Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:842, Did:0, useCase: 3

Ņujorkā 2012. gada fināla atkārtojums – Džokovičs pret Mareju

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Ņujorkā 2012. gada fināla atkārtojums – Džokovičs pret Mareju
Novaks Džokovičs un Endijs Marejs 2012. gada "US Open" finālā
Foto: Reuters/Scanpix

"US Open" trešdien turpināsies ceturtdaļfināli, pēdējiem diviem notiekot dāmu turnīrā un pirmajiem diviem vīriešu sacensībās. Dienas galvenais mačs bez diskusijām ir 2012. gada fināla atkārtojums starp Novaku Džokoviču un Endiju Mareji. Abi uzstāsies vakara sesijas noslēgumā, Artūra Eša arēnu ieņemot ap plkst. 4:00 ceturtdienas rītā pēc mūsu laika.

Džokovičs pret Mareju 2012. gada fināla atkārtojumā

Džokovičs "US Open" ceturtdaļfinālu sasniedzis astoto gadu pēc kārtas. Novaks Ņujorkā uzvarējis visus septiņus ceturtdaļfinālu mačus, toties "US Open" nekad nav spējis uzvarēt Mareju. Abiem gan bijusi tikai viena spēle, kas notika 2012. gada finālā un kurā piecos setos triumfēja britu sportists. Savstarpējos mačos ar 12-8 priekšā Džokovičs, kuram arī uzvara pēdējā tikšanās reizē, Endiju martā ar 7:5, 6:3 pārspējot Maiami. "Grand Slam" turnīros Džokovičam 3-2 pārsvars, visas trīs uzvaras gūstot Melburnā.

Skaidrs, ka vienam no otra nekādu noslēpumu spēles ziņā nevar būt, tāpēc svarīgākais ir pašreizējā forma un dažas nianses. Iepriekšējā kārtā uzveicot Žo-Vilfrīdu Tsongu, Marejs pārtrauca septiņu zaudējumu sēriju pret Top 10 spēlētājiem. Marejam tā bija pirmā uzvara pret elites pārstāvjiem kopš 2013. gada Vimbldonas. Lai arī Marejs Tsongu apspēlēja trīs setos, ļoti pārliecinošs viņa siegums nebija – francūzis divos no trim setiem bija priekšā ar breiku.

Marejs setu zaudējis gan Robinam Hāsem, gan Andrejam Kuzņecovam, tupretī Džokovičs visus četrus mačus uzvarējis ar 3-0 un tikai vienā cīņā bija tuvu zaudētam setam. Tas notika iepriekšējā kārtā pret Filipu Kolšraiberu, kad Džokovičs 2. setā ar satriecošu diagonālo apvedošo sitienu atspēlēja setbumbu. Džokovičs pēdējās pusotras nedēļas laikā bez šaubām ir bijis pārliecinošāks. Ranga līderim šodien noteikti pluss būs tas, ka mačs notiks vakarā, nevis dienas karstumā.

Stanam Vavrinkam spēlē pret Kei Nišikori ir trīs plusi. Pirmkārt, pieredze pārvarēt "Grand Slam" ceturtdaļfināla barjeru. Japānis vienīgo iepriekšējo "major" ceturtdaļfinālu spēlēja pirms divarpus gadiem Austrālijā, kur spēja uzvarēt tikai septiņus geimus pret Mareju. Vavrinkas otrais pluss ir turnīrā nospēlētie trīs, nevis četri mači kā Nišikori. Bez tam japānis pirms nepilnām divām diennaktīm vairāk nekā četras stundas mocījās ar Milošu Raoniču, spēli pret Kanādas milzi ar piecu setu uzvaru pabeidzot četras minūtes pirms pustrjiem! Treškārt, savstarpējo maču rādītāji. Vavrinka Nišikori viegli apspēlējis abās iepriekšējās tikšanās reizēs – 6:4, 6:2 pirms diviem gadiem Buenosairesā un togad arī 6:3, 6:3 Sinsinati. Šodienas mača sākums plkst. 22:00.

