Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Ja Kārlim ļautu...

Ja Kārlim ļautu...
Vai tas varēja nenotikt? Varēja, ja vien...

Foto:loko.ru

Pirms gada šajā dienā mēs raudājām... Un raudam joprojām. Nav iespējams norīt tos kamolus, kas spieda kaklā, pakrūtē, saprotot – viņš ir aizgājis... Kārlis Skrastiņš sevī iemiesoja gara un fiziskā spēka paraugu. Viņš ir kaut kas vairāk par atmiņām, vairāk par atstātajiem ierakstiem uz ledus.

Ja dzīvē viss notiktu pēc pārdomāta scenārija, tad šodien Kārlis būtu Rīgas „Dinamo” kapteinis. Tā viss bija iecerēts, tā viņš savējiem bija solījis... Vien aizbraukt uz Krieviju, paņemtu naudu, ko viņam deva, nospēlētu sezonu un tad – uz mājām! Viņu saprata, viņam vēlēja labu. Rīga gribēja dabūt Kārli vispirms, taču – viņš pragmatiski vērtēja savas iespējas. Hokejistu karjeras nav garas, tāpēc naudai, kas tiek pelnīta ar kājām un rokām, vienmēr bijusi noteikta loma profesionālo atlētu dienas kārtībā. Skrastiņš no Jaroslavļas dabūja dāsnāko no piedāvājumiem, ko jebkad viņam par darbu hokejā kāds bija maksājis. Rīga deva mazāk... Tas skaidrs.

Kārlis nonāca vidē, kur visa kā bija mazliet vairāk un labāk, nekā citās KHL komandās – labāka alga, ko jau minējām, labāka sadzīve, arī labāki līdzjutēji, labāki partneri, labāks menedžments un aprūpe, labākas izredzes izcīnīt kausu... Tā bija komanda, kas tika savākta, lai uzvarētu. Skrastiņš šajā vienībā nebija svešais – ar daudziem no partneriem bija spēlējis kopā, treneris viņu labi zināja... Teicu – tur visa kā bija vairāk? Hmmm... Arī apķērības, viltības, ietekmes... Krievi atrada veidu kā Kārlim izbrīvētu vietu šajā sastāvā, šajā labajā komandā. Varbūt tas īsti neatbilda noteikumiem, bija pretēji reglamentam vai tieši otrādi – atbilda Krievijas vides īpatnībām – tomēr Jaroslavļa dabūja Skrastiņu sastāvā kā vietējo hokejistu. Ar speciāli šim nolūkam sagatavotiem dokumentiem – jo Kārlis taču bija dzimis Padomju Savienībā! Tātad – valstī, kas bija pirms Krievijas. Attiecīgi – viņš nebija šajā komandā leģionārs, viņam nevajadzēja pakļauties ārzemnieku kvotai, kas, starp citu, joprojām tiek noteikta kā obligāta. Un tā nebija nejaušība vai nolaidība, ka pretī Skrastiņa uzvārdam līgas oficiālajā mājas lapā atradās Krievijas karogs. Jaroslavļā mūsējais nebija leģionārs... It kā jau nieks, it kā šobrīd nebūtiski, bet – tas ir no tās pašas sērijas, ja vaicā – kā šī lidmašīna varēja nogāzties? Ja ir iespēja, tad izmantos, ja tādas nav – tad viņi mēģinās atrast veidu, kā apiet... Likumu, līkumu, stūri, punktu, paragrāfu, normu, piemājas celiņu vai obligātos pilotu eksāmenus... Tādā garā šī valsts ir ne tikai būvēta, bet arī joprojām pastāv. Tā joprojām strādā arī KHL.

