sākušo Lēverkūzenes "Bayer", kur pagaidām gan gājis uz maiņu, bet 20 gadus vecais Rijekas uzbrucējs Matija Frigans par 5,5 miljoniem pārcēlies uz Beļģijas "Westerlo". Horvātijas vārtus sausā nosargāja sezonas labākā vārtsarga balvai izvirzītais Dominiks Livakovičs, kura pāreja mūsu grupas kontekstā jāizceļ atsevišķi – "Manchester United" par pieciem miljoniem eiro nopirka Turcijas izlases rezervistu Altaju Bajindiru, un Stambulas "Fenerbahce" par savu jauno pamatvārtsargu izvēlējās tieši Livakoviču no Zagrebas "Dinamo", kuru novērtēja 6,65 miljonu eiro apmērā. Zagrebas klubs bez Šutalo un Livakoviča pārdeva arī uzbrūkošo pussargu Lūku Ivanušecu, kuru par 8,5 miljoniem iegādājās Roterdamas "Feyenoord". Liela daļa horvātu izlašnieku darījumu notika augustā vai pat septembra sākumā.

Liels transfērs, Kroļļa komandas biedrs, vārtsargi bez minūtēm
Mūsu grupas otrajā vietā un vasaras darījumu pasaules divdesmitniekā 1. septembrī ielauzās Velsas izlases uzbrūkošais spēlētājs Brenans Džonsons, kuru "Tottenham" nopirka par 47,5 miljoniem sterliņu mārciņu jeb 55 miljoniem eiro. 22 gadus vecais spēlētājs, kurš parakstīja sešu sezonu līgumu, ir dzimis un gandrīz visu līdzšinējo futbola dzīvi pavadījis Notingemā, kur savulaik spēlēja viņa tēvs Deivids. Pagājušajā sezonā Brenans 38 spēlēs guva astoņus vārtus, bet sezonu pirms tam ceļazīmi uz Premjerlīgu palīdzēja izcīnīt ar 18 vārtiem 49 spēlēs. Brenana tēvs Deivids savulaik pārstāvēja Anglijas U21 un Anglijas B izlasi, bet pēc tam izvēlējās dzimteni Jamaiku, savukārt Brenans ir spēlējis Anglijas U17 izlasē un pēc tam izmantoja mātes ģimenes doto iespēju pārstāvēt Velsu.


Brenans Džonsons. Foto: tottenhamhotspur.com

Transfēru tirgū pieprasīts bija arī Velsas izlases centra pussargs Ītens Empadu, kurš var spēlēt arī aizsardzības centrā. Londonas "Chelsea" piederošais Empadu pēc labas īres Raimonda Kroļļa klubā "Spezia" nokļuvis no Premjerlīgas izkritušajā Līdsas "United", kas viņu nopirka par 8,1 miljonu eiro. Izdevīgs darījums londoniešiem, ja ņem vērā, ka "Chelsea" viņu pirms sešiem gadiem nopirka par 2,8 miljoniem eiro un ka Empadu Premjerlīgā "Chelsea" kreklā nospēlēja tikai 10 minūtes. Ceturtdienas pārbaudes spēlē pret Jirgena Klinsmana vadīto Dienvidkoreju (0:0) gan Džonsons, gan Empadu tika nomainīti pēc pirmā puslaika. Velsas treneris Robs Peidžs vēl pirms mača preses konferencē neslēpa, ka prioritāte ir pirmdienas spēle Rīgā un ka viņš pārbaudes spēli labprāt nemaz neaizvadītu – tā bija jāspēlē UEFA prasības dēļ, ka visām brīvajām komandām nepāra grupās logs jāaizpilda ar pārbaudes spēli.