Viljamsas un Azarenkas pusfināla gaidās

Dāmu turnīrā diezgan reāls izskatās Serēnas Viljamsas un Viktorijas Azarenkas pusfināls. Abas pēdējos divos gados sacentušās finālā, bet šoreiz tāds mačs var notikt vienu raundu agrāk. Viljamsa uzvarējusi visus piecus mačus pret Flāviju Pennetu, itālietei zaudējot tikai vienu setu, kas bija abu pirmajā setā 2008. gadā. Viljamsa Itālijas pirmo raketi pavisam nesen ar 6:2, 6:2 sagrāva Sinsinati. Itālietei mačos pret Viljamsu pietrūkst spēka, bet ar spēles variēšanu vien ir par maz. Pennetas izredzes šoreiz varētu palielināt amerikānietes veselības problēmas – Viljamsa vakar dubultspēlē guva labās potītes savainojumu. Tiesa, tas neesot pārāk nopietns. Vai tā patiešām ir, varēsim redzēt vakara sesijas pirmajā mačā mirkli pēc plkst. 2:00.

Ja Viljamsas un Pennetas mačā intrigu grūti izdomāt, tad Azarenkai situācija ir interesantāka. Vika tiksies ar Jekaterinu Makarovu, kura līdz ceturtdaļfinālam tikusi bez zaudētiem setiem un iepriekšējā kārtā sakāva sezonas uzvarām bagātāko "Grand Slam" tenisisti Juženiju Bušāru. Azarenka setu zaudēja gan pirmajā mačā pret Misaki Doi, gan pēdējā spēlē pret Aleksandru Kruniču un kopumā no četrām uzvarām tikai vienu guvusi bez grūtībām. Azarenkai 3-2 bilance pret Makarovu, viņai zaudējot 2010. gadā Birmingemas finālā (zāliens ērtāks Krievijas tenisistei) un pagājušā gadā Madridē. Toreiz Azarenka aizdomīgā mačā ar 6:1 uzvarēja 1. setu, bet cīņas turpinājumā pieļāva kļūdu pēc kļūdas un nākamos divus setus zaudēja ar 2:6, 3:6.

Azarenka Katju pēdējo reizi uzveica 2011. gada "French Open" (6:2, 6:3.). Par šodien gaidāmo maču – tas sāksies ne agrāk kā 19:30. Ja Azarenka iepriekšējo cīņu aizvadīja vakarā, kad Makarova ar Bušāru cīnījas svelmē un ir pieradusi pie agrajām spēlēm. Makarova labi servē, ir bīstama ar "forehand" sitienu (it īpaši pa līniju), mīnuss ir viegli nolasāmais teniss, kas ir agresīvs un spēcīgs, taču vienveidīgs. Tādai izcilas aizsardzības īpašniecei kā Azarenkai ir zināms, kā apturēt Makarovu. Azarenka 4. kārtas maču pret Kruniču lielā mērā uzvarēja, pateicoties pieredzei. Pret Makarovu uz tādu trumpi paļauties nevarēs, jo Makarova lielajos turnīros nespēlē pirmo reizi, tāpēc uzvara būs jānopelna citādāk.

Visi šodienas maču sākuma laiki atrodami šeit. Latvijai ar Ņujorku ir septiņu stundu starpība. Ap plkst. 20:00 (otrais mačs 7. kortā) dubultspēļu turnīra 2. kārtas maču aizvadīs Aļona Ostapenko, kura kopā ar Ukrainas tenisisti Olgu Fridmanu lūkos uzveikt Rumānijas un Lielbritānijas pāri Joana Loredana Roska un Izabella Vollesa.

Kur skatīties?

"US Open" rāda abi Eurosport kanāli, tāpat sacensības no Ņujorkas var redzēt labi zināmajos Sky Sports 3, ESPN un arī Tennis Channel. Legālus strīmus piedāvā Eurosport Player. Otrajā nedēļā tiešraides pieejamas vairs tikai no trim galvenajiem kortiem – "Ashe", "Armstrong" un "Grandstand".