Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Daudzsološā un muskuļotā Somijas slēpotāja mēģinās atgriezties iepriekšējā līmenī

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Daudzsološā un muskuļotā Somijas slēpotāja mēģinās atgriezties iepriekšējā līmenī
Anita Korva muskuļu ziņā neatpaliek no Maritas Bjergenas. Foto: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva.

Daudzsološā somiete Anita Korva, kura ir gadu vecāka par mūsu vadošo slēpotāju Patrīciju Eiduku un kura savulaik ieguva medaļas pasaules junioru čempionātos, pēc pamatīga formas krituma veselības problēmu dēļ un vienas sezonas izlaišanas, pavadot gadu militārajā dienestā, plāno atgriezties sacensību apritē ar cerībām uz labiem rezultātiem.

Muskuļotā somiete radīja daudzsološu nākotni, sasniedzot ļoti labus rezultātus un izcīnot vairākas medaļas junioru vecumā. 1999.gada aprīļa sākumā dzimusī Somijas distanču slēpotāja 2017.gada janvārī ASV, būdama tobrīd vēl 17 gadus veca, savā vienīgajā startā pasaules junioru čempionātā ieguva 4.vietu. Gadu vēlāk Šveicē sprintā viņa vēlreiz finišēja 4.vietā, Patrīcijai Eidukai ar 10.vietu pirmo reizi Latviju ievedot pasaules junioru čempionātu desmitniekā. Divas diena vēlāk Korva izcīnīja savu pirmo medaļu, esot trešais ātrākajai 5km klasikā. 2019.gada janvārī savās mājās Lahti 19 gadus vecā Anita līdz tam vienīgajai medaļai pievienoja vēl trīs, turklāt atkal bronzas.

Nedēļu vēlāk nāca arī pirmais trīsdesmitnieks pasaules kausa posmos – iegūta 22.vieta klasikas sprintā Lahti. 2019.gada februāra beigās pasaules čempionātā Zēfeldē sprintā Korva ierindojās vien 51.vietā, atpaliekot no Eidukas 15 vietas un 2,5 sekundes, taču tik un tā Somijā uzskatīja, ka viņiem aug daudzsološa jaunā maiņa. Tobrīd Korvu sāka trenēt titulētā Somijas izlases līdera Īvo Niskanena treneris Olli Ohtonens, un šķita, ka Korva varēs sevi apliecināt arī pieaugušo konkurencē, esot vienai no Somijas cerībām 2021.gada pasaules čempionātā Oberstdorfā. Taču turpinājumā no cerētā nekas nesanāca. 2019.gada novembra beigās pasaules kausā posmā Rukā jeb trīs dienu minitūrē Anita Korva finišēja gandrīz minūti aiz tobrīd nedaudz pasaules kausa apritē pabijušās Patrīcijas Eidukas, ierindojoties 10 vietas aiz mūsu slēpotājas. Nākamos trīs mēnešus viņa uzrādīja pieticīgus rezultātus, jo no vasaras bija cīnījusies ar veselības problēmām. Šīm visām likstām sekoja loģisks nobeigums ar fiasko pasaules U23 čempionātā, nevienā no trim startiem netiekot trīsdesmitniekā.

Tobrīd bija problēmas ar elpošanu, bija mazinājies ātrums un sāka zust motivācija, pašai sportistes atzīstot, ka paliek slinkāka. Līdz ar to Korva pieņēma lēmumu pamest slēpošanu un iet brīvprātīgajā militārajā dienestā, tāpēc pagājušajā sezonā viņas sacensību apritē nebija. Tomēr viņas treneris Ohtonens uzskata, ka jaunajai slēpotājai nav nekā tāda, kas traucētu attīstīties tālāk un uzlabot sniegumu. Ar veselības problēmām audzēkņiem viņš ir saskāries arī iepriekš, piem., tam pašam Niskanenam, un šīs problēmas varot pārvarēt. Korva tagad ir pārcēlusies uz Kuopio, kur ir lieliski treniņu apstākļi, un pamazām progresē pēc trenera teiktā. Treneris piebilst, ka viss norit lēnām un pakāpeniski, jo atgūšanās procesu nevajagot steidzināt.