Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:120, Did:0, useCase: 3

Anglija pēc Brexit: milzu ierobežojumi ārzemju spēlētāju un treneru iegūšanā

Agris Suveizda

Anglija pēc Brexit: milzu ierobežojumi ārzemju spēlētāju un treneru iegūšanā
Ūle Gunnars Sūlšērs. Foto: AFP/Scanpix

Anglijas Futbola asociācija kopā ar Premjerlīgu un Anglijas Futbola līgu izstrādājusi jaunu reglamentu, kas ir guvis apstiprinājumu valdībā un kas spēkā stāsies 2021. gada 1. janvārī jeb pēc Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības.

Ja agrāk darba vīzas iegūšana netika skaļi apspriesta, jo tā galvenokārt ietekmēja, piemēram, dienvidamerikāņu spēlētājus, tagad izstāšanās no Eiropas Savienības nozīmēs vērienīgas pārmaiņas arī Eiropas futbola tirgū. Anglijas klubiem turpmāk atbilstoši FIFA noteikumiem būs liegts reģistrēt ārzemju jauniešus, kuri ir jaunāki par 18 gadiem (piemēram, Pols Pogbā uz Mančestru pārcēlās 16 gadu vecumā), un tāpat Futbola asociācija lēma, ka jau kopš janvāra loga vienā pāreju periodā Premjerlīgas klubs nedrīkstēs reģistrēt vairāk par trim ārzemju jauniešiem, kuri nav vecāki par 21 gadu. Kopsummā tādi drīkstēs būt tikai seši.

Tāpat lielas izmaiņas attieksies ne tikai uz jauniešiem, bet arī pieaugušiem futbolistiem un treneriem. Darba vīzas automātiski pienāksies tikai tiem, kuri būs sakrājuši noteiktu punktu skaitu virknē kritēriju, bet tiem, kuriem līdz šai normai pietrūks pavisam maz, būs tiesības pieteikties uz izņēmuma statusu, par ko tiks lemts atsevišķi. Spēlētājiem punkti tiks piešķirti par aizvadītām spēlēm pieaugušo un jaunatnes izlasēs, par viņa līdzšinējā kluba līmeni (pārstāvētā līga, pozīcija tabulā un sekmes starptautiskos turnīros) un par spēlētāja minūšu skaitu vietējos un starptautiskos turnīros.

Attiecīgi ne visi turnīri tiks uzskatīti par vienlīdz spēcīgiem, un pasaules līgas ir sadalītas sešos līmeņos. Pirmajā līmenī ir tā sauktās "Top 5" līgas (Anglijas, Vācijas, Spānijas, Itālijas un Francijas augstākās līgas), un kopumā pirmajos piecos līmeņos ir iekļautas 33 līgas, tai skaitā 21 Eiropas valsts augstākā līga un četras Eiropas otrās līgas (no vadošā piecinieka aiz borta palikusi Itālijas B sērija). Visas pārējās neiekļautās līgas, ieskaitot Latviju, atrodas sestajā jeb zemākajā līmenī. Ja salīdzina ar pašreizējo UEFA līgu rangu, no "Top 21" pēdējā līmenī palikušas Kipra un Izraēla, bet piektajā līmenī tikušas Polija (30.) un Slovēnija (31.).

Interesanti, ka, ja šādi noteikumi būtu stājušies spēkā agrāk, Mančestras "United" nebūtu varējusi par savu jauno treneri apstiprināt Ūli Gunnaru Sūlšēru, kurš vadīja Norvēgijas grandu "Molde". Treneriem trīs no iepriekšējiem pieciem gadiem nepieciešams strādāt kādā no pirmo piecu līmeņu līgām, taču Norvēģija, tāpat kā kaimiņiene Zviedrija, nav iekļauta pat piektajā līmenī.

Līgu skala

LīmenisLīgas
1.Anglija; Vācija; Spānija; Itālija; Francija
2.Portugāle; Nīderlande; Beļģija; Turcija; Anglija-2
3.Krievija; Brazīlija; Argentīna; Meksika; Skotija
4.Čehija; Horvātija; Šveice; Spānija-2; Vācija-2; Ukraina; Grieķija; Kolumbija; MLS; Austrija; Francija-2
5.Serbija; Dānija; Polija; Slovēnija; Čīle; Urugvaja; Ķīna
6.Visas pārējās līgas

Izmantotie resursi:
https://www.thefa.com/news/2020/dec...

  +1 [+] [-]

, 2020-12-02 17:37, pirms 3 gadiem
Briti ar Brexit paši sev iešāva kājā.

  +1 [+] [-]

, 2020-12-02 17:47, pirms 3 gadiem
haha, klauni

     [+] [-]

, 2020-12-02 18:08, pirms 3 gadiem
N'Golo Kantē nebūtu nonācis Lesterā ar šādiem noteikumiem.

     [+] [-]

, 2020-12-02 18:09, pirms 3 gadiem
Principā, kaut kas līdzīgs, kā bija 2000šo gadu sākumā, kad Pahars un citi mūsējie spēlēja Anglijā.

     [+] [-]

, 2020-12-02 18:51, pirms 3 gadiem
Es netici , ka Brazīliešu u Argentīniešu klubi ir sūdīgāki par Portugalēs un Nīderlandiešu klubiem , skatoties pēc šīs skalas

  -1 [+] [-]

, 2020-12-02 19:33, pirms 3 gadiem
knaible rakstīja: Briti ar Brexit paši sev iešāva kājā.
jaa, jo prioritate valsts meroga ir futbols

  +1 [+] [-]

, 2020-12-02 19:40, pirms 3 gadiem
budamank rakstīja: jaa, jo prioritate valsts meroga ir futbols
Brexit neitekmē tikai futbolu, tā ka tavs komentārs ir lieks...

     [+] [-]

, 2020-12-02 19:48, pirms 3 gadiem
Uz doto brīdi EPL klubiem, tas neko diži nemainīs, klubu sistēmā spēlētāji ir pietiekami, būs tikai mazāka izvēle no kurām līgām spēlētājus piesaistīt, bet zemākām līgām gan ir čau. Palielam ar laiku visiem klubiem, jābūvē komandas no vietējiem spēlētājiem un pa dārgākām naudām dabūs pirkt spēlētājus, lai būtu konkurēt spējīgāki eiropā.
vairāk tikai interesē ko šitai nozīmēs klubiem saistībā ar sponsoriem. lielākā daļa top klubu vairāk kā 50% budžetu sastādā ne UK sponsori.
Un Latvieši var aizmirst par tikšanu EPL vēl vairāk.

     [+] [-]

, 2020-12-02 20:34, pirms 3 gadiem
knaible rakstīja: Briti ar Brexit paši sev iešāva kājā.
Esmu puslīdz drošs, ka tie, kuri balsoja PAR breksitu, ne mirkli šobrīd nav noskumuši un ar lielām ilgām gaida brīdi, kad viņu top komandās toni atkal noteiks angļu, skotu, īru un velsiešu talantīgākie puikas! Skaidrs, ka tas tā nepiepildīsies, bet tas ir tas, ko viņi gaida!

p.s. Jaunieši manu komentāra jēgu nesapratīs, jo nav redzējuši citus laikus, kā vien pašreizējos.

     [+] [-]

, 2020-12-02 20:37, pirms 3 gadiem
Pandora rakstīja: N'Golo Kantē nebūtu nonācis Lesterā ar šādiem noteikumiem.
Lesterā neviens angļu puika tāpēc skaļi raudāt nesāktu. Nu labi, es mazliet pārspīlēju, ir 2020. gads, būtu arī tādi, kas raudātu, bet, varbūt vairākums tomēr teiktu - We can do without him!

     [+] [-]

, 2020-12-02 21:19, pirms 3 gadiem
mndvolk rakstīja: Esmu puslīdz drošs, ka tie, kuri balsoja PAR breksitu, ne mirkli šobrīd nav noskumuši un ar lielām ilgām gaida brīdi, kad viņu top komandās toni atkal noteiks angļu, skotu, īru un velsiešu talantīgākie puikas! Skaidrs, ka tas tā nepiepildīsies, bet tas ir tas, ko viņi gaida!

p.s. Jaunieši manu komentāra jēgu nesapratīs, jo nav redzējuši citus laikus, kā vien pašreizējos.
Cik procenti vispār nezināja par ko viņi balsoja?
Pēc pāris nedēļām/mēnešiem jau bija mainījuši savu nostāju un vēlējušies mainīt iznākumu