Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:346, Did:0, useCase: 3

Brandss neizmanto iespēju iekļūt pirmajā ATP finālā

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Brandss neizmanto iespēju iekļūt pirmajā ATP finālā
Filips Kolšraibers
Foto: AFP/Scanpix

Minhenē notiekošā "BMW Open" finālā svētdien sacentīsies divi Vācijas tenisisti – Tomijs Hāss un Filips Kolšraibers. Pirmais ar 6:4, 6:3 uzveica Horvātijas tenisistu Ivanu Dodigu, bet otrais ar 6:7(4), 6:3, 7:6(5) apspēlēja savu tautieti Danielu Brandsu. Kolšraibers trešajā setā atspēlēja breika deficītu un izglābās arī taibreikā.

Hāss pirmo breiku ieguva ceturtajā geimā, kad ar labu diagonālo sitienu "izstūma" pretinieku no korta, Dodigam nespējot bumbiņu atsist laukumā. Pārsvaru Tomijs tūlīt izlaida no rokām, piektajā geimā pieļaujot vairākas nepiespiestās kļūdas. Trešo breiku trīs geimos Dodigs nepieļāva, sestajā geimā breikbumbu atspēlējot ar "dropšotu" – 3:3.

Pirmajā setā vēl viens breiks tomēr bija, un to 10. geimā ieguva Hāss. Vācu veterāns Dodigu izdzenāja pa gala līniju, taču breika iespēju izniekoja ar nepiespiesto kļūdu. Dodigs nākamajā izspēlē nespēja pie tīkla pacelt bumbiņu pēc Hāsa diagonālā raidījuma – otrā setbumba. Horvāts nospēlēja nepacietīgi un ar "bekhendu" izsita autā – pirmais sets Hāsam ar rezultātu 6:4.

Hāss otrā seta ceturtajā geimā identiski nerealizēja trīs breikbumbas – visos gadījumos serve atsista tīklā. Divus geimus vēlāk Hāss savu iespēju prata izmantot, pretinieku nobreikojot ar "bekhenda" sitienu pa līniju – 4:2. Nākamajā geimā Vācijas pirmais numurs atspēlēja breikbumbu un pavisam drīz varēja līksmot par otrā Minhenes fināla sasniegšanu – 6:4, 6:3.

Reitinga 14. numurs Hāss savā pirmajā Minhenes finālā pirms 13 gadiem ar 4:6, 4:6 piekāpās Franko Skilari. Hāss rīt lūkos kļūt par pirmo 35 gadus veco tenisistu kopš 2008. gada, kam izdevies uzvarēt ATP turnīrā. Pirms piecām vasarām to pēdējais uz Ņūportas zāliena paveica francūzis Fabriss Santoro.

Hāsa pretinieks finālā būs pagājušā gada čempions Kolšraibers, kurš dramatiskā mačā izglābās no zaudējuma pret citu vācieti Brandsa personā – 6:7(4), 6:3, 7:6(5).

Pirmajā setā breikbumbu vispār nebija, pieminēšanas vērts vien ir 10. geims kurā Kolšraibers no 0:30 panāca 5:5. Abi tenisisti pēc tam pa reizei noturēja savu servi, bet taibreiku Kolšraibers izgāza, jau pašā ievadā dodot tautietim starta handikapu, kuru Brandss viegli nosargāja.

Līdz mača pirmajam breikbumbai bija jāgaida 63 minūtes. Otrā seta ceturtajā geimā to ieguva Kolšraibers, arī spējot realizēt – Brandss izņēmuma kārtā kļūdījās spēlē pie tīkla, izsitot nedaudz autā. Seta turpinājumā tuvāk vēl vienam breikam varēja būt čempions, taču mierīgi bez tā iztika, setu uzvarot ar 6:3.

Izšķirošajā trešajā setā drāmas netrūka. Brands pēc diviem pretinieka "bekhendiem" tīklā ieguva divas breikbumbas. Pirmajā gadījumā Danielam auts, bet otrajā nekas nebija jādara, jo Kolšraiberam dubultkļūda. Brandss tuvojās karjeras pirmajam finālam, taču līdz tam netika. Divreiz... Brandss bija vadībā ar 4:2 un 40:0 pie savas serves, taču ar iespaidīgu kļūdu sēriju pamanījās zaudēt septīto geimu – 4:3.

Otro reizi mačā tika spēlēts taibreiks. Kolšraiberam atkal sākumā rupja kļūda, un Brandss drīz bija priekšā ar 4:1! Kolšraibers minibreiku atspēlēja ar apvedošo sitienu, pēc tam labi uzņēma Brandsa servi un ieguva 5:4 pārsvaru, bez tam pašam divas serves. Brandss pirmo teicami atsita pa diagonāli – 5:5. Mača pēdējās divas izspēles uzvarēja Kolšraibers – Brandsam norāvies sitiens un auts, bet mačbumbas izspēlē "forehand" trieciens tīklā.

Minhenes turnīrs ir pirmais kopš 1999. gada Honkongas, kad pusfinālā iekļuva trīs vācieši. Svētdien būs septītais divu vāciešu fināls Atklātās ēras laikā. Pēdējais bija 2011. gadā Hallē. Toreiz Kolšraibers uzveica Filipu Petšneru. Hāss ar Kolšraiberu līdz šim tikušies četras reizes. Interesanti – visi mači notikuši uz zāliena. Trīs reizes Hallē (2008, 2009 un 2012) un arī pērn Vimbldonā. Katram tenisistam pa divām uzvarām.