Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:6, Did:0, useCase: 3

Čempions Džokovičs, trīs debitanti un vēl četri sezonas izcilnieki tiekas Londonā

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Čempions Džokovičs, trīs debitanti un vēl četri sezonas izcilnieki tiekas Londonā
Novaks Džokovičs Londonā sargās gan "World Tour Finals" titulu, gan reitinga 1. vietu
Foto: Reuters/Scanpix

Šodien ar diviem mačiem Londonā startēs sezonas finālturnīrs vīriešiem. Par prestižo trofeju "O2" arēnā sacentīsies gada astoņi labākie tenisisti (neskaitot Rafaelu Nadalu). Turnīra pirmajā dienā pie vārda tiks gan seškārtējais čempions Rodžers Federers, gan divi no trim debitantiem.

Par turnīru

"ATP World Tour Finals" debiju ar iepriekšējo nosaukumu "Masters Cup" piedzīvoja 1970. gadā. Kopš 2009. gada sacensības uzņem Londonā esošā "O2" arēna, kurā tenisa mačus var vērot 17 800 skatītāju. Turnīrs Lielbritānijā allaž aizritējis ar lielu skatītāju interesi, taču arī šoreiz skatītāji neredzēs vienu no pašreizējās ēras izcilākajiem tenisistiem.

Ja pērn savainojuma dēļ nevarēja spēlēt Endijs Marejs, tad šoreiz turnīru izlaiž Rafaels Nadals, kuram pirmdien tika veikta apendicīta operācija. Viena būtiska atšķirība no pagājušā gada ir brīva nedēļa pēc Parīzes "Masters 1000" turnīra, dodot tenisistiem papildus laiku atpūtai pirms nozīmīgajām sacensībām.

Gada izcilnieki šonedēļ Londonā sacentīsies par 6.5 miljonu dolāru lielo balvu fondu. Maksimālais punktu skaits, uzvarot visos piecos mačos, ir 1500 punkti. Čempions bezzaudējumu gadījumā saņems 2.075 miljonus vērtu čeku. Par piedalīšanos vien katrs vienspēļu turnīra dalībnieks saņem 155 000 (ja nospēlē visus trīs mačus). Tikpat pienākas par katru uzvaru grupā. Rezervisti pat bez spēlēšanas saņems 85 000 dolāru.

Rezervistu godā šoreiz divi spāņi – Davids Ferers un Felisiano Lopess. Ja pirmais palika uzreiz aiz kvalifikācijas strīpas, tad Lopess uz Londonu varēja doties, pateicoties reitingā augstāk esošo tenisistu atteikumiem. Grigors Dimitrovs paziņoja, ka nevēlas būt par rezervistu ar cerībām tikt pie spēlēšanas tikai gadījumā, ja kādam būs savainojums. Žo-Vilfrīds Tsonga gatavojas Deivisa kausa finālam, bet Ernestam Gulbim esot pleca savainojums, kas viņam gan netraucēs pēc deviņām dienām uzstāties Budapeštā.

Šā gada turnīrā ir divi bijušie čempioni – seškārtējais uzvarētājs Rodžers Federers un trīskārtējais čempions Novaks Džokovičs, kurš prestižajās sacensībās triumfēja pēdējos divos gados un ir neapšaubāms favorīts arī šoreiz. Londonā spēlēs uzreiz trīs finālturnīra debitanti – Marins Čiličs, Kei Nišikori un Milošs Raoničs.

Pēdējo reizi trīs vai vairāki debitanti vienā turnīrā piedalījās 2008. gadā, kad toreiz vēl turnīrā ar nosaukumu "Masters Cup" spēlēja Marejs, Huans Martins Del Potro, Žils Simons un Tsonga. Tas arī bija pēdējais gads, kad turnīrā nebija neviena spāņa. Pēdējais tenisists, kurš debijas reizē tika līdz finālam, bija Ferers 2007. gadā. Bet pēdējais debitants-čempions ir Alekss Koretha (1998).

