Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:842, Did:0, useCase: 3

Pliškovas pēdējais šķērslis ceļā uz pirmo titulu – sīkstā Kerbere

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Pliškovas pēdējais šķērslis ceļā uz pirmo titulu – sīkstā Kerbere
Karolīna Pliškova un Andželike Kerbere
Foto: AFP/Scanpix

Šovakar plkst. 23:00 notiks "US Open" sieviešu turnīra fināls, tajā sacenšoties "Australian Open" čempionei Andželikei Kerberei un Karolīnai Pliškova, kura centīsies iegūt karjeras pirmo "Grand Slam" titulu.

Kerbere finālu sasniegusi bez zaudētiem setiem, izmantojot fantastisku izlozi – četros mačos uzvarētas agresīvas tenisistes, kuras, cenšoties apspēlēt Vācijas tenisistes aizsardzību, pieļāva ļoti daudz kļūdu, bet vēl divās cīņās uzvarētas piekususī Roberta Vinči (izslēdzās pēc zaudētā 1. seta) un bez uzbrukuma tenisa esošā Karolīna Vozņacki.

"US Open" titula izcīnīšana bez zaudētiem setiem visās septiņās spēlēs pēdējo reizi notika pirms diviem gadiem, kad tādā veidā savu sesto titulu Ņujorkā izcīnīja Serēna Viljamsa.

Pliškova pirms "US Open" bija vienīgā Top 20 spēlētāja, kura vēl ne reizi "Grand Slam" sacensībās nebija tikusi tālāk par 3. kārtu. Šogad Ņujorkā viss mainījās, būtiski uzlabojot savu labāko rezultātu "major" turnīros un tiekot līdz finālam.

Visgrūtākais mačs viņai bija 4. kārtā pret Venusu Viljamsu, kuru izdevās uzvarēt, esot iedzinējos ar setu un breiku – 4:6, 6:4, 7:6(5). Šajā cīņā arī atspēlēta viena mačbumba. Mačs pret vecāko no māsām Viljamsām ir vienīgais, kurā viņa zaudējusi setu.

Ceļš uz finālu

R.Kerberes pretinieceRezultātsR.Pliškovas pretinieceRezultāts
1.Polona Hercoga6:0 1:01.Sofija Kenina6:4 6:3
2.Mirjana Lučiča-Baroni6:2 7:6(7)2.Montserata Gonsalesa6:1 7:5
3.Sisi Bellisa6:1 6:13.Anastasija Pavļučenkova6:2 6:4
4.Petra Kvitova6:3 7:54.Venusa Viljamsa4:6 6:4 7:6(3)
¼Roberta Vinči7:5 6:0¼Ana Konjuha6:2 6:2
½Karolīna Vozņacki6:4 6:3½Serēna Viljamsa6:2 7:6(5)

Kerberei šodien nenoliedzami liels pluss būs pieredze, jo viņa jau ir spēlējusi divos "Grand Slam" finālos – janvārī Austrālijā izdevās uzvarēt Serēnu Viljamsu, kurai jūlijā zaudēts Vimbldonas finālā. Tikmēr Pliškova lūkos atkārtot Flāvijas Pennetas panākumu. Itālijas tenisiste pirms gada "US Open" uzvarēja, toreiz spēlējot savā pirmajā "Grand Slam" finālā.

Pirmais fināls var radīt bažas par uztraukumu. Pliškovai tā šonedēļ nav bijis, pat ne pusfinālā pret Serēnu. Karolīnas nosvērtība skaidrojama ar lielo pārliecību, kas iegūta pēdējos divos turnīrs. Pliškova pirms "US Open" uzvarēja Sinsinati, pirmoreiz triumfējot "Premier 5" līmeņa turnīrā, un šobrīd ir sasniegusi 11 uzvaru sēriju.

Pliškova Sinsinati finālā ar 6:3, 6:1 sagrāva Kerberi, kura tobrīd bija nogurusi, jo iepriekšējā nedēļā spēlēja arī olimpiādes finālā, kamēr Pliškova uz Rio nebrauca. Šī izvēle tagad ir pat ļoti attaisnojusies. Kerberei pieminētajā Sinsinati finālā nebija spēka garajām izspēlēm, bet ātrie punkti bieži beidzās ar Vācijas tenisistes kļūdām, jo viņa tādu tenisu spēlē nelabprāt, proti, nav pieradusi.

Pliškovai ir ļoti laba serve un daudz spēcīgāks uzbrukums, kas viņai mačos pret Kerberi ļauj dominēt. Monētai, protams, ir arī otra puse. Un tā ir Kerberes slavenā aizsardzība. Viņa spēja tikt klāt pat ļoti sarežģītām bumbiņām un ar ilgu atsišanos piespiest agresīvas pretinieces kļūdīties. Kerberei arī daudz labāka kustēšanās nekā Pliškova. Ja čehiete servēs un pa līnijām sitīs tik labi, kā to darījusi līdz finālam, viņu apturēt grūti būs pat WTA labākās aizsardzības īpašniecei.

Kerberei pret Pliškovu savstarpējās cīņās ir 4-3 pārsvars, uzvarot divus no trim fināliem. Kā jau minēts, pēdējais pavisam nesen tika zaudēts, bet pirmajos divos viņa bija pārāka, Karolīnu 2015. gada jūnijā ar 6:7(5), 6:3, 7:6(4) pieveicot Birmingemā un ar 6:3, 5:7, 6:4 apspēlējot divus mēnešus vēlāk Stenfordā.

Abām finālistēm ir negatīva bilance finālos. Kerberes sakarā tā ir īpaši nepatīkama statistika, kas topošajai ranga līderei godu nedara. Kerberei finālos ir 9-14 rādītājs, turklāt zaudēti pēdējie trīs fināli. Pasaules elites spēlētājām pieklājās būt ar krietni labāku bilanci titulu spēlēs. Pliškovai finālos 6-9 bilance.

Kerbere savu pirmo "Grand Slam" Austrālijā ieguva, toreiz turnīra laikā atspēlējot mačbumbu. Pliškovai iespējams identisks sasniegums. Ja tā notiks viņa kļūs par tikai otro tenisisti, kura "US Open" titulu izcīnījusi, kādā no mačiem atspēlējot mačbumbu. Martina Navratilova 1986. gada pusfinālā atspēlēja trīs mačbumbas pret Štefiju Grāfu.