Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Sniegotās nedienas Slokā jeb darvas piliens Virslīgas jau tā ne medus mucā

Rolands Eliņš

Sniegotās nedienas Slokā jeb darvas piliens Virslīgas jau tā ne medus mucā
Slokas stadions, kurā sniegs neklāja tikai laukuma gala līnijas, centra līniju un soda laukuma robežas
Foto: Riga FC

”SynotTip” futbola Virslīga beigusies un beigusies nesmuki. Portālam Sportacentrs.com iesaistītās puses, LFF un Virslīgas pārstāvji piedāvāja vairākas interpretācijas, viedokļus un vainīgo meklēšanu, taču fakts ir tāds, ka čempionvienība ”Spartaks” sezonas pēdējo spēli neaizvadīja, jo laukumu klāja neviena nenotīrīts sniegs, kamēr ”Riga” bez mazākā pieskāriena bumbai pēc LFF DK lēmuma atbīdīja citu debitanti RFS uz sesto vietu.

Latvijas Virslīgā pēdējās divās kārtās visas spēles norisinās vienlaicīgi - tā paredz reglaments, lai nedotu vienai komandai priekšrocības. Tas futbola līdzjutējiem solīja divas aizraujošas sestdienas, jo joprojām netrūka intrigas par čempionu un citiem medaļniekiem, bet LMT Straumē un portālā Sportacentrs.com tapa Latvijā unikāls projekts par četru spēļu paralēlu tiešraidi. Virslīgas sezonai bija visas iespējas noslēgties ar pozitīvu troksni, kas Virslīgā nebūt nav ikdienas parādība.

Taču sezona noslēdzās ja ne papostīta, tad ar sliktu piegaršu. Čempioni kļuva zināmi jau priekšpēdējā kārtā, bet šo slikto piegaršu sarūpēja tāds brīnums kā novembra sākumā uzsnidzis sniegs. Spēle Liepājā tādēļ sākās ar aizkavēšanos, turklāt visai komiskos apstākļos (TV tiešraidē balto bumbu joprojām sniega segas klātajā laukumā nebija iespējams saskatīt), kamēr mačs Slokas stadionā nesākās vispār. „Spartaks” pirmajā mačā pēc čempiona titula garantēšanas saņēma tehnisko zaudējumu, kamēr „Riga” futbolisti par tehnisko uzvaru un pakāpšanos uz piekto vietu kopvērtējumā uzzināja pirmdienas pusdienlaikā, kad ziņas par savu noslīdēšanu uz sesto vietu saņēma arī RFS komandas dalībnieki.

„Mūsu komandā ir diezgan skumjš noskaņojums pēc aizvadītas debijas sezonas. Sportistiem tomēr tā piektā vai sestā vieta ir svarīga un nozīmīga, visu sezonu tomēr centāmies, nebija tā, ka spēlējām tikai tāpēc, lai nospēlētu līdz galam,” ar nožēlu pauda RFS ģenerāldirektors Maksims Krivuņecs. „Mēs paši ar līdzjutējiem uz pēdējo kārtu Ventspilī devāmies, aizvadījām spēli, tikām arī pie neizšķirta... Neteiksim, ka tagad ir ļoti dziļas sāpes par notikušo, taču mums tomēr liekas, ka „Spartaka” un „Riga” spēle varēja notikt un tur visu varēja izdarīt.”

Arī „Spartaka” direktors Spartaks Melkumjans esot vēlējies, lai mačs notiktu, kaut vai arī varbūt ne ideālos apstākļos. Slokas stadions piektdien bija pamatīgi piesnidzis, bet spēles dienā to joprojām klāja futbola nepiemērotam sniega sega. Tā vismaz secināja mača galvenais tiesnesis Artis Ķēniņš, taču Melkumjans īpaši stingri uzsvēra, ka neesot piekritis šādam secinājumam.

