Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:345, Did:0, useCase: 3

M. Podžus "Challenger" debijā uzvar vienā setā

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

M. Podžus "Challenger" debijā uzvar vienā setā
Mārtiņš Podžus
Foto: Lewis and Clark Community College

19 gadus vecais Latvijas tenisists Mārtiņš Podžus otrdien, 2. jūlijā, debitēja "Challenger" pamatturnīrā, Vinetkā (Illinoisa) 1. kārtā trīs setos piekāpjoties amerikānim Donaldam Jangam – 4:6, 6:3, 2:6.

Podžus "Challenger" debitē ar uzvarētu setu

Lai iekļūtu pamatturnīrā, Mārtiņam Podžus (ATP 754.) bija nepieciešams gūt divas uzvaras. To viņš paveica ļoti viegli, divos mačos zaudējot tikai četrus geimus un pirmo reizi karjerā nodrošinot spēlēšanu "Challenger" pamatsacensībās.

Pirmā pieredze šādā līmenī līdz šim tikai "Future" turnīros spēlējušajam Podžus bija pret bijušo Top 40 tenisistu, amerikāni Donaldu Jangu, kurš pagājušā gada februārī sasniedza karjeras rekordu, ieņemot 38. vietu. Var teikt, ka Jangam šis ir mājas turnīrs, jo Donalds dzimis aptuveni 40 km attālajā Čikāgā.

Savulaik par lielu talantu uzskatītais Jangs ("US Open" un Vimbldonas junioru čempions + ranga līderis) 2011. gadā sasniedza "US Open" 4. kārtu, dažus mēnešus vēlāk tika līdz karjeras pirmajam ATP finālam, Bangkokā titula spēlē zaudējot Endijam Marejam. Kopš tā laika notikusi Janga lejupslīde, un amerikānis pašreiz rangā atrodas 154. vietā. Jangs pērn no februāra līdz augustam zaudēja 17(!) mačus pēc kārtas!

Podžus "Challenger" debija lietus dēļ aizkavējās trīs stundas. Mārtiņš sāka nervozi, jau pirmajā pieļaujot trīs nepiespiestās kļūdas un zaudējot savu servi. Jangs nākamajā geimā ar labām servēm izglābās no 0:40, divus geimus vēlāk atspēlēja vēl trīs breikbumbas. Ar septīto piegājienu Podžus breiku atspēlēja, kad 19 gadus vecajam tenisistam paveicās ar no tīkla atlēkušas bumbiņas trāpīšanu pa sitienam, lai varētu izdarīt apvedošo sitienu – 2:2.

Septītajā geimā Podžus atkal nokļuva iedzinējos ar breiku, pie tam šoreiz savu servi zaudēja no 30:0 pārsvara. Mārtiņš spēlēja pārāk agresīvi, kas noveda pie kļūdām – 3:4. Breiku uzreiz izdevās atspēlēt (arī Jangam ļoti daudz kļūdu), taču ar savas serves nosargāšanu arvien bija problēmas. Gan spēle pie tīkla, gan sitieni no gala līnijas turpināja pievilt – Mārtiņš trešo reizi setā tika nobreikots un šoreiz atspēlēties nepaspēja – 4:6.

Podžus turpināja spēlēt agresīvi, taču, kas svarīgi, spēja samazināt kļūdu skaitu. To pašu nevarēja teikt par Jangu, kurš nespēja kontrolēt bumiņas lidojumu. Podžus otrajā setā uzvarēja pirmajos piecos geimos, bet setu izservēt prata tikai ar otro mēģinājumu – 6:3.

Trešajā setā Mārtiņš savu servi noturēja tikai vienu reizi, bez tam Latvijas tenisistam seta ievadā bija medicīnas pārtraukums (vēders). Serve vairs neklausīja, paļauties nevarēja arī uz pārējiem ieročiem. Jangs tūlīt spēja apliecināt favorīta statusu un uzvarēja ar rezultātu 6:4, 3:6, 6:2.

Podžus savā pirmajā "Challenger" turnīrā nopelnīja trīs reitinga punktus un 520 ASV dolārus.

Marcinkeviča pārtrauc trīs zaudējumu sēriju

Diāna Marcinkeviča (WTA 254.) vakar uzsāka startu Midelburgas (Nīderlande) ITF 25 000 turnīrā uz māla seguma. Šāda līmeņa turnīrā viņa spēlē trešo nedēļu pēc kārtas. Iepriekšējie divi turnīri nebija veiksmīgi, jo gan Šveicē, gan Francijā tika piedzīvoti zaudējumi 1. kārtā. Vēl pirms tam zaudējums Grado turnīra 2. kārtā – kopumā trīs zaudējumi pēc kārtas. Šodien nelāgajai sērijai tika pielikts punkts.

Ar 8. numuru izliktā Marcinkeviča otrdien sacentās ar vienu no Nīderlandes jaunās paaudzes talantīgākajām tenisistēm, 17 gadus veco Indiju De Vromi, kura rangā atrodas 442. vietā – karjeras rekords, kas sasniegts jūnijā.

