Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:275, Did:0, useCase: 3

Ātrslidošanas leģenda Krāmers pēdējā olimpiskā izaicinājuma priekšā

Kristaps Pildiņš
Kristaps Pildiņš

Ātrslidošanas leģenda Krāmers pēdējā olimpiskā izaicinājuma priekšā
Svens Krāmers
Foto: AFP/Scanpix

Titulētākais vīriešu kārtas ātrslidotājs olimpisko spēļu vēsturē, Svens Krāmers no Nīderlandes, aktīvi gatavojas savām piektajām un pēdējām olimpiskajām spēlēm, lai papildinātu savu medaļu bagāžu vismaz līdz 10.

Aizvadītajā nedēļas nogalē 35 gadus vecais Svens Krāmers nacionālajā čempionātā ierindojās piektajā vietā, kvalificējoties pirmajiem četriem Pasaules kausa posmiem. Ierindas vidusmēra ātrslidotājam ar to, visticamāk, būtu gana, lai kvalificētos dalībai gaidāmajās Pekinas olimpiskajās spēlēs, bet Nīderlande ir šī sporta veida lielvalsts ar ļoti nopietnu atlasi. Tieši Nīderlandes iekšējās atlases sacensībās tiks dalītas olimpiskās ceļazīmes.

"Šī, visticamāk, būs mana pēdējā ātrslidošanas ziema. Šobrīd koncentrējos tikai uz ledu. Man jābūt savā labākajā formā nākamo trīs mēnešu laikā, un vēlos pabeigt visu uz augstas nots olimpiskajās spēlēs," apņēmības pilns ir Krāmers.

Krāmes savu debiju starptautiskajā arēnā piedzīvoja 2005. gadā, kad tika pie sudraba un bronzas godalgām Eiropas un pasaules daudzcīņas čempionātā, bet karjeras turpinājumā kļuvis par vienu no titulētākajiem ātrslidotājiem šī sporta veida vēsturē. Olimpisko spēļu medaļas viņam ir deviņas, bet vairāk ir vienīgi viņa tautietei, Irēnai Vīstai, kuras kontā ir 11 olimpisko spēļu godalgas. Pirmo olimpisko medaļu 19 gadu vecumā Krāmes izcīnīja 2006. gada Turīnas olimpiskajās spēlēs 5000 metru distancē, kas kļuva par viņa kroņa distanci, kļūstot tajā par trīskārtēju olimpisko čempionu.

Tomēr Krāmes atzīst, ka centieni tikt pie desmitās olimpisko spēļu medaļas un nosargāt olimpiskā čempiona godu nebūs viegls uzdevums vairāku iemeslu dēļ. Viena no tām ir vairāku gadu garumā traucējošais muguras savainojums, kas pēc operācijas maijā, cerams, izārstēts.

"Mēs gājām uz pilnu banku. Operācija vienmēr iet roku rokā ar riskiem, jo tu vari pēc tās atgriezties vājāks nekā biji pirms. Ir normāli, ka pilnvērtīga atgriešanās pēc savainojuma ir vismaz seši mēneši, bet es šo periodu būtiski samazināju, sākot trenēties īsi pēc operācijas. Es gan vēlētos, lai man būtu ilgāks laiks, lai varētu kļūt vēl labāks," tā Krāmers.

Titulētais nīderlandietis domā, ka ir vienā no labākajām sportiskajām formām: "Ir visi priekšnosacījumi, lai slidotu ātri, bet ātrslidošana ir pārsteigumiem bagāta spēle. Visam jāsaliekas, lai uzstādītu labāko rezultātu. Pamati ir ielikti, spēks un izturība, iespējams, ir pat labāka nekā manos labākajos gados, bet tam visam ir jāsakrīt īstajā vietā un laikā. Konkurentu paliek arvien vairāk, tāpēc jākoncentrējas, jo kļūdīties nedrīkst. Protams, es zinu, ka kaut kas var aiziet greizi, mēģinot kvalificēties olimpiskajām spēlēm. Tas ir reālistiski, bet es skatos uz lietām pozitīvi. Ja es netikšu uz olimpiskajām spēlēm, tas būs ļoti sāpīgi. Gribu visu pabeigt uz patīkamas nots ar sajūtu, ka atdevu sevi visu."

Krāmers vēlas izbaudīt gaidāmo sezonu, lai pēc tās dotos iekšā ātrslidošanas un riteņbraukšanas inventāra tirdzniecības biznesā: "Es vienmēr izbaudīju ātrslidošanu. Es tiešām mīlu to, ko daru, mums ir lieliska komanda un esmu patiesi pateicīgs, ka varu darīt to, ko daru."

Svena Krāmera kontā ir deviņas olimpisko spēļu medaļas, no kurām četras zelta, viņš ticis pie 33 individuālajām zelta medaļām Eiropas daudzcīņas čempionātā, bet kopā viņam tādas ir 43, bet individuālo distanču Eiropas čempionātā viņam vien divas medaļas. Pasaules daudzcīņas čempionātā iekrātas 29 zelta un 41 medaļa kopā, bet individuālajās distancēs - 21 zelts un 26 medaļas kopā. Krāmeram pietrūkst deviņu medaļu, lai sasniegtu apaļo 100 Pasaules kausa izcīņā.

Jaunā Pasaules kausa izcīņas sezona sāksies 12. novembrī Polijas pilsētā Tomaševā, bet līdz Pekinas olimpiskajām spēlēm kopā būs četri posmi, kā arī Eiropas čempionāts. Tikmēr cīņas Pekinas olimpiskajās spēlēs sāksies ar 3000 un 5000 metru sacensībām sievietēm un vīriešiem, kas risināsies attiecīgi 5. un 6. februārī.

Izmantotie resursi: https://isu.org/speed-skating/news/...
https://olympics.com/en/beijing-202...