Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Latviešu izcelsmes amerikāniete Svirbula tiek ASV slēpošanas A izlasē

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Latviešu izcelsmes amerikāniete Svirbula tiek ASV slēpošanas A izlasē
Heilija Svirbula. Foto: USA Ski team.

Aizvakar tika nosaukts ASV izlases sastāvs nākamajai sezonai distanču slēpošanā, un A izlasē kopā ar Džesiku Diginsu un Roziju Brenanu ir iekļauta arī latviešu izcelsmes slēpotāja Heilija Svirbula.

22 gadus vecā Heilija Svirbula tāpat kā mūsu Patrīcija Eiduka slēpošanas elitei sevi pieteica pagājušās sezonas iesākumā – Pasaules kausa posmā Davosā decembra vidū 10km distancē. Patrīcija pirmo reizi Latviju ieveda šāda mēroga sacensībās desmitniekā, bet Heilija ar pārsteidzošo 3.vietu ne tikai pirmo reizi karjerā nopelnīja godalgotu vietu, bet arī tā bija viņas pirmā reize desmitniekā. Ar šo startu vien Svirbula izpildīja ASV federācijas noteiktos kritērijus iekļūšanai A izlasē.

Sezonu latviešu izcelsmes amerikāniete kopvērtējumā pabeidza 23.vietā, distances ieskaitē esot 21.vietā. Heilija bija arī ASV kvartetā, kas pasaules čempionātā Oberstdorfā stafetē ieguva 4.vietu, 0,8 sekundēm pietrūkstot līdz medaļai. Savukārt februāra pirmajā pusē pasaules U23 čempionātā 10km brīvajā stilā Svirbula ierindojās tieši aiz Eidukas 8.vietā.

Bez Heilijas kritērijus izpildīja abas pasaules kausa posmos uzvaras svinējušās Džesika Diginsa un Rozija Brenana. Līdz ar to A izlasē ir tikai trīs amerikānietes, bet vīriešu konkurencē tikai divi. Tie ir abi 2000.gadā dzimušie ar līdzīgiem uzvārdiem – divas reizes PK posmos desmitniekā tikušais Gūs Šumahers un trīs reizes Top20 sasniegušais Džeims Šūnmeikers.

Interesanti, ka A izlasē nav iekļauts Drēzdenes sprintā fināla sešinieku sasniegušais Kevins Bolgers un turpat pusfināla divpadsmitniekā tikušais Logans Hannemans, kurš Davosā iekļuva desmitniekā. Savādi ir arī tas, ka sievietēm B izlasē vieta nav atradusies 20 gadus vecajai Sofijai Laukli, kura pasaules čempionātā visos trijos startos iekļuva trīsdesmitniekā, bet pasaules čempionātā U23 bija sešiniekā.

     [+] [-]

, 2021-05-08 10:16, pirms 3 gadiem
Zvirbule?

  +2 [+] [-]

, 2021-05-08 10:35, pirms 3 gadiem
RuncisPuncis rakstīja: Zvirbule?
Jā. Vecvectēvs bijis diez gan pazīstams vīrs ASV. Leons Alberts Zvirbulis (angļu: Leon Albert Swirbul, 1898. gada 18. marts — 1960. gada 28. jūnijs) bija latviešu izcelsmes ASV aviobūves speciālists, kā arī rūpniecības administrators.1929. gadā bijis viens no Grumman aviobūves korporācijas dibinātājiem, no 1929. līdz 1946. gadam viceprezidents, pēc tam prezidents. Grumman bija viena no lielākajām ASV kara aviācijas lidmašīnu ražotājām Otrā pasaules karā, pēc kara izvērsusi darbību raķešbūvē un kosmosa izpētē.

  +2 [+] [-]

, 2021-05-08 11:07, pirms 3 gadiem
Tad jau latviski būtu labāk atveidot kā Svirbule, nevis Svirbula.

     [+] [-]

, 2021-05-08 11:44, pirms 3 gadiem
Latviski pareizāk būtu uzvārdu atveidot kā Zvirbule!