Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:275, Did:0, useCase: 3

EČ ātrslidošanas daudzcīņā vadībā izvirzās Rušts un De Jonga

Kristaps Pildiņš
Kristaps Pildiņš

EČ ātrslidošanas daudzcīņā vadībā izvirzās Rušts un De Jonga
Patriks Rušts. Foto: AP/Scanpix

Nīderlandes pilsētā Hērenvenā ar Eiropas čempionātu daudzcīņā sākusies jaunā ātrslidošanas sezona. Pēc pirmās sacensību dienas vadībā vīru konkurencē izvirzījies mājinieks Patriks Rušts, bet sieviešu - mājiniece Antonete de Jonga.

Neierasti jaunā sezonas ātrslidošanā sākusies ar Eiropas čempionātu, jo pirmais Pasaules kausa posms sakarā ar Covid-19 pandēmiju notiks vien nākamnedēļ. Čempionāts sastāv no divām daļām, daļa sportistu sacenšas par Eiropas čempiona titulu daudzcīņā, bet citi tikai sprinta distancēs. Daudzcīņā sportistiem jāaizvada sacensības 500, 1500, 3000/5000 un 5000/10000 metru distancēs, kamēr sprintā sportisti aizvadīs pa divām sacensībām 500 un 1000 metru distancēs. Ne vienā, ne otrā Eiropas čempionāta variantā nepiedalīsies Latvijas vadošais ātrslidotājs Haralds Silovs.

Eiropas čempionāta ievadā notika 500 metru sacensības sievietēm un vīriešiem, kas cīnās kopējā ieskaitē. 2019. gada Eiropas čempionātā, kad tas norisinājās pēc šādas sistēmas, 500 metros ātrākā bija nīderlandiete Antonete de Jonga, kura beigās kļuva arī par Eiropas čempioni. De Jonga slidoja astotajā slidojumā kopā ar krievieti Jevgēņiju Laļenkovu. Sprinta distanci ātrāk sāka nīderlandiete, bet tobrīd atpalika no labākā laika. Distances otrajā pusē De Jonga nedaudz iedzina, bet beigās tāpat par 0.05 sekundēm piekāpās krievietei Jeļizavetai Golubevai, kas uzvarēja iepriekšējā slidojumā. Tikmēr Laļenkova zaudēja tautietei vairāk nekā sekundi. Jau nākamajā slidojumā Karolina Boseka no Polijas uzstādīja jaunu personisko rekordu (38.680 sekundes), kas ļāva uzvarēt šajās sacensībās, atstājot aiz sevis Golubevu un de Jongu. Tikmēr titulētā čehiete Martina Sāblikova, kas iepriekšējā Eiropas čempionāta bija otrajā vietā kopvērtējumā, uzstādīja vien 11. rezultātu, bet bija skaidrs, ka viņa var atspēlēties sev tik parocīgajās garajās distancēs.

Eiropas čempionāts daudzcīņā, Hērenvena, 500 metri sievietēm

VietaSportistsRezultāts
1.K. Boseka (POL)38.680
2.J. Golubeva (RUS)+0.16
3.A. de Jonga (NED)+0.21
4.N. Zdrāhalova (CZE)+0.72
5.I. Njotuna (NOR)+0.93
6.F. Lolobrigida (ITA)+0.96

Vīru konkurencē 2019. gada Eiropas čempionāts daudzcīņā sākās ar negaidītu Haralda Silova uzvaru nebūt ne sev tipiskajā 500 metru distancē, atstājot aiz sevis norvēģus Hovardu Boko un Svēri Lundu Pedersenu, bet par Eiropas čempinu daudzcīņā kļuva titulētais Svens Krāmers no Nīderlandes. Kā jau minēts, tad Silovs šajā Eiropas čempionātā nepiedalās un tāpat arī Boko un Krāmers. Galvenie favorīti 500 metros bija Eiropas vicečempions daudzcīņā mājinieks Patriks Rušts un jau minētais norvēģis Pedersens, kurš daudzcīņā tika pie bronzas. Abi sacentās devītajā slidojumā. Pirmajos 100 metros abi bija ātrāki par visiem iepriekšējiem slidotājiem, bet vadībā izvirzījās Pedersens. Norvēģis bija ātrāks arī pilnajā aplī, veicot distanci 36.25 sekundēs un pārspējot Ruštu par 0.13 sekundēm. Trešo labāko rezultātu ar jaunu personisko rekordu uzstādīja Pedersena tautietis Halgeirs Engebrotens.

