Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:128, Did:0, useCase: 3

UEFA prezidents Čeferins par spīti statūtu izmaiņām nekandidēs uz ceturto termiņu

Agris Suveizda

UEFA prezidents Čeferins par spīti statūtu izmaiņām nekandidēs uz ceturto termiņu
Aleksanders Čeferins. Foto: imago/Inpho Photography/Scanpix

Francijas galvaspilsētā Parīzē šodien notika UEFA kongress, kurā tika apstiprināti piedāvātie statūtu labojumi, kas ļautu pašreizējam prezidentam Aleksanderam Čeferinam kandidēt arī uz ceturto termiņu, tomēr slovēnis neilgi pēc tam negaidīti paziņoja par lēmumu nekandidēt 2027. gada vēlēšanās.

Kādreizējais Slovēnijas federācijas prezidents par UEFA prezidentu kļuva 2016. gada septembrī. Tā kā statūtos prezidentam noteikti maksimums trīs termiņi jeb 12 gadi amatā, tas nozīmētu, ka Čeferins nedrīkstētu kandidēt nākamajās prezidenta vēlēšanās, taču UEFA statūtu labojumu paketē tika iekļauts punkts, kas Čeferina sākotnējo termiņu definē kā nepilnu un tādēļ – neskaitāmu pie trim termiņiem. Lai gan pret statūtu grozījumiem balsoja vienīgi Anglija, futbola sabiedrībā prezidentūras potenciālais pagarinājums raisīja lielu kritiku Čeferinam, uzskatot, ka viņš vēlas turēties pie varas.

Slovēnis neilgi pēc statūtu labojumu oficiālās apstiprināšanas gan pats paziņoja, ka nekandidēs uz jaunu termiņu un ka šo lēmumu bija pieņēmis jau pirms sešiem mēnešiem, publiski to neizpaužot. "Savas domas neizpaudu tīšām, jo pirmām kārtām gribēju redzēt dažu cilvēku īstās sejas un tās arī ieraudzīju. Man ir skaista dzīve futbolā un skaista dzīve arī ārpus tā. Katrai organizācijai laiku pa laikam ir vajadzīgas svaigas asinis, bet galvenais lēmuma iemesls ir tas, ka no ģimenes esmu bijis prom jau septiņus gadus," sacīja Čeferins.

Tieši prezidentūras statūtu izmaiņas tika piesaukts kā galvenais iemesls, kādēļ amatu janvārī pameta UEFA tehniskais direktors Zvonimirs Bobans, bet Čeferins šodien apgalvoja, ka Bobans bijis viens no retajiem, kurš ir zinājis par viņa nodomu nekandidēt. Tāpat statūtu izmaiņās apstiprināts, ka turpmāk UEFA Izpildkomitejā jābūt vismaz divām sievietēm – iepriekš prasība bija par vismaz vienu.

UEFA Izpildkomitejā šodien uz četru gadu termiņu tika apstiprināti Eiropas Klubu asociācijas pārstāvji Nasers Al Helaifi (PSG) un Migels Hils (Madrides "Atletico"), bet uz viena gada termiņu – Eiropas Līgu pārstāvis Pedru Pruensa (Portugāles līga). Šovakar plkst. 19.00 pēc Latvijas laika Parīzē gaidāma Nāciju līgas izloze, bet nākamo UEFA kongresu 2025. gada aprīlī uzņems Belgrada.

Izmantotie resursi:
https://www.uefa.com/insideuefa/new...
https://www.bbc.com/sport/football/...