Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Latvijas jaunie slēpotāji aizvadījuši treniņnometni Norvēģijā kopā ar Klēbo

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Latvijas jaunie slēpotāji aizvadījuši treniņnometni Norvēģijā kopā ar Klēbo
Latvijas komandas pārstāvji kopā ar Klēbo un Fossesholmu. Foto: Jānis Puida.

Vairāki Latvijas distanču slēpotāji sadarbībā ar Latvijas Slēpošanas federāciju (LSF) un Norvēģijas Slēpošanas federāciju no 7. līdz 13.augustam ir aizvadījuši treniņnometni Norvēģijā, trenējoties kopā ar pasaules labāko slēpotāju Johannesu Klēbo un vienu no vadošajām slēpotājām sieviešu konkurencē Helēnu Fossesholmu.

Jau iepriekšējās sezonās vairāki Latvijas slēpotāji vasarā devās uz Norvēģiju, lai izmantotu iespēju trenēties ar spēcīgiem talantiem slēpošanas lielvalstī un iegūt jaunu pieredzi. “Šī nometne ir neizsakāmi vērtīga pieredze ikvienam, kas tajā piedalās. Šo nometni novērtē daudzas spēcīgas distanču slēpošanas valstis no visas Pasaules – ASV, Kanāda, Ķīna, Zviedrija, Krievija, Somija, Francija, Vācija, Itālija, Japāna, u.c. Iespēja trenēties kopā ar tā brīža spēcīgākajiem junioriem, kā arī iespēja socializēties un smelties iedvesmu, dod motivāciju darboties vēl cītīgāk,” tā komentē iepriekšējo gadu Latvijas komandas pārstāvis un tagad LSF atbildīgais par distanču slēpošanu Jānis Puida. “Atceros, ka pirms vairākiem gadiem nometnē ar Kitiju Auziņu un Ralfu Eiduku kopā kā viņu vienaudzis piedalījās arī Johannes Klēbo, bet jau pēc pusotra gada bija vadošais pasaules kausa posmos, apbrīnojami. Tāpat organizatori piesaista tā brīža spēcīgākos elites sportistus, kas sniedz vērtīgus padomus vai parunā par dzīvi, daudz ko var uzzināt, vienkārši pasēžot ar tējas krūzi dīvānā un papļāpājot. Turklāt visu valstu treneri ir atsaucīgi un palīdz treniņos uzlabot gan tehniku, gan motivāciju. Ir ko pamācīties,” atminas Jānis.

Pateicoties norvēģu iniciatīvai, kā arī LSF un sportistu pāsu atbalstam, arī šoreiz kopā ar Slovākijas, Slovēnijas, Vācijas, Austrijas, Polijas, Lielbritānijas un Norvēģijas junioru izlases dalībniekiem mūsu jaunie slēpotāji varēja iegūt ko jaunu un patrenēties kopā ar pēdējos trīs gadus titulētāko slēpotāju Johannesu Klēbo un vadošo pasaules juniori, top6 pieaugušo grupā – Helēnu Mariju Fossesholmu. Latvijas komandā uz Norvēģiju bija devušies Lauris Kaparkalējs, Bruno un Samanta Krampes, Uvis Akmentiņš un kā treneri Kitija Auziņa un Dainis Vuškāns. Kopumā nometnē piedalījās 75 sportisti un 20 treneri.

Nometnē tika aizvadīti garie treniņi, ātruma treniņi uz rolleriem, dažāda tempa un garuma skrējieni, imitācijas, kā arī strādāts pie balansa, slēpošanas tehnikas un vēl dažām citām lietām. Tika uzorganizētas arī sacensības.