Marcinkeviča jau pirmajā geimā zaudēja savu servi un bija spiesta atspēlēt breiku. Pirmajā setā viņai tas izdevās divas reizes. No tām otrā bija, kad De Vrome pie 5:4 servēja par uzvaru setā. Pretiniece līdz setbumbai netika, bet Diāna ar trešo mēģinājumu atguva breiku, vēlāk uzvarot taibreikā – 7:6(4).

Acīmredzot pirmajā setā izlaistā uzvara salauza De Vromi, un otrajā setā Nīderlandes tenisiste cieta sagrāvi – tātad Marcinkevičai uzvara ar rezultātu 7:6(4), 6:1. Diāna pie 5:0 neizmantoja iespēju ar savu servi nodrošināt "sauso" setu. Marcinkevičas nākamā pretiniece ceturtdien būs kāda no Francijas tenisistēm – Mirtille Gergesa (WTA 256.) vai Estella Kasino (WTA 627.). Otrās kārtas sasniegšana ļāvusi nopelnīt astoņus reitinga punktus.

Gulbei pirmā uzvara ITF 15 000 turnīros

Laura Gulbe (WTA 1120.) pēc divām neveiksmēm ITF 10 000 sērijas turnīru kvalifikācijās Ķelnē un Romā, spēja iekļūt Prerovas (Čehija) 15 000 sērijas pamatturnīrā. Lai to paveiktu, viņai nācās uzvarēt tikai vienā spēlē – ar 6:2, 6:2 sagrauta mājiniece Hana Pektorova (bez WTA ranga).

Šodien Gulbe lūkoja pirmo reizi uzvarēt šāda līmeņa sacensību pamatturnīra spēlē. 18 gadus vecās Latvijas tenisistes pretiniece bija 17 gadus vecā čehiete Marija Majerova, kura turnīrā startēja, pateicoties "wild card". Majerovas pieaugušo rangā nav, bet junioru ieskaitē viņai pieticīgā 543. vieta.

Gulbe jau pirmajā geimā nobreikoja pretinieci un kopumā mačā to izdarīja septiņas reizes, izcīnot graujošu uzvaru ar 6:2, 6:0. Gulbe abus geimus zaudēja pie savas serves.

Gulbes nākamā pretiniece būs 19 gadus vecā Ukrainas tenisiste Ganna Pozņihirenko, kura WTA reitingā atrodas 553. vietā. Ukrainiete ar 6:2, 6:0 saplosīja ranga 443. vietā esošo serbieti Tamāru Čuroviču. Par 2. kārtas sasniegšanu Gulbe nopelnījusi vienu reitinga punktu.

Gulbe līdz šim pārsvarā spēlējusi ITF 10 000 sērijas turnīros, bet pagājušā gada augustā viņai ar "wild card" bija iespēja uzspēlēt Trnavas ITF 50 000 turnīrā, taču tur jau 1. kārtā ciesta sagrāve pret rumānieti Andrea Mitu – 1:6, 1:6.

     [+] [-]

, 2013-07-03 07:37, pirms 11 gadiem
divi punkti klāt nopelnīti, jauns rekords rangā. Galvenais lai neapstājas.

     [+] [-]

, 2013-07-03 08:11, pirms 11 gadiem
Viens sets neskaitās!

  +2 [+] [-]

, 2013-07-03 08:34, pirms 11 gadiem
Saakuma stress Maartinam bija paliels, bet veelaak labi iespeeleejaas.. Zheel par tiem veedera muskuliem (vismaz taa izskatiijaas, serve peec tam bija zudusi.. Un noteikti jaapieliek speelee pie tiikla.. Citaadi cepuri nost

     [+] [-]

, 2013-07-03 08:51, pirms 11 gadiem
Super!!! Cerams tā būs laba motivācija tiekties vēl augstāk. Nākamajam mērķim vajadzētu būt nokost rangā Jušku

     [+] [-]

, 2013-07-03 09:55, pirms 11 gadiem
Jānis Cīrulis rakstīja: Saakuma stress Maartinam bija paliels, bet veelaak labi iespeeleejaas.. Zheel par tiem veedera muskuliem (vismaz taa izskatiijaas, serve peec tam bija zudusi.. Un noteikti jaapieliek speelee pie tiikla.. Citaadi cepuri nost
Ja, kopuma nospeleja labak neka varetu gaidt, tacu del sliktas speles pie tikla nav pilnigi nekadas virzibas punktu izspele ar izgajienu pie tikla, sadi spelejot augstak par top 200 butu gruti tikt, jo janem vera ka Jangs pielava kaudzi ar kludam, kadas kartigs challenger limena speletajs nepielautu. Tacu deivisa kausa sakara, domaju ka varetu vinu likt ka nr 2 jau pret Somiem, un Jusku uz dubultspeli, ja vien Andis neizdoma sakt spelet peksni.

     [+] [-]

, 2013-07-03 16:29, pirms 11 gadiem
Tāds iespaids, ka meitenēm pavisam vāji ar servi.