Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:125, Did:0, useCase: 3

Ēģipte sēro pēc šokējošās traģēdijas, cilvēki vaino kārtībsargus un politiku

Agris Suveizda

Ēģipte sēro pēc šokējošās traģēdijas, cilvēki vaino kārtībsargus un politiku
Daudzi traģēdijā vaino pārāk kūtros kārtībsargu centienus novērst masu nekārtības
Foto: AFP/Scanpix

Ēģipte turpina pārdzīvot šausminošo traģēdiju Portsaīdā, kur vakarnakt pēc kārtējās futbola čempionāta spēles masu nekārtībās mira vairāk nekā 70 cilvēku, bet ievainoti tika vismaz 1000 cilvēku. Bojāgājušo piemiņai Ēģiptē izsludinātas trīs sēru dienas, tomēr spriedze pēc notikušā tikai pieaug – cilvēki vaino drošības spēkus un uzskata, ka incidents noticis politisku iemeslu dēļ. Tikmēr no amata atkāpies Portsaīdas mērs Ahmeds Abdullahs, savukārt Ēģiptes premjers Kamals Al-Ganzuri šodien paziņojis par Ēģiptes Futbola federācijas prezidenta un visu valdes locekļu atlaišanu.

Ultras: "Nodevēj Tantavi, mēs vēlamies tavu galvu!"

Lai arī "Al Masry" un "Al Ahly" līdzjutēju attiecību vēsture nav no tām mierīgākajām un spriedze starp pretējiem grupējumiem valdīja visa mača garumā ("Al Ahly" sektorā bijis mājiniekus aizvainojošs baneris un viesi vēl vairākkārt provocējuši mājinieku fanus), daudzi uzskata, ka traģisko notikumu izraisījuši kādi spēki no malas. Daudzi nosoda kārtībsargu kūtro attieksmi un uzskata, ka izprovocētās nekārtības, kurās "Al Masry" atbalstītāji uzreiz pēc spēles beigām izlauzās laukumā un uzbruka viesu faniem un spēlētājiem, bijušas kā atriebība Ultrām, kas spēlējušas nozīmīgu lomu Ēģiptes revolūcijā. "Pirmo reizi šo komandu savstarpējo spēļu vēsturē neredzējām policijas virsniekus vai štata apsardzi. Policija pameta stadionu, un, jā, sazvērestība ir tikpat skaidra kā dienasgaisma," teikts "Ultras Tahrir Square" (UTS) paziņojumā.

"Drošībspēki to paveica vai ļāva tam notikt. [Hosni] Mubaraka vīri joprojām valda. Režīma galva ir kritusi, taču visi viņa vīri joprojām ir savās vietās, " telefonsarunā televīzijas tiešraidē sacīja Portsaīdas parlamenta biedrs Albadri Farghali. Tikmēr Musulmaņu brālība vardarbības radīšanā vainoja kādu "neredzamo" roku un sacīja, ka varasvīri bijuši nolaidīgi. "Baidāmies, ka daži virsnieki soda cilvēkus par viņu revolūciju un par to, ka atņem tiem spēju rīkoties kā tirāniem un ierobežo to privilēģijas," piebilsts Brālības paziņojumā.

"Ultras starp revolucionāriem ir ļoti populāri un respektēti," sacīja 45 gadus vecais Portsaīdas iedzīvotājs Ahmeds Badrs. "Ultras bija mērķis. Šis slaktiņš bija sarīkots viņiem. Militārā padome un drošības spēki ir vienīgās puses, kas atbildīgas par šādiem notikumiem." Līdzīgās domās, kā Badrs un daudzi citi ēģiptieši, bija arī prezidenta kandidāts Hamdēns Sabahi, kurš sacīja, ka Portsaīdā nogalinātie bija sistemātiska haosa upuri. "Tas, kas notika, bija melna atriebība Ultrām par viņu lomu revolūcijā," teica Sabahi.

"Mēs vēlamies tavu galvu, nodevēj [Mohamed Husein] Tantavi! Tu varēji iekalt savu vārdu vēsturē, taču biji pārāk augstprātīgs un ticēji, ka Ēģipte un tās tauta varētu atkāpties un aizmirst tās revolūciju," teikts UTS paziņojumā tās Facebook lapā. "Šodien maršals un režīma paliekas nosūtīja mums skaidru vēstījumu. Vai nu mums piederēs mūsu brīvība, vai arī viņi mūs sodīs ar nāvi par piedalīšanos revolūcijā pret tirāniju." Versiju par notikušo ir ļoti daudz. Kāds aculiecinieks uzskata, ka haosu radījusi kāda speciāla cilvēku, slepkavu, grupa, kas iekļuvusi starp mājinieku faniem. Savukārt simtiem cilvēku netālu no Portsaīdas stadiona dziedājuši, ka Portsaīdas ļaudis ir nevainīgi. Tā ir konspirācija.

