Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:275, Did:0, useCase: 3

EČ ātrslidošanā sprinta distancēs soli pretī zeltam sper Goļikova un Krols

Kristaps Pildiņš
Kristaps Pildiņš

EČ ātrslidošanā sprinta distancēs soli pretī zeltam sper Goļikova un Krols
Angelina Goļikova. Foto: AP/Scanpix

Nīderlandes pilsētā Hērenvenā noslēgusies pirmā sacensību diena Eiropas čempionātā ātrslidošanā. Sprinta distanču kopvērtējumā sievietēm vadībā izvirzījusies Angelina Goļikova no Krievijas, bet vīriem - Tomass Krols no Nīderlandes.

Šī gada Eiropas čempionāts sastāv no divām daļām, daļa sportistu sacenšas par Eiropas čempiona titulu daudzcīņā, bet citi tikai sprinta distancēs. Daudzcīņā sportistiem jāaizvada sacensības 500, 1500, 3000/5000 un 5000/10000 metru distancēs, kamēr sprintā sportisti aizvadīs pa divām sacensībām 500 un 1000 metru distancēs. Ne vienā, ne otrā Eiropas čempionāta variantā nepiedalīsies Latvijas vadošais ātrslidotājs Haralds Silovs.

Sacensību pirmās dienas otrajā pusē sacensības aizvadīja arī sprinta distanču meistari. 500 metru distancē sievietēm kā arī visā čempionātā bija četras - Vanesa Hercoga no Austrijas, Olga Fatkuļina un Darja Kačanova no Krievijas, kā arī Juta Lērdama no Nīderlandes. 2019. gada Eiropas čempionātā Hercoga pārliecinoši uzvarēja abās 500 metru sacensībās. Pirmā no favorītēm uz starta stājās Fatkuļina, kura sacentās ar mājinieci Femki Koku. Distanci ātrāk sāka Koka, spējot savu pārsvaru noturēt arī distances turpinājumā un izvirzoties sacensību vadībā. Tikmēr Fatkuļinai tobrīd otrais labākais rezultāts.

Septītajā slidojumā Hercoga mērojās spēkiem ar Kačanovu. Starts labāks padevās Hercogai, bet Kačanova daudz neatpalika. Hercoga finiša taisnē noturēja uzvaru slidojumā, bet tomēr par 0.04 sekundēm piekāpās Kokai. Pēdējā slidojumā krieviete Angelina Goļikova un Juta Lērdama bija gatavas pacīnīties par vietu trijniekā, bet labāk veicās Goļikovai, kura pat spēja izraut uzvaru ar rezultātu 37.27 sekundes, atstājot aiz sevis Femki Koku un Vanesu Hercogu.

Eiropas čempionāts sprinta distancēs, Hērenvena, 500 metri sievietēm

VietaSportistsRezultāts
1.A. Goļikova (RUS)37.27
2.F.Koka (NED)+0.25
3.V.Hercoga (AUT)+0.29
4.J. Lērdama (NED)+0.43
5.O. Fatkuļina (RUS)+0.51
6.D. Kačanova (RUS)+0.61

Vīru konkurencē galvenais favorīts noteikti bija Kais Verbijs no Nīderlandes, kurš 2019. gada Eiropas čempionātā bija ātrākais abās 500 metru sacensībās. Viņam konkurenci bija gatavs sastādīt krievs Viktors Muštakovs, kā arī norvēģis Hovards Holmefjords Lorencens. Visi trīs ātrsidotāji sacentās pēdējos trīs sidojumos. Astotajā slidojumā Muštakovs sacentās ar mājinieku Heinu Oterspēru. Krievijas ātrslidotājs bija ļoti pārliecinošs startā un aplī spēja uzrādīt tobrīd labāko laiku - 34.69 sekundes. Labi nostartēja arī Oterspērs, uzstādot tobrīd trešo labāko laiku.

