Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Hāgas ideju par neatkarīgu atlases komisiju neatbalsta; izlasē tikušas vājākas slēpotājas

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Hāgas ideju par neatkarīgu atlases komisiju neatbalsta; izlasē tikušas vājākas slēpotājas
Ragnhilda Hāga. Foto: Geir Olsen

Viena no vadošajām norvēģu distanču slēpotājām Ragnhilda Hāga bija ļoti pārsteigta par neiekļaušanu Norvēģijas izlasē, kurā tika vājākus rezultātus par viņu sasniegušās slēpotājas, un mēģināja ierosināt, lai izlases sastāvu izvēlētos neatkarīga komisija. Taču Olimpiskajai čempionei nākas saskarties ar tipisko sportā un arī citur valdošo netaisnību, jo viņas centieni pēc objektivitātes netiek uzklausīti.

Šajā nedēļā tika paziņots Norvēģijas izlases sastāvs nākamajai sezonai. Ārpus izlases tika atstāta 2018.gada Olimpiskajās spēlēs divas zelta medaļas izcīnījusī Ragnhilda Hāga. Tā kā sportiste nesaņēma pamatojošus argumentus šādam lēmuma, tad skandāls ap šo lietu ir tikai palielinājies.

Visos laikos ir bijuši tādi, kas apzināti “glauda pa spalvai” vadībai, lai arī ko aplamu tā darītu, un tie tiek paņemti izlasē, bet tie, kas ir godīgi un tieši, to arī atklāti pasakot, tiek atstāti malā, jo vadībai nepatīk, ka norāda uz viņu nepilnībām. Hāga, kura ir startējusi arī Latvijā, 2013.gadā piedaloties Skandināvijas kausa posmā Madonā “Smeceres sila” trasē, ir no tām, kas ir bijusi tieša. Iespējams, tur arī slēpjas patiesais iemesls viņas atstāšana aiz izlases durvīm, jo pēc sportiskiem rezultātiem viņu nu nekādi nevarēja nepaņemt izlasē, kur ir 11 slēpotājas. Pat, ja būtu tikai astoņas vietas, arī tad šī gada pasaules čempionātā 7.vietu ieguvušajai Hāgai vajadzētu būt izlasē.

“Es uzskatu, ka viņiem būtu jāizvērtē neitrālas atlases komisijas izveide, lai komplektētu gan nacionālo izlase, gan arī komandu dalībai pasaules kausa posmos. Tādā gadījumā es zinātu, ka process ir bijis godīgs. Protams, nekad nevar zināt simtprocentīgi, bet man joprojām ir daudz neatbildētu jautājumu. Neesmu saņēmusi skaidru atbildi par to, vai šādu lēmumu viņi pieņēmuši manu rezultātu dēļ vai tāpēc, ka vēlas koncentrēties vairāk uz sprintu. Viņi nespēj dot pamatotus argumentus,” norāda Hāga.

Tikmēr vadošos amatos esošie slēpošanas komisijā, kas apstiprina izlases sastāvu sezonai un sastāvu dalībai Olimpiskajās spēlēs un pasaules čempionātos, skeptiski raugās uz šādu sportistes priekšlikumu un pauž, ka visu ļoti pareizi ir izdarījuši.

Hāga šajā sezonā pasaules čempionātā izcīnīja 7.vietu 10km brīvajā stilā, esot aiz uzvarētāja Terēzes Juhaugas otrajai labākajai norvēģietei. Arī šajā pašā distancē pasaules kausa posmā Falunā viņa bija otrā no savas izlases aiz Juhaugas. Tikmēr vairākām izlasē iekļautajām slēpotājām pagājušajā sezonā uzrādītie rezultāti nebija labāki kā Hāgai vai arī bija krietni sliktāki par divkārtējo Olimpisko čempioni.

Matilde Mīrvolde novembrī Rukā augstāk par 29.vietu netika, bet janvārī un februārī Zviedrijā sprintā ieņēma attiecīgi 17. un 28.vietu. Anna Svendsena – 7.vieta pasaules čempionātā sprintā un 24.vieta pasaules kausa posmā. Anna Čersti Kalvo – pasaules čempionātā 6. vieta (30km) un 12.vieta (skiatlons), bet pasaules kausa posmos labākais sniegums bija 10.vieta skiatlonā. Lota Udnesa Venga – 12. vieta (sprintā) un 17.vieta (skiatlonā) pasaules čempionātā, 4.vieta pasaules kausa posmā. Tirila Udnesa Venga – 6.vieta (sprintā) un 7.vieta (30km) pasaules čempionātā, 5.vieta sprintā pasaules kausa posmā. Ane Apelkvista Stenseta – 5.vieta pasaules čempionātā sprintā un arī pasaules kausā Rukā. Olimpiskā un pasauls čempione Ingvilda Estberga izlaida pagājušo sezonu veselības problēmu dēļ.

Interesanti, ka pilnīgi visas šajā rakstā minētās norvēģietes vienu vai vairākas reizes ir startējušas Latvijas Skandināvijas kausa posmā. Estberga 2010.gadā Siguldā Reiņa trasē, bet pārējās Madonā “Smeceres sila” trasē.