Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:376, Did:0, useCase: 3

Bruno Rožkalns: "Mērķis ir izveidot stipru Latvijas pitbaiku čempionātu"

Juris Grīns
Juris Grīns

Bruno Rožkalns: "Mērķis ir izveidot stipru Latvijas pitbaiku čempionātu"
Foto: Andris Smilšarājs

Motosportā ir daudz un dažādas disciplīnas, tai atbilstošā tehnika un specifika. Sarunā ar "Bruno Racing Team" motokluba vadītāju Bruno Rožkalnu, viņš pastāstīja par klubu un par to, kas ir pitbike, kā arī to, kas un kādās sacensībās ar to var startēt.

Kas ir “Bruno Racing Team”?

Bruno Rožkalns: "Motosporta komanda “Bruno Racing Team” radās 1998. gadā. Tā ir komanda, kurā apvienojušies sportisti, motorusporta entuziasti, kas ar komandas vārdu startē moto un auto sacīkstēs. Ārpus sacīkstēm, daudz laika tiek veltīts motobraucēju apmācībai iknedēļas treniņos trasē, īpašu uzmanību pievēršot bērnu treniņiem ar elektromotocikliem."

Pastāstiet, lūdzu, vairāk par pitbike. Kas tas īsti ir?

B.R.: "Tie ir mazi motocikli, kas savos pirmssākumos, 50-to gadu beigās, tika radīti vairāk izklaidei bezceļā un pirmo motocikla iemaņu apgūšanai. Taču laika gaitā, šo motociklu pieejamā cena un vienkāršība uzrunāja motosporta entuziastus, kas sāka tos izmantot sacensībās. No kādreizējās minimotociklu daudzveidības, mūsdienās ir izkristalizējies zināms moto īpašību kopums, ko dēvējam par pitbaiku. Tas ir maziņš motokrosa motocikls, ar riteņu izmēru no 10” līdz 14”, vaļējs rāmis un četrtaktu dzinējs, ar horizontāli novietotu cilindru. Motora tilpums variējas no 50 cc līdz 190 cc. Motocikls ir vienkāršs, ļauj iegūt pamatzināšanas par tā uzbūvi, palikdams ļoti demokrātiskās izmaksās apkopēs un remontā."

Kā Jums radās ideja par pitbike kustību?

B.R.: "Pitbaiku sacensības Baltijas reģionā nav jaunums, tie ir redzēti braucam krosā un supermoto. Mūsu ideja bija, specializēties tieši uz šoseju. Lielā mērā to noteica pieredze, kas noskatīta pasaulē, kur šosejas pitbaiki ir ierasta lieta motošosejas braucēju treniņos. Aizpērn bija pirmie mēģinājumi apzināt interesentus, pirmie treniņi un sacensības. Savukārt pērn, Bruno Moto Kausa izcīņas ietvaros noorganizējām pilnvērtīgu sacīkšu sēriju, kas finālā rezultējās 25 dalībnieku sarakstā."

Kas un no kāda vecuma var braukt ar pibike?

B.R.: "Pitbaiki ir ļoti demokrātiski vecuma diapazona ziņā. Var pat teikt, ka visu mūžu var braukt tikai ar pitu. Šai sezonai esam ieplānojuši trīs pitbaiku klases – Pitbike Junior, kur brauc bērni no 7 līdz 12 gadiem, Pitbike 160, kur ar iepriekšēju pieredzi, var sākt startēt no 15 gadiem. Motociklu tūninga iespējas šajā klasē ir ierobežotas. Un visbeidzot, pieredzējušiem braucējiem domāta klase – Pitbike 190, kur kā jau nosaukumā redzams, ir arī nedaudz jaudīgāka tehnika. Lai atvieglotu iekļaušanos Junior klasē, Latvijas motošosejas Junioru čempionāta ietvaros organizējam Rūķīšu braucienus, kur savus pirmos soļus trasē sper bērni, jaunāki par 7 gadiem. Īsākā un vienkāršākā trasē. Plaši izmantojam elektromotociklus. Ļoti mazus elektromotociklus."

Kur var startēt ar pitbike? Kādas ir treniņu un sacensību iespējas?

B.R.: "Patīkami, ka esam novērtēti no Latvijas Motosporta federācijas puses, un no kluba līmeņa sacnsībām esam izauguši līdz Latvijas Kausa izcīņai. Sacensības notiks reizē ar Latvijas supermoto čempionāta posmiem Latvijas un Igaunijas kartinga trasēs. Pitbaikiem būs arī speciāls posms Daugavpilī, pilsētas svētku ietvaros. Viens no pitbaiku plusiem, ir iespēja turpināt braukt arī ziemā, telpās protams. Visu aizvadīto ziemu, Bruno Moto organizēja treniņus Biķernieku kartinga hallē, lai sākoties vasaras braukšanas sezonai, nebūtu jāsāk atcerēties, ko darīt uz diviem riteņiem. Vasarā treniņnodarbības pārceļas uz kartinga trasēm, vai laukumiem ar labu segumu."

Kādi ir tuvākās nākotnes plāni attiecībā uz pitbike kustību, tās attīstību un pilnveidošanu?

B.R.: "Mērķis ir stiprs Latvijas čempionāts. Čempionāts, kurā tiekas gan pieredzējuši braucēji, gan tādi, kas specializējušies tikai uz pitbaikiem. Čempionāts, kurā var redzēt pēctecību un izaugsmi! Un šeit, ar praktiski identiskiem motocikliem visu izšķirs meistarība! Ceram kvalitatīvi aizvadīt šo sezonu, lai nākamgad varētu startēt ne tikai Latvijas, bet arī Baltijas čempionāta statusā."

Izmantotie resursi:
lamsf.lv