Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

LBL intriģējošākais ceturtdaļfināls: "Valmieras" un LU duelis

Andrejs Siliņš

LBL intriģējošākais ceturtdaļfināls: "Valmieras" un LU duelis
LU un "Valmieras" kapteiņi - Žanis Peiners un Oskars Virsis
Foto: Jānis Priedītis

Pirms simt gadiem šajā nedēļā noslīka "Titāniks", pirms 51 gada šajā dienā Jurijs Gagarins kļuva par pirmo cilvēku kosmosā, bet 2012. gada 12. aprīlis nozīmē, ka klāt ir Latvijas Basketbola līgas (LBL) cāļu skaitīšanas laiks jeb izslēgšanas spēles. Ceturtdaļfinālu 18:30 atklās "Valmieras" un "Latvijas Universitātes" (LU) spēkošanās, kas sola lielu intrigu un elpu aizraujošu cīņu. Otrā ceturtdaļfināla duelī "Liepājas Lauvas" tiksies ar "Jelgavu", mača sākums 19:30.

Saspringta cīņa sezonas garumā

Kā ierasts, divu labāko regulārā čempionāta komandu iesaistīšanās izslēgšanas mačos notiek vien ar otro kārtu. Kā jau pirms sezonas to varēja paredzēt, abas vietas aizņēma divas haizivis, kas spēkus mēra arī plašākos ūdeņos. Citāds scenārijs būtu bijis negaidīts pārsteigums. Pirmā kārta jeb ceturtdaļfināls aizritēs ar to komandu līdzdalību, kas regulārajā turnīrā ieņēma trešo līdz sesto vietu.

Kā savulaik sacīja leģendārais LBL treneris Pēteris Višņevics, basketbolā cāļus skaita pavasarī. Šosezon vairāk nekā citās cīņa par tikšanu pie cāļu skaitīšanas bija saspringta un gandrīz līdz pēdējām minūtēm. Liepājas un Valmieras komandu vieta labāko sešu komandu pulkā bija paredzama, pretējs gadījums attiecīgajam klubam būtu katastrofa. Savukārt par atlikušajām divām vietām noritēja spraiga cīņa. Stabilākās no četrinieka LU, "Zemgale", "Turība" un "Jūrmala/Fēnikss" bija pirmās divas un tieši tamdēļ arī nopelnīja vietu "play-off". Ja Zemgalē šī turnīra stadija nav nekāds jaunums, tad LU iespētais ir kluba vēsturē jauns augstākais sasniegums.

Sezonas sākumā stabili ieņemto trešo pakāpienu tabulā "Valmiera" zaudējumu sērijās, kas mijās ar treneru maiņām, nomainīja pret ceturto un ceturtdaļfinālā spēlēs pret LU. Savukārt ar trim uzvarām desmit pirmajos mačos sezonu sākušās "Liepājas Lauvas" turpināja ar 14 uzvarām 16 mačos un no pastarītes kļuva par stabilu bronzas vērtību. Tas liks ceturtdaļfinālā spēkoties ar jaundibināto "Jelgavas" kluba komandu. Lai noskaidrotu pusfinālistes, pirmajā kārtā cīņa ritēs līdz kāda no komandām izcīnīs divas uzvaras.

Atbrīvotība pret atbildību

Šī ir otrā LU sezona elites sabiedrībā, ar jaunu treneri un krietnām izmaiņām sastāvā no iepriekšējā pavasara. Studenti šajā sezonā sagādājuši ne vienu vien pārsteigumu, uzveicot gan Liepāju, gan Valmieru, ar ko jāspēlē tagad par tikšanu pusfinālā. Sezonas mērķis bija tikšana labāko sešiniekā, un tas ir paveikts, pie tam ar uzviju – ieņemta piektā vieta, lai gan, ja skatās skrupolozāk, bijuši arī zaudējumi, piemēram, negatīvā bilance pret tabulā zemāk esošo Jelgavu, ko LU noteikti nav gatavi norakstīt uz komandas jaunību un pusprofesionālismu, bet gan pašu kļūdām.