Eiropas čempionāts daudzcīņā, Hērenvena, 500 metri Vīriešiem

VietaSportistsRezultāts
1.S.L. Pedersens (NOR)36.25
2.P. Rušts (NED)+0.13
3.H. Engebrotens (NOR)+0.41
4.D. Aldoškins (RUS)+0.44
5.G. Odors (AUT)+0.48
6.P. Kongshaugs (NOR)+0.53

Pirmo sacensību dienu daudzcīņā sievietes noslēdza ar sacensībām 3000 metros. Karolina Boseka un Jeļizaveta Golubeva sacentās sestajā slidojumā, bet nebūt nebija favorītes šajā distancē. Pēc pirmajiem 1000 metriem vadībā bija Polijas sportiste, bet Golubeva sāka atgūties un pārņēma vadību nākamo divu apļu laikā. Tomēr Krievijas sportiste nebija gana ātra, lai jau tobrīd uzstādītu labāko laiku, zaudējot Ragnei Viklundai no Norvēģijas, bet Bosekai tobrīd vien astotais labākais laiks. Īstā cīņa par labāko rezultātu šajā distancē tomēr risinājās pēdējos divos slidojumos, pirms kuriem vadībā bija Irēne Šoutena no Nīderlandes.

Devītajā slidojumā čehiete Martina Sāblikova sacentās ar Frančesku Lolobrigidu no Itālijas, kuras šajā distancē 2019. gada čempionātā ierindojās otrajā un trešajā vietā. Distances sākumā ātrslidotjās turējās līdzās, te vienai, te otrai izvirzoties vadībā, bet abas diez gan pārliecinoši zaudēja tā brīža līderei. Divus apļus pirms finiša Sāblikova jau bija pamatīgi atrāvusies no Lolobrigidas, bet nespēja mazināt starpību neklātienes cīņā par vietu trijniekā. Sāblikova finišēja ar tobrīd trešo labāko rezultātu, bet Lolobrigida - astoto. Pēdējā slidojumā uz starta stājās Antonete de Jonga, kurai priekšā pamatā bija neklātienes cīņa, jo blakus celiņā startējusī poliete Natālija Červonka nebija nopietna konkurente un atpalika jau pirmajos apļos. De Jonga, kura bija ātrākā 2019. gadā šajā distancē, pēc pus distances gāja uz to, lai uzvarētu arī šoreiz. Distances otrajā pusē konkurentes tomēr bija ātrākas, De Jongai samierinoties ar trešo labāko rezultātu, bet labāko saglabāja tautiete Irēne Šoutena, kura uzstādīja jaunu trases rekordu (3:57.95), pārspējot leģendāro tautieti Irēnu Vīstu, bet otrā sacensības beidza Natālija Voroņina no Krievijas.

Eiropas čempionāts daudzcīņā, Hērenvena, 3000 metri sievietēm

VietaSportistsRezultāts
1.I. Šoutena (NED)3:57.95
2.N. Voroņina (RUS)+0.66
3.A. de Jonga (NED)+4.24
4.M. Sāblikova (CZE)+4.36
5.Dž. Bēne (NED)+5.23
6.R. Viklunda (NOR)+6.42

Vīri sacentās 5000 metru distancē, kurā atkal bija gaidāma cīņa starp Patriku Ruštu un Svēri Lundi Pedersenu, kuri 2019. gadā piekāpās vien Svenam Krāmeram. Šajās sacensībās, līdzīgi kā 3000 metros sievietēm, galvenajiem favorītiem bija vairāki spēcīgi konkurenti, kas startēja pēdējos četros slidojumos. Jau septītajā slidojumā Patriks Rušts sacentās ar Ruslanu Zaharovu no Krievijas. Viņam nebija problēmas ar krieva pieveikšanu un tobrīd labākā laika uzstādīšanu - 6:10.26 minūtes. Nākamajā slidojumā pārliecinoši uzvarēja Marsels Boskers no Nīderlandes, bet uzrādīja vien trešo labāko rezultātu.