Lauris Kaparkalējs: “Man šī bija otrā internacionālā junioru nometne. Varētu teikt, ka vislabākais, kas, manuprāt, ir šajās nometnēs, ir trenēšanās kopā ar citu valstu sportistiem, jo tieši tas dažkārt pietrūkst, kad trenējos Madonā. Ir lieliski redzēt, kā trenējas labākie mana vecuma sportisti, it īpaši norvēģi. Tā ir tik tiešām vērtīga pieredze. Uz šīm Norvēģijas nometnēm vienmēr ierodas Norvēģijas slēpošanas zvaigznes. Šogad tās bija Johannes Hesflots Klēbo un Helēna Marija Fossesholma, kuri katrs vadīja treniņu, kurā pastāstīja dažādus noderīgus knifus, kā uzlabot savu sniegumu sacensībās. Papildinot iepriekš minēto, jāpiebilst, ka šajā nometnē ir arī ļoti labvēlīgi apstākļi treniņiem, jo ir gan kalni, kuru diemžēl mums Latvijā nav, gan purvi, pa kuriem skriet interesantus garos treniņus un intervālus. Pastāv arī iespēja rollerot pa šosejām, jo Norvēģijā tas ir "normāli".

Kitija Auziņa šajā nometnē bija jau ceturto reizi (divas reizes kā sportiste un divas kā trenere). “Nometnes fiziskās sagatavotības līmenis noteikti ir augsts, sportistus uz šo nometni izvēles pēc ranga zem 200 FIS punktiem. Līdz ar to piedalās spēcīgākie valstu pārstāvji. Kā visus iepriekšējos gadus nometne bija ar ļoti aktīvu fiziskās slodzes grafiku, visu nedēļu bez atpūtas. Šīs nometnes galvenais mērķis ir ļaut junioru izlases sportistiem (nākotnes sportistiem) kopā patrenēties un redzēt, kurā līmenī ir sportists. Mērķis ir arī gūt jaunu pieredzi treniņu dažādībā, iepazīties ar citu valstu sportistiem un iegūt arī daudz jaunu informāciju par to, kā citi trenējās. Nometnes treniņu vadīja dažādi treneri, kā arī top esošie sporti Johannes Klēbo (up hill intervāli) un Helēna Fossesholma (pagrieziena tehnika). Kā arī bija iespēja ar šiem sportistiem klātienē aprunāties un uzdot kādu jautājumu,” iesāk Kitija un turpina: “No trenera viedokļa šajā nometnē ir interesanti aprunāties ar visu citu valstu pārstāvjiem un uzzināt par viņu slēpošanas esošo situāciju valstī. Savstarpēji apmainīties ar pieredzi, kā arī galvenokārt no Norvēģijas vadošajiem speciālistiem uzzināt šobrīd esošo situāciju sportā. Reti kurš no sportistiem ir pilnībā vakcinēts. Ļoti stingri noteikumi visas nometnes laikā saistībā ar dezinfekcijas un distances ievērošanu, kā arī nebija atļauts īpaši tuvoties Johanesam un Helēnai, jo norvēģi sargā sportistus no liela kontakta ar citiem. No treniņu viedokļa slodze ir augsta, bet īstenojama. Mūsu sportisti ļoti atzinīgi visas nedēļas garumā spēja konkurēt ar visu citu valstu pārstāvjiem.”

Nometnes ir ļoti vērtīga katram jaunajam sportistam, kas liek aizdomāties un izvērtēt savas spējas un turpmāko ceļu mērķu īstenošanai sportā! Nometne visiem aizvadīta pozitīvi, ar jaunu motivācijas elpu turpmāk treniņos gan sportiem, gan treneriem.

Uvis Akmentiņš. “Esam pateicīgi pašiem norvēģiem, ka viņi ieguldīja savus līdzekļus nometnes organizēšanā, neskatoties vēl uz Covid-19 blakus apstākļiem. Jāteic, ka treniņi un piedāvātais plāns nepārsteidza, jo jau iepriekš runājot ar citiem (Raimo Vīgantu) norvēģu sistēma un metodes bija skaidras. Taču, kas mani uzrunāja, bija sportiskais azarts ar kādu norvēģi viens otru treniņos motivē, neļaujot zaudēt veselīgo konkurenci, kas nereti ir iemesls pašiem labākajiem rezultātiem.”