„Mūsuprāt, šāds lēmums neadekvāts un to pierāda fakts, ka līdzīgos apstākļos notika spēle Liepājā,” norādīja Melkumjans. „2011.gadā daudz sarežģītākos laika apstākļos notika spēle starp „Gulbeni” un „Liepājas metalurgu”. Šobrīd nevienā LFF dokumentā nav noteikts, cik daudz sniega ir jābūt uz laukuma, lai spēle nenotiktu, tāpēc Jūrmalas sporta servisa centra vadītāja Svetlana Dergača personīgi mēģināja noskaidrot federācijā, cik daudz būtu jātīra laukums (par ko viņai milzīgs paldies, jo daudzi šajā situācijā teiktu, ka tās ir Jūsu problēmas), lai spēle varētu notikt, kā rezultātā tika iztīrītas visas laukuma līnijas un abi soda laukumi.”

Melkumjans arī iebilda par spēles tiesnešu brigādes rīcību, atstājot stadionu „stundu pirms spēles paredzētā sākuma un nedodot iespēju uzlabot laukumu”. Melkumjans apgalvoja, ka klubs bijis gatavs sniega tīrīšanai piesaistīt sniega traktoru, taču klubs nav stadiona īpašnieks, bet Jūrmalas pilsētas stadiona vadība aizliedza izmantot šādu tehniku, jo bija risks sabojāt laukumu. Lai nu kā, bet „Spartaks” bijis par spēles aizvadīšanu un nemaz nav parakstījies spēles protokolā par mača atcelšanu un atcelšanas iemesliem.

„Personīgi informēju spēles galveno tiesnesi, ka nepiekrītu viņa lēmumam,” sacīja Melkumjans, kurš gan arī vēlējās nodot ziņu futbola līdzjutējiem: „Vēlos paust nožēlu un par šādu sezonas noslēgumu atvainoties visiem, kas nav vienaldzīgi pret „Spartaku”, bet, neskatoties uz nepatīkamo noslēgumu, manuprāt, pelnīti esam 2016. gada čempioni.”

„Kā Disciplinārlietu komisija secināja no inspektora un tiesnešu ziņojuma, neviens nebija pat centies kaut ko darīt lietas labā un notīrīt laukumu,” savukārt paskaidroja DK priekšsēdētājs Jānis Pavlovskis, kura vadītā komisija pieņēma lēmumu sodīt „Spartaku”. DK lēmumā bija minēts, ka nepastāvēja objektīvi apstākļi, kas liegtu „Spartakam” sagatavot laukumu. Kas tieši šajā situācijā ir objektīvi apstākļi? „Piemēram, ja snigtu vēl spēles paredzētajā sākuma laikā. Ja būtu redzami centieni panākt šīs spēles norisi, kā tas bija „Riga” dublieru komandas gadījumā svētdien paredzētajā mačā. „Riga FC/ŠFS” tāpēc arī saņēma naudas izteiksmē mazāku sodu.”

Tehnisko zaudējumu gan saņēma arī „Riga” dublieru komanda, līdz ar to no Pavlovska paskaidrojuma izriet, ka „Spartaks” tehnisko zaudējumu būtu saņēmis jebkurā spēles neaizvadīšanas gadījumā. Viņš gan uzsvēra, ka DK nav lielu improvizācijas iespēju un komisijai jādarbojas saskaņā ar reglamentu, analizējot katru spēli un katru gadījumu atsevišķi.

Nedaudz lielākas improvizācijas iespējas ir Virslīgas vadībai, un tās izpilddirektors Emīls Latkovskis sarunā ar „Sportacentrs.com” publiski nosodīja čempionvienību „Spartaks” un visas pārējās komandas, kas nedēļas nogalē nebija sagatavojušas laukumus sezonas pēdējai spēlei. „Pēc visādi citādi pozitīvās un kārtīgi novadītās Virslīgas sezonas „Spartaks” iepilināja darvas karoti medus mucā. Šī čempionu rīcība nebija čempionu cienīga. Būsim atklāti, visās šajās situācijas nedēļas nogalē varēja atrast risinājumu,” teica Latkovskis. „Šīs komandas to nedarīja, jo necienīja savus pretiniekus un viņiem pašiem spēles vairs nebija nepieciešamas.”

