Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

19 sezonas un asaru jūra Sietlā: leģendārā Sjū Bērda noslēdz karjeru

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

19 sezonas un asaru jūra Sietlā: leģendārā Sjū Bērda noslēdz karjeru
Sjū Bērda: 23 sezonas augstākā līmeņa basketbolā. Foto: FIBA

Otrdien, 6. septembrī, kļuva zināma pirmā WNBA fināliste. "Las Vegas Aces" izbraukumā vēlreiz uzvarēja "Seattle Storm", šoreiz ar 97:92, pusfināla sērijā līdz trīs uzvarām svinot panākumu ar 3-1. "Connecticut Sun" mājās pieveica čempioni "Chicago Sky" ar 104:80, sērijā panākot neizšķirtu 2-2.

Sjū Bērdas pēdējā spēle profesionālā karjerā. Brīvās aģentes Breanas Stjuartes, iespējams, pēdējais iznāciens “Storm” rindās. Bekijas Hemonas pirmā uzvara WNBA pusfināla sērijā. Otrdienas vakars Sietlā izvērtās emocijām un notikumiem bagāts.

Leģendārā Sjū Bērda mājas spēlē noslēdza episko karjeru. Saspēles vadītāja 19 (!) sezonas aizstāvēja “Seattle Storm” krāsas, pirms tam četrus pilnus gadus pārstāvot slaveno “UConn Huskies” studentu komandu. Summā – 23 sezonas (!) augstākajā līmenī.

“Sākumā domāju, ka būšu bēdīga par sezonas un spēles iznākumu,” pēc cīņas teica Bērda. “Kad priekšplānā izlauzās emocijas, apjautu, ka šī bija mana pēdējā spēle. Sanāca divu lietu apvienojums, bet visumā neparastas sajūtas.”

Sietlas līdzjutēji 2021. gada vasaras izskaņā tribīnēs skandēja “One more year!” (vēl vienu gadu), pēc zaudējuma pret Fīniksas “Mercury” pārliecinot Bērdu atgriezties uz vēl vienu sezonu. Otrdien sekoja pateicības apliecinājumi.

Sākumā Bērda ar komandas biedrēm devās uz ģērbtuvēm, taču ceļā mainīja virzienu un palika laukumā. Aizsardzi apskāva visa Lasvegasas komanda un treneri. Bērda vairākas reizes pacēla rokas, pateicoties līdzjutējiem, un nerimstošu ovāciju pavadībā aizgāja uz ģērbtuvi.

“Patiesībā negribēju atstāt laukumu,” teica Bērda. “Izskatījās, ka visas (komandas biedres) dodas projām, tāpēc sākumā viņām sekoju. Tajā pašā laikā gribēju pēdējo reizi pateikt “paldies”. Savā ziņā tā ir priecīga lieta.”

“Esmu lepna par visu, ko šeit sasniedzu. Protams, esmu bēdīga, taču vienlaikus priecīga, ka šādā brīdī varu būt kopā ar faniem – dzirdēt viņu suminājumus. Zinu, ka tās neizskatās pēc prieka asarām, taču tajās ir daudz prieka.”

Jūnijā Bērda paziņoja, ka spēlēs pēdējo sezonu. Komandas biedre Breana Stjuarte vasaras gaitā pieņēma to kā notikušu faktu. “Lai cik bēdīgi būtu, ka nevaram cīnīties par titulu, trakāks ir fakts, ka laukumā vairāk nebūsim kopā ar Sjū. Neredzēsim viņu treniņos, nebūsim kopā spēlēs. Tas sāpina visvairāk – realitāte pienāca tiešām ātri.”

Bērda sešās “play-off” spēlēs izdarīja 46 rezultatīvas piespēles un pieļāva tikai sešas kļūdas. “Storm” skrējienu apturēja WNBA gada labākā trenere Bekija Hemona, kuras vadībā Lasvegasa spēlē iespaidīgu uzbrukuma basketbolu.