Turnīra formāts ir ļoti vienkāršs. Astoņi tenisisti (dubultspēlēs – komandas) sadalīti divās grupās pa četriem. Pēc viena apļa sacensībām katras grupas divi labākie spēlē pusfinālā, pēc tam seko lielais fināls. Jautājumi mēdz rasties, noskaidrojot vietu sadalījumu grupā, ja vairākiem tenisistiem ir vienāda bilance. Tādā gadījumā var rasties pamatīga rēķināšana, kas detalizēti izskaidrota šeit.

Šoreiz turnīram papildus intrigu piešķir ranga 1. vietas jautājums. Teorētiski gadu ranga virsotnē vēl var pabeigt Federers, taču pēc neveiksmīgā Parīzes turnīra viss vairs nav viņa rokās. Džokovičam reitinga līdera statusa nosargāšanai pietiks ar 3-0 bilanci grupā. Novakam pret sāncenšiem grupā ir iespaidīga 41-5 savstarpējo spēļu bilance.

Vienspēļu turnīra dalībnieki. Novaks Džokovičs

Sezonas bilance: 57-8
Tituli: 6 – Vimbldona, Indianvelsa, Maiami, Roma Pekina un Parīze
Kvalificēšanās datums: 7. jūlijs
Finālturnīru pieredze: 8. turnīrs
Bilance: 19-9
Labākais rezultāts: Trīskārtējs čempions (2008, 2012-13)

Ranga līderis un pēdējo divu gadu čempions Džokovičs, kurš finālturnīrā uzvarēja arī 2008. gadā, kad sacensības pēdējo reizi notika Šanhajā, 7. jūlijā kļuva par pirmo kvalificējušos tenisistu un "World Tour Finals" spēlēs astoto gadu pēc kārtas. Novaks otro gadu pēc kārtas Londonā ierodas ar sezonā izcīnītiem sešiem tituliem. No tiem viens bija "Grand Slam" līmenī (Vimbldona), bet četri "Masters 1000" ietvaros. Novaks šogad nospēlēja bez lieliem formas kritumiem. Pavasarī rezultātus ietekmēja plaukstas locītavas savainojums, bet vienīgais vājuma brīdis bija augustā, kad pēc kāzām viņš 3. kārtā zaudēja gan Toronto, gan Sinsinati.

Džokovičs uz "hard" seguma spēlē savu labāko tenisu un īpaši bīstams ir arī telpās. Serbijas tenisa līderis slēgtajos kortos zaudējumus nav piedzīvojis jau nedaudz vairāk nekā divus gadus – pēdējā neveiksme zem jumta viņam bija 2012. gada rudenī Parīzes "māsterī" pret Semu Kveriju. Kopš tā laika telpu apstākļos gūtas 27 uzvaras pēc kārtas. Džokovičs lūkos kļūt par piekto spēlētāju, kurš sezonas finālsacensībās uzvarējis četras vai vairāk reizes. Seši tituli ir Federeram, pieci Ivanam Lendlam un Pītam Samprasam, bet četrus izcīnīja Ilije Nastase. Tāpat Džokovičs mēģinās kļūt par pirmo tenisistu kopš 80. gadiem, kuram izdevies trīs gadus pēc kārtas triumfēt sezonas finālsacensībās. Pēdējais "hat trick" bija Ivanam Lendlam (1985-87).

Rodžers Federers

Sezonas bilance: 68-11
Tituli: 5 – Dubaija, Halle, Sinsinati, Šanhaja un Bāzele
Kvalificēšanās datums: 18. augusts
Finālturnīru pieredze: 13. turnīrs
Bilance: 44-11
Labākais rezultāts: Seškārtējs čempions (2003, 2004, 2006, 2007, 2010, 2011)

Seškārtējais "ATP World Tour Finals" čempions Federers sacensībām kvalificējies 13. reizi pēc kārtas, kas ir jauns rekords. Iepriekšējo (12 pēc kārtas) viņš dalīja ar Lendlu. Federera kontā arī visvairāk izcīnīto titulu rekords (6). Ja pērn Rodžers dalību finālturnīrā nodrošināja tikai pēdējā turnīrā Parīzē, tad šogad Federers novembra plānus varēja organizēt jau augustā. Federers pagājušajā gadā uzvarēja tikai vienā turnīrā, bet šogad viņam pieci tituli un vēl pieci zaudēti fināli. Rodžers ar 68 uzvarām ir sezonas līderis šajā kategorijā.

