Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Norvēģi domā par PK posmu skaitu samazināšanu pie sevis

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Norvēģi domā par PK posmu skaitu samazināšanu pie sevis
PK posma sacensības Holmenkollenas trasē.

Vadošā distanču slēpošanas valsts Norvēģija, kur katru sezonu notiek vismaz trīs pasaules kausa posmi, sāk apdomāt iespēju šo skaitu samazināt, lai tādā veidā nāktu pretī mazākām nācijām un tām ietaupītos līdzekļi.

Šobrīd distanču slēpošanā aktuālāks kļūst jautājums par nākamo sezonu un esošā dalībnieka sastāva saglabāšanu, lai visi sezonas posmi sanāktu ar pilnvērtīgu dalībnieku sastāvu, jo arvien vairāk no dažādām izlasēm tiek izteikti sasāpējuši jautājumi, kas visvairāk skar finanses. Nupat tika ziņots par samērā kritisku stāvokli Francijas izlasē, citējot pasaules čempionāta medaļnieka un “Tour de ski” vicečempiona Morisa Maņifikā izteikumus. Līdz ar to Norvēģijas izlases vadītājs Espens Bjervigs uzskata, ka Norvēģijai ir jāsper solis un jāatsakās no kāda pasaules kausa posma.

Valstu izlašu vadītāji un distanču slēpošanas treneri aprīļa mēnesī un maija sākumā tiešsaistes sanāksmēs ir apsprieduši svarīgos jautājumus, ieskaitot nākamās sezonas kalendāru, kas vēsta, ka sanāk diezgan daudz pārlidojumu. Vairākas valstis plāno izlaist kādus posmus, jo tām nav iespēju piedalīties visos sezonas pasaules kausa posmos.

“Mēs vairākus gadus par to esam runājusi, bet tagad jūtam, kas tiešām paliek ļoti aktuāli. Lielajām nācijām kā Norvēģija, Zviedrija un Somija ir jāsper solis uz priekšu un kaut kas reāli ir jādara. Bet vai mēs esam gatavi no kaut kā atteikties? Jo tas nebūs patīkami,” stāsta Bjervigs, kurš savulaik sešas reizes tika pasaules kausa posmos trijniekā. “Ir jāizskata variants par rotēšanu šo triju galveno norises vietu starpā (Holmenkollena, Drammena un Lillehammere). Protams, neviena no tām nedrīkst pazust, bet tur varētu norisināties pasaules kausa posmi katru otro vai trešo gadu. Mums ir jābūt gataviem paciest šīs neērtības ar posmu samazināšanos,” skaidro pirms vairāk nekā 20 gadiem Otepē notikušā pasaules posma uzvarētājs 15km distancē klasikā.

Katru sezonu Norvēģijā pasaules kausa posmus uzņem iepriekšminētā Lillehammere, Drammena un Oslo. Citkārt pasaules kausa posmi ir notikuši arī Beitostēlenā un Tronheimā. Un no kā lai atsakās? Noteikti ne no Holmenkollenas, kur slēpošanas sacensības notiek jau no 19.gadsimta beigām un kur ir ļoti īpaša atmosfēra, jo pulcējas daudz gan redzēt, gan atbalstīt vēloši slēpošanas cienītāji. Arī Juhauga ir kategoriski pret Holmenkollenas izslēgšanu, un ne tikai tāpēc, ka viņa tur 2011.gadā izcīnīja savu pirmo pasaules čempionātu zeltu, uzvarot 30km distancē.

Lēmums jāpieņem pašai nacionālajai federācijai, jo Starptautiskā Slēpošanas federācija (FIS) nevar iejaukties un noteikt, kā konkrētajai valstij būtu jāsadala pasaules kausa posma norises vietas.