Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:116, Did:0, useCase: 3

"Balvu Sporta centrs": interese par futbolu ir, ļoti gaidām jaunā stadiona atklāšanu

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

"Balvu Sporta centrs": interese par futbolu ir, ļoti gaidām jaunā stadiona atklāšanu
Foto: Balvu Sporta centrs

Sportacentrs.com turpina apskatu sēriju, kuros atbildes uz dažādiem jautājumiem sniedz 1. līgas klubi. Kā otrais savu vērtējumu par 2018. gada sezonu un skatījumu nākotnē sniedzis "Balvu Sporta centrs".

1. Kā vērtējat 2018. gada sezonu? Kas izdevās un kas neizdevās (prieki un vilšanās)? Vai varat izcelt komandas līderus un/vai jaunos futbolistus, kuri sezonas gaitā jūtami progresēja?
"Balvu Sporta centrs" kopumā atgriešanos Latvijas čempionāta 1.līgā pēc 15 gadu pauzes vērtē pozitīvi. Mentāli komanda bija gatava sezonai, jo iepriekšējos gadus "Balvu Sporta centra" komanda bija vienīgā Latvijā, kas startēja paralēli divos reģionos, Ziemeļaustrumu reģionā un Vidzemes reģiona 2. līgā, kur kopumā tika aizvadītas 23-25 spēles sezonā, kas bija praktiski tikpat, cik 1.līgā.

Gada sākumā līdz pat februārim īsti nezinājām, kurā līgā spēlēsim, tāpēc arī sagatavošanās bija vairāk atbilstoša 2. līgas līmenim. Skaidrs, ka amatieru komandai pārslēgties no mazāk kvalitatīvi organizētām spēlēm uz augstākas kvalitātes spēlēm prasīja arī nedaudz "iespringt", kas lika mums kā klubam sakārtot savas iekšējās lietas. Lielākās grūtības, protams, sagādāja organizatoriskie jautājumi, jo visas spēles esam aizvadījuši "izbraukumā" Rugāju stadionā un Gulbenes pilsētas stadionā, kuri tomēr nav Balvu komandas īstā mājvieta. Pārslēgšanās no 2. līgas uz 1. līgu atspoguļojās arī komandas sapelnīto kartīšu skaitā un sodos, kā rezultātā bija trīs ļoti sāpīgi un smagi zaudējumi - divas reizes Daugavpilij un vienu reizi Rēzeknei.

Priecēja tas, ka tieši tādi vietējie jaunie spēlētāji kā Vadims Sņegovs un Kristaps Saliņš ievērojami ir progresējuši šajā sezonā. Liels prieks bija arī par komandas līderi Jurģi Vilciņu, kurš bija mūsu vienīgais vārtsargs un šo sezonu nospēlēja no "zvana līdz zvanam", neizlaižot nevienu spēli. Tāpat prieks par Kārli Vanagu, Rihardu Ščogolu un Leo Krasnovu (FK "Raba" spēlētājs), kurš arī iekļuvis Latvijas telpu futbola izlases sastāvā. Protams, liels prieks ir par treneriem, kuri šajā gadā daudz lielāku uzmanību velta kvalifikācijas celšanai - piemēram, galvenais treneris Ingus Zaharāns sācis apmācības A-UEFA kvalifikācijas iegūšanai.

1. līga Balvu komandai vairāk svarīgāka ir tieši mūsu gados jaunajiem spēlētājiem, kuri trenējas "Balvu Sporta centrā" - lai viņi vēlētos iekļūt galvenajā komandā. Pašlaik Balvos U6 - U16 gadu vecuma grupās trenējas aptuveni 145 futbolisti. Protams, arī Balvu treneriem 1. līga dod lielisku ieskatu, pie kā mums vairāk jāpiestrādā treniņos darbā ar jaunatni. Balvu komandai šosezon iespēlēt jaunos spēlētājus nedaudz traucēja noteiktie ierobežojumi spēlētāju pārejai no 2. līgas uz 1. līgu - tas skāra mūs, jo arī šajā sezonā "Balvu Sporta centra" komanda paralēli startēja arī 2. līgā Ziemeļaustrumu reģionā (jaunie spēlētāji ierindojās 2. vietā).

