Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Pasaules čempionāts Zviedrijā sākas ar Šifrinas uzvaru supergigantā

Reinis Grundspeņķis
Reinis Grundspeņķis

Pasaules čempionāts Zviedrijā sākas ar Šifrinas uzvaru supergigantā
Mikaela Šifrina - četrkārtēja pasaules čempione. Foto: AFP/Scanpix.

Zviedrijas pilsētā Orē iesācies 45. pasaules čempionāts kalnu slēpošanā. Čempionātu skaļi ieskandināja iespaidīgās supergiganta sacensības sievietēm. Rezultāti bija ļoti blīvi, bet par uzvarētāju kļuva amerikāniete Mikaela Šifrina.

Trasi no rīta sagatavoja Šveices treneris Rolands Placers, kurš nianšu līmenī noteikti to centās padarīt nedaudz parocīgāku savas valsts sportistēm, kuras visas startēja jau pašā sacensību sākumā. Jasmīne Flūrija ar pirmo starta numuru pieļāva kļūdu jau pašā trases augšdaļā un no sacensībām izstājās. Zem sava līmeņa nostartēja arī Lara Guta-Behrami, kura finišēja 9. pozīcijā, un slaloma speciāliste Vendija Holdenere, kurai tikai 14. rezultāts. Taču jāatzīmē, ka aptuveni pusstundu līdz sacensību sākumam, organizatoriem spēcīgā vēja dēļ nācās startu pārvietot zemāk, samazinot trases garumu. Arī gaisa temperatūra bija krietni zem nulles (no rīta temperatūras stabiņš pat nokrita līdz -20 grādiem).

Lielākos ātrumus trasē demonstrēja Itālijas izlases sportistes, kuras šim startam bija sagatavojušās vislabāk no visu valstu izlasēm - desmitniekā tika visas četras itālietes, pieredzējušo Nadiju Fankīni ieskaitot. Vislabāk no itālietēm nostartēja Sofija Godža, kura uzvarēja šajā disciplīnā pērnā gada PK noslēguma sacensībās, kas risinājās šajā pašā trasē, kā arī ieņēma otro vietu iepriekšējā šīs sezonas supergiganta posmā Garmišpartenkirhenē.

Taču kopumā vislabākais brauciens padevās jaunajai, bet jau titulētajai Mikaelai Šifrinai, kura būs galvenā favorīte šajā čempionātā arī slaloma un milzu slaloma sacīkstēs. Šifrina, pieļaujot kļūdu vienā no šīs sarežģītās trases atslēgas vietām (nepareizas trajektorijas dēļ pēc tramplīna gandrīz izlaida vienus vārtus), distanci veica 1:04,89 minūtēs, kas bija par 0,02 sekundēm ātrāk kā Godžai, bet par 0,05 sekundēm ātrāk kā bronzas medaļas ieguvējai Korīnai Zuterei no Šveices.

Kritienu jau pašā trases augšdaļā piedzīvoja leģendārā Lindsija Vona, kurai šīs ir pēdējās sacensības karjerā. Par laimi Vonai izdevās iztikt bez nestuvēm un viņa pati uz savām kājām spēja tikt līdz finiša līnijai. Svētdien Vonai plānots starts nobraucienā, kas būs viņas atvadu sacensības. Tāpat jāpiemin, ka pašreizējā olimpiskā čempione šajā disciplīnā Estere Ledecka no Čehijas Šifrinai zaudēja 2,80 sekundes un ierindojās 27. vietā.

Rīt pulksten 13:30 pēc Latvijas laika uz starta supergiganta sacensībās vīriešiem stāsies arī 21 gadu vecais Latvijas pārstāvis Elvis Opmanis, kuram šī būs debija pasaules čempionātos. Tieši šodien bija ieplānots arī oficiālais treniņš vīriešu nobraucienā, tomēr tas tika atcelts. Iemesls - daudzu valstu vīriešu izlases slikto laikapstākļu un sniegputeņa dēļ aizkavējās Stokholmas lidostā un nespēja laikā ierasties Orē. Piemēram, Francijas komanda izlēma uz Ori doties ar vilcienu, kas aizņēma astoņas stundas laika. Daudzu komandu ekipējums joprojām ir palicis lidostā, kamēr paši sportisti jau ieradušies slēpošanas ciematiņā.

Supergigants sievietēm, 2019. gada PČ Orē

VSportisteValstsRezultāts
1.Mikaela ŠifrinaASV1:04.89
2.Sofija GodžaItālija+0.02
3.Korīna ZutereŠveice+0.05
4.Viktorija RēbensburgaVācija+0.07
5.Nadija FankīniItālija+0.14
6.Ragnhilda MovinkeleNorvēģija+0.16