Žurnālists: "Pirms revolūcijas futbols bija kā opijs tautai"

"Cilvēki, kas nav fani, vēlējās izprovocēt nekārtības. Nesaprotam, kāpēc, jo pirms divām dienām Ultras sacīja, ka ir nepieciešams pārtraukt vardarbību. Fani mēdz aizvainot, taču viņi nekad nesasniedz šādu robežu. Kopš revolūcijas nebija mirušo. Tas, ka fani izskrien laukumā, jau ir pieredzēts agrāk. Taču šādas nekārtības ar mēķi ievainot pretējo pusi ir kas jauns. Pirms revolūcijas Ēģiptē valdošais režīms futbolu izmantoja kā opiju tautai. Futbols bija vienīgā vieta, kur ēģiptieši varēja brīvi izteikties," sacīja ēģiptiešu žurnālists Ahmeds Hasans Sami.

"Pēc beigu svilpes vārti vairākās tribīnēs tika atvērti. "Al Masry" līdzjutēji mums uzbruka, bet mēs bijām iestrēguši savā sektorā. Kad centāmies aizbēgt, stadiona vārti bija aizslēgti ar smagām ķēdēm. Ja militārais virsnieks nebūtu nobiedējis pretējās puses fanus, es šeit nebūtu un nerunātu," sacīja kāds "Al Ahly" atbalstītājs. "Redzēju cilvēkus turam mačetes un nažus. Daži tika sisti ar šiem ieročiem, citi upuri invāzijas laikā tika izmesti no sēdvietām," teica žurnālists, kurš arī klātienē vērojis maču.

"Esmu ļoti šokēts un sarūgtināts, uzzinot par to, ka šovakar liels daudzums futbola līdzjutēju ir miruši vai tikuši ievainoti pēc spēles Portsaīdā," speciālā paziņojumā sacīja FIFA prezidents Zeps Blaters. "Domās esmu kopā ar to cilvēku ģimenēm, kas šovakar ir zaudējuši savas dzīvības. Šī futbolam ir melna diena. Šāda katastrofa ir neiedomājama, un tai nevajadzētu notikt."

Šokā par notikumiem Portsaīdā bija arī Āfrikas Futbola konfederācija (CAF): "CAF ir dziļi šokēta par trešdien Ēģiptē pēc futbola spēles notikušo traģēdiju, kurā dučiem cilvēku tika nogalināti un simtiem cilvēku tika ievainoti. CAF prezidents Isa Ajatū, kurš šobrīd atrodas Malabo, Ekvatoriālajā Gvinejā [kur norisinās Āfrikas Nāciju kausa izcīņa – A.S.], stundu pēc stundas tiek informēts par situācijas attīstību. Pirms katras šā gada Nāciju kausa spēles upuru piemiņai notiks minūti ilgs klusuma brīdis. Viss futbols sēro."

Lielākā traģēdija Ēģiptes futbola vēsturē

Portsaīdā vakar notikusī traģēdija ir lielākā Ēģiptes futbola vēsturē, kā arī lielākā pasaules futbola vēsturē pēdējo vairāk nekā 15 gadu laikā. Šobrīd tiek lēsts, ka masu nekārtībās miruši 74 cilvēki, taču šis skaitlis, visticamāk, tikai pieaugs, jo daudzi no ievainotajiem, kuru ir vismaz viens tūkstotis, esot smagā stāvoklī. Kā vēsta aculiecinieki, lielākā daļa no bojāgājušajiem miruši, jo haosa laikā tikuši samīdīti vai nokrituši vai tikuši nomesti no tribīnēm.

Ēģiptes Futbola federācija pēc spēles beigām nekavējoties uz nenoteiktu laiku pārtrauca Superlīgas, kā arī citu valsts līgu, darbību. Jāatzīmē, ka pati spēle noslēdzās ar "Al Masry" uzvaru (3:1), līdz ar to pēdējo septiņu gadu Ēģiptes čempions un viens no populārākajiem sporta klubiem visā Āfrikā piedzīvoja pirmo zaudējumu šosezon. Četri "Al Ahly" spēlētāji, vienu no pēdējās desmitgades spožākajām Ēģiptes zvaigznēm Mohamedu Abutriku ieskaitot, paziņojuši par karjeras beigām.

