Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Kalnu slēpošanā Latviju olimpiskajās spēlēs pārstāvēs Zvejnieks un Bondare

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Kalnu slēpošanā Latviju olimpiskajās spēlēs pārstāvēs Zvejnieks un Bondare
Miks Zvejnieks. Foto: Emīls Lukšo/Latvijas Slēpošanas federācija (ski.lv)

Šodien Latvijas slēpošanas federācijas (LSF) valdes sēdē tika apstiprināti Latvijas pārstāvji dalībai 2022.gada Olimpiskajās spēlēs kalnu slēpošanā. Uz Pekinu varēs doties mārupietis Miks Zvejnieks un rīdziniece Liene Bondare, kuriem tā būs debija nozīmīgākajās sacensībās.

Vakar noslēdzās atlase un šodien tapa zināmi Latvijas pārstāvji Olimpiskajās spēlēs kalnu slēpošanā. Lai arī šodien oficiāli tika nosaukti vārdi, tomēr par potenciālajiem mūsu valsts pārstāvjiem šajā sporta veidā bija zināms jau iepriekš pēc LSF rīkotajām FIS sacensībām slalomā Itālijā 13.janvārī, tāpēc pārsteigumu nevienam nebija – Miks Zvejnieks un Liene Bondare.

LSF bija noteikusi, ka uz Latvijai piešķirtajām divām vietām – vienu vīriešu un vienu sieviešu konkurencē – tiks tie, kuri Olimpiskajā rangā kādā no disciplīnām, izņemot Alpu kombināciju, ieņems augstāku vietu 17.janvārī.

Līdz pat decembra beigām sieviešu konkurencē nebija nekādu jautājumu par Latvijas pārstāvi, jo visiem sen bija skaidrs, ka tā ir pārliecinoši labākā Latvijas kalnu slēpotāja Dženifera Ģērmane. Taču 18 gadus vecā valmieriete gada izskaņā treniņā krita un lauza atslēgas kaulu, kā rezultātā tika pavilkta svītra dalībai Olimpiskajās spēlēs. Operācija ir bijusi sekmīga, un sācies atlabšanas process, tāpēc LSF vēl Dženiferei ātrāku atlabšanu.

Līdz ar to radās, jautājums, kura tad Olimpiskajā rangā Top150 atrodošās Ģērmanes vietā brauks uz Pekinu, jo pārējās Latvijas slēpotājas rangā bija daudz zemāk – otrā tūkstoša vidū vai beigās. Ar labiem startiem pagājušajā nedēļā LSF rīkotajā FIS slalomā Itālijā Liene Bondare pakāpās pāris simts vietas un pārliecinoši nostabilizējās otrajā vietā mūsu kalnu slēpotāju vidū sievietēm slalomā, ar 83,45 FIS punktu reitingu rangā ieņemot 1178.vietu un nopelnot ceļazīmi. Nākamā slalomā ir Laura Bišere, kuras reitings ir 118 FIS punkti un 1995.vieta. Daudz augstāk nobraucienā, kur ir arī krietni mazāka konkurence, ir Karlīna Lāce, kura ar 111 FIS punktu reitingu ieņem 409.vietu, bet saskaņā ar noteikumiem ātrumdisciplīnās var tikt pielaisti startam Olimpiskajās spēlēs tikai tie, kuriem ir vismaz 80 FIS reitings.

Vīriešiem kopš decembra vidus uz šo vienīgo ceļazīmi reāli pretendēja trīs kalnu slēpotāji – Miks Zvejnieks, Elvis Opmanis un Žaks Gedra, kuri visi ir Latvijas izlases dalībnieki. Tobrīd līderpozīcijās atradās Zvejnieks, kurš ar 31,92 FIS punktu reitingu slalomā ieņēma 189.vietu. Opmanis nobraucienā ar 62,34 FIS punktu reitingu bija 286.vietā, bet Gedra ar 39,90 FIS punktiem – 362.vietā. Pēdējo četru nedēļu laikā nekas nemainījās, un Miks Zvejnieks, kurs ļoti labi nostartēja FIS slalomā Itālijā, ar 30 FIS punktu reitingu un 175.vietu rangā nopelnīja vietu dalībai Olimpiskajās spēlēs, kļūstot par otru savā ģimenē, jo vecākais brālis Kristaps ir startējis trijās Olimpiskajās spēlēs – Vankūverā, Sočos un Phjončhanā.

Opmanis kopš decembra vidus nobraucienā piedalījās divos startos, jo šajā ātrumdisciplīnā bija ļoti maz sacensību. Šie divi starti bija Eiropas kausa posmā, kur spēcīgā konkurencē neizdevās iegūt nepieciešamos punktus, lai pakāptos par nepieciešamajām simts vietām rangā un iekļūtu divsimtniekā. Arī Gedram pēdējās četrās nedēļās sanāca salīdzinoši maz startu, no kuriem nevienā neizdevās iegūt zem 40 FIS punktiem, kaut arī vajadzēja ap trīsdesmit.

Jāatzīmē, ka ziemeļu divcīņā uz Pekinu brauks Markuss Vinogradovs, līdz ar to pirmo reizi vēsturē šajā sporta veidā Latvija būs pārstāvēta Olimpiskajās spēlēs. Distanču slēpošanā būs seši pārstāvji, līdz ar to Pekinā startēs deviņi LSF pārstāvji, kas ir rekords.

Pekinas olimpiskās spēles notiks no 4. līdz 20. februārim.