Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

SSS/Panterai daudz panākumu Latvijas un Baltijas kausā kalnu slēpošanā Siguldā

Ivars Bācis
Ivars Bācis

SSS/Panterai daudz panākumu Latvijas un Baltijas kausā kalnu slēpošanā Siguldā
SSS/Pantera pārstāvji trases apskatē treneres Ievas pavadībā. Foto: SK Pantera.

Siguldā pilsētas trasē notikušajās starptautiskajās kalnu slēpošanas sacensībās gan februāra beigās Latvijas kausa otrajā posmā, gan marta sākumā Baltijas kausa otrajā posmā daudz panākumus guvuši Siguldas Sporta skolas (SSS)/SK “Pantera” kalnu slēpotāji. Treneru Sandras, Ievas un Madaras Melderes audzēkņi šajās sacensībās visās jauniešu grupās izcēlušies ar ļoti daudz godalgotajām vietām, kuru vidū arī vairākas uzvaras.

Vispirms februāra beigās Latvijas kausa 2.posmā trīs jauniešu grupas pārstāvji no U12, U14 un U16 sacentās trīs disciplīnās – supergigantā, milzu slalomā un slalomā. Šajās disciplīnās no Latvijas kalnu slēpošanas klubiem, kuriem konkurenci sastādīja arī Igaunijas, Lietuvas un Krievijas pārstāvji, vislabākos rezultātus uzrādīja tieši SSS/SK “Pantera” kalnu slēpotāji. Supergigantā, kur bija jāveic viens brauciens, jaunākajā meiteņu grupā U12 visu goda pjedestālu aizņēma grupas līderes no SSS/Pantera. Ātrākos laikus abos trases sektoros uzrādīja un uzvaru svinēja Laura Ciagune, kurai par trešdaļu sekundi piekāpās otrās vietas ieguvēja Frīda Saļņikova. Spraigajā cīņā par trešo vietu, pateicoties labākajai trases lejasdaļai, trijniekā iekļuva arī Frīdas māsa Elza. U14 grupā ļoti līdzīgajā cīņā, abas līderes šķirot 0,08 sekundēm, dubultuzvaru SSS/Pantera nodrošināja Patrīcija Ansonska un Samanta Līcīte. Tikmēr netālu aiz trijnieka U16 grupā ierindojās un sešinieku noslēdza Līva Oliņa un Paula Vītuma. U12 grupā ar otro vietu Krists Turauskis bija vienīgais no SSS/Pantera trijniekā iekļuvušajiem pārstāvjiem, kamēr ātrāko laiku trases vidusdaļā uzrādījušais Pēteris Prancāns beigās ieņēma tikai sesto vietu, par 0,01 sekundi piekāpjoties komandas biedram no SSS/Pantera Lukasam Pušņinam, kuram piektā vieta. Arī U14 grupā SSS/Panterai tika viena otrā vieta, ko nodrošināja trases lejasdaļu no 16 dalībniekiem visātrāk veikušais un finišā tikai lietuvietim Oskaram Karlavičiusam 0,13 sekundes piekāpušais Aksels Vītums. U16 grupā SSS/Pantera nopelnīja vienu godalgotu vietu, jo ar labu ātrumu trases beigu daļā trijniekā “ielauzās” un dalītu trešo laiku uzrādīja Marks Truhins.

Otrajā dienā milzu slalomā U12 grupā meitenēm, lai arī nesanāca pilns goda pjedestāls, tomēr atkal izpaudās SSS/Pantera dominance, jo tika izcīnīta dubultuzvara. Lai arī viena no favorītēm Frīda Saļņikova nefinišēja pirmajā braucienā, toties ģimenes godu saglabā māsa Elza, kura bija labākā abos braucienos 19 dalībnieču vidū un izcīnīja uzvaru. Aiz sevis Elza otrajā vietā atstāja pirmās dienas uzvarētāju Lauru Ciaguni. Tas meiteņu grupā ar godalgotajām vietām šajā disciplīnā arī viss, jo vēl vienā grupā – U14, kur toni arī nosaka Melderu audzēknes, šoreiz atkal labākā bija Patrīcija Ansonska, kurai piektā vieta. Puišiem U12 grupā godalgoto vietu sarūpēja otro labāko laiku divu braucienu summā uzrādījušais Pēteris Prancāns, bet tūdaļ aiz trijnieka palikušajam Lukasam Pušņinam līdz godalgai divu braucienu summā pietrūka 0,13 sekundes.

