Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:275, Did:0, useCase: 3

Nausēda: ''Pēc daiļslidotājas Rīdas iegūtās medaļas situācija pilsonības jautājumā mainījusies''

Kristiāns Dilāns
Kristiāns Dilāns

Nausēda: ''Pēc daiļslidotājas Rīdas iegūtās medaļas situācija pilsonības jautājumā mainījusies''
Foto: AP/Scanpix

LETA--BNS. Pēc tam, kad Elisona Rīda un Sauļus Ambrulevičs šomēnes Eiropas čempionātā daiļslidošanā izcīnīja bronzas medaļas, ir mainījusies situācija attiecībā uz Lietuvas pilsonības piešķiršanu amerikānietei Rīdai, trešdien atzina Lietuvas prezidents Gitans Nausēda, kurš divas reizes noraidījis Rīdas lūgumu pilsonību piešķirt.

"Es noskatījos uzstāšanos, man patika sniegums. Vai situācija ir mainījusies kopš mūsu pēdējā lēmuma par viņas lūgumu? Jā, tā ir mainījusies. Ir sasniegums, ar kuru var lepoties gan paši daiļslidotāji, gan visa Lietuva," apmeklējot Radvilišķus, žurnālistiem sacīja Nausēda.

"Bet tagad ir jāiesniedz lūgums, un tas tiks izskatīts, kā to paredz mūsu likumi," viņš norādīja.

Nausēda jau divas reizes - pagājušajā un aizpagājušajā gadā - noraidīja Rīdas lūgumu piešķirt Lietuvas pilsonību izņēmuma kārtā.

Toreiz tika apgalvots, ka daiļslidotājai Lietuvas pilsonība atteikta, jo viņa neesot demonstrējusi īpašus nopelnus Lietuvas labā.

Pēc Eiropas čempionāta Rīda aģentūrai BNS sacīja, ka tagad viņa koncentrējas uz gaidāmo pasaules čempionātu Monreālā un pēc čempionāta plāno izlemt, vai trešo reizi vērsīsies pie Nausēdas, lai viņai izņēmuma kārtā piešķirtu Lietuvas pilsonību.

Šā gada pasaules čempionāts daiļslidošanā Monreālā notiks 18.-24.martā.

Rīda Lietuvu nevar pārstāvēt olimpiskajās spēlēs, ja nav saņēmusi Lietuvas pilsonību, tādēļ deju uz ledus pāris var piedalīties tikai Eiropas un pasaules čempionātos. Nākamās ziemas olimpiskās spēles notiks 2026.gadā Itālijā.

Saskaņā ar likumu prezidents var piešķirt Lietuvas pilsonību izņēmuma kārtā ārvalstniekiem vai bezvalstniekiem, kuriem ir īpaši nopelni valsts labā un kuri ir integrējušies Lietuvas sabiedrībā.

29 gadus vecā amerikāniete Rīda un 31 gadu vecais lietuvietis Ambrulevičs ir daiļslidošanas partneri kopš 2017.gada. 2020.gadā ar sirdstrieku 30 gadu vecumā nomira viņas brālis - trīskārtējais olimpisko spēļu dalībnieks daiļslidošanā Kriss Rīds -, kurš kopā ar abu māsu Ketiju pārstāvēja viņu mātes dzimteni Japānu.

Izmantotie resursi:
LETA

  -1 [+] [-]

, 2024-01-24 21:59, pirms 3 mēnešiem
Elisona tagad varēs pajautāt Nausēdam: "Gitanas, bibi noras?"

P.S. Bet vispār neatbalstu šitādas naturalizēšanas.

     [+] [-]

, 2024-01-25 08:41, pirms 3 mēnešiem
Kāds vispār iemesls, ka viņa slido kopā ar lietuvieti???