Vai varēja būt savādāk? Piemēram, Kārļa gadījumā – tā notiktu. Ja vien pie līgas galda sēdošie patiešām būtu principiāli, godīgi un taisnīgi. Ja viņi visi būtu arī citās lietās izpildīgi un paklausīgi, kā to paši likuši uz papīra - nebūtu arī tā pēdējā lidojuma... Protams, ka pēc nelaimes moralizēt par šo jautājumu ir viegli un arī atrast vainīgos ir vieglāk par jebko – starp citu, arī vien Krievijai raksturīgi... Tomēr, paturam prātā, ka mums visiem bija dota iespēja. Iespēja novērtēt situāciju un rīkoties vai vismaz - neklusēt... Pašam hokejistam, kas ieklausījās tobrīd vilinošajos padomos... Mums, žurnālistiem, kas pieklājīgi un aiz cieņas pret personību, toreiz pievēra acis, atstājot savas piezīmes un asos zīmuļus dziļajās kabatās... Tiem, funkcionāriem, kas mierīgi varēja teikt, bet neteica – klau, tas tomēr nav pareizi, ka tiek veidoti šādi mākslīgi izņēmumi! Ka tā būtība bija sacensību reglamenta piemānīšana... Arī visiem tiem, kas saprata, ka taisnīgi un tīri tas nebija, bet atmeta ar roku – eh, tā jau Krievija... Vai teica it kā taisnodamies – lai Kārlim tiek uz vecumdienām... Nav jau žēl! Starp citu, bija viens cilvēks, kas tobrīd Rīgā un arī līgā baudīja zināmu svaru, kurš vēl pirms tās lielās nelaimes dzīvoja ar atziņu – ja tas nebūtu Skrastiņš, mēs noteikti protestētu... Mēs neļautu viņam spēlēt KHL ar Krievijas papīriem. Jo viņam ir Latvijas pase!
Kārlim ļāva...
Jo nebija žēl.
Labu gribēdami...

Tā viņi šodien sēž un pārskata komisiju ziņojumus par aviokatastrofu, meklē iemeslus, izdara secinājumus... Ironiski skan, bet - tā ir stingra kārtība. Ja tāda šī kārtība būtu bijusi tajos sīkumos, kas notika pirms liktenīgās septembra dienas... Klubā, līgā, lidostā, lidmašīnā... Ja tāda būtu, vai mēs rakstītu retorisko, bet šobrīd skaudro jautājumu – vai tas varēja arī nenotikt?



 +10 [+] [-]

, 2012-09-07 08:51, pirms 12 gadiem
ko tad kluseja visi pirms tam,shito nemaz tads videjais latvietis nezinaja par to nelegionara lietu.. no offence nevienam

  +9 [+] [-]

, 2012-09-07 09:07, pirms 12 gadiem
tuk_tuk_te_lohs rakstīja: ko tad kluseja visi pirms tam,shito nemaz tads videjais latvietis nezinaja par to nelegionara lietu.. no offence nevienam
Nekāds noslēpums tas nebija. Arī šur tur medijos pazibēja. Vienkārši visi pievēra acis, jo tas bija Kārlis, nevis kāds cits.

 +13 [+] [-]

, 2012-09-07 09:11, pirms 12 gadiem
Tik daudz sakritību nemēdz būt, tas bija liktenis, diemžēl..
Slēpts komentārs: M

  +9 [+] [-]

, 2012-09-07 09:50, pirms 12 gadiem
Tu vari teikt, ka raksts sanaca sudigs, bet man patika! KZ

  +3 [+] [-]

, 2012-09-07 10:41, pirms 12 gadiem
M rakstīja: Ja objektīvi novērtētu šo rakstu, vajadzētu ņemt divas mērauklas. Ne tikai profesionalitāti (jo ne visu, ko žurnālists piedāvā lasītājam par naudu, jāvērtē no profesionālā skatu punkta), bet arī no jūtu un cilvēcības viedokļa, jo tēma to pieprasa. Nepretendējot uz eksperta statusu, tomēr izteikšu pavisam subjektīvu vērtējumu. Profesionāli raksts ir sanācis šķidrs, bet cilvēcīgi - sūdīgs, toties ļoti latvisks. Šādu rakstu par naudu var piedāvāt vienīgi Latvijā. Leposimies ar to, bet piemiņas svecītes arī turpmāk aizdedzināsim skaļi un pompozi, ar pūtēju orķestri, izdotu ekskluzīvu bilžu albumu un DVD!
principā šādas vai līdzīgas domas grozās pa galvu kartam no mums - tāpēc vien rakstu nevar nosaukt par sūdīgu...

