Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:346, Did:0, useCase: 3

Berdihs atspēlē trīs mačbumbas un atkal uzveic Federeru

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Berdihs atspēlē trīs mačbumbas un atkal uzveic Federeru
Novaks Džokovičs
Foto: AFP/Scanpix

Rodžera Federera un Novaka Džokoviča 30. tikšanās būs jāgaida ilgāk nekā tas varēja šķist. Džokovičs šodien spēja iekļūt Dubaijas "ATP World Tour 500" turnīra finālā, bet Federers neizmantoja trīs mačbumbas un pusfinālā zaudēja Tomāšam Berdiham.

Pirmo reizi turnīra Dubaijas 21 gada vēsturē pusfinālos iekļuva ar pirmajiem četriem numuriem izliktie tenisisti. Trim no četriem tenisistiem ir vismaz "Grand Slam" tituls (izņemot Berdihu), visi pārstāv ranga pirmo desmitnieku.

Novaka Džokoviča un Huana Martina Del Potro mača pirmajā setā bija tikai viena breikbumba. To realizēja Džokovičs, kurš pie savas serves setā zaudēja tikai piecas izspēles. Trīskārtējais čempions pusfinālu sāka ar 6:3 uzvaru pirmajā setā.

Del Potro 2. seta otrajā geimā ieguva trīs breikbumbas. Džokovičam divas labas serves palīdzēja pirmās divas breikbumbas atspēlēt, bet trešās izspēlē serbs pēc ilgstošas sitienu apmaiņas no gala līnijas izsita autā. Del Potro tūlīt noturēja servi un bija vadībā ar 3:0.

Nākamajos piecos geimos uzvarēja ranga līderis. Breiku Džokovičs atspēlēja ar lielisku aizsardzību un veiksmes palīdzību – Del Potro breikbumbas izspēlē norāvās sitiens. Tādā pašā veidā Del Potro zaudēja vēl vienu serves geimu. Džokovičs pēc tam otro reizi trīs dienās nespēja otrajā setā izservēt maču, 10. geimā ar kļūdām pie savas serves uzvarot tikai vienā izspēlē – 5:5. Argentīnietis iepriekšējā geimā atspēlēja mačbumbu.

Tālāk par taibreiku Del Potro netika. Džokovičs vienīgo minibreiku ieguva, pateicoties teicamai aizsardzībai, kas viņam šajā mačā ieguva daudz punktu. Tikmēr Del Potro nelielas kļūdiņas liedza iespēt ko vairāk. Džokovičam izdevās izvairīties no trešā seta – 6:3, 7:6(4).

Džokovičs Dubaijā sasniedzis 27-3 bilanci, šogad uzvarējis visus mačus, bet, skaitot kopš pagājušās sezonas pēdējā turnīra, zaudējuma rūgtumu nav izbaudījis jau 17 cīņās pēc kārtas. Nole pēdējo zaudējumu piedzīvoja Parīzes "Masters 1000" turnīrā, kad 31. oktobrī zaudēja Semam Kverijam.

Tikmēr pieckārtējais čempions Rodžers Federers bija spiests spēlēt trīs setus pret Tomāšu Berdiju un pamanījās zaudēt maču, kurā viņam bija trīs mačbumbas.

Federers trešajā geimā atspēlēja divas breikbumbas, Berdihs nākamajā geimā par vienu vairāk. Vienīgo breiku 1. setā Federers ieguva astotajā geimā, kas noslēdzās ar Berdiha raidītās bumbiņas ielidošanu tīklā.

Otrā seta sestajā geimā Federeram nebija pirmās serves, bet garajās izspēlēs no gala līnijas labāks bija Berdihs, kurš pēc šveicieša sitiena tīklā izvirzījās vadībā ar 4:2. Nedaudz vēlāk Berdihs nespēja izservēt otro setu. Federers agresīvi darbojās uzņemšanā un saglabāja izredzes šo maču pabeigt divos setos – 4:5.

Daudz netrūka, lai Berdihs zaudētu četrus geimus pēc kārtas – Federeram pie 5:5 bija trīs breikbumbas, taču nevienu no tām realizēt neizdevās. Vislabākā iespēja bija pirmajā gadījumā, kad Rodžers kontrolēja izspēli, taču iesita tīklā. 12. geimā Berdihs uzņemšanā ieguva setbumbu. Tās izspēlē Federeram tipiski norāvās sitiens, bumbiņa piezemējās aiz līnijas (apstiprināts ar "Hawk-Eye"), taču tiesneši nesignalizēja autu, bet Berdihs video atkārtojumu nepieprasīja.

Tāpat kā dienas pirmajā pusfinālā, arī otrajā mačā 2. seta uzvarētājs tika noskaidrots taibreikā. Tas sākās ar minibreiku Federera izpildījumā (diagonālais apvedošais sitiens), bet turpinājumā 4:2 pārsvars bija Berdiham. Federeram izdevās uzvarēt divas izspēles pēc kāras pie čeha serves un iegūt 5:4 pārsvaru. No diviem savas serves punktiem Federers uzvarēja tikai pirmo – 6:4 jeb divas mačbumbas.

Pirmās mačbumbas izspēlē šveicietim auts, otrajā gadījumā neveiksmīgi uzņemta Berdiha serve – 6:6. Berdihs turpinājumā pie savas serves atspēlēja trešo mačbumbu, bet pats ar trešo setbumbu spēja "paņemt" setu. Taibreika 18. punkta izspēlē Berdihs neatvairāmi atsita Federera otro servi – 10:8! Federeram pirmais šogad zaudētais taibreiks (6-1).

Berdihs trešā seta otrajā geimā savu servi noturēja no 0:30, bet piektajā geimā, pateicoties lieliskai uzņemšanai (tā regulāri izsita Federeru no ritma) ieguva breiku – 3:2. Septītajā geimā Federers novērsa trīs breikbumbas, vēl saglabājot cerības uz izglābšanos – 4:3 Čehijas pirmā numura labā.

Berdihs astotajā geimā savu servi nosargāja no 0:30 deficīta, bet nākamajā geimā nespēja izmantot divas mačbumbas. Pirmā bija realizējama, taču Tomāšs vieglā situācijā iesita tīklā. Federers spēja piespiest Berdihu servēt par uzvaru. Berdiham šoreiz roka nenotrīcēja, un čehs varēja līksmot par uzvaru – 3:6, 7:6(8), 6:4. Federers visus trīs zaudējumus šosezon piedzīvojis piektdienās.

Berdiham šī "tikai" sestā uzvara 17 mačos pret Federeru (6-11), taču, kas interesanti – kopš 2010. gada Berdiham pret Rodžeru ir 5-3 bilance. Berdihs otro reizi pret Federeru uzvarējis divus mačus pēc kārtas – tagad Dubaijā un septembrī "US Open". Pirms trim gadiem Berdihs divas uzvaras pēc kārtas iekrāja Maiami un Vimbldonā.

Džokovičam ir nospiedoša savstarpējo spēļu bilance ar Berdihu: 12-1. Čehs vienīgo uzvaru guva 2010. gada Vimbldonas pusfinālā. Abi šogad jau vienreiz spēlējuši – Melburnas ceturtdaļfinālā Džokovičs uzvarēja četros setos – 6:1, 4:6, 6:1, 6:4.

  +2 [+] [-]

, 2013-03-01 20:22, pirms 11 gadiem
Ļoti žēl Federeru, jau kuro reizi zaudējis no mačbumbām