Devītajā slidojumā Verbijam izaicinājumu meta krievs Artjoms Arefjevs. Verbijs vareni izrāvās pēc starta, bet nesasniedzis 100 metru atzīmi zaudēja līdzsvaru un krita, neturpinot sacesības. Tas no ritma, visdrīzāk, izsista arī konkurentu, kurš uzstādīja vien 12. rezultātu. Pēdējā slidojumā Lorencens cīnījās pret vācieti Niko Īli. Startā nedaudz labāks bija Īle, bet aplī ātrumu kāpināja norvēģis, kurš arī izrāva uzvaru slidojumā. Tas gan izrādījās vien sestais rezultāts, kas nozīmēja uzvaru Viktoram Muštakovam, otrā vieta Džoelam Dufteram no Vācijas, kurš uzstādīja jaunu personisko rekordu, bet trešā vieta Heinam Oterspēram.

Eiropas čempionāts sprinta distancēs, Hērenvena, 500 metri vīriešiem

VietaSportistsRezultāts
1.V. Muštakovs (RUS)34.69
2.Dž. Dufters (GER)+0.09
3.H. Oterspērs (NED)+0.15
4.T. Krols (NED)+0.20
5.A. Nogals (POL)+0.32
6.H.H. Lorencens (NOR)+0.34

1000 metros sievietēm Angelina Goļikova varēja dubultot uzvaru skaitu šajā Eiropas čempionātā, bet Darja Kačanova, Juta Lērdama, Joriena ter Morsa, kā arī Olga Fatkuļina tikpat labi varēja paņemt uzvaru sev. Ne tik spēcīga 1000 metru distancē ir austriete Vanesa Hercoga, kura gan arī varēja pacīnīties par vietu trijniekā. Piektajā slidojumā plecu pie pleca stājās Kačanova un Lērdama. Pēc pirmā pilnā apļa vadībā bija Lērdama, tobrīd arī ejot uz labāko laiku. Kačanova arvien vairāk atpalika, bet tāpat uzrādīja otro rezultātu. Tikmēr Lērdama pārņēma vadību, neskatoties uz to, ka vienā no līkumiem pat gandrīz krita.

Sestajā slidojumā Ter Morsa sacentās ar Fatkuļinu, bet abas tobrīd cīnījās vien par trešo pozīciju. Viss izšķīrās pēdējā pus aplī, ko lieliski veica Ter Morsa, uzstādot jaunu labāko laiku, kamēr Fatkuļina vien ceturto. Septītajā slidojumā savu iespēju neizmantoja Hercoga, kura kopā ar Kaju Zjomeku no Polijas iespaidīgi sāka distanci, bet pēdējā aplī tomēr nebija tika ātra kā konkurentes. Hercoga finišā uzrādīja tobrīd piekto rezultātu, bet poliete astoto. Astotajā slidojumā labāko trijnieku centās izjaukt Koka un Goļikova, kuras bija ātrākās 500 metros. Pirms pēdējā apļa abas bija labāko trijniekā, bet finiša spurtam spēka nepietika. Koka revanšējās Goļikovai par labāku laiku 500 metros, bet abas ierindojās attiecīgi trešajā un ceturtajā vietā. Tādējādi pirmajās trīs vietās tikai Nīderlandes pārstāves - Joriena ter Morsa, Juta Lērdama un Femke Koka.

Eiropas čempionāts sprinta distancēs, Hērenvena, 1000 metri sievietēm

VietaSportistsRezultāts
1.J. ter Morsa (NED)1:14.10
2.J. Lērdama (NED)+0.05
3.F. Koka (NED)+0.52
4.A. Goļikova (RUS)+0.57
5.D. Kačanova (RUS)+1.17
6.O. Fatkuļina (RUS)+1.54

1000 metru distancē pēc neveiksmīgā kritiena 500 metros vēlējās reabilitēties Kais Verbijs, kuram cīņa par medaļām kopvērtējumā izpaliks neveiktās 500 metru distances dēļ. 1000 metros viņa galvenie konkurenti bija Tomass Krols un Heins Oterspērs no Nīderlandes, Džoels Dufters no Vācijas, bet iesaistīties cīņā varēja arī vācietis Niko Īle, krievs Viktors Muštakovs un baltkrievs Ignats Golovacjuks. Visi favorīti startēja pēdējos četros slidojumos. Septītajā slidojumā Krols sacentās ar Dufteru, bet labākais rezultāts tobrīd piederēja Oterspēram, ko viņš uzstādīja trešajā slidojumā. Pirms pēdējā apļa Krols un Dufters slidoja plecu pie pleca un cīnījās par pirmo vietu, bet beigās pārliecinoši pirmais finišēja Krols.

Devītajā slidojumā Īle mērojās spēkiem ar Muštakovu. Krievijas un Vācijas ātrslidotājs labi sāka distanci, bet pirms pēdējā apļa vairs nekonkurēja uz vietu labāko trijniekā. Pēdējā aplī Īle pieveica Muštakovu, uzrādot tobrīd ceturto labāko rezultātu, kamēr Muštakovs uzrādīja septīto labāko laiku. Pēdējā slidojumā Verbijs sacentās ar Glovacjuku. Verbijs jau pirmajos 200 metros parādīja, ka vēlas uzvarēt, bet pirms pēdējā apļa viņa pārsvars vairs bija tikai sekundes simtdaļa. Pēdējais aplis Verbijam tomēr nebija tik ātrs kā Krolam, kas lika samierināties ar otro vietu, bet trešais labākais rezultāts sacensību noslēgumā bija Heinam Oterspēram.

Eiropas čempionāts sprinta distancēs, Hērenvena, 1000 metri vīriešiem

VietaSportistsRezultāts
1.T.Krols (NED)1:07.49
2.K. Verbijs (NED)+0.68
3.H. Oterspērs (NED)+0.78
4.Dž. Dufters (GER)+1.08
5.N. Īle (GER)+1.44
6.D. Bosa (ITA)+1.72

Sprinta distanču kopvērtējumā sievietēm vadībā ir krieviete Angelina Goļikova, bet tālāk seko trīs Nīderlandes ātrslidotājas. Juta Lērdama, Femke Koka un Joriena ter Morsa. Viņas pirms rītdienas sacensībām arī ir galvenās favorītes uz medaļu dalīšanu, bet savu vardū varētu vēl teikt Darja Kačanova, Olga Fatkuļina un vienīgā ātrslidotāja ārpus Nīderlandes un Krievijas loka, austriete Vanesa Hercoga.

Vīru konkurencē pēc divām sacensībām vadībā izvirzījies Tomass Krols, kuram seko tautietis Heins Oterspērs. Labāko trijnieku noslēdz vācietis Džoels Dufters, bet tuvākais sekotājs ir Viktors Muštakovs no Krievijas. Citiem ātrslidotājiem rītdienas sacensībās būs krietni jāuzlabo savs sniegums, lai pacīnītos par medaļām kopvērtējumā.

Eiropas čempionāts sprinta distancēs sievietēm

VietaSportistsPunkti
1.A. Goļikova (RUS)74.605
2.J. Lērdama (NED)+0.17
3.F. Koka (NED)+0.23
4.J. ter Morsa (NED)+0.53
5.D. Kačanova (RUS)+0.91
6.O. Fatkuļina (RUS)+1.00
7.V. Hercoga (AUT)+1.17
8.H. Nifantava (BLR)+2.00

Eiropas čempionāts sprinta distancēs vīriešiem

VietaSportistsPunkti
1.T. Krols (NED)68.645
2.H. Oterspērs (NED)+0.34
3.Dž. Dufters (GER)+0.43
4.V. Muštakovs (RUS)+0.78
5.H.H. Lorencens (NOR)+1.02
6.D. Bosa (ITA)+1.04
7.N. Īle (GER)+1.09
8.A. Nogals (POL)+1.30