Pēc incidenta sākšanās Portsaīdā, palīdzot armijai, tika ievērojami pastiprināti drošības spēki un pilsētas ielās tika aizturēti 47 cilvēki. Futbolisti un daudzi mirušie un ievainotie ar helikopteriem tika transportēti atpakaļ uz valsts galvaspilsētu Kairu. Pēcāk centrālajā Kairas dzelzceļa stacijā, kur ar vilcieniem atgriezās "Al Ahly" līdzjutēji, tostarp tika atvesti arī bojāgājušie, tika skandēti vairāki pastāvošajai varai veltīti saukļi, kā piemēram, Cilvēki vēlas feldmaršala pakāršanu! un Nost ar militāro valdīšanu! Savukārt, kad no vilcieniem tika iznesti līķi, cilvēki kliedza: "Mēs nodrošināsim viņu tiesības vai mirsim kā viņi!"

Ēģiptes feldmaršals Mohameds Huseins Tantavi paziņoja, ka valstī izsludinātas trīs sēru dienas bojāgājušo piemiņai. Uz šo paziņojumu "Al Ahly" ultras atbildēja ar paziņojumu savā Facebooklapā, sakot, ka sērām nevajadzētu tikt izsludinātām tikai mirušo dēļ, bet arī ikviena, kurš zaudējis savu tikumību, ikviena, kurš pārdevis savu dvēseli, un ikviena, kuram nerūpēja sava valsts, dēļ. "Al Ahly" līdzjutēji šodien plāno protesta gājienu (sakarā ar notikušo traģēdiju) uz Iekšlietu ministriju.

Izmantotie resursi:
Business & Financial News, Breaking US &...
Yahoo! UK & Ireland Eurosport - Sports News |...
BBC News - Home
Rmc.fr radio : Info, Sport. Radio du sport en...
FIFA.com - Fédération Internationale de...

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -3 [+] [-]

, 2012-02-02 17:11, pirms 13 gadiem
Mjā, futbols tiešām lēnām kļūst par soccer, kā komentāros youtube raksta - football ir pārāk labs vārds tik sačakarētam sporta veidam.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +9 [+] [-]

, 2012-02-02 17:26, pirms 13 gadiem
Nesaprotu tos cilvēkus... Vainīgi ir tikai viņi paši. Ne diktators ne militāristi nelika viņiem skriet un durt citus nevainīgus cilvēkus laukumā. Pēc tam protams ir vainīgi tikai visi citi.

  +1 [+] [-]

, 2012-02-02 17:27, pirms 13 gadiem
Mordehajs Levijs rakstīja: Ja es būtu drošībnieks tad tajā barā būtu iemetis molotova kokteili.
Ar to mazo niansi, ka Molotova kokteilis ir "poor man's/mob bomb" un drošībnieki izmanto labākas lietas

  +3 [+] [-]

, 2012-02-02 18:01, pirms 13 gadiem
Protams pashi cilvēki kas to darīja nav vainīgi!

  +1 [+] [-]

, 2012-02-02 18:06, pirms 13 gadiem
NU tiesham,pie ka tur vainigi citi,pashi sitas nost,glupa tauta!!! Nu tak tagad pikstes,valdiba,vara!lai liek cietuma tos,kas dura,sita!!! video ir,ludzu!!!Bus pilnaki cietumi!

  +1 [+] [-]

, 2012-02-02 18:14, pirms 13 gadiem
Manuprāt, neadekvāti vainot tos apsargus, kas reāli bija tur uz vietas un varbūt arī nedarīja visu, ko varēja, kad tie n-tie tūkstoši sāka plosīties. Nez vai ir pasaulē daudz tādu cilvēku, kuri spētu stāties pretim trakojošam baram, kuri ir vismaz 10x vairāk un gatavi tevi nosist bez īpaša iemesla.
Ārprāts, kārtējais trieciens visai futbola pasaulei, bet, diemžēl, šādas lietas notiek un ir notikušas arī pagātnē. Jācer vienīgi, ka ar laiku cilvēki paliks gudrāki un ja arī divu komandu "ultras" gribēs noskaidrot attiecības, tad darīs to organizētāk, lai neciestu neiesaistīti cilvēki.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +5 [+] [-]

, 2012-02-02 19:09, pirms 13 gadiem
pie vainas ir politika, stulbākais attaisnojums, kādu varēja izdomāt

  +2 [+] [-]

, 2012-02-02 19:22, pirms 13 gadiem
Tā ir, ka neizglītotiem čurkām dod brīvību.
Tagad pie visa vainīgi iepriekšējie politiķi, tai skaitā zemestrīcēm, karstumam un salam... pie visa vainīgs Mubarags
Neticu, ka "nodevējs Tantavi" stadionā iesūtīja ~20 000 provokatorus (tos kuri izskrēja laukumā) ~puse no stadionā esošajiem esot bijuši provokatori
Nevajag neizglītotiem čurkām brīvību.. viņiem vajag diktatūru, čitādi viņi neprot...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja