Layout: current: getContentLayoutLoad (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayoutLoad (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:554, Did:0, useCase: 3

Latvijai cīņa pret pasaules spēcīgāko izlasi Spāniju

Rolands Eliņš

Latvijai cīņa pret pasaules spēcīgāko izlasi Spāniju
Foto: LFF

Šodien 14:00 Madridē sāksies spēle starp Spānijas un Latvijas telpu futbola izlasēm, kas abām būs pirmais mačs Eiropas čempionāta kvalifikācijas turpu turnīrā. Latvijas izlasei šis būs ļoti liels pārbaudījums – pretim stāsies Eiropas un pasaules ranga līdervienība, divkārtēja pasaules čempione un komanda, kas Eiropas čempionātu vēsturē tikai divreiz palikusi ārpus fināla.

Latvijas telpu futbola izlase gada sākumā pārvarēja pirmo kārtu ceļā uz Eiropas čempionāta finālturnīru, kurā Latvija vēl ne reizi nav piedalījusies. Turnīrā savā laukumā Latvija uzņēma Igauniju un Dāniju, tiekot pie pirmās vietas grupā, kas ļāva pa taisno nokļūt kvalifikācijas grupu turnīrā. Latvija tur bija izlozes trešajā grozā un pretiniekos ieguva Spāniju (1. vieta Eiropas rangā), Slovēniju (11. vieta) un Šveici (35. vieta). Salīdzinājumam – Latvija Eiropas rangā ir 23. vietā.

Kvalifikācijas formāts paredz, ka finālturnīram kvalificēsies visu astoņu apakšgrupu uzvarētājas, kā arī septiņas no astoņām otro vietu ieguvējām. Sešas labākās otro vietu ieguvējas tiks finālturnīrā, bet divas pārējās aizvadīs pārspēles. Attiecīgi Latvijas izlase uz finālturnīru var nokļūt arī tad, ja nespēs turnīra tabulā apsteigt Spāniju.

Un apsteigt Spāniju ir grūts uzdevums jebkurai izlasei, ne tikai Latvijai, kas šodien aizvadīs pirmo spēli pēc pandēmijas sākuma. Spānijas izlase šajā kvalifikācijas ciklā ir Eiropas vicečempiones statusā, taču tas Spānijai nav ierasts – šī izlase ir triumfējusi septiņos no 11 Eiropas čempionātiem, turklāt arī pārējos četros vienmēr bijusi starp medaļniecēm.

Spānija ir arī divkārtēja pasaules čempione (2000. un 2004. gadā) un trīsreiz kļuvusi par pasaules vicečempioni, tiesa, iepriekšējā finālturnīrā nācās samierināties ar piekto vietu. Spānijas izlase ir uzņēmusi desmit uzvaru sēriju, savu pēdējo zaudējumu ciešot pirms pusotra gada pret Somiju pārbaudes mačā. Savukārt oficiālā mačā iepriekšējo četru gadu laikā vienīgais zaudējums piedzīvots EČ2018 finālā pret Portugāli, piekāpjoties papildlaikā.

Jāņem vērā arī abu izlašu spēlētāju situācija – kamēr Spānijas čempionāts risinās pilnā sparā, Latvijā tas šoruden bijis ļoti saraustīts. Piemēram, "Raba", ko pārstāv pieci izlases spēlētāji, iepriekšējo spēli aizvadīja 14. novembrī.

Latvijas izlase uz Spāniju nevarēja doties labākajā sastāvā. Tiek vēstīts, ka no sākotnēji plānotā sastāva nebūs astoņu spēlētāju (nebūs saslimušo dvīņu brāļu Aleksandra un Artūra Kulešovu, darbā aizņemts būs arī izlases ilggadējais pamatvārtsargs Aigars Bondars, kapteinis Maksims Seņs, vēl viens vārtsargs Kaspars Nerets un laukuma spēlētāji Jurijs Halimons un Dmitrijs Jakovļevs,savainojumā iedzīvojies arī Artūrs Jerofejevs), tāpat galvenajam trenerim Artūram Šketovam nācās atteikties no plāniem aizvietot viņus ar četriem citiem spēlētājiem – darba dēļ ierindā nebūs ar Sergeja Oļeškova, Rolanda Putāna, Eduarda Martina un Oskara Ikstena.