Federers "World Tour Finals" līdz pusfinālam vai tālāk ticis 11 no 12 turnīriem, bet vienīgo reizi no grupas ārā netika 2008. gadā. Federers pirms Londonas ieguvis labu formu, uzvarot 14 no pēdējiem 15 mačiem. Viņš šajā posmā vienīgo zaudējumu cieta savā pēdējā spēlē Parīzē pret Milošu Raoniču, kuru bija uzveicis visās sešās iepriekšējās spēlēs. Revanša mačs būs jau šodien, jo abi Londonā ir vienā grupā un spēlēs 1. kārtas ietvaros (mačs 22:00). Federeram šogad pēc "World Tour Finals" karjeras kontekstā būs vēl svarīgāks turnīrs – Deivisa kausa fināls.

Stans Vavrinka

Sezonas bilance: 36-15
Tituli: 3 – Australian Open, Montekarlo un Čennaja
Kvalificēšanās datums: 12. oktobris
Finālturnīru pieredze: 2. turnīrs
Bilance: 2-2
Labākais rezultāts: Pusfināls 2013

Deivisa kausa fināls šogad arī Vavrinkam, kurš finālturnīrā piedalīsies otro reizi. Pērn debijā viņš tika līdz pusfinālam, tajā zaudējot nākamajam čempionam. Šveices otrais numurs pērn guva 51 uzvaru, bet šogad viņam "tikai" 36 uzvaras. Taču galvenais – kādos turnīros tās gūtas. Stans, kurš pirms gada Londonā spēlēja ar veco vārdu Stanislass, atgriešanos "O2" arēnā faktiski nodrošināja sezonas pirmajos četros mēnešos. Vavrinka janvārī uzvarēja Čennajā, pēc tam triumfēja "Australian Open", bet aprīlī titulu kolekcijai pievienoja arī pirmo "Masters 1000" trofeju, uzvarot Montekarlo.

Vavrinka vairāk nekā pusi jeb 3000 no sezonas 4895 punktiem savāca divos turnīros – Melburnā un Montekarlo. Sezonas otrā puse viņam bija bāla, tiesa, Vimbldonā un "US Open" sasniegts ceturtdaļfināls, atgādinot par saņemšanos lielajos turnīros. Vavrinkam no visiem finālturnīra dalībniekiem ir vissliktākā forma – Stans uzvarējis tikai vienu no pēdējām piecām spēlēm, bet rudenī ir zaudējis tādiem tenisistiem kā Simons, Kevins Andersons, Mihails Kukuškins un pat Tacuma Ito, kurš Vavrinku pārspēja, esot ranga otrajā simtā.

Marins Čiličs

Sezonas bilance: 54-18
Tituli: 4 – US Open, Zagreba, Delrejbīča un Maskava
Kvalificēšanās datums: 18. oktobris
Finālturnīru pieredze: Debija
Bilance:
Labākais rezultāts:

Diskvalifikācijas dēļ lielu daļu pagājušās sezonas izlaidušais Čiličs šogad atgriezās ar pamatīgu troksni, karjeras spožāko uzvaru gūstot septembra sākumā Ņujorkā, kur viņš izcīnīja "US Open" titulu. Horvātijas tenisa līderim bija labs sezonas otrais mēnesis, kad viņš sasniedza trīs finālus trīs nedēļas, uzvarot Zagrebā un Delrejbīčā, bet zaudējot Roterdamā. Oktobrī Maskavā pievienots sezonas ceturtais tituls. Čiličs pirmo reizi karjerā vienas sezonas laikā uzvarēja vairāk nekā divos turnīros. Parīzes "māsteri" viņš izlaida labās rokas savainojuma dēļ, taču tas drīzāk uzskatāms par gājienu paņemt pelnīto atpūtu. Čiličs būs pirmais horvāts finālturnīrā kopš 2006. gada, kad Šanhajā spēlēja Ivans Ļubičičs.

