Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Eiduka un Vīgants, pamainījuši trenerus, gatavojas olimpiskajai sezonai

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Eiduka un Vīgants, pamainījuši trenerus, gatavojas olimpiskajai sezonai
Patrīcija Eiduka. Foto sportistes privātā arhīva.

Pēc nedaudz vairāk nekā diviem mēnešiem tiks dots starts jaunajai Pasaules kausa sezonai distanču slēpošanā. Februārī olimpiskajās spēlēs Latviju šajā sporta veidā varētu pārstāvēt rekordliels sportistu skaits. Latvijas vadošie slēpotāji Patrīcija Eiduka un Raimo Vīgants olimpiskajai sezonai gatavojas citu treneru vadībā.

Pēdējās lielākas nozīmes rollerslēpošanas sacensības Latvijā tika aizvadītas pagājušajā nedēļas nogalē Rīgā un Siguldā, sadalot šīs sezonas pēdējās godalgas Latvijas čempionātā rollerslēposanā. Septembra vidū Itālijas slēpošanas kūrortā Valdifiemmē noslēdzās pasaules čempionāts rollerslēpošanā, kur bronzas medaļu Latvijai nopelnīja rīdziniece Samanta Krampe. Ar šo čempionātu tika likts punkts arī pasaules kausa sezonai, kas Latvijas pārstāvjiem, vieniem no retajiem cītīgi startējot visos posmos, bija ļoti sekmīga, jo tika iegūti divi kopvērtējuma tituli – junioros madonietis Lauris Kaparkalējs un rīdziniece Krampe, kā arī otrā vieta pieaugušajos, ko sarūpēja madonietis Raimo Vīgants.

Līdz ar to mūsu slēpotāj tagad koncentrējas ziemas sezonai un turpina sagatavošanās darbus olimpiskajai sezonai. Jau informējām, ka mūsu līdere Patrīcija Eiduka, kura pērn aizvadīja labāko sezonu Latvijas distanču slēpošanas vēsturē, šovasar vairs netrenējas olimpiskās čempiones Justīnas Kovaļčikas pavadībā. Kovaļčika marta beigās kļuva par sporta direktori Polijas Biatlona asociācijā. Par Eidukas treneri šobrīd kļuvis bijušais slovāku slēpotājs, četru olimpisko spēļu dalībnieks un pasaules čempionāta 4. vietas ieguvējs Martins Bajčičāks. Viņš Eidukas komandai pievienojās jau pagājušajā sezonā ar mērķi iepazīties ar treniņu procesu un nepieciešamības gadījumā šogad aizvietot Kovaļčiku, kura lēmumu pamest komandu bija pieņēmusi jau iepriekš. Eidukai gan bijušas iespējas palikt trenēties pie polietes, taču šādā gadījumā arī viņai vajadzētu pamest pašreizējo komandu, kā rezultātā Eiduka tomēr lēma par labu palikt tajā.

“Ar slovāku treneri ir viegli komunicēt un sadarboties. Arī treniņu plāns mani apmierina. Pavasarī līdz maijam trenējos mājās, bet pēc tam atsākās arī visi nopietnie treniņi. Jūnijā bijām aizbraukuši uz ledāju Austrijā Ramzavā, lai trenētos uz sniega. Tur koncentrējāmies vairāk uz tehniku. Jūlijā aizvadījām treniņnometni Slovākijā, augustā bijām augstkalnē Itālijā, bet tagad trenējamies Zakopanē, Polijā. Lielai atpūtai šobrīd nav laika, tā jāpataupa līdz nākamajam pavasarim,” stāsta Eiduka. Uz treniņnometni uz sniega Eiduka dosies 6. oktobrī.

Savukārt madonietis Raimo Vīgants, kurš pasaules kausa posmos un pasaules čempionātā tika piecdesmitniekā, olimpiskajā sezonā vairs netrenēsies slavenajā Norvēģijas komandā “Strindheim”, bet ir jau uzsācis darbu kopā ar igauņu speciālistu un bijušo olimpieti. 2013.gada pasaule čempionāta7.vietas ieguvēju Aivaru Rehemā viņa komandā “A.R. Pro Ski Team”.

Vasaras pirmo pusi Vīgants trenējās individuāli, bet Igaunijas komandai pievienojās augustā. Šogad viņš absolvējis arī Latvijas Universitāti un sācis strādāt kā energoauditora asistents, turklāt paralēli tam ir uzsācis arī maģistra studijas darba vides aizsardzībā. Vasaras sezonā Vīgants piedalījās visos Pasaules kausa posmos rollerslēpošanā, izcīnot arī divas uzvaras, un pirms pasaules čempionāta bija arī līderis lielajā kopvērtējumā, taču beigās sezonu tomēr pabeidza otrajā vietā aiz Mateo Tanela no Itālijas.

“Es teiktu, ka sezonas sākums bija vērtējams ar plusa zīmi. Tomēr gan Igaunijas, gan Madonas posmos sanāca diezgan daudz neveiksmīgu startu, kur pievīla ekipējums vai arī paša pieļautās kļūdas taktiskajā ziņā. Līdz ar to šādā veidā tas kristāla globuss, ko varēju iegūt, lēnām izslīdēja. Šobrīd trenēšos kopā ar igauņiem. Tāds lēmums galvenokārt tika pieņemts tādēļ, ka igauņi savas treniņnometnes vairāk aizvada Eiropā, savukārt norvēģi startē un trenējas savā valstī. Tas šobrīd man nav tik izdevīgi, runājot arī par Pasaules kausa posmiem,” stāsta Vīgants.

Latvijas delegācijā Pekinas olimpiskajās spēlēs varētu būt seši distanču slēpotāji – divi vīrieši un četras sievietes, kas ļautu pirmoreiz vēsturē piedalīties arī dāmu stafetē.

Informāciju palīdzēja sagatavot
Reinis Grundspeņķis