“Protams, mans ķermenis jūtas labi,” teica Bērda. “Tas var jūs apmānīt, taču pastāv iemesls, kāpēc jutos ērta un pārliecināta savā pēdējā gadā. Lielā barjera bija spēja pateikt to skaļi. Tiklīdz tiku tam pāri, zināju, ka pieņēmu pareizu lēmumu.”

Karjeras laikā Bērda kļuva par visvairāk apbalvoto spēlētāju WNBA vēsturē. Viņa 13 reizes tika iekļauta “All Stars” komandā un četras reizes triumfēja čempionātā. Pirmajā reizē tas notika ar 23 gadus vecās austrālietes Lorēnas Džeksones līdzdalību, otro reizi – sešus gadus vēlāk. Pēdējie divi tituli tika izcīnīti, spēlējot kopā ar jaunajām zvaigznēm Breanu Stjuarti un Džūelu Loidu.

“Connecticut Sun” savā laukumā uzvarēja “Chicago Sky” ar 104:80, panākot izlīdzinājumu pusfināla sērijā. Konektikutas komanda sasniedza jaunu WNBA “play-off” rekordu, gūstot 66 punktus soda laukumā.

WNBA play-off pāri 2022

(1) Las Vegas Aces – Phoenix Mercury (8)
(2) Chicago Sky – New York Liberty (7)
(3) Connecticut Sun – Dallas Wings (4)
(4) Seattle Storm – Washington Mystics (5)

WNBA izslēgšanas spēles 2022

Ceturtdiena, 18. augusts
Sky 91–98 Liberty (ESPN2)
Aces 79–63 Mercury (ESPN2)

Piektdiena, 19. augusts
Sun 93–68 Wings (ESPN U)
Storm 86–83 Mystics (ESPN2)

Sestdiena, 20. augusts
Sky 100–62 Liberty (ESPN)

Svētdiena, 21. augusts
Aces 117–80 Mercury (ESPN2)
Sun 79–89 Wings (ABC)
Storm 97–84 Mystics (ESPN2)

Trešdiena, 24. augusts
Liberty 72–90 Sky (TSN)

Ceturtdiena, 25. augusts
Wings 58–73 Sun (ESPN)

Svētdiena, 28. augusts
Aces 73–76 Storm (ESPN, TSN)

Pirmdiena, 29. augusts
Sky 63–68 Sun (ESPN2, TSN)

Ceturtdiena, 1. septembris
Sky 85–77 Sun (ESPN2)
Aces 78–73 Storm (ESPN2)

Svētdiena, 4. septembris
Sun 72–76 Sky (ESPN2)
Storm 98–110P Aces (ABC)

Trešdiena, 7. septembris
Sun 104–80 Sky (ESPN2, TSN)
Storm 92–97 Aces (ESPN2, TSN)

Piektdiena, 9. septembris
03:00 Sky – Sun (ESPN2)

WNBA “play-off” 2022

Sešas vasaras (2016-2021) līgā pastāvēja citāda “play-off” kārtība. Regulārās sezonas divas labākās komandas cīņu sāka no pusfināla, bet trešās un ceturtās vietas īpašnieces – no otrās kārtas. Pirmajās divās kārtās uzvarētāju noskaidroja vienā spēlē.

Šogad visas astoņas komandas izsētas un sapārotas atbilstoši izcīnītajām vietām regulārajā sezonā pēc sistēmas 1-8, 2-7, 3-6, 4-5.

Ceturtdaļfinālā cīņa notiek līdz divām uzvarām (best-of-three), turklāt augstāk izsētā komanda pirmās divas spēles aizvada savā laukumā.

Pirms pusfināliem komandas netiek atkārtoti izsētas. Pusfinālā un finālā cīņas notiek līdz trīs uzvarām (best-of-five).

Fināla pēdējais iespējamais datums ir 20. septembris.

Izmantotie resursi:
https://www.espn.com/wnba/story/_/i...
https://www.espn.com/wnba/story/_/i...