Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3030, Did:0, useCase: 3

Sakakibara aizvada nevainojamas BMX sacīkstes un iegūst olimpisko zeltu

Emils Ozerinskis

Sakakibara aizvada nevainojamas BMX sacīkstes un iegūst olimpisko zeltu
Saja Sakakibara. Foto: AFP/Scanpix

Parīzes olimpisko spēļu BMX sacensībās dominējošu sniegumu nodemonstrēja Austrālijas riteņbraucēja Saja Sakakibara, uzvarot visos braucienos, kuros 24 gadus vecā sportiste piedalījās. Iepriekšējo olimpiādi Tokijā ar smagu kritienu noslēgusī Sakakibara Parīzē varēja kāpt uz goda pjedestāla augstākā pakāpiena.

• Vakardien sieviešu BMX sacensībās kvalifikācijas kārtā Veronika Stūriška pirmajā braucienā bija astotā, bet pēc tam ieņēma divas sestās vietas, tiekot pēdējās cerības braucienā. Tajā Jaunpiebalgas sportistei padevās labs starts, tomēr uz pēdējās pirmās taisnes pumpas Latvijas BMX riteņbraucēja uzsitās un palika 20. vietā.

• Londonas un Rio spēļu zelta ieguvēja Mariana Pahona 32 gadu vecumā vairs nebija starp vadošajām medaļu pretendentēm. Slavenā kolumbiete, kura Tokijā ieguva sudrabu, pusfināla stadijā iekļuva ar laimīgo zaudētāju braucienu.

• Katrā no saviem braucieniem gan kvalifikācijā, gan pusfināla stadijā dominēja pasaules ranga līdere Saja Sakakibara un Tokijas spēļu čempione Betānija Šrīvere. Aiz abām līderēm finālā iekļuva oranžās Manona Vēnsra un Laura Smuldersa, amerikāniete Alise Vilobija un šveiciete Zoja Klāsensa. Savukārt Francijas sportiste Aksele Etjēna ar pēdējo braucienu no finālistu pulka izstūma leģendāro divkārtējo olimpisko čempioni Marianu Pahonu.

• Austrāliete kā ātrākā sacensību dalībniece izvēlējās pirmos starta vārtus, bet Šrīvere bija ar mieru sākt no sestās starta pozīcijas, no kuras iepriekš sekmīgi BMX braucēja spēja aiziet pa priekšu oponentēm. Tomēr iepriekšējo spēļu čempione startā tika iespiesta pretinieču skrūvspīlēs un palika grupas aizmugurē. Ar lielisku tehniku un dinamiskiem lēcieniem Sakakibara aizšāvās pa priekšu pretiniecēm un netaucēti devās pretī zelta medaļai. Finišā Austrālijas riteņbraucēju sagaidīja viņas draugs Romēns Majū, kurš neilgu mirkli iepriekš tika pie bronzas godalgas.

• Par sudraba godalgas ieguvēju dāmu sacensībās kļuva Nīderlandes riteņbraucēja Manona Vēnsra, kurai bronzas pozīcijā sekoja Zoja Klāsensa. No medaļnieču pulka otrajā taisnē izkrita Alise Vilobija, kura uzsitās uz vienas no pumpām un zaudēja ātrumu, paliekto vien sestā. Savukārt Londonas spēļu bronzas ieguvēja Laura Smuldersa bija spiesta samierināties ar koka medaļu.

BMX fināls sievietēm

VSportisteValstsLaiks
1.Saja SakakibaraAustrālija34.231
2.Manona VēnsraNīderlande+0.723
3.Zoja KlāsensaŠveice+0.829
4.Laura SmuldersaNīderlande+1.514
5.Molija SimpsoneKanāda+1.602
6.Alise VilobijaASV+1.940
7.Aksele EtjēnaFrancija+2.042
8.Betānija ŠrīvereLielbritānija+2.265

Godalgu kopvērtējums BMX un BMX frīstailā

VValstsZSBKopā
1Francija1124
2.Austrālija1012
3.Ķīna1001
Argentīna1001
5.ASV0101
Nīderlande0101
Lielbritānija0101
8.Šveice0011

BMX olimpiskie čempioni

GadsPilsētaVīriešiSievietes
2008.PekinaMāris Štrombergs (Latvija)Anna Karolina Šonsona (Francija)
2012.LondonaMāris Štrombergs (Latvija)Mariana Pahona (Kolumbija)
2016.RioKonors Fīldss (ASV)Mariana Pahona (Kolumbija)
2021.TokijaNīks Kimmans (Nīderlande)Betānija Šrīvere (Lielbritānija)
2024.ParīzeŽoriss Dodē (Francija)Saja Sakakibara (Austrālija)

Noderīgas saites:

Olimpisko spēļu jaunumi
Latvijas sportistu starti un rezultāti
SPORTLAND lielā prognožu spēle
K SENUKAI Esi meistars - trāpi skaitli!

     [+] [-]

, 2024-08-03 00:02, pirms 2 mēnešiem
Fināls vīriešiem?

     [+] [-]

, 2024-08-03 02:01, pirms 2 mēnešiem
Šrīvere visus braucienus pārliecinoši uzvarēja, bet finālā iesprūda. Kam negadās.

     [+] [-]

, 2024-08-03 02:03, pirms 2 mēnešiem
Subjektīvais rakstīja: Fināls vīriešiem?
Galīgi neinteresants. Frančiem viss pirmais trijnieks. Vecais Dodē čempions.

     [+] [-]

, 2024-08-03 08:44, pirms 2 mēnešiem
Veronikai katru dienu jāskatās vīriešu fināls, kur pa 8.celiņu braucošo austrālieti izsmērēja gar bortu. Un sieviešu fināls, kur no labās malas startējusi Vēnstra pa iekšmalu apdzina 3 sportistes.

Bet nabaga Rīmenis: Šrīvere, Šrīvere, Šrīvere ... cik viņam nav teikts, lai nefano un komentē neitrāli.