Kopumā Balvu futbolam atgriešanās 1. līgā bija svarīgāka tieši no profesionālākās puses - pāriet citā līmenī, lai sakārtotu sava kluba struktūru, organizētību un kvalitātes celšanu treneru vidū, kā arī augstāku mērķu izvirzīšanu tieši mums pašiem kā klubam.

2. Kādas ir komandas perspektīvas (budžets, sastāvs, treneris u.c.) attiecībā uz 2019. gadu?
"Balvu Sporta centrs" kā prioritāti vienmēr liks uzsvaru uz vietējiem spēlētājiem un pašu treneru korpusu. Nedaudz saceltās ažiotāžas dēļ par 1. līgas un dublieru komandu apvienošanu 2019. gada sezonai sarežģī arī budžeta plānošanu, bet, cerams, tas mums svārstīsies ap 15 tūkstošu eiro robežu. Komandas komplektēšana jau notiek, bet kopējos treniņus komanda cer uzsākt janvāra sākumā. "Balvu Sporta centrs" izvirzījis sev mērķi 2019. gadā iegūt vismaz 9. vietu čempionātā un beidzot atgriezties ar lielo futbolu arī Balvos, Balvu pilsētas stadionā, kurš ir praktiski pabeigts. Vietējie spēlētāji ir noilgojušies pēc saviem skatītājiem [smaida]!

3. Kāds ir Jūsu kluba viedoklis par sacensību formātu? Vai vēlaties dublieru atgriešanos Jūsu līgā? Kāds, Jūsuprāt, būtu optimālais spēļu skaits sezonā? Vai atbalstāt, ka TOP4 pēc sezonas aizvada papildus trīs kārtas? Vai atbalstāt, ka pēdējās vietas īpašniece pēc sportiskā principa nekrīt ārā, bet, ņemot vērā Latvijas futbola reālijas, tiek uzaicināta piedalīties 1. līgā atkārtoti?
Par sacensību formātu 2018. gada sezonā nekādu lielu iebildumu nebija, bet TOP4 komandām aizvadīt papildus trīs kārtas, mūsuprāt, bija liekas, ja vien TOP4 komandas nesāktu šo miniturnīru ar nulli punktiem.

"Balvu Sporta centrs" kopumā ir pret dublieru čempionāta komandu pievienošanos 1. līgai, pirmkārt, jau no sportiskā viedokļa - Virslīgas komandas zināmā mērā var ietekmēt rezultātus arī 1. līgā, otrkārt, 30-36 spēles sezonā amatieru komandām ir stipri par daudz (mēnesī var sakrāties pat sešas spēles!). Šis jautājums, mūsuprāt, ir jāizrunā ar visiem 1. līgas klubu pārstāvjiem, jo 1.līga pēdējo trīs gadu laikā ir kļuvis par pietiekami interesantu futbola "produktu", kurš ļoti interesants ir tieši reģiona komandām. To pierāda arī fakts, ka 1. līgas apmeklētāju skaits dažām komandām ir lielāks nekā Virslīgas mačos. Kas attiecas uz 1.līgas pēdējo vietu, uzskatām, ka pēdējai vietai jākrīt ārā, bet, zinot 2. līgas "lielo gaļas mašīnu", lai tiktu 1. līgā atpakaļ, kur vietu garantē tikai pirmā vieta, tas būtu ļoti grūts uzdevums daudzām komandām. Tāpēc varbūt būtu lieti apdomāties par komandu lielāku "rotāciju" starp visām futbola līgām Latvijā.

4. Kontekstā ar Virslīgas pakāpenisku paplašināšanos no 8 uz 10 komandām: vai Jūsu klubs teorētiski būtu gatavs izpildīt Virslīgas prasības, lai tur piedalītos? Ja nē, vai šāds mērķis ir kaut vai ilgtermiņā izpildāms? Kādos termiņos?
Uzskatām, ka Virslīgas paplašināšana līdz 10 komandām ir pilnīgi loģiska. Mūsuprāt, SK "Super Nova" , ja arī iekļūtu Virslīgā, 2019.gadā kopējā Virslīgas turnīrā "nekristu ārā" no kopējā konteksta. Tāpat arī FK "Tukums 2000", mūsuprāt, būtu interesants Virslīgai, jo šīs divas komandas ar savu komplektēšanos un menedžmentu būtu spējīgas izpildīt visas Virslīgas prasības. Virslīgai nedaudz pietrūkst tieši reģionālo komandu, kas futbolu kopumā padarītu vēl interesantāku vietējam tirgum un futbola līdzjutējiem.

Runājot par Balvu komandu, pašlaik tuvāko divu gadu laikā nav un nebūs prioritāte iekļūt Virslīgā vairāku iemeslu dēļ. Lielāko budžeta daļu Balvu komandai nodrošina Balvu novada dome un vietējie uzņēmēji, lai nodrošinātu konkurētspējīgu komandu. Pirmkārt, mums pašiem jāmēģina attīstīt savus spēlētājus, lai viņi būtu konkurētspējīgi Latvijas augstākajā līmenī. Vai būtu iespējams izpildīt prasības Virslīgai? Manuprāt, Balvi varētu izpildīt, bet praktiski neiespējami būtu savākt budžetu, lai komanda būtu konkurētspējīga Virslīgā tieši spēlētāju ziņā. Balvu prioritāte ir vietējie un reģiona spēlētāji, censties dot jaunajiem spēlētājiem sevi attīstīt, vismaz līdz 13 gadu vecumam dzīvojot tepat Balvos, bet talantīgākajiem doties uz lielākiem Latvijas klubiem kā, piemēram, Daugavpils, FS "Metta", FK "Liepāja", un "Rīgas Futbola skola", kur iekšējā konkurencē būtu lielāka iespēja attīstīties pašiem spēlētājiem.

5. Kontekstā ar šo materiālu par spēļu apmeklējumu: kā vērtējat savu mājas spēļu apmeklējumu un kādi ir Jūsu novērojumi attiecībā uz protokolā ierakstītā skatītāju skaita atbilstību realitātei (var izteikties arī par izbraukuma mačos novēroto)?
Balvi šo sezonu aizvadīja divos novados, Rugājos un Gulbenē, kas attāluma ziņā ir 35 kilometri no Balviem. Ja uz spēli atnāca vairāk nekā 70 skatītāji, tas mums bija kompliments. "Balvu Sporta centrs" uz pirmajām mājas spēlēm tiešām centās piesaistīt skatītājus Rugājos un Gulbenē, un tur ieradās pietiekami daudz skatītāju (aptuveni 70-100). Taču pēc vienas spēles Gulbenē, kad saņēmām sodu par it kā skatītāju sliktu uzvedību tribīnēs (tajā spēlē ieradās ne vairāk par 15 skatītājiem), mēs sapratām, ka labāk spēles reklamēt tiešām tikai "Balvu Sporta centra" iekšienē.

Balvi šajā sakarā ļoti gaida jauno stadionu, kas tiks atvērts jau 2019. gada pavasarī, lai varam beidzot atgriezties ar lielo futbolu Balvu pilsētas stadionā, jo mūsu pilsētā tiešam ir daudz futbola draugu un līdzjutēju - iepriekšējos gados 2. līgā un arī pašlaik telpu futbolā (komanda startē Ziemeļaustrumu reģiona 2. līgā telpu futbolā) mums vidēji uz spēli ierodas aptuveni ap 100 skatītājiem un pat vairāk. Futbols kopumā reģionos kļūst daudz interesantāks - gan skatītājiem, gan pašiem futbolistiem.

Edgars Kaļva, kluba pārstāvis

     [+] [-]

, 2018-12-04 21:08, pirms 5 gadiem
Kaļvam būtu jāapsēžas pie viena galda ar Sipailo un jāvienojas par apvienota reģiona izveidi 2.līgā. Jo nu 5 komandas, no kurām 1 ir dublieru komanda, ir gaužām maz. Ja nespēj atrast mazpilsētās aizrautīgus, futbolu mīlošus cilvēkus, tad nav citas izejas