RFS vadība savukārt piedāvāja citu iemeslu, kādēļ „Spartaks” nav centies parūpēties par spēles norisi. „Es uzskatu, ka „Spartaka” vadība bija nevis vienkārši vienaldzīga, bet pieņēma lēmumu palīdzēt mūsu konkurentiem,” pārliecināts norādīja Krivuņecs. „Man ir tādas aizdomas, un tas ir mans viedoklis. Protams, nākamajā sezonā mūsu komandai spēlēs pret „Spartaku” tagad būs īpaša motivācija.”

„Pilnīgākās muļķības, ko pat nevēlos komentēt,” par RFS aizdomām teica Melkumjans. „”Spartaks” sacensību režīmā gatavojas spēlei, tika paveikti visi nepieciešamie darbi, lai spēle notiktu, tajā skaitā tika veiktas apmaksas par apsardzes, neatliekamas medicīniskās palīdzības brigādes un cita personāla darbu. Klubs bija maksimāli sagatavojies spēlei, bijām uzaicinājuši pilsētas administrāciju, Jūrmalas domes deputātus, sagatavojām izklaides programmu, konkursus un dāvanas skatītājiem, tas viss prasīja zināmas finanses, un papildus šiem zaudējumiem LFF piešķīra 700 eiro sodu. Spēlei pieteicam spēcīgāko sastāvu. Mums finansiāli izdevīgāk bija spēlēt, nekā nespēlēt, pat nerunājot par kaitējumu kluba tēlam.”

Krivuņecs ļoti labprāt būtu redzējis, ka „Spartakam” un „Riga” aizvadītu pārspēli, tā teikt, lai paši par sodu saņemtu organizatoriskas pārdomas, kā, kad un kādos apstākļos tad aizvadīt savas vainas dēļ nenotikušo maču. Protams, vietā būtu iebildums, ka tādā gadījumā sodu saņemtu arī „Riga”, kas nav atbildīga par Slokas stadiona gatavību spēlei. Pārspēles aizvadīšana, iespējams, būtu sportiski vispareizākais (godīgākais) risinājums, taču Latkovskis aicināja būt reāliem: „Ir ziema, ir sniegs, visi jau ierēķinājuši, ka sezona beigusies, tūlīt turklāt sāksies pārspēles par vietu Virslīgā. Cilvēciski var saprast RFS vēlmi, bet ...”

Savukārt DK šādu iespēju nemaz neizskatīja, jo neviena komanda nebija izteikusi vēlēšanos to darīt. Bet „kā būtu, ja būtu” jautājumu apspriešanā Pavlovskis nevēlējās iesaistīties. „Spartaka” vadība gan norādīja, ka Virslīgas organizācijas komiteja varēja uzņemties iniciatīvu un spēli, kas izlems vietu sadalījumu, pārcelt uz nākamo dienu vai citu stadionu vai halli. „Kā pierāda prakse, šī komiteja var pieņemt jebkuru lēmumu attiecībā uz Virslīgas norisi,” atgādināja Melkumjans.

Spēles neaizvadīšana laukuma saimnieku nespējas nodrošināt laukuma gatavību dēļ ir apspriesta Disciplinārajā reglamentā. Par šādu pārkāpumu paredzēts tehniskais zaudējums un 700 eiro sods, un tieši tādu arī „Spartaks” saņēma. Kā jau minēts, DK darbojas saskaņā ar reglamentu un komisija pati neizdomā sodus no zila gaisa. Taču vai šāds sods ir adekvāts vai tomēr nepieciešamas izmaiņas?

