Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:346, Did:0, useCase: 3

Tenisa elitei sezonas finišs Londonā

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Tenisa elitei sezonas finišs Londonā
2012. gada 12. novembris Londonā. Novaks Džokovičs kļuvis par divkārtējo "ATP World Tour Finals" čempionu
Foto: AFP/Scanpix

Šodien ar diviem mačiem Londonā sāksies vīriešu tenisa sezonas noslēguma turnīrs "ATP World Tour Finals". Pirmajā dienā "O2" arēnā varēs redzēt Tomāša Berdiha un Stanislasa Vavrinkas, kā arī Huana Martina Del Potro un Rišāra Gaskē cīņas. Sacenības no Londonas Latvijā translēs Viasat Sport Baltic.

Par turnīru

"ATP World Tour Finals" debiju ar iepriekšējo nosaukumu "Masters Cup" piedzīvoja 1970. gadā. Kopš 2009. gada sacensības uzņem Londonā bāzētā "O2" arēna, kurā tenisa mačus var vērot 17 800 skatītāju. Turnīrs Lielbritānijā allaž aizritējis ar lielu skatītāju interesi. Šogad turnīram liels zaudējums ir Endija Mareja nespēlēšana. Vimbldonas čempions bija kvalificējies prestižajam turnīram, taču sezonu pabeidza priekšlaicīgi, jo izšķīrās par muguras operācijas veikšanu. Neskatoties uz Mareja, nespēlēšanu, interese par biļetēm arvien esot milzīga.

Gada izcilnieki šonedēļ Londonā sacentīsies par sešu miljonu dolāru lielo balvu fondu. Maksimālais punktu skaits, uzvarot visos piecos mačos, ir 1500 punkti. Čempions bezzaudējumu gadījumā saņems 1.92 miljonus vērtu čeku. Par piedalīšanos vien katrs vienspēļu turnīra dalībnieks saņem 142 000. Tikpat pienakās par katru uzvaru grupā.

Šī gada turnīra ir divi bijušie čempioni – seškārtējais uzvarētājs Rodžers Federers un divkārtējais čempions Novaks Džokovičs. Zīmīgi, ka abi tenisisti, kuri pagājušā gadā tikās finālā, šogad ielozēti vienā grupā. Tādējādi otra grupa ir bez čempioniem. Londonā septiņi no astoņiem spēlētājiem jau iepriekš piedalījušies "ATP World Tour Finals", vienīgais debitants šoreiz ir Stanislass Vavrinka.

Turnīra formāts ir ļoti vienkāršs. Astoņi tenisisti (komandas) sadalīti divās grupās pa četriem. Pēc viena apļa sacensībām katras grupas divi labākie spēlē pusfinālā, pēc tam seko lielais fināls. Jautājumi mēdz rasties, noskaidrojot vietu sadalījumu grupā, ja vairākiem tenisistiem ir vienāda bilance. Tādā gadījumā var rasties pamatīga rēķināšana, kas detalizēti izskaidrota šeit.

Vienspēļu turnīra dalībnieki. Rafaels Nadals

Sezonas bilance: 71-6
Tituli: 10 – "French Open", "US Open", Indianvelsa, Roma, Madride, Monreāla, Sinsinati, Sanpaulu, Akapulko un Barselona
Finālturnīru pieredze: 6. turnīrs
Bilance: 9-10
Labākais rezultāts: Fināls 2010

27 gadus vecais Nadals, nespēlēdams kopš pagājušā gada jūnija beigām, šogad februārī atgriezās tūrē un aizvadījis satriecošu sezonu. Pirmajā turnīrā Vinja del Mārā viņš vēl neuzvarēja (finālā zaudējums Orasio Sevaljosam), taču pēc tam sākās iespaidīga titulu vākšana, šogad uzvarot 10 turnīros. To skaitā arī divi "Grand Slam" kroņi – "French Open" un "US Open", kā arī pieci "Masters 1000" tituli. Spilgtajā sezonā ir tikai viens neveiksmes mirklis – fiasko Vimbldonas 1. kārtā pret Stīvu Darsī.