Komanda spēlē atlētisku basketbolu, pārāk nesarežģījot dzīvi sev un arī pretiniekiem (kas skauto komandas sadarbības), taču tas šajā sezonā ir nesis rezultātu. Galu galā, ja ir izpildītāji, tad arī var atļauties spēlēt nedaudz vienkāršāk. Savu individuālo meistarību šajā sezonā jaunā kvalitātē parādījis Žanis Peiners, tāpat uzplaiksnījumi bijuši Kristapam Dārgajam, Zintim Plivdam un citiem, taču pietrūcis stabilitātes.

"Valmiera" atbild ar nedaudz pieredzējušāku sastāvu, bet šeit uzsvars uz vārdu "nedaudz". Komandā ir Jānis Porziņģis un Ingus Bankevics – spēlētāji, kuri savulaik bijuši izlases dalībnieki. Oskars Virsis un Jēkabs Rozītis LBL kontekstā noteikti jau sen vairs nav jaunie, un abu šo vīru pienesums komandai bijis neatņemams. Pa vidu – ar izciliem gēniem amerikāņu saspēlnieks Džejs Lukass. Pārējie – vairāk vai mazāk jaunie, no kuriem stabilitāti un lielu pienesumu garantēt nevar.

LU ir garāks soliņš, komanda ir nedaudz atlētiskāka un Valmieras pēdējā laika buksēšana - šie bijuši izšķirošie faktori, lai vairāki basketbolu zinoši ļaudis savās prognozēs nosliektos par labu tieši studentiem. LU treneris Arturs Visockis-Rubenis norāda - izšķiroša būs koncentrēšanās un pamatlietu izdarīšana.

Savstarpējo spēļu bilance vienāda – katrai pa divām uzvarām. Pēc punktiem "Valmiera" ir priekšā diezgan pārliecinoši (+24), jo novembra izskaņā izcīnīta graujoša uzvara (85:57). Abās pēdējās spēlēs uzvarējusi LU, pie tam ne vien mājās (79:69), bet arī izbraukumā Valmierā (69:68). Mājas faktors izteiktāks valmieriešiem (+27 pret LU +3), tomēr jāatceras, ka sezonas ievadā, kad Valmiera izcīnīja uzvaras, sastāvs, sākot ar treneri un turpinot ar līderiem (Kalve), bija citāds. Lai gan pirmo reizi LU uzveica Valmieru vēl ar Zvirgzdiņu un Kalvi ierindā.

LU noslēdza regulāro turnīru ar divām neveiksmēm pret Liepāju, taču pirms tam tika izdarīta ļoti principiāla lieta – sakauta "Turība" (92:67). "Valmiera", kas sezonu sāka ar desmit uzvaram un trim zaudējumiem, pēc Jaungada šo bilanci apgrieza ar kājām gaisā – trīs uzvaras un desmit neveiksmes... Nelīdzēja arī treneru nomaiņa tam visam pa vidu. Regulārā sezona noslēgta ar diviem zaudējumiem. Sagrāvei Liepājā (60:91) sekoja neveiksme arī Dubultos (72:80).

Studentiem izslēgšanas mačos pret Valmieru nāksies iztikt bez būtiskas detaļas komandas mehānismā. Proti, divkārtējais LBL "slam dunk" čempions Kristaps Dārgais, kurš aizvadījis teicamu debijas sezonu LBL1 (13,3 punkti, 7,9 bumbas), devies pāri okeānam. Līdz ar to jau tā īsais sastāvs kļuvis vēl nedaudz īsāks un mazāk atlētisks. Ierasts, ka Zintis Plivda mačos iesaistās no rezervistu soliņa.