No Francijas uz Anglijas otro spēcīgāko līgu devušies divi spēlētāji – Kārdifā atgriezās brīvais aģents un Velsas kapteinis Ērons Remzijs, kurš Nicā 27 spēlēs guva vienus vārtus, bet "Tottenham" piederošais centra aizsargs Džo Rodons Rennu, kur sezonas otrajā daļā zaudēja konkurenci, nomainījis pret Līdsu un spēlē kopā ar Empadu. Championship klubu nomainījis malējais aizsargs Morgans Fokss, kurš no "Stoke" pievienojies QPR, bet vārtsargs Toms Kings no Anglijas ceturtās līgas kļuvis par Premjerlīgas kluba Vulverhemptonas "Wanderers" trešo vārtsargu. Vārtsargu problēma ir īpaši interesanta – neviens no četriem izsauktajiem vārtsargiem netiek pie spēles minūtēm savos klubos. Pret korejiešiem vārtus sargāja Denijs Vords, kurš kopš marta vidus ir atgriezies Lesteras rezervē. No rezerves vārtsargiem līdz 55 miljonu transfēram, no zemāku līgu pamatsastāva spēlētājiem līdz Premjerlīgas rezervistiem – kā jau uzsvērts iepriekš, kontrastu Velsas izlasē netrūkst, taču pamatsastāvu gan tā var nokomplektēt ļoti kaujasspējīgu.

Portugāles rekordists un savainotais supertalants
Turcijas izlasē galvenā pāreja notika jau sešas dienas pirms Turcijas dramatiskās uzvaras Rīgā (3:2) jūnija sākumā, kad Lisabonas "Benfica" vienojās ar Roterdamas "Feyenoord" par Portugāles līgas rekordpirkumu – 25+5 miljoniem eiro par turku centra pussargu Orkunu Kekči, pārspējot citu bijušo "Benfica" spēlētāju Darvinu Nunjesu, kurš 2020. gadā no Spānijas "Almeria" pievienojās par 24 miljoniem un 2022. gadā par 75+25 miljoniem aizbrauca uz Liverpūli. Uzvārdu ziņā Turcijas sastāvs ir jaudīgs, taču arī turkiem ir problēmas ar traumām un spēles laiku un šovasar jaunus klubus atrada vadošie centra aizsargi Čālars Sejindži un Merihs Demirals. Lesterā uz soliņa nosēdinātais Sejindži pēc līguma beigām paredzami nokļuva Madrides "Atletico", ar ko bija vienojies jau ilgāku laiku, bet pagaidām gājis tikai uz maiņu. Savukārt Demirals no Bergamo "Atalanta" rotācijas par 20 miljoniem pārcēlās uz Saūda Arābiju. Cits centra aizsargs Džens Ezkadžars kļuva par pilntiesīgu Valensijas spēlētāju, no Lionas tiekot izpirktam par pieciem miljoniem.


Turcijā no Marseļas atgriezās viens no uzbrūkošās grupas līderiem Džengizs Inders, par kuru Stambulas "Fenerbahce" iztērēja 15 miljonus eiro, un "Fenerbahce" par 2,8 miljoniem nopirka arī labās malas rezerves aizsargu Mertu Mildiru – Austrijā dzimušajam un uzaugušajam "Sassuolo" spēlētājam tā būs pirmā pieredze Turcijas čempionātā. Mājās no Anglijas atgriezās Brentfordā un Bērnlijā maz spēlējušais uzbrucējs Halils Dervišolu, kurš par pusmiljonu nokļuva Stambulas "Galatasaray", bet citi spēlētāji savukārt no Turcijas devās uz ārzemēm – Bajindirs, kā jau minēts, par pieciem miljoniem kļuvis par "Manchester United" otro vārtsargu, bet Hatajas uzbrucējs Bertū Jildirims par 5,4 miljoniem devies uz Rennu. Noteikti arī jāizceļ, ka jūlija sākumā par nieka 20 miljoniem eiro "Real Madrid" iegādājās "Fenerbahce" 18 gadus veco supertalantu Ardu Gileru, kurš gan drīz vien iedzīvojās savainojumā, bija spiests veikt operāciju, debiju Karaliskajā klubā vēl gaida un nevar palīdzēt arī valstsvienībai.

Bundeslīga, Saūda Arābija un okupantu līga
Arī Armēnijas izlasē šai vasarā bija paredzēta viena vērienīga pāreja, tomēr tā izpalika. Amsterdamas "Ajax" tehniskais direktors Svens Mislintats ļoti vēlējās iegūt Krievijas Premjerlīgas labāko pussargu Eduardu Spercjanu, kurš iepriekšējā sezonā izcēlās ar 10+11 un kuru "Ajax" par 10-15 miljoniem šajā tirgū uzskatīja par dāvanu, bet stingrus iebildumus izteica kluba uzraudzības padome, kas kara laikā nevēlējās sadarboties ar Krieviju. Kamēr armēņu izcelsmes krievs Spercjans, kuru Armēnija pārvilināja laikā, kad viņš bija vīlies par spēles laika trūkumu klubā, turpina spēlēt Krasnodarā, armēņu izcelsmes argentīnietis Lukass Selarajans pēc trīsarpus spilgtām sezonām MLS par 2,75 miljoniem pievienojās Saūda Arābijas "Al Fateh". Pirms izlašu loga viņš arī guva pirmos vārtus jaunajā klubā, ar uzvaras vārtiem palīdzot negaidīti sagraut Rijāda Mahreza, Eduāra Mendī, Robertu Firmīnu un Franka Kesjē pārstāvēto "Al Ahli" (5:1). Šā mača izskaņā otro brīdinājumu un pendeli uz saviem vārtiem nopelnīja cits "Al Ahli" jaunieguvums – Turcijas izlases aizsargs Demirals. Viņi ar Selarajanu laukumā tikās arī piektdien Eskišehirā, kur turkiem punktu izskaņā izglāba Rennas pirkums Jildirims (1:1).


Armēnijas uzbrukuma smailē spēlēja Vācijas armēnis Grānts Ranoss, kurš jau vasaras sākumā bija vienojies kā brīvais aģents no Minhenes pārcelties uz Menhengladbahu. "Bayern" otrajā komandā Vācijas ceturtajā līgā viņš izcēlās ar 20+13, bet "Borussia" rindās 20 gadus vecais uzbrucējs jau ir debitējis Bundeslīgā, divreiz izejot uz maiņu. Naturalizētais nigēriešu centra pussargs Ugučukvu Ivu no Armēnijas čempiones "Urartu" par 600 tūkstošiem tika pārdots okupantu klubam "Rubin", bet divi "Ararat-Armenia" spēlētāji šovasar tika pie īres darījumiem – 20 gadus vecais centra aizsargs Stjopa Mkrtčjans, kurš sezonu pabeidza priekšpēdējā vietā esošajā BKMA, jaunā īrē pārgājis uz Horvātijas "Osijek", bet 20 gadus vecais malējais pussargs Arturs Serobjans pievienojies Portugāles "Casa Pia". No "Urartu" uz "Ararat-Armenia" savukārt pārgājis izlases rezerves vārtsargs Arsens Beglarjans, kurš agrāk ir spēlējis "Liepājā".

Kapteinis Šveicē, čempions Polijā, Dubra pēc titula un atpakaļ izlasē
Mazāka pieprasījuma un arī pavasara-rudens formāta dēļ ne tik daudz izmaiņu bija Latvijas izlases futbolistiem, taču izmaiņas bija. Īpaši jāizceļ jaunā kapteiņa Kristera Tobera nonākšana Šveicē – pēc līguma beigām un Gdaņskas "Lechia" izkrišanas no Ekstraklases viņš pievienojās Šveices septītajam spēcīgākajam klubam Cīrihes "Grasshopper". 22 gadus vecais Tobers jaunajā klubā sācis visas spēles (tiesa, aizsardzības centrā – izlasē viņš spēlē kā centra vai balsta pussargs) un Šveices albāņa Amira Abraši prombūtnē kausa spēli aizvadīja ar kapteiņa apsēju, bet komanda ar četriem punktiem sešos mačos paplašinātajā Superlīgā ieņem desmito vietu starp divpadsmit vienībām.