"Jāteic, ka šoreiz nokomplektēt sastāvu bija sevišķi izaicinoši. Jāsaprot, ka mūsu labākajiem pašmāju telpu futbolistiem pamatdarbs ir ārpus telpu futbola, un ne visi sava darba specifikas dēļ varēja atprasīties no darba pandēmijas laikā. Latvijai, kurai nav neizsmeļams spēkos līdzvērtīgu spēlētāju resurss, cīņā pret Eiropas vicečempioni katrs robs sastāvā ir smags," LFF mājaslapā citēts Šketovs.

Spēles sākums paredzēts šodien jau 14:00 pēc Latvijas laika.

Latvijas telpu futbola izlases kandidātu saraksts

SpēlētājsGadsPozīcijaKlubs
Kaspars Žurovs1991VārtsargsFK Raba
Igors Labuts1990VārtsargsFC Petrow
Artūrs Jerofejevs1992UniversālsFC Petrow
Germans Matjušenko1994UniversālsFC Petrow
Miks Babris1999UniversālsFC Petrow
Matīss Babris1993UniversālsFC Petrow
Romans Rožkovskis1990UniversālsFK Raba
Vlads Rimkus1993UniversālsFK Raba
Konstantīns Zabarovskis1988UniversālsFK Raba
Artūrs Strazdiņš1996UniversālsFK Raba
Roberts Boroda1999UniversālsFK Nikars
Maksims Potlovs1997UniversālsJēkabpils Lūši/Ošukalns
Jānis Pastars1992UniversālsK.S. Acana Orzel Jelcz-Laskowice (Polija)
Andrejs Baklanovs1998UniversālsRed Dragons Pniewy (Polija)
Edgars Tarakanovs2003UniversālsTFK Rēzekne

Artūrs Šketovs - galvenais treneris
Vadims Atamaņukovs - treneris
Aleksandrs Proskuriņs - vārtsargu treneris
Oļegs Samoiļenko - ārsts
Sergejs Gavrilovs – masieris

Grupas kalendārs

DatumsSpēle
08.12.2020.Slovēnija – Šveice
Spānija – Latvija
29.01.2021.Latvija – Slovēnija
Šveice – Spānija
01.02.2021.Latvija - Šveice
02.02.2021.Spānija – Slovēnija
05.03.2021.Šveice - Latvija
06.03.2021.Slovēnija – Spānija
09.03.2021.Šveice – Slovēnija
Latvija - Spānija
12.04.2021.Slovēnija - Latvija
Spānija – Šveice

Apakšgrupas

GKomandaKomandaKomandaKomanda
1.DānijaHorvātijaAlbānijaUkraina
2.Bulgārija/ArmēnijaFrancijaGruzijaKrievija
3.GrieķijaAzerbaidžānaSlovākijaMoldova
4.ZiemeļmaķedonijaRumānijaSerbijaBosnija un Hercegovina
5.IzraēlaKazahstānaUngārijaBaltkrievija
6.ŠveiceSpānijaLatvijaSlovēnija
7.MelnkalneItālijaBeļģijaSomija
8.PolijaPortugāleNorvēģijaČehija

Izmantotie resursi:
Latvijas Futbola federācija
The official website for European football |...

     [+] [-]

, 2020-12-08 09:35, pirms 3 gadiem
Nav taču kaut kā tā, ka kaut kur pa TV rādīs un tikai es par to nezinu?!

     [+] [-]

, 2020-12-08 10:55, pirms 3 gadiem
kasagrande rakstīja: Nav taču kaut kā tā, ka kaut kur pa TV rādīs un tikai es par to nezinu?!
tas ka dažiem interesē šis sporta paveids, nenozīmē, ka to rādīs. Pareizi ir, ka nerādīs.