„Pats galvenais ir panākt, lai spēles notiktu. „Spartakam” tehniskais zaudējums šoreiz neinteresē, bet 700 eiro klubs var mierīgi nomaksāt. Un viss!,”kritiku LFF reglamentam pauda Krivuņecs. „Es nevaru tā konkrēti pateikt, cik tad šādai situācijai, kuru patiešām varēja novērst, būtu jāmaksā, taču tas noteikti ir vairākas reizes vairāk par 700 eiro, un uzskatu, ka ir nepieciešami bargāki sodi, lai to novērstu nākotnē. Turklāt šajā gadījumā „Spartaks” tiešā veidā ietekmēja turnīra tabulas izkārtojumu! Sodam būtu jābūt tādam, lai nākotnē neviens šādu nesportisku iespēju pat neapsvērtu.”

Latkovskis savukārt izteicās, ka šoreiz nedrīkst runāt par LFF vai Virslīgas vainu un atbildību, taču tajā pašā laikā piekrita, ka nākotnē ir vērts apspriest reglamenta papildināšanu, ņemot vērā šīs nedēļas nogales notikumus, un izteica gatavību veikt šādu ieteikumu attiecīgajā komisijā. „Skaidrs, ka 700 eiro sods ir visai smieklīga summa par šādu nodarījumu Virslīgai un Latvijas futbolam.” Tāpat Latkovskis atgādināja, ka „Spartakam” papildus LFF 700 eiro sodam tiks piespriestas arī papildu sankcijas par neizpildītajām saistībām ar Virslīgu, proti, nenotiekot spēlei, Virslīga zaudēja ienākumus par spēļu raidtiesību pārdošanu. Latkovskis gan nenosauca aptuvenu soda apmēru, kādu varētu sagaidīt „Spartaks”.

Melkumjans par soda apmēru nevēlējās izteikties, tā vietā aicinot analizēt, cik daudz katra iesaistītā puse paveica, lai mačs notiktu: „Mēs nekādā gadījumā neapgalvojam, ka mums nav jāuzņemas atbildība par to, kā viss izvērsās, taču, mūsuprāt, visas organizēšanās iesaistītās puses šajā ārkārtas gadījumā nenostrādāja maksimāli profesionāli, kamēr sods 700 eiro apmērā būs jāmaksā tikai mums.”

  +3 [+] [-]

, 2016-11-08 12:20, pirms 7 gadiem
Pareizi armēnis saka. Pirms pieciem gadiem visi dušīja Gulbeni, ka spēlei ar Liepāju jānotiek. Tā notika, bet Gulbeni DK tāpat izdrāza. Šoreiz ir cita situācija, jo NEVIENS - ne klubi, ne Latkoskis, ne Gaidels neizdarīja NEKO, lai spēles notiktu. Tāpēc jāsoda būtu visi - klubi ar maku, bet darboņi ar krēslu.

  +9 [+] [-]

, 2016-11-08 12:22, pirms 7 gadiem
Jeibogu nesaprotu, kopš kura laika neliela (līdz 15-20 cm) sniega kārta ir misēklis divu futbola komandu spēlei jebkādā līgā, turklāt vēl uz mākslīgā laukuma...

Bildē pirms diviem gadiem Valmierā 3. novembra cīņa starp Liepājas dublieriem un vietējiem censoņiem.
';

  +1 [+] [-]

, 2016-11-08 12:28, pirms 7 gadiem
un kapēc laukums jātīra ar traktoru?
Sniega lāpstas... rezervisti notīrītu 30 min laikā....

  +9 [+] [-]

, 2016-11-08 12:40, pirms 7 gadiem
Pavisam vienkārši, samaksājat vietējiem bomžiem pāris eirikus , lai tie notīra laukumu vai tīra 2-3 dienas no vietas līdz spēles sākumam , lai laukums nesasaltu un nebūtu ar sniegu! Problem solved!

  +8 [+] [-]

, 2016-11-08 12:58, pirms 7 gadiem
Jānis Līgats rakstīja: Jeibogu nesaprotu, kopš kura laika neliela (līdz 15-20 cm) sniega kārta ir misēklis divu futbola komandu spēlei jebkādā līgā, turklāt vēl uz mākslīgā laukuma...

Bildē pirms diviem gadiem Valmierā 3. novembra cīņa starp Liepājas dublieriem un vietējiem censoņiem.
Pilnīgi pareizi, bet nebija jau pat vēlēšanās kaut ko darīt. Visi nosēdēja alās kā kurmji. Kaut viens no čempionāta "rīkotājiem" bija kaut vienā piesnigušajā stadionā???

  +6 [+] [-]

, 2016-11-08 13:04, pirms 7 gadiem
Jāni, ir atšķirība spēlēt uz piesniguša laukuma vai mākslīgā, kur zem sniega vēl ir piesalusi ledus kārtiņa. Nevienam nevajag traumas sezonas pēdējā spēlē!
Pieņemu, ka pats tikai esi skatījies, ne pats pamēģinājis. Tas ir apmēram tāpat kā braukt pa tikko piesnigušu pļavu vai pa asfaltu, kad pēc atkušņa atkal uznākuši mīnusi un mazliet uzsnidzis.

     [+] [-]

, 2016-11-08 13:09, pirms 7 gadiem
tommy90 rakstīja: Jāni, ir atšķirība spēlēt uz piesniguša laukuma vai mākslīgā, kur zem sniega vēl ir piesalusi ledus kārtiņa. Nevienam nevajag traumas sezonas pēdējā spēlē!
Pieņemu, ka pats tikai esi skatījies, ne pats pamēģinājis. Tas ir apmēram tāpat kā braukt pa tikko piesnigušu pļavu vai pa asfaltu, kad pēc atkušņa atkal uznākuši mīnusi un mazliet uzsnidzis.
Interesanti, kāds laukums ir Slokā?

  +3 [+] [-]

, 2016-11-08 13:23, pirms 7 gadiem
tommy90 rakstīja: Jāni, ir atšķirība spēlēt uz piesniguša laukuma vai mākslīgā, kur zem sniega vēl ir piesalusi ledus kārtiņa. Nevienam nevajag traumas sezonas pēdējā spēlē!
Pieņemu, ka pats tikai esi skatījies, ne pats pamēģinājis. Tas ir apmēram tāpat kā braukt pa tikko piesnigušu pļavu vai pa asfaltu, kad pēc atkušņa atkal uznākuši mīnusi un mazliet uzsnidzis.
Pērn 25. novembrī Mettas un Valmieras džeki kapājās pa ledus gabaliem izkaisītu laukumu pilnīgā atkalā un neviens nežēlojās... Te pēķšņi rodas kaut kādas problēmas saulainā dienā uz mīksta sniedziņa uzspēlēt bumbu...
';

  +3 [+] [-]

, 2016-11-08 13:37, pirms 7 gadiem
Domāju, ka objektīvs sods būtu, ja Spartakam un Babītei nākamajā sezonā atņemtu pa trim punktiem.

  +1 [+] [-]

, 2016-11-08 13:40, pirms 7 gadiem
1997. gadā šķiet 24. oktobŗī (vai pāris dienas vēlāk) daļā Latvijas uzsniga sniegs. Miķelis Rubenis par šo faktoru toreiz teica, ka futbola laukumam jābūt tādam, lai laukums nebūtu ar ledu, lai spēlētajiem nebūtu draudi veselībai. Uz citāda laukuma varot spēlēt.
Nezinu, kāds bija sniega segas biezums, bet uz Ogri elektrovilcieni iepriekšejā vakarā nekurseja (tas par apstakļiem, ka laikam jau mazs nebija)
Var salīdzināt LFF attieksmi toreiz un tagad.