Kristers Tobers ar komandas biedriem. Foto: gcz.ch

Izlases pamatsastāvā atgriezies pieredzējušais aizsargs Kaspars Dubra, kurš sezonas sākumā atradās dziļā rezervē RFS, bet vasarā pārcēlās uz Panevēžu un platiem soļiem dodas pretī Lietuvas titulam. Vides maiņa izlasē ļāvusi atgriezties arī trešajam vārtsargam Krišjānim Zviedrim, kurš pēc savainojuma sadziedēšanas no "Liepājas" pievienojās Somijas līderei SJK, taču Zviedri pēc četrām spēlēm (1-1-2, vārti 7:8) pirmā vārtsarga statusā nomainījis 20 gadus vecais Nikaragvas izlases vārtsargs Migels Rodrigess, bet SJK no pirmās vietas jau noslīdējusi uz trešo. Rotācijas spēlētāja lomu Albānijā pret pamatsastāvu Norvēģijas otrajā līgā nomainījis izlases pamatsastāva centra pussargs Eduards Emsis, Luksemburgas čempionei pievienojies izlases debitants Dāvis Sprūds (centra aizsargs, kuram komandas biedru traumu dēļ Luksemburgā gan nācies spēlēt kā pusaizsargam), bet svaigākā pāreja, protams, ir 2022. gada Latvijas čempiona Alvja Jaunzema transfērs no "Valmieras" uz Polijas Ekstraklases klubu "Stal Mielec" – portāls TransferMarkt lēš, ka darījuma vērtība varētu būt 250 tūkstoši eiro.

  -2 [+] [-]

, 2023-09-10 16:59, pirms 8 mēnešiem
Nezināju ka futbola klubi nodarbojās ar okupācijām.

  +1 [+] [-]

, 2023-09-10 18:46, pirms 8 mēnešiem
Kā Tu to domā? Futbola klubi nodarbojās ar okupācijām?
Un vai tagad zini, kad un ar ko tie nodarbojās?

  +5 [+] [-]

, 2023-09-10 19:18, pirms 8 mēnešiem
Suveizda , futbolu spēlē cilvēki un ne transferu miljoni. Un ja veido tādus rakstus , tad padomā - kāpēc 3,8 milj iedzīvotāju Horvātijā ir tik daudz dārgu un respektīvi labu spēlētāju????? Atbilde- tur nav Kazakēvičš, Ļašenko , Uldriķis un co

  +3 [+] [-]

, 2023-09-10 22:34, pirms 8 mēnešiem
Raimox73 rakstīja: Suveizda , futbolu spēlē cilvēki un ne transferu miljoni. Un ja veido tādus rakstus , tad padomā - kāpēc 3,8 milj iedzīvotāju Horvātijā ir tik daudz dārgu un respektīvi labu spēlētāju????? Atbilde- tur nav Kazakēvičš, Ļašenko , Uldriķis un co
precīzāk vecīt ir grūti pateikt , aplausi

     [+] [-]

, 2023-09-11 07:01, pirms 8 mēnešiem
ydz

  +1 [+] [-]

, 2023-09-11 11:33, pirms 8 mēnešiem
Ko te daudz piebilst, kamēr citām izlasēm ir 10+ miljonu transfēri un top5 līgu spēlētāji, tikmēr mūsu bālēliņi spēlē nīderlandes un norvēģijas 2. līgās, korejās un luksemburgās. Pāris nedēļas atpakaļ Savaļnieks labi izteicās, ka nemaz negrib braukt uz ārzemēm spēlēt "k-kādos Rumānijas čempionātos", ja tepat Latvijā ērti un daudz (pār)maksā.

     [+] [-]

, 2023-09-11 18:24, pirms 8 mēnešiem
Nu jā, un tie miljoni izsaka visu. Kas par sviestainu rakstu 🤮🤮🤮🤮🤮

     [+] [-]

, 2023-09-11 18:26, pirms 8 mēnešiem
Kekči, Inders. Y u do dis bro