Tas, ka Nadals dominēs uz māla, nevienu, protams, nepārsteidza. Negaidīta bija viņa uzvaru sērija uz "hard" – Rafa uz sev ne tik ļoti tīkamā seguma uzvarēja 26 mačus pēc kārtas, kad viņu beidzot Pekinas finālā apturēja Džokovičs. Tieši sezonas izskaņa spānim uz noguruma fona izdevusies bāla. Ja Pekinā viņš tika līdz finālam, tad nākamajos divos turnīros – Šanhajā un Parīzē – tika apturēts pusfinālā. Bez tam pirms Parīzes Nadals mainīja plānus, neaizbraucot uz Bāzeli.

Nadals no februāra līdz septembrim bija gandrīz neapturams, tagad situācija krasi mainījusies. "Hard" segums, pie tam telpās, gada beigās, kad vārīgajiem ceļgaliem uzkrājusies pamatīga slodze, samazina Nadala izredzes uzvarēt "ATP World Tour Finals" – turnīrā, kurā viņš tā arī vēl nekad nav spējis triumfēt. Nadalam šonedēļ vajag tikai divas uzvaras (neatkarīgi no Džokoviča iespētā), lai gadu pabeigtu ranga virsotnē. Ja viņam tas izdosies, Rafa pārrakstīs vēsturi, kļūstot par pirmo tenisistu, kurš divreiz atguvis sezonas noslēguma pirmās raketes godu. Nadals 1. pasaulē bija 2008. un 2010. gada izskaņā. Rafam ir vieglākā no divām grupām, sacenšoties ar Fereru, Berdihu un Vavrinku – spēlētājiem, pret kuriem Nadalam ir 47-8 bilance.

Nadals treniņa laikā

Novaks Džokovičs

Sezonas bilance: 67-9
Tituli: 6 – "Australian Open", Dubaija, Montekarlo, Pekina, Šanhaja un Parīze
Finālturnīru pieredze: 7. turnīrs
Bilance: 14-9
Labākais rezultāts: Divkārtējs čempions (2008, 2012)

Pagājušā gada čempionam Džokovičam šosezon spilgs sākums un beigas, vidū piedzīvojot "sausuma" posmu. Novaks trešo gadu pēc kārtas sāka ar uzvaru Melburnā, februārī tradicionāli uzvarēja arī Dubaijā, martā atņēma Nadalam Montekarlo titulu, bet pēc tam sekoja vairākas sāpīgas neveiksmes. "French Open" pusfinālā, kas bija "fināls pirms fināla" Novaks piecos setos zaudēja Nadalam, izšķirošajā setā nenoturot breika pārsvaru. Vimbldonas finālā neuzvarēts neviens sets pret Endiju Mareju, bet "US Open" finālā tikai iespēts viens pret Nadalu.

Kopš neveiksmes pret Nadalu Ņujorkas finālā Džokoviš ir pamatīgi sasparojies, sakrājot 17 uzvaru sēriju. Tajā ietilpst gan divas uzvaras Deivisa kausā, gan arī trīs tituli – Pekina, Šanhaja un vakar arī triumfs Parīzē. Novaks ir galvenais favorīts uz uzvaru Londonā, taču serbu gaida smagi mači. Viss sāksies jau ar grūtu apakšgrupu, kurā ir pērn finālā apspēlētāis Federers, Džokovičam šogad sīvu pretestību izrādošais Del Potro, kā arī Gaskē.

Džokovičam nav daudz laika atpūtai, bez tam aktuāls ir jautājums par to, cik daudz viņam šonedēļ traucēs domas par Deivisa kausa finālu. Identiskā situācijā pirms trim gadiem Džokovičs Londonā netika tālāk par pusfinālu, bet pēc tam palīdzēja Serbijai izcīnīt pirmo Deivisa kausu.

Davids Ferers

Sezonas bilance: 60-21
Tituli: 2 – Oklenda un Buenosairesa
Finālturnīru pieredze: 5. turnīrs
Bilance: 8-7
Labākais rezultāts: Finālists 2007

Turnīra otrs vecākais dalībnieks Ferers šogad bijis ierasts viesis turnīru izšķirošajās fāzēs un Londonai nepieciešamos punktus sakrāja bez problēmām. Gada sākums spānim bija labāks, uzvarot Oklendā (trešo gadu pēc kārtas) un Buenosairesā. Ferera sezonas lūzums notika pēc zaudētā "French Open" fināla, kurā viņš, spēlēdams savā pirmajā "Grand Slam" finālā, cieta devīto zaudējumu pēc kārtas pret Nadalu.

Davids sezonas izskaņā beidzot ir savācies, pirmo reizi karjerā sasniedzot trīs finālus trīs nedēļās – Stokholma, Valensija un Parīze. Tā ir labā ziņa, sliktā – visi fināli zaudēti. Ferers pēc gada sākumā izcīnītajiem diviem tituliem zaudējis septiņus finālus pēc kārtas! Vissāpīgākais bija vakar Parīzē, kur viņam abos setos pret Džokoviču bija 5:3 pārsvars, taču uzvarēt neizdevās nevienā setā. "Hard" segums telpās nav Davida ērtākais segums, taču, ja spānis savu pēdējo trīs nedēļu formu nebūs atstājis Parīzē, Londonā viņam ir cerības tikt vismaz līdz pusfinālam.

Huans Martins Del Potro

Sezonas bilance: 50-14
Tituli: 4 – Roterdama, Vašingtona, Tokija un Bāzele
Finālturnīru pieredze: 4. turnīrs
Bilance: 6-6
Labākais rezultāts: Finālists 2009

2009. gada "ATP World Tour Final" finālists (zaudēts Davidenko) Del Potro trešo reizi karjerā vienas sezonas laikā uzvarējis četros turnīros. Pie tam argentīnietim tas izdevās tikai "ATP World Tour 500" turnīros, kas ir trešais līmenis aiz "Grand Slam" un "Masters 1000". Tāpat Huans Martins divreiz tika līdz "māsteru" finālam, abos gadījumos trīs setu cīņās atzīstot Džokoviča un Nadala pārākumu.

Sezonas laikā brīžiem atkal cīnoties ar plaukstas locītavas savainojumu un slimībām (vīruss sabojāja māla sezonu), Del Potro šobrīd savainojumu nav un zaudējums Parīzes ceturtdaļfinālā Federeram varētu izrādīties tieši laikā – pēc nogurdinošas Āzijas tūres, kam sekoja uzvara Bāzelē, Argentīnas pirmais numurs izskatījās pārguris. Del Potro Londonā ieradies sliktā noskaņojumā, jo Parīzē viņu aplaupīja. Tenisistam esot palūgts autogrāfs. Kad apmierināta fana vēlme, Del Potro konstatējis, ka ir kļuvis par zagļu upuri.

Del Potro neierastā izskatā

Tomāšs Berdihs

Sezonas bilance: 52-22
Tituli:
Finālturnīru pieredze: 4. turnīrs
Bilance: 4-6
Labākais rezultāts: Pusfināls 2011

Berdihs sezonas finālturnīrā spēlēs ceturto gadu pēc kārtas. Čehijas pirmais numurs, kuram, tāpat kā Džokovičam, šogad vēl jādomā par Deivisa kausa finālu, ir vienīgais no Top 10 tenisistiem, kuram šogad nav izdevies uzvarēt nevienā turnīrā. Tas gan Berdiham netraucēja kvalificēties Londonai un izdarīt to kā piektajam labākajam (neskaitot Mareju). Berdihs šogad sasniedza trīs finālus un augustā uzstādīja savu ranga rekordu, tiekot līdz 5. vietai. Telpās var izdmantot savus trumpjus – servi un "forehand" sitienu, bez tam tikšana vieglākajā grupā startu Londonā var ļaut gaidīt ar optimismu.

Berdihs ar draudzeni Esteri

Rodžers Federers

Sezonas bilance: 43-15
Tituli: 1 – Halle
Finālturnīru pieredze: 12. turnīrs
Bilance: 39-8
Labākais rezultāts: Seškārtējs čempions (2003, 2004, 2006, 2007, 2010, 2011)

Seškārtējais "ATP World Tour Finals" čempions Federers sacensībām kvalificējies 12. reizi pēc kārtas. Šoreiz tas nāca ļoti smagā cīņā, jo drošs par spēlēšanu Londonā Rodžers nevarēja būt pat līdz sezonas pēdējai nedēļai, kad viņam Parīzē bija nepieciešama viena uzvara. Federeram neveiksmīga sezona, šogad uzvarot tikai vienā turnīrā (Hallē) un rangā izkrītot no pirmā piecinieka. Gads tika sākts 2. vietā.

Federeram šogad zaudējumu pret zemā krietni zemāk esošiem pretiniekiem un tādiem tenisistiem, kuriem viņš labākajā formā neatļautos zaudēt, pietiek abu roku pirkstiem – Daniels Brandss, Sergijs Stahovskis, Federiko Delbonis, Tomijs Robredo, Žiljēns Beneto, Kei Nišikori, Gaels Monfīss – visi šogad pratuši izmantot Federera šķietamo norietu. Federers vasarā ar muguras savainojumu nospēlēja divus māla turnīrus, abos izgāžoties un vēlāk atzīstot, ka tā bija kļūda. Tagad Federers esot svaigs un cer sezonu pabeigt uz pozitīvas nots. Pagājušajā nedēļā Parīzē redzētais šveicieša faniem var radīt optimismu, grupas sastāva ieraudzīšana – diez vai. Tiesa, Federers tikai vienreiz no iepriekšējiem 11 turnīriem nav ticis vismaz līdz pusfinālam.

Federera dusmīgais skatiens uz dubultspēļu turnīra dalībnieku Štepāneku

Stanislass Vavrinka

Sezonas bilance: 49-21
Tituli: 1 – Oieraša
Finālturnīru pieredze: 1
Bilance:
Labākais rezultāts: Debija 2013

Federera tautietis un Šveices otrais numurs Vavrinka nav cilvēks, kurš bieži uzvar turnīros. Stanam šogad tikai viens tituls, pavasarī uzvarot Oeirašā uz māla (finālā pārspēts Ferers). Vavrinka lauvas tiesu punktu savācis "Grand Slam" turnīros, kuros tikai Vimbldonā zaudējums 1. kārtā. Pārējos Vavrinka nospēlēja spilgti – Melburnā ceturtdaļfinālā un Ņujorkā pusfinālā piecos setos atzīts Džokoviča pārākums, bet Parīzē līdz pusfinālam tikt neļāva Nadals. Vavrinka bez šaubām aizvada karjeras labāko gadu un 28 gadu vecumā sezonu pirmo reizi pabeigs Top 10. Vavrinkam šonedēļ debija "ATP World Tour Finals"

Rišārs Gaskē

Sezonas bilance: 50-20
Tituli: 3 – Doha, Monpeljē un Maskava
Finālturnīru pieredze: 2. turnīrs
Bilance: 1-2
Labākais rezultāts: Grupa 2007

Tāpat kā Vavrinka un Federers, arī Gaskē Londonai kvalificējās tikai pēdējā brīdī (nedēļā). Rišārs sezonu sāka ar Davidenko uzveikšanu Dohas finālā, februārī uzvarēja Monpeljē, bet sezonas trešo titulu izcīnīja oktobrī Maskavā, kur debijas reizē uzvarēja Kremļa kausā. Gaskē otro reizi karjerā trīs tituli vienā sezonā (arī 2006. gadā). Atskaitot māla sezonu, Gaskē šogad lieli kritumi nav bijuši. Tā rezultātā Gaskē pirmo reizi karjerā sezonā guvis 50 uzvaras. Rišārs finālturnīrā spēlēs 2. reizi. Francūzis debitēja 2007. gadā, kad Šanhajā uzveica Džokoviču, bet zaudēja Nadalam un Fereram, netiekot ārā no grupas.

Turnīra grafiks

Vienspēlēs grupu turnīra ietvaros katru dienu notiks divi mači – plkst. 16:00 un plkst. 22:00. Šodien turnīru gods atklāt Berdiham ar Vavrinku. Vakarā notiks Del Potro un Gaskē mačs. Otrdien pirmos mačus aizvadīs pārējie četri dalībnieki – abi spāņi pēcpusdienā, bet pagājušā gada fināla atkārtojums starp Džokoviču un Federeru ieplānots plkst. 22:00. Turnīra čempions tiks noskaidrots pēc nedēļas – nākamajā pirmdienā, finālam sākoties plkst. 22:00 pēc Latvijas laika. Sacensībām Latvijā līdzi sekot palīdz Viasat Sport Baltic.

"ATP World Tour Finals 2013" grupas

Vienspēļu dalībnieku sastāvs

A grupaB grupa
Rafaels Nadals (Spānija)Novaks Džokovičs (Serbija)
Davids Ferers (Spānija)Huans Martins Del Potro (Argentīna)
Tomašs Berdihs (Čehija)Rodžers Federers (Šveice)
Stanislass Vavrinka (Šveice)Rišārs Gaskē (Francija)

Dubultspēļu dalībnieku sastāvs

A grupa

DuetsValsts
Bobs Braiens/Maiks BraiensASV
Ivans Dodigs/Marselu MeluHorvātija/Brazīlija
Aisams-Ulhaks Kureši/Žans-Žiljēns RožēPakistāna/Nīderlande
Mariušs Firstenbergs/Marčins MatkovskisPolija

B grupa

DuetsValsts
Aleksandrs Peja/Brunu SoaressAustrija/Brazīlija
Marsels Granoljerss/Marks LopessSpānija
Davids Marero/Fernando VerdaskoSpānija
Leanders Paess/Radeks ŠtepāneksIndija

Dubultspēļu turnīra dalībnieks Verdasko cenšas būt stilīgs

Pēdējo 10 gadu čempioni vienspēlēs

GadsTenisistsValsts
2012.Novaks DžokovičsSerbija
2011.Rodžers FederersŠveice
2010.Rodžers FederersŠveice
2009.Nikolajs DavidenkoKrievija
2008.Novaks DžokovičsSerbija
2007.Rodžers FederersŠveice
2006.Rodžers FederersŠveice
2005.Davids NalbandjansArgentīna
2004.Rodžers FederersŠveice
2003.Rodžers FederersŠveice

Unibet.com prognoze (vienspēles)

TenisistsKoef.
Novaks Džokovičs2.05
Rafaels Nadals3.40
Huans Martins Del Potro9.00
Rodžers Federers9.00
Davids Ferers12.00
Tomāšs Berdihs18.00
Stanislass Vavrinka35.00
Rišārs Gaskē80.00

Materiāla veidošanā izmantotas aģentūras AFP fotogrāfijas.

Pēc nedēļas runāsim par...

  • 41

  • 31

  • 8

  • 73

  • 1

  • 5

  • 2

  • 2


  +2 [+] [-]

, 2013-11-04 09:34, pirms 10 gadiem
Ak, vai!Nervi beigti jau tagad Man šādi izlozes rezultāti (par grupām) nepatīk Bet tur nu neko nevar darīt...Nu, veiksmi ....lieki teikt, kam...

     [+] [-]

, 2013-11-04 09:39, pirms 10 gadiem
brīvību! rakstīja: Ak, vai!Nervi beigti jau tagad Man šādi izlozes rezultāti (par grupām) nepatīk Bet tur nu neko nevar darīt...Nu, veiksmi ....lieki teikt, kam...
AJDEEEEEEEEEEEE !!!!!!!!

     [+] [-]

, 2013-11-04 09:56, pirms 10 gadiem
Nu tad tiekamies Londonaa!!!

  +1 [+] [-]

, 2013-11-04 10:35, pirms 10 gadiem
Kapēc nav Gulbis?

     [+] [-]

, 2013-11-04 10:56, pirms 10 gadiem
Vamos Rafa!

     [+] [-]

, 2013-11-04 11:28, pirms 10 gadiem
Es par Federeru un skaistam spelem

     [+] [-]

, 2013-11-04 11:53, pirms 10 gadiem
Es arī par skaistām spēlēm, bet, protams, par Del Potro , Noli (vairāk gan par Delpo,lai gan izredzes - ....).Federers ir atguvies un spēlē gandrīz tikpat labi kā agrāk.Gaske, Vavrinka, Berdihs atpūtušies krietni vairāk, kā Nole vai Ferers.It kā kaut cik laika atpūsties bija arī Delpo, bet viņam jau atkal problēmas ar veselību - tiec vaļā no tām, Huan Martin (viegli jau pateikt)

     [+] [-]

, 2013-11-04 11:56, pirms 10 gadiem
Un vispār te agrāk jau viens komentētājs par grupām asprātīgu komentāru uzrakstīja - "Vai Nadals lika kopā grupas?".Nu , protams, izloze bija, bet citam veiksmīga, citam - "nāves grupa"

     [+] [-]

, 2013-11-04 12:27, pirms 10 gadiem
Šis turnīrs solās būt interesants.
kādas prognozes? Skatos, bukmeikeri vairāk uz Djoko liek.

     [+] [-]

, 2013-11-04 15:38, pirms 10 gadiem
Stulbs un nenozīmīgs fakts, bet Berdiham, Federeram un Vavrinkam šosezon kopā tik pat daudz titulu, cik Gulbim vienam.

     [+] [-]

, 2013-11-04 16:16, pirms 10 gadiem
Vīri melnā jau sāk.