Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:346, Did:0, useCase: 3

Tenisa elitei sezonas finišs. Vai Federers uzvarēs septīto reizi?

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Tenisa elitei sezonas finišs. Vai Federers uzvarēs septīto reizi?
Turnīra dalībnieku kopbilde. Bez Davida Ferera, kurš aizkavējās Parīzē
Foto: ATP

Pēc dažām stundām Londonā sāksies gada noslēguma turnīrs vīriešu tenisā, sezonas astoņiem labākajiem tenisistiem cīnoties par "ATP World Tour Finals" titulu. Turnīra dalībnieku pulkā ir divi bijušie čempioni – Novaks Džokovičs un Rodžers Federers, kurš prestižajās sacensībās uzvarējis sešas reizes.

"ATP World Tour Finals" ar iepriekšējo nosaukumu "Masters Cup" tiek rīkots kopš 1970. gada, tenisistiem gada beigās pārsvarā sacenšoties uz "hard" vai paklāja seguma – telpās vai āra apstākļos. Kopš 2009. gada sezonas astoņi labākie tenisisti tiekas Londonā bāzētajā "O2" arēnā, kurā tenisa mačus var vērot 17 500 skatītāju. Turnīrs Lielbritānijā allaž aizritējis ar lielu skatītāju interesi.

Turnīra čempions saņem 1500 ranga punktus (tikai "Grand Slam" sacensībās ir vairāk), bez tam, turnīrā nezaudējot nevienu maču, uzvarētājs tiek pie 1.63 miljoniem dolāru. Sacensību rekordists ar sešiem tituliem ir Rodžers Federers, kurš arī šodien spēlēs Londonā.

No bijušajiem čempioniem redzēsim vēl arī Novaku Džokoviču. Toties nebūs Rafaela Nadala, kurš ceļgala savainojuma dēļ nav spēlējis kopš Vimbldonas. Rafa, kā ierasts, bija kvalificējies, to izdarot jau jūlijā, taču šoreiz turnīrā, kurā spānis vēl nekad nav uzvarējis, māla karalis nepiedalīsies.

Novaks Džokovičs

2011. gadā Džokovičam izdevās uzvarēt desmit turnīros, tai skaitā triumfēt trijos no četriem "Grand Slam" turnīriem (izņemot "French Open"). Šis gads Džokovičam bijis pieticīgāks, tomēr piecus titulus viņam izdevies izcīnīt – aizstāvēts "Australian Open" tituls, kā arī uzvarēts "Masters 1000" sērijas turnīros Maiami, Toronto un Šanhajā, tāpat Džokovičs vēlreiz palika nepārspēts Pekinā. Džokovičs šogad spēlēja trīs "Grand Slam" finālos – uzvarēts Austrālijā, bet zaudēts Parīzē un Ņujorkā.

Sekojot Federera uzvarai Vimbldonā, Džokovičs vasarā zaudēja ranga 1. vietu, taču to šodien atguva un otro gadu pēc kārtas sezonas pabeigs kā pirmais numurs pasaulē. Džokovičs sezonas finālturnīrā uzvarēja 2008. gadā, kad sacensības pēdējo reizi notika Šanhajā. Kopš tā laika līdz finālam nav izdevies tikt. Pērn Londonā Džokovičs bija fiziski iztukšots. Šogad Nole arī nav optimālā formā, jo personiska rakstura problēmas liedza labi nospēlēt Parīzē. Vai Londonā būs labāk, uzzināsim jau šodien – pirmais mačs Novakam šovakar.

Gada bilance: 70-12
Tituli: 5
Finālturnīru pieredze: 6*
Finālturnīru bilance: 9-9
Labākais rezultāts: 2008. gada čempions

* - skaitot ar 2012. gadu

Rodžers Federers

Rodžers Federers šo sezonu aizvadījis gana veiksmīgi, jo izcīnījis 17. "Grand Slam" titulu, pēc trīs gadu pārtraukuma uzvarot Vimbldonā (kopumā septītais triumfs uz Vimbldonas zāliena). Panākums Vimbldonā ļāva Federeram atkal nokļūt ranga virsotnē, kur tika labots Pīta Samprasa rekords un pārsniegtas 300 nedēļas pirmajā vietā.

Federeram šosezon seši vienspēļu tituli – bez Vimbldonas arī "Masters 1000" uzvaras Indianvelsā, Sinsinati un uz zilā māla Madridē. Tāpat panākumi Dubaijā un Roterdamā. Pagājušajā gadā šveicietis rudenī telpās spēlēja izcili, uzvarot trīs turnīros pēc kārtas – Bāzelē, Parīzē un Londonā. Šogad Bāzeles finālā zaudēts Del Potro, bet uz Parīzi Rodžers nemaz neaizbrauca, jo, atšķirībā no pagājušā gada, šogad starp Parīzi un Londonu nav brīvas nedēļas, tāpēc bija jāizvēlas pietaupīt spēkus Londonai, kur šonedēļ būs mēģinājums izcīnīt septīto titulu (2003., 2004., 2006., 2007., 2010 un 2011.)

Gada bilance: 68-10
Tituli: 6
Finālturnīru pieredze: 10
Finālturnīru bilance: 36-6
Labākais rezultāts: Seškārtējs čempions

Endijs Marejs

Britu pirmais numurs Marejs 25 gadu vecumā beidzot spējis piepildīt savu lielo potenciālu. Lai arī uzvarēts "tikai" trīs turnīros, šoreiz ir stāsts par kvalitāti, nevis kvantitāti. Ivana Lendla pavadībā gads sākts ar uzvaru Brisbenā. Vasara un tās izskaņa Marejam bija lieliska. Zaudējums Vimbldonas finālā Rodžeram Federaram tika aizmirsts pēc revanša šveicietim olimpiādes zelta medaļu mačā (starp citu, Londonā sudrabs arī jauktajās dubultspēlēs ar Loru Robsoni).

Septembrī Marejs beidzot izcīnīja karjeras pirmo "Grand Slam" titulu, vējainajā Ņujorkā "US Open" finālā piecos setos uzveicot Džokoviču. Lielbritānijai vienspēlēs "Grand Slam" čempions pēdējo reizi bija 1936. gadā... Pēc triumfa "Flushing Meadows" kortos tik labi vairs nav veicies. Īpaši sāpīgs bija zaudējums Šanhajas "Masters 1000" finālā, kurā netika izmantotas piecas mačbumbas pret Džokoviču.

Parīzē, kur Marejam vēsturiski nav labu rezultātu, klupiens pret Ježiju Janoviču. Arī pret viņu neizmantota mačbumba. Starp citu, Mačbumbu izniekošana Marejam kļuvusi par biežu parādību – pēdējos trīs mačus viņš zaudējis, kad viņam ir bijusi viena vai vairākas mačbumbas. Tas pats notika arī Tokijas finālā pret Milošu Raoniču. Marejs "ATP World Tour Finals" spēlēs piekto reizi, līdz šim labāko rezultātu sasniedzot 2010. gadā, kad savās mājās izdevās tikt līdz pusfinālam.

Gada bilance: 54-14
Tituli: 3
Finālturnīru pieredze: 5
Finālturnīru bilance: 7-5
Labākais rezultāts: Pusfināls 2008 un 2010

Davids Ferers

Federers nav vienīgais tenisists, kurš spējis sasniegt atzīstamus rezultātus, pārsniedzot 30 gadu vecumu. Karjeras labāko sezonu 30 gadu vecumā aizvada Spānijas otrais numurs Ferers. Lai cik tas pārsteidzoši nešķistu, Ferers ir sezonas līderis gan uzvaru skaita ziņā (73), gan arī visvairāk titulu ieguvušais sportists 2012. gadā. Sīkstais Davids uzvarējis septiņos vienspēļu turnīros (iepriekš tikai vienā sezonā bija vairāk par diviem tituliem) uz visiem segumiem – Oklendā uz "hard", Buenosairesā, Akapulko un Boštādē uz māla, Hertogenbošā uz zāliena, kā arī Valensijā un Parīzē telpās uz "hard".

Zīmīgi, ka tieši vakar Parīzē Ferers izcīnīja karjeras nozīmīgāko titulu, pirmo reizi uzvarot "Masters 1000" līmenī. Davids vienīgais no Londonas dalībniekiem aizvadītajā nedēļā Parīzē nospēlēja bez spēku taupīšanas. Varbūt arī tāpēc, ka apzinājās – vairāku ranga līderu nepiedalīšanās vai izstāšanās paver viņam iespēju beidzot tikt pie "māstera" un labākas iespējas var vairs nebūt. Medaļai ir arī otra puse – Londonā jāspēlē jau divas dienas pēc fināla Parīzē, kamēr konkurenti būs svaigāki. Ferers sezonas finālā spēlēs ceturto reizi. Pirms pieciem gadiem viņš finālā zaudēja Federeram, ar kuru šoreiz tiksies jau grupu turnīrā.

Gada bilance: 72-14
Tituli: 7
Finālturnīru pieredze: 4
Finālturnīru bilance: 6-6
Labākais rezultāts: Fināls 2007

Tomašs Berdihs

Trešo gadu pēc kārtas finālturnīrā piedalīsies Čehijas pirmais numurs Berdihs. Janvārī kopā ar Petru Kvitova uzvarēts Hopmana kausā, kas kļuva par atspērienu vēl vienai sezonai, kas pavadīta ranga pirmajā desmitniekā. Berdiham patīk spēlēt telpās, kur var izmantot savus trumpjus – servi un spēcīgo "forehand" sitienu. Šogad Tomašam tikai divi tituli – abi telpās Monpeljē un Stokholmā. 2012. gads ir pirmais, kurā Berdihs sezonas laikā uzvarējis vairāk nekā vienā turnīrā. Zaudēts divos finālos – Madridē Federeram un Vinstonseiliemā Džonam Isneram, pret kuru neizmantotas mačbumbas.

Berdihs slikti aizvadīja sezonas vidusdaļu, zaudējot gan Vimbldonas, gan olimpiādes 1. kārtā – attiecīgi Ernestam Gulbim un Stīvam Darsī. Pēc tam situācija uzlabojās – "US Open" nokļūts līdz pusfinālam, kas sākts labi, taču tad zaudēts Marejam un vējam. Iepriekšējos divos finālturnīros Berdihs nav spējis izkļūt no grupas. Arī šoreiz tas diez vai notiks – jāspēlē vienā grupā ar Mareju, Džokoviču un Tsongu.

Gada bilance: 59-20
Tituli: 2
Finālturnīru pieredze: 3
Finālturnīru bilance: 3-4
Labākais rezultāts: Pusfināls 2011

Huans Martins Del Potro

Del Potro pēc savainojumu izdziedēšanas atkal ir nopietns spēks tenisa elitē. Tandilas tornis uzvarējis četros turnīros, atkārtojot 2008. gadā iespēto. Šogad Del Potro palika nepārspēts Marseļā, Eštorilā, Vīnē un Bāzelē. Portugālē uzvārēts uz māla, bet pārējie trīs tituli gūti telpās, kur Del Potro šogad 18-2 bilance (zaudēts Federeram un Simonam).

Argentīnas pirmais numurs 2009. gadā Londonā spēlēja finālā, toreiz zaudējot "PlayStation" līmeņa tenisu spēlējošajam Nikolajam Davidenko. Šogad izloze ir parocīga, lai vismaz tiktu ārā no grupas, kur bez viņa būs arī Federers, Ferers un Tipsarevičs. Rodžeru oktobrī Bāzeles finālā izdevās uzvarēt pēc trīs gadu pārtraukuma, kas var būt nopietns psiholoģisks pluss pirms mačiem Londonā.

Gada bilance: 63-15
Tituli: 4
Finālturnīru pieredze: 3
Finālturnīru bilance: 4-4
Labākais rezultāts: Fināls 2009

Žo-Vilfrīds Tsonga

Francijas pirmais numurs, kurš ir publikas mīlulis ne tikai dzimtenē, pagājušajā gadā Londonā pirmo reizi sasniedza finālu, tajā spējot uzvarēt setu pret Federeru. Tsongam šogad divi vienspēļu tituli, uzvarot Dohā un Mecā. Sezona francūzim nav bijusi tik spilgta kā citos gados. Sezonas izskaņā Tsonga beidzot ticis pie jauna trenera. Tsonga ilgi spēlēja bez trenera, taču tagad viņu trenē labi pazīstamais Rodžers Rašīds.

Tsonga Vimbldonā tika līdz pusfinālam, kurā zaudēja Marejam. Pirms tam "French Open" Tsonga ceturtdaļfinālā zaudēja Džokovičam. Tajā spēlē Žo-Vilfrīdam bija četras mačbumbas. Džokovičam Tsonga zaudēja arī Pekinas finālā, bet Berdiham Stokholmas titula spēlē. Ar abiem šonedēļ būs jāspēlē grupā. Finālturnīrā Tsonga spēlēs trešo reizi.

Gada bilance: 55-22
Tituli: 2
Finālturnīru pieredze: 3
Finālturnīru bilance: 4-4
Labākais rezultāts: Fināls 2011

Janko Tipsarevičs

Serbijas otrais numurs Tipsarevičs spējis "ATP World Tour Finals" kvalificējies pirmo reizi. Pērn divus mačus Janko dabūja nospēlēt pēc Mareja izstāšanās. Šoreiz finālturnīrā Tipsarevičs arī spēlēs cita tenisista veselības problēmu dēļ – Janko ieņems Nadala vietu. 28 gadus vecais tenisists šogad uzvarējis vienā turnīrā – Štutgartē uz māla. Karjerā kopumā Tipsarevičam vispār tikai trīs tituli. Šogad divreiz zaudēts finālā – Čennajā Raoničam, bet Gštādē Beluči.

Ar veselības likstām bēdīgi slavenais Tipsarevičs izstājies pēdējos divos turnīrs – Valensijā viņš nospēlēja tikai piecus geimus pret Simonu, bet aizvadītajā nedēļā Parīzē trešajā setā pie 1:4, 0:30 "pēkšņa noguruma" (oficiālais iemesls) dēļ nepabeidza maču pret Janoviču. Tajā spēlē bija atlicis pusotrs geims... Londonā Tipsarevičam izredzes minimālas – grupā pretiniekos Federers, Del Potro un Ferers. Janko uzvarējis tikai vienu no 12 mačiem pret minētajiem trim tenisistiem – pirms četriem gadiem Pekinā pret Fereru.

Gada bilance: 57-25
Tituli: 1
Finālturnīru pieredze: 2
Finālturnīru bilance: 1-1
Labākais rezultāts: grupa

Sāks Marejs un Berdihs

Grupu turnīra posmā mači notiks plkst. 15:45 un 21:45 pēc Latvijas laika, katru dienu izspēlējot divas spēles. Šodien pirmie kortā dosies Marejs un Berdihs. Čehs arvien var lepoties ar pozitīvu bilanci mačos pret Mareju (4-3). Abu pēdējā tikšanās reize bija "US Open" pusfinālā. Berdihs toreiz ar 7:5 uzvarēja pirmo setu, taču vējainos apstākļos pagura, kā rezultātā cieta viņa serve, un Marejs spēja atgūties, nākamajos trīs setos revanšējoties ar rezultātu 6:2, 6:1, 7:6(7).

Arī vakara mačā tiksies spēlētāji, kuri viens otro ļoti labi zina un savā starpā spēlējuši regulāri. Tsonga ir spējis piecas reizes uzveikt Džokoviču, taču tas vairs nav noticis kopš 2010. gada "Australian Open" ceturtdaļfināla. Kopš tā laika Novakam sešas uzvaras pēc kārtas, ieskaitot vairākus mačus, kuros francūzim bija labas iespējas. Ja pieminētajā "French Open" mačā Tsonga bija ļoti tuvu (četras mačbumbas), tad nākamās divas spēles Džokovičam zaudētas ar mazāku pretestību – olimpiādē 1:6, 5:7, bet Pekinas finālā 6:7(4), 2:6.

Turnīra čempions tiks noskaidrots pēc nedēļas – nākamajā pirmdienā, finālam sākoties plkst. 22:00 pēc Latvijas laika. Sacensībām Latvijā līdzi sekot palīdz Viasat Sport Baltic.

"ATP World Tour Finals 2012" grupas

Vienspēļu dalībnieku sastāvs

A grupaB grupa
Novaks Džokovičs (Serbija)Rodžers Federers (Šveice)
Endijs Marejs (Lielbritānija)Davids Ferers (Spānija)
Tomašs Berdihs (Čehija)Huans Martins Del Potro (Argentīna)
Žo-Vilfrīds Tsonga (Francija)Janko Tipsarevičs (Serbija)

Dubultspēļu dalībnieku sastāvs

A grupa

DuetsValsts
Bobs un Maiks BraieniASV
Leanders Paess un Radeks ŠtepaneksIndija/Čehija
Marels Granoljers un Marks LopessSpānija
Aisams-Ulhaks Kureši/Žans-Žiljēns RožēPakistāna/Nīderlande

B grupa

DuetsValsts
Makss Mirnijs/Daniels NestorsBaltkrievija/Kanāda
Roberts Lindsteds/Horija TekauZviedrija/Rumānija
Makešs Bupati/Rohans BopannaIndija
Džonatans Marajs/Fredriks NīlsensLielbritānija/Dānija

Vienspēļu turnīra dalībnieku savstarpējo maču bilance

-DžokovičsFederersMarejsFerersBerdihsDel PotroTsongaTipsarevičs
Džokovičs-12-169-79-510-16-28-55-2
Federers16-12-8-1013-011-513-38-35-0
Marejs7-910-8-6-53-45-16-15-3
Ferers5-90-135-6-5-35-21-13-1
Berdihs1-105-114-33-5-2-43-13-5
Del Potro2-63-131-52-54-2-5-23-0
Tsonga5-83-81-61-11-32-5-0-0
Tipsarevičs2-50-53-51-35-30-30-0-

"World Tour Finals". Pēdējo 10 gadu čempioni vienspēlēs

GadsTenisistsValsts
2011.Rodžers FederersŠveice
2010.Rodžers FederersŠveice
2009.Nikolajs DavidenkoKrievija
2008.Novaks DžokovičsSerbija
2007.Rodžers FederersŠveice
2006.Rodžers FederersŠveice
2005.Davids NalbandjansArgentīna
2004.Rodžers FederersŠveice
2003.Rodžers FederersŠveice
2002.Leitons HjuitsAustrālija

Unibet.com prognoze (vienspēles)

TenisistsKoef.
Novaks Džokovičs3.10
Rodžers Federers3.50
Endijs Marejs3.50
Huans Martins Del Potro10.00
Tomašs Berdihs18.00
Davids Ferers20.00
Žo-Vilfrīds Tsonga25.00
Janko Tipsarevičs50.00

  -1 [+] [-]

, 2012-11-05 12:17, pirms 11 gadiem
Rodžers nepaņems, kurš to izdarīs?

  -1 [+] [-]

, 2012-11-05 12:50, pirms 11 gadiem
nicks rakstīja: Rodžers nepaņems, kurš to izdarīs?
Džokovičs! Tici man! Žēl vienīgi, ka tas ņuņņa Tipsarevičš kvalificējies. Raoničs točna viņa vietā izskatītos interesantāk...

     [+] [-]

, 2012-11-05 12:55, pirms 11 gadiem
Skaisti vīrieši!Es jau gribētu, lai paņem Del Potro (tā laikam fantastika mazliet) vai Džoko.Bet , iespējams, tas būs Marejs.Un kāpēc gan Federers ne?Viņš nedēļu atpūtās, gatavojās spec. Londonai.

  -3 [+] [-]

, 2012-11-05 13:34, pirms 11 gadiem
Federers pēdējā turnīrā Bāzelē nebija galīgi formā...varbūt pūs pielicis.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2012-11-05 15:49, pirms 11 gadiem
kāds nevarētu dot padomu kāpēc nevaru lejuplādēt bildītes lielākas - man saka
"The requested content cannot be loaded.
Please try again later."

     [+] [-]

, 2012-11-05 16:51, pirms 11 gadiem
Federera un Ferera spēļu attiecība 13-0

Ko nez Ferers grib vairāk, ATP titulu, vai kādreiz mūžā vinnēt Feģu?

     [+] [-]

, 2012-11-05 20:44, pirms 11 gadiem
acheski rakstīja: Federera un Ferera spēļu attiecība 13-0

Ko nez Ferers grib vairāk, ATP titulu, vai kādreiz mūžā vinnēt Feģu?
Titulu viņam netrūkst, kaut gan labāk izvēlētos GS. Domāju, ka kritīs Rodžers tāpat, ja ne šonedēļ, tad drīz.