  +7 [+] [-]

, 2012-09-07 11:05, pirms 12 gadiem
Nemaksā SA+ abonēšana nenormālu naudu, lai te varētu gaidīt nenormālo analīzi uz 20 lapām

 +15 [+] [-]

, 2012-09-07 12:03, pirms 12 gadiem
debesīs šobrīd spēlē hokeju... kāda ļoti laba komanda...
domāju visiem hokeja faniem un ne tikai šodien skumja diena

  +1 [+] [-]

, 2012-09-07 15:13, pirms 12 gadiem
Labi, ja būtu Skrastiņš iekļauts leģionāros, vai viņam neatrastos vieta Lokomativ sastāvā? Grūti teikt, itkā jau 8 leģionāri sanāktu, ja pieskaitītu Saleju, bet vai Skrastiņš bija no leģionāru lejas daļas? Diezvai.

  +2 [+] [-]

, 2012-09-07 15:20, pirms 12 gadiem
Šo te es tiešām nebiju zinājis, bet no likteņa aizbēgt nevar...
Atceros, kad 2010/11 sezonā Loko izslēdza Dinamo no cīņas par Gagarina kausu. Atmiņā palicis tas liktenīgais lidojums, ko kopā izpildīja Loko spēlētāji, kad papildlaikā guva uzvaras vārtus pret Dinamo! Tad es lamājos un ladējos uz velna paraušanu...
HC Lokomotiv Yaroslavl Video Tribute - YouTube

  +2 [+] [-]

, 2012-09-07 17:41, pirms 12 gadiem
Paldies,Armand!!!

  +2 [+] [-]

, 2012-09-08 00:26, pirms 12 gadiem
kurš varēja zināt,ka tāda traģēdija notiks,visi vēlēja tikai vienu Kārlim-Gagarina kausu,tāpēc ar pievēra acis uz visādām nepilnībām,līdzjūtības visiem, kas viņu pazina un visiem dzeltenās preses rakstītājiem,kas izmanto traģēdijas gadadienu,lai tik pārdotu savu laikrakstu(kas jauns un vakara ziņas)-aizveriet mutes

  +2 [+] [-]

, 2012-09-08 14:43, pirms 12 gadiem
Tagad vismaz mani nepamet sajūta, ka tas varēja arī nenotikt vismaz ar Kārli, ja būtu palikuši stingri pie nostājas, ka Kaža tur skaitās tomēr leģionārs bez nekādiem krievu karodziņiem pie bildes un var spēlēt tur tikai kā leģionārs.... iespējams tad viņš būtu spēlējis citur! Līdz ar to mani nepamet sajūta, ka tieši liktenis (sliktenis) par šo arī sodija gan Kažu, gan arī šos "funkcionārus" (tagad ar vainas apziņu).... šī krievu ieplānotā "mahinācija" ar leģionāru kvotu mums (un arī viņiem) izmaksāja pārāk dārgi....

  -1 [+] [-]

, 2012-09-09 14:04, pirms 12 gadiem
varbut vajag izbeigt sitos rakstus...un emocijas un visu parejo pardzivot pie sevis

     [+] [-]

, 2012-09-10 14:22, pirms 12 gadiem
Paldies par rasktu,es tiešām nezināju,ka Kārlis spēlēja kā ne leģionārs.Varu teikt tik vienu,tas bija liktenis.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2012-09-11 11:24, pirms 12 gadiem
Ja mēs paskatāmies, kāda dzimšanas vieta šodien ir ierakstīta "mūsu" leģionāriem, kas spēlē citās KHL komandās, tad bieži ieraudzīsim "CCCP"