Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:842, Did:0, useCase: 3

Zverevs Ņujorkā mēģinās atkārtot Tokijā paveikto – pusfinālā uzvarēt Džokoviču

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Zverevs Ņujorkā mēģinās atkārtot Tokijā paveikto – pusfinālā uzvarēt Džokoviču
Aleksandrs Zverevs jūlija beigās Novaku Džokoviču pieveica Tokijas olimpiskajās spēlēs, bet "Grand Slam" turnīros viņam tas nav bijis pa spēkam. Foto: AFP/Scanpix

Aleksandrs Zverevs pirms sešām nedēļām Novaku Džokoviču pieveica Tokijas olimpisko spēļu pusfinālā. Vai viņam tas izdosies arī "US Open" pusfinālā, būs zināms pēc plkst. 2:00 naktī otrajā pusfinālā Ņujorkā. Pirms tam Daniils Medvedevs lielāka favorīta lomā sacentīsies ar Fēliksu Ožē-Aliasimu, šim duelim sākoties plkst. 22:00.

Šogad esot olimpiskajam gadam, Novaka Džokoviča triumfs sezonas pirmajos trīs "Grand Slam" turnīros viņam deva unikālu iespēju – iegūt "Golden Slam" (vienā sezonā uzvara visos četros "Grand Slam" un olimpiskajās spēlēs), kas vīriešu tenisā nevienam nav izdevies. Džokoviča sapnis Tokijā tika iznīcināts pusfinālā, kur viņš ar 6:1, 3:6, 1:6 zaudēja Aleksandram Zverevam. Tagad viņam "jāsamierinās" tikai ar kalendāro "Grand Slam".

Tas, ka Džokovičs tāda formāta mačā ("best of 3") zaudēja Zverevam nebija liels pārsteigums. Kā tas notika – gan. Džokovičs kontrolētā cīņā bija vadībā ar setu un breiku (6:1 un 3:2), no tā brīža zaudējot astoņos geimos pēc kārtas un dueļa atlikušajā daļā spējot iegūt tikai vienu geimu.

Zverevs Džokoviču trešo reizi uzvarēja mačā, kurā nepieciešami tikai divi sekmīgi seti. Viņam tas izdevās arī 2017. gadā Romas "Masters" finālā (6:4, 6:3) un 2018. gadā "ATP Finals" titula mačā Londonā (6:4, 6:3). Abiem šodien Ņujorkā būs 10. tikšanās, pirms kuras Džokovičs ir vadībā ar 6-3, ieskaitot 2-0 "Grand Slam" dueļos.

"Best of 5" formāts Zverevam joprojām pret laba līmeņa spēlētājiem ir problemātisks. Viņam "Grand Slam" turnīros ir 0-10 bilance pret Top 10 spēlētājiem! Tā iekļauj arī divus nesekmīgus mačus pret Džokoviču, kurš Vācijas tenisistu pieveica gan 2019. gadā "French Open" ceturtdaļfinālā (7:5, 6:2, 6:2), gan šogad "Australian Open" ceturtdaļfinālā (6:7(6), 6:2, 6:4, 7:6(6)).

Zverevs šodienas mačā dosies ar karjeras garāko uzvaru sēriju (16 mači), kurā iekļauti Tokijas olimpiskais tituls un Sinsinati "Masters" trofeja, kā arī pieci panākumi Ņujorkā, kur viņš pirms gada sasniedza savu pagaidām vienīgo "Grand Slam" finālu (zaudējums Dominikam Tīmam).

Džokovičs uzvarējis 26 "Grand Slam" mačos pēc kārtas, kas viņam ir tikai trešā garākā sērija "Grand Slam" turnīros, otro reizi sakrājot 26 uzvaras pēc kārtas (2018-19). Džokovičs savu rekordu sasniedza no 2015. gada Vimbldonas līdz 2016. gada Vimbldonai, kad uzvarēja 31 mačā pēc kārtas. Viņam ir arī viena sērija ar 27 uzvarām (2011-2012).

Džokovičs "Grand Slam" turnīros uz sava ērtākā seguma pilnos mačos nav zaudējis kopš 2018. gada "Australian Open", kur ceturtdaļfinālā ar 6:7(4), 5:7, 6:7(3) piekāpās korejietim Hjonam Čonam.

Džokovičam kopš tā laika cieta seguma "Grand Slam" turnīros ir 37-2 bilance, abus zaudējumus piedzīvojot pārtrauktos 4. kārtas mačos Ņujorkā – 2019. gadā izstāšanās pleca savainojuma dēļ mačā pret Stenu Vavrinku (4:6, 5:7, 1:2), bet pagājušajā gadā viņš tika diskvalificēts jau pirmajā setā, tiekoties ar Pablo Karenjo Bustu (5:6).

Daniils Medvedevs savā iecienītākajā "Grand Slam" turnīrā pusfinālā spēlēs trešo gadu pēc kārtas, cenšoties sasniegt otro finālu (2019). Savukārt viņa pretinieks Fēlikss Ožē-Aliasims pirmoreiz spēlēs "Grand Slam" pusfinālā, cerot kļūt par tikai otro Kanādas tenisistu, kurš ticis līdz finālam. 2016. gadā Vimbldonā tas izdevās Milošam Raoničam (zaudējums Endijam Marejam).

Medvedevs vienīgajā iepriekšējā tikšanās reizē Ožē-Aliasimu pieveica viņa 18. dzimšanas dienā, 2018. gada 8. augustā ar 3:6, 6:4, 7:6(7) uzvarot kanādieša dzimtenē – Toronto "Masters" mačā. Ožē-Aliasimam toreiz izšķirošajā setā divreiz bija 4:1 pārsvars – gan breiks, gan trīs punktu atrāviens taibreikā.