Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:346, Did:0, useCase: 3

Nesalaužamais Karlovičs Dohā apspēlē Džokoviču

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Nesalaužamais Karlovičs Dohā apspēlē Džokoviču
Ivo Karlovičs
Foto: AFP/Scanpix

Pārsteigumiem bagātā tenisa sezonas pirmā nedēļa ceturtdien sagādāja kārtējo sensāciju – Dohā ceturtdaļfināla barjeru nespēja pārvarēt ranga līderis Novaks Džokovičs, kurš ar 7:6(2), 6:7(6), 4:6 zaudēja nepilnus 36 gadus vecajam Ivo Karlovičam. Džokovičam trīs setos nebija nevienas breikbumbas!

Džokovičs ar horvātu milzi nebija ticies kopš 2008. gada, kad tika izspēlētas abas iepriekšējās savstarpējās spēles. Madridē uz "hard" seguma divos taibreikos ar 7:6(4), 7:6(5) pārāks bija Karlovičs, bet Hamburgā uz māla uzvarēja Džokovičs – 7:6(3), 6:3. Bez taibreikiem neiztika arī šodien, turklāt Karlovičam bija iespējas abos, arī zaudētajā pirmajā.

Karlovičs jau pirmā punkta izspēle ieguva minibreiku, kuru tūlīt zaudēja. Ivo abus punktus pirmajā taibreikā uzvarēja pie pretinieka serves, bet, servējot pašam, bija pamatīgs haoss.

Tikmēr otrajā taibreikā divas sev neraksturīgas kļūdas pieļāva Džokovičs. Ranga līderis pie rezultāta 5:5 netrāpīja vienu no saviem uzticamākajiem sitieniem – diagonālo apvedošo sitienu. Karlovičam setbumba, turklāt pašam jāservē. Ivo netrāpīja pirmo servi, bet Džokovičs teicami uzbruka otrajai un setbumbu atspēlēja. Taču drīz sekoja vēl viens neprecīzs apvedošais sitiens, un sets noslēdzās Karloviča labā.

Džokovičs pēdējā seta piektajā geimā ar dubultkļūdu deva pretiniekam breikbumbu, kuru novērsa ar "serve&volley" gājienu. Divus geimus vēlāk Džokovičam atkal problēmas, kuras atrisināt neizdevās. Novaks septītajā geimā divreiz paslīdēja, dažās epizodēs tika apspēlēts garajās izspēlēs. Tūlīt izdevās atspēlēt vēl vienu breikbumbu, bet ne trešo. Šķita, ka arī tā tiks novērsta, taču Karlovičs trāpīja lielisku apvedošo sienu pa līniju.

Izvirzījies vadībā ar breiku (4:3), Karlovičs turpinājumā divreiz nosargāja servi un svinēja karjeras otro uzvaru pret ranga līderi. Karlovičs, kuram februāra beigās būs jau 36 gadi, vienīgo iepriekšējo uzvaru pret reitinga pirmo numuru guva 2008. gadā Sinsinati, kur ar 7:6(6), 4:6, 7:6(5) uzveica Rodžeru Federeru. Karlovičs kopš jau pieminētā 2008. gada Madrides mača pret Džokoviču nebija uzveicis Top 5 spēlētājus, sakrājot 13 zaudējumus pēc kārtas pret pirmā piecinieka tenisistiem.

Karlovičs ir otrs vecākais tenisists, kurš uzveicis ranga līderi. Rekords pieder Kenam Rouzvolam, kurš 1976. gadā Vimbldonā 40 gadu un 4 mēnešu vecumā apspēlēja Džonu Ņūkombu.

Būdams ranga līdera statusā, Džokovičs otro reizi zaudēja tenisistam, kurš ir 34+ gadus vecs. Nole 2013. gadā Maiami kapitulēja tobrīd 34 gadus un 11 mēnešus vecajam Tomijam Hāsam.

Karlovičs ar savu spēli spēja izsist Džokoviču no sliedēm. Novaks 2. setā, no 0:30 nespējis iegūt breikbumbu, neizturēja un trieca pret zemi raketi. Savukārt pēdējā setā pēc breika zaudēšanas Džokovičs dusmās ar bumbiņu gandrīz trāpīja līnijtiesnesim. Pirms mača pēdējā geima Džokovičs neizmantoja atpūtas pauzi sēdēšanai, uzreiz dodoties uz korta pretējo pusi.

Lai arī Džokovičs vienubrīd Karlovičam ar 10:8 bija priekšā eisu sacensībā (tā noslēdzās ar 21:11 horvāta labā), servēšana kopumā prognozējami labāka bija Karlovičam. Viņš pretiniekam trīs setos nedeva nevienu breika iespēju! Džokovičs tikai vienreiz visā mačā uzņemšanā tika līdz "vienādi". Tas notika nākamajā geimā pēc nokļūšanas iedzinējos ar breiku.

Džokovičs ir otrais Top 3 tenisists, kurš šonedēļ cietis sensacionālu zaudējumu. Pagājušā gada Dohas čempions Rafaels Nadals 1. kārtā trīs setos piekāpās 34 gadus vecajam vācietim Mihaelam Bereram, kurš rangā atrodas 127. vietā.

Šonedēļ bija pirmā reize kopš 2009. gada, kad Džokovičs sezonas pirmajā nedēļā piedalījās oficiālā turnīrā. Pirms sešiem gadiem viņam bija neveiksmīgs starts Brisbenā, kur zaudējums mūsu Ernestam Gulbim. Tāpat šonedēļ Džokovičam bija pirmais "ATP World Tour 250" līmeņa turnīrs kopš nepilnu četru gadu laikā – kopš 2011. gada aprīļa, kad viņš uzvarēja Belgradā.

"Qatar ExxonMobil Open 2015". "ATP World Tour 250" turnīrs Dohā uz "hard" seguma

Ceturtdaļfinālu rezultāti

SpēleRezultāts
(7) Ivo Karlovic – (1) Novak Djokovic6:7(2) 7:6(6) 6:4
(3) Tomas Berdych – (6) Richard Gasquet6:2 6:1
(4) David Ferrer – Dustin Brown6:2 6:2
Andreas Seppi – Ivan Dodig7:5 6:4

Pusfinālu pāri

Spēle
(3) Tomas Berdych – Andreas Seppi
(4) David Ferrer – (7) Ivo Karlovic

  +3 [+] [-]

, 2015-01-08 18:43, pirms 9 gadiem
Skaisti. Neviena breika iespeja Djoko. Gads sacies ar parsteigumiem.

     [+] [-]

, 2015-01-08 19:08, pirms 9 gadiem
Karlo serves masina! A Dzoko tads uzvilkts, var saprast, sieva pec dzemdibam nav iedevusi.

  -1 [+] [-]

, 2015-01-09 08:37, pirms 9 gadiem
Daugava86 rakstīja: Karlo serves masina! A Dzoko tads uzvilkts, var saprast, sieva pec dzemdibam nav iedevusi.
Tu tāds pamuļķītis?