No otras puses skatoties, "Valmiera" varbūt arī ir pateicīgākais variants studentiem, jo vidzemniekiem nav izteikta pamata piecinieka ceturtā numura, komanda spēlē līdzīga stila basketbolu - ātru, dinamisku. Nereti nosacītu spēka uzbrucēja pozīciju ieņem Jānis Porziņģis, kurš, atguvies no savainojuma, būs gatavs vest Valmieras komandu pretī uzvarai. Tieši Porziņģi studenti uzsver kā galveno valmieriešu spēku un gatavojas Jānim pieslēgt kādu no mazajiem spēlētājiem, kas var agresīvi nospēlēt aizsardzībā.

Netiešais duelis var izvērsties starp Žani Peineru un Džeju Lukasu – abi viens otru nesegs, taču abi ir izteikti komandu līderi un tieši no šo spēlētāju snieguma būs atkarīgs, cik veiksmīgi spēlēs konkrētā komanda. Interesanti būs pavērot, ko pret LU iespēs Ingus Bankevics, kurš pirms pievienošanās Valmierai formas uzturēšanas nolūkos trenējās ar LU komandu Rīgā. Pret LU regulārajā sezonā gan Bankevics paspēja uzspēlēt tikai reizi, ar 11 punktiem nespējot palīdzēt komandai tikt pie panākuma (68:69).

LU komandā, kā allaž, arī pirms "play-off" turnīra valda lielisks noskaņojums un gaisā virmo komandas gars. Turpretī Valmierā noskaņojums ir krietni nopietnāks, spēlētāji ir koncentrējušies un var just spiedienu. Galu galā netikšana pāri LU barjerai būtu sezonas izgāšana. LU šajā sērijā nav ko zaudēt, un atbrīvotība var dot rezultātu. Kā nereti sportā novērots, komandai, kas spēlē bez nekāda spiediena, lietas padodas veiksmīgāk. Valmierai šīs ir sezonas galvenās cīņas, kas noteiks to, cik izdevusies vai neizdevusies ir sezona. Spēlētāji apzinās sērijas likmi un ir maksimāli koncentrējušies duelim. Ja nepārdegs, svaru kausi var tikpat viegli un ātri sakrist Valmieras pusē.

Sērija būs aizraujoša.

Jelgavas trīs nedēļas pret Liepājas pārliecību

Otrā ceturtdaļfināla duelī tiksies "Liepājas Lauvas" un "Jelgava" – trešā un sestā labākā regulārā turnīra komanda. Abas ceturtdaļfinālu izspēlēja arī pagājušajā pavasarī, tiesa, toreiz jelgavnieki vēl startēja ar citu nosaukumu citā organizācijā. Ja pirms gada liepājnieki uzvarēja diezgan pārliecinoši (91:52 mājās, 90:83 viesos, kur gan nācās nopietni pacīnīties līdz pat beigām), tad šogad to garantēt nevar. Liepājnieku sastāvs ir nesalīdzināmi mazāk pieredzējis nekā pirms gada. Tomēr pēdējā laikā "Lauvas" rāda labu basketbolu, komanda ir saspēlējusies un norūdījusies Baltijas līgas elites cīņās, tas nesis acīmredzamu rezultātu jau vienas sezonas ietvaros.

Savstarpējās cīņās 3:1 Liepājas labā. Vienīgo uzvaru jelgavnieki izcīnīja pirmajā tikšanās reizē, kad mājās pēdējās desmit minūtēs lauza mača gaitu un aizsteidzās līdz panākumam (91:88). Liepājā vēl decembrī "lauvas" revanšējās ar 16 punktiem (90:74), izcīnot vienu no retajām uzvarām sezonas pirmajā pusē, bet divus mēnešus vēlāk februārī "Lauvas" mājās jau neatstāja jelgavniekiem pilnīgi nekādas izredzes (91:60). Ceturtajā spēlē Jelgavā pēc līdzīga pirmā puslaika otrajā liepājnieki sakāva Jelgavu (+21), izcīnot trešo uzvaru savstarpējās cīņās (91:76).

Jelgavai starp regulārās sezonas beigām un "play-off" sākumu bijusi trīs nedēļu pauze. Redzēsim, vai spēlētāji neviļus zemapziņā jau nebūs pārslēgušies atpūtas režīmā, jo skaidrs, ka tik ilgu laiku noturēt maksimālu koncentrāciju uz vienu pretinieku ir ārkārtīgi sarežģīti. No otras puses – laika izpētīt pretinieku un sagatavot ieročus cīņai ir bijis pārpārēm, kamēr Liepājai pēdējā regulārās sezonas spēle bija vien pirms pāris dienām un no līdzīgas cīņas pret "Ventspili" ātri būs jāpārslēdzas uz "Jelgavu". Skaidrs, ka sniegums un rezultāti pēdējā laikā dod pārliecību liepājniekiem, galvenais – lai jaunie basketbolisti to nepārvērš pašpārliecinātībā šī vārda negatīvajā nozīmē, jo tas agrāk vai vēlāk mēdz atmaksāties... "Jelgava" spēlēs bez viena no saviem pamata piecinieka vīriem Artūra Dušeļa, kurš kopā ar jau pieminēto LU vīru Kristapu Dārgo devies pāri okeānam baudīt augstākās raudzes basketu.

Abas spēles šovakar būs iespēja redzēt portālā Sportacentrs.com un Sportacentrs.com TV (Lattelecom Interaktīvās TV 411. kanāls)!

LBL ceturtdaļfināli 2012

DatumsDuelisVietaLaiks
12.04.Valmiera – LUVOC18:30
12.04.Lauvas – JelgavaLOC19:30
14.04.Jelgava – LauvasZOC17:00
14.04.LU – ValmieraOSC19:30
16.04.Valmiera – LUVOC18:30*
16.04.Lauvas – JelgavaLOC19:30*

* - ja nepieciešams.

Noskaties treneru un komandu līderu viedokļus par sēriju:
LBL 1/4fināls Valmiera - LU. Treneri
LBL 1/4fināls Valmiera - LU. Līderu viedokļi

Kas uzvarēs LBL ceturtdaļfinālā?

  • 69

  • 78


  -3 [+] [-]

, 2012-04-12 09:59, pirms 12 gadiem
Es tomēr gaidu Lauvas-BKV, domāju vienīgā intigra šogad, ko varam gaidīt.

     [+] [-]

, 2012-04-12 10:00, pirms 12 gadiem
Par LU !

  +7 [+] [-]

, 2012-04-12 10:05, pirms 12 gadiem
14.04. Jelgava – Lauvas ZOC 17:00
14.04. LU – Jelgava OSC 19:30

Jelgavai gan saspringts grafiks divos pusfinālos.

  +1 [+] [-]

, 2012-04-12 10:10, pirms 12 gadiem
LU bez Dārgā būs ļoti grūti. Ja Valmiera nemuļķosies, būs vismaz +20.

P.S. Titāniks taču nenogrima 12. aprīlī

"Pirms simt gadiem šajā dienā noslīka "Titāniks", pirms 51 gada Jurijs Gagarins kļuva par pirmo cilvēku kosmosā, bet 2012. gada 12. aprīlis nozīmē, ka klāt ir Latvijas Basketbola līgas (LBL) cāļu skaitīšanas laiks jeb izslēgšanas spēles... "

  +1 [+] [-]

, 2012-04-12 10:16, pirms 12 gadiem
Titāniks 12. aprilī izgāja no ostas

  +1 [+] [-]

, 2012-04-12 10:18, pirms 12 gadiem
Par Titāniku joks nav izdevies.

  -1 [+] [-]

, 2012-04-12 13:29, pirms 12 gadiem
Vispār esmu nedaudz pārsteigts par Dārgā izvēli braukt tusēt uz New York, kad LU ir reālās iespējas tikt pusfinālā un nav jau viņš gluži soliņs sildītājs, svarīga loma komandā...

  -1 [+] [-]

, 2012-04-12 15:16, pirms 12 gadiem
Kā jau reiz rakstīju, par L-ielu basketbolu par L.Lauvām un L.Universitāti!

     [+] [-]

, 2012-04-12 18:17, pirms 12 gadiem
valmiera bez variantiem vinnes!!