  -1 [+] [-]

, 2016-11-08 14:10, pirms 7 gadiem
...no visiem skatu punktiem tiek apspriests Spartaks,-tacu ne varda.par to ka Olaine papiru spele apsteidza Audu un tika pie apsaubamam parspelem,-tagad futbolistiem atkal bus jariske ar savu veselibu,lai uz cieta,sniegota.laukuma izvairitos no traumam,-vai Metta,vai Olaine/Auda to velas?..laikam jau vienigie apmierinatie.ir tie LFF funkcionari,kuri sez silto kabinetu mikstos kreslos,-Latvijas futbols,ta problemas un risinajumu siem funkcionariem ir pakartots jautajums...

  +6 [+] [-]

, 2016-11-08 14:10, pirms 7 gadiem
2006.gada 4.novembrī Ķekavā tā pati slavenā Auda nenotīrīja laukumu ar 25 cm sniega. Vecais komisārs Direktorenko lika spēlēt, kā ir. ';

  +4 [+] [-]

, 2016-11-08 17:52, pirms 7 gadiem
varbūt jāsāk ar to,ka pietiks taisīt vasarā bezjēdzīgas bezspēļu pauzes, kuras dažiem klubiem pat var ievilkties mēnesi un kalendāru organizēt tā,lai sezona noslēgtos, vēlākais, oktobra vidū!

  -1 [+] [-]

, 2016-11-08 18:14, pirms 7 gadiem
Kas tas par sūda ķēniņu ir?
Pirmo reizi par tādu tiesnesi dzirdu, bet pieņem vēl ekstravagantākus lēmumus par slaveno Treimani!

     [+] [-]

, 2016-11-08 19:05, pirms 7 gadiem
Lido rakstīja: Kas tas par sūda ķēniņu ir?
Pirmo reizi par tādu tiesnesi dzirdu, bet pieņem vēl ekstravagantākus lēmumus par slaveno Treimani!
Ko tad tas puika var pieņemt? Galavārds ir inspektoram un delegātam.

  -1 [+] [-]

, 2016-11-08 21:14, pirms 7 gadiem
Ko sēsi, to pļausi!

Futbola sabiedrība sēja uzvaru esošai nespējīgajai LFF vadības kliķei!
Liela daļa līdzjūtēju, t.sk. ļoti ļoti cienījami, izvēlējās palikt pie GI vadonības/maigonības versijas.

Saņemat!!!

Pie Kļaviņa nekas tāds nenotiktu.
Spartakam jāsāk nākamais čempis ar -3.

     [+] [-]

, 2016-11-08 21:27, pirms 7 gadiem
Tīdenbergs vainīgs, ka neiesita 27. kārtas 65 min pendeli : )

  +3 [+] [-]

, 2016-11-08 21:53, pirms 7 gadiem
Damokla zobens
Domāju, ka objektīvs sods būtu, ja Spartakam un Babītei nākamajā sezonā atņemtu pa trim punktiem.

Ļoti laba doma! Nauda citiem ir, citiem nav, taču punkti ir un būs motivācija visiem!

  +2 [+] [-]

, 2016-11-08 21:57, pirms 7 gadiem
Vai bija iespējams izmantot rezerves laukumu (Kauguri)? Par to ne pušplēsta vārda.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2016-11-09 07:19, pirms 7 gadiem
Laba atmiņā, spele daudzu gadus atpakaļ, kad Skonto par visu varu vajadzēja izvikt aiz matiem, lai iegūtu čempiona titulu un Miķelis Rubenis, kā partizāns zvērēja, ka futbls tiekot spēlēts JEBKUROS laika apstākļos un spēli var atcelt tikai zemestrīces gadījumā !

  +1 [+] [-]

, 2016-11-09 08:03, pirms 7 gadiem
Gatis rakstīja: un kapēc laukums jātīra ar traktoru?
Sniega lāpstas... rezervisti notīrītu 30 min laikā....
nu Liepājā kaut kādi veči tur tīrija ar lāpstām
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja