Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:275, Did:0, useCase: 3

Par pasaules čempioniem 1000 metros kļūst Bove un Verbijs

Kristaps Pildiņš
Kristaps Pildiņš

Par pasaules čempioniem 1000 metros kļūst Bove un Verbijs
Britānija Bove pēc Jutas Lērdamas pieveikšanas. Foto: AP/Scanpix

Nīderlandes pilsētā Hērenvenā noskaidroti jaunie pasaules čempioni ātrslidošanā 1000 metru distancē. Sieviešu konkurencē pie zelta tika Britānija Bove no ASV, bet vīru sacensībās uzvaru spēja izcīnīt mājinieks Kajs Verbijs.

Šodien individuālajās distancēs noskaidroja jaunos pasaules čempionus 1000 metru distancē. Pirms gada par pasaules čempioni kļuva nīderlandiete Juta Lērdama, bet šosezon abās aizvadītajās sacensībās labākā bija Britānija Bove no ASV. Vēl pie favorītēm varēja pieskaitīt mājinieci Jorienu ter Morsu, Olgu Fatkuļinu no Krievijas, kār arī viņas tautieti Angelinu Goļikovu, kas vakara triumfēja 500 metros.

Galvenā cīņa par medaļām risinājās no devītā līdz 11. slidojumam. Pirms devītā slidojuma vadībā bija Karolīna Boseka no Polijas. Devītajā slidojumā Olga Fatkuļina slidoja kopā ar Jekaterinu Ajdovu no Kazahstānas. Pēc pirmā apļa abas bija ātrākas par Boseku, bet Fatkuļinas pārsvars bija ievērojams. Viņa bija ātrāka par 0.75 sekundēm, kļūstot par jauno sacensību līderi.

10. slidojumā Joriena ter Morsa sacentās ar Angelinu Goļikovu. Distanci labāk sāka Goļikova, bet pēc pirmā apļa zaudēja Fatkuļinai. Tikmēr Ter Morsa tobrīd pretendēja vien uz astoto rezultātu. Pēdējā aplī tieši Ter Morsa uzņēma apgriezienus un finiša taisnē apsteidza Goļikovu, bet neklātienes cīņā piekāpās Fatkuļinai, kamēr Goļikova tobrīd bija bronzas pozīcijā. 11. slidojumā Juta Lērdama un Britānija Bove centās izjaukt labāko trijnieku. Sākumā slidojuma vadībā izvirzījās Bove, bet tad Lērdama viņu apsteidza, pārņemot vadību arī sacensībās kopumā pirms pēdējā apļa. Pēdējā aplī abas ātrslidotājas sīvi cīnījās, lai pieveiktu Fatkuļinu, ko izdevās paveikt, bet finiša spurtā triumfēja Bove.

Tādējādi Britānija Bove šo sezonu 1000 metros beidza ar "hat trick" jeb trim uzvarām, kļūstot par jauno pasaules čempioni. Sudraba godalga tika Jutai Lērdamai, bet negaidīti bronzas medaļu pēdējā slidojumā izrāva Jeļizaveta Golubeva no Krievijas, uzstādot jaunu personisko rekordu un pieveicot tautieti Fatkuļinu par 0.19 sekundēm.

Pasaules čempionāts ātrslidošanā Hērenvenā, 1000 metri sievietēm

VietaSportistsRezultāts
1.B. Bove (USA)1:14.128
2.J. Lērdama (NED)+0.54
3.J. Golubeva (RSU*)+0.72
4.O. Fatkuļina (RSU*)+0.91
5.J. ter Morsa (NED)+1.14
6.A. Goļikova (RSU*)+1.22

*Krievijas Slidošanas savienība (RSU)

Vīriešu sacensībās pirms gada jaunu pasaules rekordu 1000 metros uzstādīja un par pasaules čempionu kļuva Pāvels Kuližņikovs no Krievijas. Viņš vakar izcīnīja sudrabu 500 metru distancē un vēlējās pievienu zeltu 1000 metros. Uz dubultuzvaru cerēja 500 metru čempions Laurēns Dabruils no Kanādas. Vēl pie favorītiem uz medaļām varēja pieskaitīt nīderlandieti Tomasu Krolu un Kaju Verbiju, kuri šosezon pa reizei uzvarēja Pasaules kausa sacensībās.

Visi galvenie favorīti slidoja pēdējos trijos slidojumos. Pirms 10. slidojuma vadībā bija norvēģis Hāvards Holmefjords Lorencens, kurš slidojumu iepriekš pārspēja tobrīd otro vietu ieņēmušo igauni Martenu Līvu. 10. slidojumā Laurēns Dabruils sacentās ar Kaju Verbiju. Pirmos 200 metrus ātrāk veica kanādietis, bet pēc pirmā apļa slidotāji jau bija teju līdzās. Lai arī abi pārspēja Lorencenu, pēdējā pus aplī Verbijs pārspēja Dabruilu, kurš nespēja finišēt ar gana labu laiku, kas varēja iedragāt izredzes uz medaļu.

11. slidojumā Tomass Krols stājās pretī vācietim Džoelam Dufteram. Krolam šīs sacensības beidzās nesākušās, jo viņš divreiz veica pāragru startu un tika diskvalificēts. Tikmēr Dufters nespēja būt gana ātrs, lai pacīnītos par vietu pat labāko astotniekā. Pēdējā slidojumā sacentās Pāvels Kuližņikovs un Veslijs Daijs no Nīderlandes. Kuližņikovs uzreiz ieguva ievērojamu pārsvaru, bet pēc pirmā apļa atradās vien bronzas pozīcijā. Pēdējā aplī viņš atspēlēja vēl pusi deficīta, kas ļāva apsteigt Dabruilu.

Līdz ar to par pasaules čempionu kļuva Kajs Verbijs no Nīderlandes, kurš šogad krita vairākās sacensībās, tiekot diskvalificēts arī Eiropas čempionātā sprinta daudzcīņā. 500 metru sudrabam vēl vienu sudrabu 1000 metros pievienoja pasaules čempiona pilnvaras nolikušais Pāvels Kuližņikovs, bet bronzas godalga tika Laurēnam Dabruilam.

Pasaules čempionāts ātrslidošanā Hērenvenā, 1000 metri vīriešiem

VietaSportistsRezultāts
1.K. Verbijs (NED)1:08.052
2.P. Kuližņikovs (RSU*)+0.26
3.L. Dabruils (CAN)+0.51
4.H.H. Lorencens (NOR)+0.65
5.M. Līvs (EST)+0.87
6.V. Muštakovs (RSU*)+1.36

*Krievijas Slidošanas savienība (RSU)