Endijs Marejs

Sezonas bilance: 58-18
Tituli: 3 – Šeņdžeņa, Vīne un Valensija
Kvalificēšanās datums: 30. oktobris
Finālturnīru pieredze: 6. turnīrs
Bilance: 9-7
Labākais rezultāts: Pusfināls 2008, 2010, 2012

Marejs vēl septembra sākumā bija tālu no savas labākās formas un arī sezonas Top 8, taču nodemonstrēja milzīgu apņemšanos un cīņassparu, nopelnot vietu "World Tour Finals". Marejs spēlēja sešas nedēļas pēc kārtas! Šajā posmā viņš uzvarēja trīs turnīros, sakrājot nepieciešamos punktus spēlēšanai Londonā. Nedrīkst noliegt to, ka Endijam brīžiem stāvēja klāt liela veiksme. Divos uzvarētājos finālos – Šeņdžeņā un Valensijā – viņš atspēlēja piecas mačbumbas pret Tomiju Robredo. Piecas mačbumbas katrā finālā! Savukārt Vīnes finālā 3. Sets no 3:5 uzvarēts pret finālturnīra kvalifikācijas konkurentu Fereru. Marejs kvalificējies septīto gadu pēc kārtas, bet visos turnīros nav spēlējis, jo pērn viņam sezona muguras operācijas dēļ beidzās jau septembra izskaņā.

Tomāšs Berdihs

Sezonas bilance: 54-20
Tituli: – Roterdama un Stokholma
Kvalificēšanās datums: 31. oktobris
Finālturnīru pieredze: 5. turnīrs
Bilance: 5-8
Labākais rezultāts: Pusfināls 2011

Berdihs pats savu varējumu šogad nosauca par lielisku, lai gan paša fani noteikti varētu vēlēties vairāk. Čehijas pirmais numurs februārī uzvarēja "ATP World Tour 500" turnīrā Roterdamā, kur izcīnīja pirmo titulu kopš 2012. gada oktobra, kad uzvarēja Stokholmā. Šajā Zviedrijas pilsētā viņš čempiona godā arī šogad. Berdihs šosezon 18 no 20 zaudējumiem piedzīvojis pret rangā zemāk esošiem tenisistiem! Ierastā stabilitāte visas sezonas garumā rezultātu kontekstā par vietu Londonā šaubīties nelika, tiesa, spēlēšanu finālturnīrā Berdihs nodrošināja vien pēdējā turnīrā Parīzē. Berdihs bez jau pieminētajiem diviem tituliem šogad trīs reizes zaudēja finālā, bet pusfināla barjeru nepārvarēja trīs lielos turnīros – "Australian Open", kā arī Maiami un Parīzes "māsteros".

Kei Nišikori

Sezonas bilance: 52-12
Tituli: 4 – Memfisa, Barselona, Kualalumpura un Tokija
Kvalificēšanās datums: 1. novembris
Finālturnīru pieredze: Debija
Bilance:
Labākais rezultāts:

Savainojumu un noguruma ziņā mūžīgi trauslais Nišikori beidzot pirmo reizi karjerā nospēlēja viena iespaidīgu sezonu, kas sekmēja debitēšanu finālturnīrā, kur viņš ierodas ar karjeras rekordu reitingā – Āzijas pirmajam numuram 5. vieta. Kei ir pirmais Āzijas tenisists, kurš kvalificējies prestižajām sacensībām. Nišikori šogad izcīnīja četrus titulus, sakrājot vairāk nekā pusi no karjeras trofejām – četri no septiņiem tituliem iegūti šosezon. Iepriekš viņam vairāk par vienu titulu gadā nebija. Un Nišikori bija pelnījis par vienu titulu vairāk, taču Madrides "Masters 1000" finālā, kur viņš bija vadībā ar setu un breiku pret Nadalu, japāni pievīla muguras savainojums. Tā rezultātā nenosargāts pārsvars, vēlāk izstājoties 3. setā. Līdzīga situācija bija "US Open" finālā, kur viņam spēka vairs nebija atlicis, jo iepriekšējās kārtās spēlēti ļoti nogurdinoši mači.