Noslēdzošajā dienā slalomā U12 grupā spilgti varēja redzēt SK „Panteras” treneru skolu, jo šī kalnu slēpošanas kluba pārstāves tāpat kā supergigantā aizņēma visu pjedestālu, tikai šoreiz mainītās pozīcijās. Dubultuzvaru izcīnīja māsas Saļņikovas, otro disciplīnu pēc kārtas labākajai no visām esot Elzai, bet vēl vienu otro vietu nopelnot Frīdai, kura bija ātrākā otrajā braucienā. Tāpat kā Elza arī Laura Ciagune visās trijās disciplīnās iekļuva trijniekā, taču Laurai katru reizi kāpjot uz savu goda pjedestāla pakāpiena, tādējādi nopelnot pilnu medaļu komplektu. U14 grupā pēc ne tik veiksmīgā starta milzu slalomā atkal savā elementā bija grupas līdere Patrīcija Ansonska, bet SSS/Pantera dubultuzvaru palīdzēja sarūpēt iepriekšējās divas dienas „ēnā palikusī” un savā iecienītākajā disciplīnā uzplaiksnījusī Diāna Daukšte. Lai arī līdz trijniekam pietrūka vairāk par sekundi, Paula Vītuma, Zane Egle, Līva Oliņa U16 grupā sarūpēja SSS/Pantera trīs vietas sešiniekā. Pēteris Prancāns vēlreiz bija tuvu uzvarai, otrajā braucienā uzrādot ātrāko laiku, taču SSS/Pantera pārstāvim otro disciplīnu pēc kārtas tika otrā vieta. Tikmēr Aksels Vītums U14, bet Marks Truhins U16 grupā noslēdza labāko sešinieku, kaut arī Marks, ja vien ne kļūda pirmajā braucienā, varēja tikt pie uzvaras, ko viņš apliecināja ar stabili labāko laiku otrajā braucienā.

Marta sākumā tika aizvadīts Baltijas kausa otrais posms, kas jauniešiem sākās ar milzu slalomu. Tāpat kā noslēdzās LK posms, tā arī ar Saļņikovu dubultuzvaru iesākās BK posms, tikai šoreiz Elzai ar Frīdu samainoties vietām, jo beidzot pie pirmās uzvaras tika Frīda, bet Elzai nedēļas laikā no visām godalgām pirmo reizi sanāca otrā vieta. Starp citu, Frīdas uzrādītais laiks divu braucienu summā bija labāks ne tikai par sava vecuma puišiem, bet arī par visām U14 un U16 grupas meitenēm (tikai divi U14 grupas puiši un divi U16 grupas puiši bija ātrāki par Frīdu – aut.iez.). Pirmo reizi bez godalgas palika Laura Ciagune, kura ieņēma ceturto vietu, tieši priekšā komandas biedrenei Katrīnai Bergmanei. U14 grupā trešo pirmo vietu izcīnīja Patrīcija Ansonska, tikai šoreiz uzvara nācās spraigā cīņā. Diāna Daukšte bija tuvu, lai Patrīcija nebūtu vienīgā uz pjedestāla kāpusī SSS/Pantera pārstāve, taču Diānai beigās nācās samierināties ar 4.vietu. Puišiem U12 grupā pirmo reizi no pantēriešiem labākais bija Lukass Pušņins, kuram sanāca dalīta ceturtā vieta, divām sekundes desmitdaļām pietrūkstot līdz trijniekam. Vecākajās jauniešu puišu grupās uzvaras izcīnīja Lietuvas un Baltkrievijas, bet SSS/Pantera pārstāvjiem neizdevās iekļūt sešiniekā.

Pēdējā dienā sacensības sākās ar superslalomu, kas bija kvalifikācija galvenajam notikumam – paralēlajam slalomam, kam kvalificējās katras grupas astoņi labākie, sacenšoties izslēgšanās braucienos viens pret vienu. U12 grupā meitenēm SSS/Panteras panākumus kaldināja vēl vienu dubultuzvaru guvušās Saļņikovas. Lai gan kvalifikācijā superslalomā un arī finālā pirmajā braucienā ātrākā bija Elza, tomēr viņas kļūda otrajā braucienā ļāva Frīdai otrreiz sajust uzvaras garšu. Līdz ar to, skaitot kopā LK un BK, māsām Elzai un Frīdai katrai nopelnītas pa divām pirmajām vietām, turklāt Elza uz pārējo fona izcēlās ar to, ka bija vienīgā, kurai visās piecās disciplīnās LK un BK izdevās iekļūt trijniekā. Otro dienu pēc kārtas neveicās Laurai Ciagunei, kurai godalgoto vietu izcīnīt liedza diskvalifikācija otrajā braucienā ceturtdaļfinālā. Tāpat jāatzīmē Emīlijas Jansones dalītā 5.-8.vieta.

U14 grupā, finālā pārspējot baltkrievieti, pie kārtējās uzvaras tika kvalifikācijā labāko laiku uzrādījusī Patrīcija Ansonska, kura šoreiz trijniekā nebija vienīgā no SSS/Pantera, jo Samanta Līcīte mazajā finālā jeb cīņā par trešo vietu bija pārāka par savu konkurenti Paulu Putniņu. Bija reāla iespēja finālā tikties abām kluba biedrenēm, taču Samanta, pirmajā braucienā pārspējot baltkrievieti, otrajā kļūdījās un nefinišēja, tādējādi palaižot secen finālu. Tikmēr U16 grupā lielisks starts un otrā vieta sanāca Paulai Vītumai. SSS/Pantera audzēkne bija tuvu uzvarai, taču finālā pēc konkurentes pārspēšanas pirmajā braucienā, otrajā Paula kļūdījās.

U12 grupā puišiem finālā pēc uzvaras pirmajā braucienā šķita, ka beidzot pie uzvaras tiks Pēteris Prancāns, taču neveiksme otrajā braucienā šīs grupas vadošajam SSS/SK „Pantera” pārstāvim lika kārtējo reizi ieņemt otro vietu, piekāpjoties sāncensim no Igaunijas.