Devītajā slidojumā Pedersens sacentās ar labāko Beļģijas ātrslidotāju Bārtu Svingu. Norvēģijas ātrslidotājs uz brīdi atrāvās no konkurenta, bet beļģis viņu atkal panāca. Abi distances pirmajā pusē ne tuvu nespēja apdraudēt labāko trijnieku, deficītam no līdera turoties virs sešām sekundēm. Pēdējos 1000 metros cīņa starp Pedersenu un Svingu kļuva sīvāka, bet kopvērtējumā tā bija cīņa par ceturto vietu. Pedersens pēdējā aplī devās vadībā, bet Svings spēja uzņemt lielāku ātrumu un izraut uzvaru slidojumā, tiekot pie tā brīža ceturtā labākā rezultāta. Pēdējā slidojumā ne Sergejs Trofimovs no Krievijas, ne mājinieks Mārvins Talsma nespēja iesaistīties cīņā par vietu labāko trijniekā, bet nobīdot uz sesto pozīciju Svingu. Tas ļāva Patrikam Ruštam tikt pie panākuma, bet otro vietu ieņēma ātrsidošanā pēc teju trīs gadu pauzes atgriezušais Nils van der Pels no Zviedrijas. Trešā vieta Marselam Boskeram.

Eiropas čempionāts daudzcīņā, Hērenvena, 5000 metri vīriešiem

VietaSportistsRezultāts
1.P. Rušts (NED)6:10.25
2.N. van der Pels (SWE)+2.78
3.M. Boskers (NED)+5.56
4.M. Talsma (NED)+6.87
5.S. Trofimovs (RUS)+7.35
6.B. Svings (BEL)+9.48

Pēc pirmās sacensību dienas sieviešu daudzcīņas sacensībās vadībā izvirzījusies Antonete de Jonga no Nīderlandes, no kuras par 0.79 sekundēm atpaliek tautiete Irēne Šoutena, bet trešajā vietā ierindojas Natālija Voroņina no Krievijas. Nav noslēpums, ka daudzcīņā tieši spējas garajās distancēs var būt izšķirošas, ko parāda Voroņinas trešā un Martinas Sāblikovas piektā vieta kopvērtējumā, ierindojoties vien 12. un 11. vietā 500 metros. Rīt priekšā sacensības 1500 metros, bet astoņas labākās pēc trīs disciplīnām startēs un izšķirs medaļu likteni 5000 metru distancē.

Tikmēr vīriem vadībā Partiks Rušts no Nīderlandes, kam seko Svēre Lunde Pedersens no Norvēģijas, bet uz trešo vietu pēc divām disciplīnām pakāpās Marsels Boskers no Nīderlandes. Tieši šie sportisti, visticamāk, sadalīs godalgas šajā daudzcīņā, bet pie labas veiksmes cīņā varētu iesaistīties arī norvēģis Halgeirs Engerbrotens un beļģis Bārts Svings. Rīt ātrslidotāji veikts 1500 metru distnaci, bet labākie astoņi sacentīsies 10000 metru distancē.

Eiropas čempionāts daudzcīņā sievietēm

VietaSportistsPunkti
1.A. de Jonga (NED)79.255
2.I. Šoutena (NED)+0.79
3.N. Voroņina (RUS)+1.28
4.J. Golubeva (RUS)+1.80
5.M. Sāblikova (CZE)+3.06
6.Dž. Bēne (NED)+3.17
7.R. Viklunda (NOR)+4.43
8.J. Laļenkova (RUS)+4.57

Eiropas čempionāts daudzcīņā vīriešiem

VietaSportistsPunkti
1.P. Rušts (NED)73.415
2.S.L. Pedersens (NOR)+2.50
3.M. Bosker (NED)+3.08
4.H. Engebrotens (NOR)+4.44
5.B. Svings (BEL)+4.50
6.S. Trofimovs (RUS)+5.60
7.D. Aldoškins (RUS)+5.94
8.N. van der Pels (SWE)+6.24

     [+] [-]

, 2021-01-16 17:22, pirms 3 gadiem
A kur Haralds Silovs??

     [+] [-]

, 2021-01-16 17:56, pirms 3 gadiem
Labāk skan Rusts, jo viņu neizrunā kā "Š"