Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Kolonja uzvar iedzīšanā un izcīna pirmo vietu sezonas kopvērtējumā

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Kolonja uzvar iedzīšanā un izcīna pirmo vietu sezonas kopvērtējumā
Šīssezonas pasaules kausa ieguvējs Dario Kolonja (Šveice). Tikai uz pāris dienām sezonas beigās viņš dzelteno līdera krekliņu bija "aizdevis" norvēģim Nortugam

Pasaules kausa noslēguma sacensību sērijas pēdējā jeb 4.posmā Falunā (Zviedrija) 15km iedzīšanā uzvarēja šveicietis Dario Kolonja un nodrošināja uzvaru arī pasaules kausa kopvērtējumā. Otrais bija francūzis Vinsents Vitozs, bet trešajā vietā krievs Aleksandrs Ļegkovs.

Šodien norisinājās pēdējais ceturtais posms pasaules kausa noslēguma (Stokholma, Faluna) sacensību sērijai (World cup Final), kas pēc sava formāta ir līdzīga “Tour de ski”. Vīrieši sacentās 15km iedzīšanā brīvajā stilā. Starta secība bija atkarīga no šo noslēguma sacensību sērijas pirmo trīs posmu (1km sprints, 3,3km prologs un 20km duatlons) kopvērtējuma.

Pirmais distancē devās šveicietis Kolonja, kas bija labākais šo trīs startu kopvērtējumā un iekrājis diezgan ievērojamu pārsvaru pār tuvākajiem konkurentiem. Otrajā vietā esošais krievs Ļegkovs distancē devās pēc 58 sekundēm. Kolonjas sīvākais konkurents pasaules kausa kopvērtējumā norvēģis Nortugs startēja minūti un 20 sekundes aiz šveicieša. Tas deva Kolonjam diezgan labas izredzes uz uzvaru pasaules kausa noslēguma sacensību sērijā, kā arī pasaules kausa kopvērtējumā.

Tā arī notika. Nevienu brīdi neradās šaubas par to, ka Kolonjam izdosies noturēt pārsvaru un uzvarēt. Lai arī šveicietis šīsdienas distancē uzrādīja tikai 20. labāko laiku, iepriekšiegūtais pārsvars bija pilnībā pietiekošs, lai Kolonja svinētu pārliecinošu uzvaru pēdējā posmā, iegūstot papildus 200 punktus, un arī izcīnītu uzvaru pasaules kausa kopvērtējumā, kļūstot par pirmo šveicieti, kas iegūst šādu titulu (pagājušā sezonā Kolonja bija tikai 37.vietā). Kolonja uzvarēja arī šī gada “Tour de ski”. Taču šveicietim tā arī neizdevās izcīnīt nevienu uzvaru atsevišķā pasaules kausa posmā (tikai “Tour de ski” un World cup Final ietvaros). Pasaules čempionāts nebija veiksmīgs Kolonjam, jo neizdevās izcīnīt kaut vienu medaļu (augstākā bija 4.vieta sprintā). Taču šveicietis izcēlās ar stabilitāti visas sezonas garumā un pierādīja, ka ir labs gan distancē, gan sprintā. Interesanti ir tas, ka Kolonju trenē sīvākā konkurenta tautietis – norvēģis Frederiks Auklands.

Otrajā vietā finišēja francūzis Vitozs, kas ilgu laiku slēpoja kopā ar trešo vietu izcīnījušo Ļegkovu un kam pēdējā kāpumā izdevās tomēr atrauties no krieva drošā attālumā, un finišēt 41 sekundi aiz uzvarētāja.

Ātrākais finiša sprintā 8 sekotāju grupā izrādījās Nortugs, izcīnot 4.vietu. Līdz ar to Nortugam nācās samierināties ar otro vietu pasaules kausa kopvērtējumā, lai arī uzvaru bija pavisam tuvu. Starp citu, no slēpošanas lielvalsts Norvēģijas jau desmit gadus nevienam nav izdevies uzvarēt pasaules kausa kopvērtējumā. Pēdējais norvēģis, kas to izdarīja, ir leģendārais Bjorns Dēlī 1999.gadā.

Šīsdienas distancē ātrāko laiku uzrādīja krievs Sergejs Širājevs, kas sāka 16.vietā, bet finišā noslēdza labāko 10nieku. Jāatzīmē, ka sestajā vietā finišēja šīs sezonas beigu atklājums kanādietis Harvejs, kas bija trešais 50km Trondheimā.

Trešo vietu kopvērtējumā nosargāja šīssezonas sprinta karalis Ula Vigens Hattestāds (Norvēģija), kas visu sezonu startēja tikai sprinta sacensībās, bet, lai nosargātu trešo vietu kopvērtējumā, bija spiests startēt arī distanču slēpojumos World cup Final ietvaros. Hattestāds līdz ar to turpina norvēģu sprinteru Hetlanda , Ronninga un Svartedāla tradīciju, sezonas kopvērtējumā iekļūstot pirmajā trijniekā.

Pasaules kausa noslēguma sacensību sērija. 4.posms. Faluna (Zviedrija)

Iedzīšana 15km , brīvais stils. Vīrieši (81 dalībnieks):

VietaSportists (Valsts)Laiks
1.D.Kolonja (Šviece)35:57.2
2.V.Vitozs (Francija)+ 41.3
3.A.Ļegkovs (Krievija)+ 1:05.4
4.P.Nortugs (Norvēģija)+ 1:10.5
5.Ž.M.Gaijārs (Francija)+ 1;11.0
6.A.Harvejs (Kanāda)+ 1:11.3

Pasaules kausa kopvērtējums (vīrieši)

VietaSportists (Valsts)Punkti
1.D. Kolonja (Šveice)1344
2.P.Nortugs (Norvēģija)1217
3.U.V.Hattestāds (Norvēģija)792
4.P.Pillers-Kotrers (Itālija)774
5.S.Jauhojarvi (Somija)765
6.A.Taihmans (Vācija)724
27.J.Mae (Igaunija)275
28.A.Vērpalu (Igaunija)275
33.A.Rehemā (Igaunija)240

Izmantotie resursi:
fis-ski.com

     [+] [-]

, 2009-03-22 17:54, pirms 15 gadiem
Viss bija noskaidrojies jau vakar. Tādā ziņā pietrūka intrigas. Taču tik un tā gribējās redzēt iedzīšanu, kā iet Nortugam, Kotreram.
Vakar jau tramplīnlēkšanas dēļ nevarēja normāli redzēt biatlona iedzīšanu, šodien atkal tas pats. Tramplīnlēkšanas dēļ nerāda slēpošanu. Ja tramplīnlēkšana iekavējas, tad vajag pēc programmas rādīt slēpošanu, bet tramplīnlēkšanas otros lēcienus ierakstā starp slēpošanu un biatlona masu startu. Vakar biatlona vietā, kad notiek aizraujoša cīņa, eurosport rāda vējā plīvojošus karogus un skatītājus Planicā. Atbildīgie par pārraidēm eurosportā galīgi "saspiedušies".