Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Narvīka kļūst par 2027.gada kalnu slēpošanas PČ rīkošanas kandidāti

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Narvīka kļūst par 2027.gada kalnu slēpošanas PČ rīkošanas kandidāti
Kalnu slēpošanas trase Narvīkā. Foto: Rune Dahl

Vakar kļuva skaidrs, ka Norvēģijas ziemeļu pilsēta Narvīka pretendēs uz 2027.gada kalnu slēpošanas pasaules čempionāta rīkošanu. Norvēģijai tas būs vēsturisks brīdis, jo pasaules čempionāta medaļu komplekti šajā kalnu slēpošanas lielvalstī nav sadalīti jau gandrīz 70 gadus.

Šogad pasaules čempionāts norisinājās Kortīnā d’Ampeco, un ir apstiprinātas arī nākamo divu pasaules čempionātu norises vietas – 2023.gadā tas notiks Kuršavelā (Francija), bet 2025.gadā pasaules labākos kalnu slēpotājus uzņems Zālbaha (Austrija). Līdz ar pamazām parādās kandidātpilsētas 2027.gada pasaules čempionāta rīkošanai. Šodien par tādu kļuva Narvīka.

Pēdējo un vienīgo reizi Norvēģijā pasaules čempionāts bija 1952.gadā, kad tas norisinājās kopā ar Ziemas Olimpiskajām spēlēm Oslo. Pasaules čempionāti kalnu slēpošanā norisinās reizi divos gados, un no 1948.gada līdz 1980.gadam tie norisinājās pāra gados, tāpēc katrs otrais pasaules čempionāts tajos laikos sakrita ar Olimpiskajām spēlēm. Līdz ar to atsevišķi pasaules čempionāts Norvēģijā nav noticis, un ja Narvīkai izdosies uzvarēt, tad tā būs pirmā reize. No Skandināvijas valstīm tikai Zviedrijai ir uzticēts rīkot pasaules čempionātus kalnu slēpošanā, uzņemot to trīs reizes.

Vakardienas lēmums kandidēt uz pasaules čempionāta rīkošanu Narvīkas pašvaldībā tika pieņemts ļoti pārliecinoši, tikai vienam balsojot pret. Pasaules čempionāts kalnu slēpošanā ir viens no lielākajiem ziemas sportu notikumiem pasaulē.

Norvēģijas Slēpošanas federācijas prezidentam Ērikam Rēstem ir liela pārliecība par Narvīkas konceptu. Iepriekš Narvīka sīvi cīnījās ar Hafjelu/Kvitfjelu, lai kļūtu par Norvēģijas kandidātu. 2018.gada novembrī Slēpošanas federācijas valde pieņēma lēmumu šo godu uzticēt Narvīkai. Vakar arī pati pašvaldības vadība deva zaļo gaismu kandidēšanai, taču vēl ir jāsaņem valdības garantijas, kas iekļautu 27 miljonu eiro ieguldījumu un apsolījumu, ka līdz 2027.gadam būs gatavas visas čempionāta norisei nepieciešamās trases un būves.