Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Ivans Andrijevskis: "Pierunāju treneri – vajag, Koļa, vajag!"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Ivans Andrijevskis: "Pierunāju treneri – vajag, Koļa, vajag!"
Aisisa Leina un Daugavpils Universitātes menedžeris Ivans Andrijevskis. Foto: Ivans Andrijevskis

"Šogad vajag izdzīvot. Ceru, ka nākamajā sezonā Daugavpils būs pavisam cita komanda. Klubs un sporta skola parakstīja sadarbības līgumu – ļoti gribam, lai mūsu sporta skolas vārds skan ne tikai Latvijā," sarunā ar Sportacentrs.com teica Daugavpils Universitātes sieviešu basketbola komandas ģenerālmenedžeris Ivans Andrijevskis.

Latvijas otrajā lielākajā pilsētā izauguši daudzi pasaules līmeņa sportisti – barjersprinteris Igors Kazanovs, cīkstone Anastasija Grigorjeva, pludmales volejboliste Anastasija Kravčenoka, paukotāja Jūlija Vansoviča, daiļslidotājs Deniss Vasiļjevs un daudzi citi.

Pilsētas basketbola druvu 30 gadus kopj Nikolajs Romaņenko. Preiļu sporta skolas basketbola nodaļas dibinātājs atsaucās pilsētas mēra Valda Lauska (1991-1994) uzaicinājumam un kopā ar sievu Irinu Mihailovu-Romaņenko pārcēlās no Līvāniem uz Daugavpili.

Andrijevskis palīdz Daugavpils groza bumbai spert nākamos soļus. “Romaņenko ģimene ļoti daudz dara basketbola labā. Esmu viņu audzēknis – spēlēju Daugavpils Universitātes komandā. Toreiz pastāvēja Vilhelma Stepanova vadītais basketbola klubs “Daugavpils”. Vēlāk? Nebija citu variantu, kā palīdzēt viņiem un turpināt darbu ar meiteņu komandu. Domājam arī par zēnu basketbolu.”

Daugavpils sieviešu komanda Latvijas čempionātā spēlē ar lieliem pārtraukumiem (1994-1997; 2008-2012; no 2017. gada). Andrijevskis strādā, lai daugavpilietes turpmāk būtu pārstāvētas visos līmeņos. “Ideālajā gadījumā nākamgad startēsim ar divām vienībām – galvenā komanda Baltijas līgā, fārmkomanda Starptautiskajā divīzijā. Otro komandu veidos sporta skolas audzēknes.”

Ceļš uz augšu ir ērkšķiem kaisīts, taču daugavpilieši turpina iet uz priekšu. Pilsēta 2012. gadā uzņēma LBL Zvaigžņu spēli, 2017. gadā pieteica sieviešu komandu Latvijas un Igaunijas līgā, bet 2020. gada 22.-23. februārī pirmo reizi rīkoja Starptautiskās divīzijas “Četru finālu”.

Daugavpils toreiz izcīnīja trešo vietu. Andrijevskim padomā jau bija nākamā iecere – starts Latvijas, Igaunijas un Lietuvas čempionātā jeb Baltijas līgā. Pandēmija un valdības noteiktie ierobežojumi pērn neļāva spēlēt pret kaimiņvalstu komandām, bet 2021. gada 10. oktobrī sapnis piepildījās – debijas dienā Daugavpilī viesojās Lietuvas čempione “Kibirkštis MRU”.

Ilgi runāju ar Romaņenko. Viņš teica, ka pāreja uz augstāko līgu būs grūta. Varbūt nevajag? Teicu, “Vajag, Koļa, vajag.” Sarunājām, ka Nikolajs un Irina vienu, divus vai trīs gadus būs kopā ar komandu. Prioritāte – sporta skolas attīstība. Nav māksla atrast sponsorus un paņemt spēlētājas uz vienu sezonu. Jāstrādā ar domu par nākotni.”

Savainojumi, slimības, ierobežojumi, pārceltas spēles – komandas darbu organizēt nav viegli. “Šogad grūti visiem – daļēji slimošanas, daļēji sponsoru trūkuma dēļ. Strādājam, lai paplašinātu atbalstītāju loku. Pilsēta palīdz nedaudz vairāk kā agrāk – mēģināsim piesaistīt jaunus atbalstītājus, lai izveidotu jaunu, stiprāku komandu. Daži sponsori mums jau ir.”

Daugavpils 2021. gada vasarā uzņēma nākamās basketbola zvaigznes. Pasaules U19 kausa laikā pilsētā nedēļu dzīvoja un spēlēja Kanādas, Lietuvas, Senegālas, Japānas, Latvijas, Serbijas, Irānas un Puertoriko juniori.

Trīs labākās komandas – ASV, Francija un Kanāda – mājup devās ar Daugavpilī dizainētām medaļām. Tās tapa Andrijevskim piederošajā uzņēmumā “IVS-D”. “Tas ir mans bizness, ar kuru nodarbojos 13 gadus. Izstrādājam dizainu, veicam medaļu izgatavošanu.”

Kā Ivans nonāca biznesā? “Hipotēku banka rīkoja kursus jaunajiem uzņēmējiem. Pabeidzu kursus, iesniedzu savu projektu – tā viss sākās. Iecere – Latgales cilvēkiem nav visos jautājumos jābrauc uz Rīgu. Pats strādāju sportā, agrāk pēc medaļām braucu uz galvaspilsētu.

Menedžera darbs ietver daudzus pienākumus. Kā krievu pasakā “Foka – meistars visās lietās”, Andrijevskis darbojies gan kā šoferis, gan projektu rakstītājs un tiesnesis. Darbībai ejot plašumā, pienākumi tiek sadalīti – Daugavpils piedāvā darbu basketbolā.

Meklējam jaunu treneri darbam ar puišiem un sieviešu komandu. Vēlamies, lai trenerim būtu laba alga un dzīves vieta. Risinām sarunas, lai pašvaldība varētu piedāvāt speciālistam dzīvokli. Ja ir vēlēšanās – rakstiet, zvaniet.”

Daugavpilī otro gadu spēlē Pasaules U17 kausa dalībniece, baltkrievu meitene Daša Semiļetņikova. Decembrī komandai pievienojās amerikāniete Aisisa Leina, janvārī – kanādiete Melisa Teti. Valerija Baranovska un Sņežana Gļeba pārstāv Latvijas U18 izlasi.

Daudzas daugavpilietes – Ļiza Čumika, Juta Harčenko, Laura Okuņeva, Laura Gribuste, Paula Vucena, Viktorija Ivanova – studē Rīgā vai Jelgavā. “Visas mūsu meitenes tagad “spēlē pret mums”. Tāda ir dzīve. Kad atbrauc mājās, nāk pie mums uz treniņiem. Vēlam viņām veiksmi!”

Izmantotie resursi:
Nikolajs Romaņenko par Daugavpils basketbolu

     [+] [-]

, 2022-02-23 18:25, pirms 2 gadiem
VEIKSMI!