Milošs Raoničs

Sezonas bilance: 49-18
Tituli: 1 - Vašingtona
Kvalificēšanās datums: 1. novembris
Finālturnīru pieredze: Debija
Bilance:
Labākais rezultāts:

Trešais šā gada debitants Raoničs kvalificējās vienlaicīgi ar Nišikori. Japāņa uzvara Parīzes ceturtdaļfinālā pār Fereru ne vien pašam Kei nodrošināja vietu finālturnīrā, bet uz to aizveda arī Raoniču. Milošs būtu palicis aiz strīpas, ja vien Parīzē nebūtu uzveicis Federeru, kuram līdz tam bija zaudējis visas sešas spēles. Kanādas labākais tenisists šogad uzvarēja tikai vienā turnīrā, taču pietiekami daudz punktu spēja savākt citos turnīros. Raoničs finālā zaudēja Tokijā un Parīzē, bet labi spēlēja lielākajos turnīros – "Grand Slam" un "Masters 1000". Raoničam "major" līmenī ceturtdaļfināls Parīzē un pusfināls Vimbldonā, bet "māsteros" viņam šogad septiņas reizes ceturtdaļfināli vai labāki rezultāti (trīs pusfināli). Bez Raoniča šosezon vēl tikai divi tenisisti sasniedza septiņus "Masters 1000" ceturtdaļfinālus (Federers un Ferers).

Turnīra grafiks

Vienspēlēs grupu turnīra ietvaros katru dienu notiks divi mači – plkst. 16:00 un plkst. 22:00. Šodien sāks B grupa, vispirms kortā dodoties Marejam un Nišikori, bet vakara mačā Federera un Raoniča cīņa. Rīt pirmās kārtas dueļi A grupā. Grupu turnīra ietvaros katru dienu notiks divas spēles jeb nav tā kā dāmu finālturnīrā, kur mēdz būt dienas ar trim mačiem. Vienspēļu turnīra fināls notiks nākamsvētdien, 16. novembrī, plkst. 20:00.

"ATP World Tour Finals 2014" grupas

Vienspēļu dalībnieku sastāvs

A grupaB grupa
Novaks Džokovičs (Serbija)Rodžers Federers (Šveice)
Stans Vavrinka (Šveice)Kei Nišikori (Japāna)
Tomāšs Berdihs (Čehija)Endijs Marejs (Lielbritānija)
Marins Čiličs (Horvātija)Milošs Raoničs (Kanāda)

Dubultspēļu dalībnieku sastāvs

A grupa

DuetsValsts
Bobs Braiens/Maiks BraiensASV
Aleksandrs Peja/Brunu SoaressAustrija/Brazīlija
Žans-Žiljēns Rožē/Horija TekauNīderlande/Rumānija
Lukašs Kubots/Roberts LindštedsPolija/Zviedrija

B grupa

DuetsValsts
Daniels Nestors/Nenads ZimoņičsKanāda/Serbija
Žiljēns Beneto/Eduārs Rožē-VaselānsFrancija
Marsels Granoljerss/Marks LopessSpānija
Ivans Dodigs/Marselu MeluHorvātija/Brazīlija

Pēdējo 10 gadu čempioni vienspēlēs

GadsTenisistsValsts
2013.Novaks DžokovičsSerbija
2012.Novaks DžokovičsSerbija
2011.Rodžers FederersŠveice
2010.Rodžers FederersŠveice
2009.Nikolajs DavidenkoKrievija
2008.Novaks DžokovičsSerbija
2007.Rodžers FederersŠveice
2006.Rodžers FederersŠveice
2005.Davids NalbandjansArgentīna
2004.Rodžers FederersŠveice

Materiāla veidošanā izmantotas aģentūras "Reuters" fotogrāfijas.

  +1 [+] [-]

, 2014-11-09 09:39, pirms 9 gadiem
Novaks, Marians - Rodžers, Endijs

  -1 [+] [-]

, 2014-11-09 14:19, pirms 9 gadiem
Par kārtējo Noles triumfu!
Interesanti būs paskatīties Nišikori, Čiliča un Raoniča debiju.