Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Titulētais Dēlī kā slēpošanas glābiņu piedāvā atteikties no klasiskā stila

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Titulētais Dēlī kā slēpošanas glābiņu piedāvā atteikties no klasiskā stila
Bjorns Dēlī. Foto: Frode Hansen

Viens no visu laiku izcilākajiem distanču slēpotājiem Bjorns Dēlī uzskata, ka ir iemesls satraukumam, jo ir palikušas tikai pāris valstis, ar ko Norvēģija varētu sacensties. Pēc viņa domām distanču slēpošana ir palikusi pārāk dārga un sarežģīta, tāpēc distanču slēpošanas leģenda piedāvā atteikties no klasiskā stila.

“Tā, protams, ir šausmīga doma mums norvēģiem, bet es domāju, ka ir pienācis laiks, ka pasaules kausa posmu, pasaules čempionātu un Olimpisko spēļu programmā ir jābūt vienam slēpošanas stilam, un tas ir brīvais stils,” stāsta izcilais norvēģu distanču slēpotājs, kurš savulaik izcīnīja uzvaras abos slēpošanas stilos.

“Klasiskais stils Norvēģijā ir bijis ļoti lielā cieņā vairākus vēsturiski jau no 19.gadsimta, bet ir jāmēģina domāt savādāk, lai izglābtu distanču slēpošanu,” uzskata Olimpiskajās spēlēs astoņas zelta medaļas izcīnījušais slēpotājs, kura karjeras laikā 80.-tajos un 90.-tajos vairākas valstis cīnījās par uzvaru. “80.-tajos gados mēs bieži izjutām zaudējuma garšu, ko sarūpēja zviedri, krievi un somi. Itālija, kas vienmēr ir bijusi augšgalā, tagad ir “pazudusi”. Šveicieši ir gandrīz “pazuduši”. Vācijā ir “pazudusi”. Arī zviedriem vīriešu konkurencē vairs nav tāda līmeņa slēpotāju kā agrāk,” secina Dēlī.

Pēdējos divos pasaules čempionātos norvēģu vīrieši ir izcīnījuši 11 no 12 zelta medaļām, bet sievietes astoņas no divpadsmit zeltiem. Šogad pasaules čempionātā vīriešiem četrās individuālajās distancēs norvēģi ieguva 10 no 12 medaļā. Divas, ko neizcīnīja norvēģi, nopelnīja krievs Aleksandrs Boļšunovs, kurš uzvarēja skiatlonā un bija otrs labākais 50km klasiskajā stilā.

Dēlī uzskata, ka ir vairāki labi iemesli, lai atteiktos no klasiskā stilā. Vienīgi ar brīvo stilu atvieglos darbu smērētāju komandai. Tikai ar vienu slēpošanas stilu dārgais sporta veids kļūs uz pusi lētāks.

Taču tajā pašā laikā Dēlī uzsver, ka pats personīgi ir klasiskā stila piekritējs un ka viņa slēdziens nav nācis viegli.

     [+] [-]

, 2021-04-29 22:13, pirms 3 gadiem
Ak, jel. Slēpošana PK līmenī ir mirusi?!
Skumji, ļoti skumji, bet diezgan prātīgi.

  -1 [+] [-]

, 2021-04-30 00:10, pirms 3 gadiem
Iedomīgie norvēģi paši ir lielākie slēpošanas kaprači. Lai vārās savā sulā kā pagājušā sezonā un visi būs tikai ieguvēji.

  -1 [+] [-]

, 2021-04-30 00:22, pirms 3 gadiem
Lielākas muļķības par slēpošanas problēmām sen nebiju dzirdējis.

     [+] [-]

, 2021-04-30 08:41, pirms 3 gadiem
Pats esmu tipisks "klasiķis". Slidsolis tikai uz "pupiem". Jautājums, ko Dēli paceļ ir par izmaksām. Parēķiniet izmaksas, ja vajag piecus pārus katram stilam vēl smēres, vēl un vēl. Vienkārši līdz augstākajam līmenim nav iespējas izsisties nosacītajam Latvijas slēpotājam. Arī igauņi sen nav bijuši spicē.