Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:13, Did:0, useCase: 3

Šaicāns: "Nevis Austrija uzdāvināja bronzu mums, bet mēs atstājām zeltu Vācijai"

Rolands Eliņš

Šaicāns: "Nevis Austrija uzdāvināja bronzu mums, bet mēs atstājām zeltu Vācijai"
Zintis Šaicāns. Foto: Mareks Gaļinovskis / FotoMan.lv

Latvijas kamaniņu sporta izlases galvenais treneris Zintis Šaicāns sarunā ar portālu Sportacentrs.com pauda prieku par medaļu birumu aizvadītajā pasaules čempionātā Altenbergā, taču arī norādīja, ka tas nav bijis Latvijas izlases maksimums: "Latvijas kamaniņu sportisti savu latiņu ir pacēluši neiedomājami augstu."

"Esam priecīgi par paveikto pasaules čempionātā un sasniegtajām medaļām. Septiņi cēlmetāli vienā pasaules čempionātā - Latvijai tas ir vēl kas nebijis, un mūsu sportisti ir veikuši lielu ierakstu vēsturē," sacīja kamaniņu sporta izlases galvenais treneris Zintis Šaicāns, kurš šajā pozīcijā ir pirmo sezonu.

"Taču arī pēc šādiem panākumiem es nevaru noslēpt, ka neliels rūgtumiņš par aizvadīto čempionātu tomēr ir palicis," sacīja izlases galvenais treneris, kura pārraudzībā Latvijas sportisti ieguva piecas medaļas sprinta sacensībās, sieviešu divniekos pie sudraba tika Anda Upīte un Zane Kaluma, kamēr komandu stafetē tika iegūta bronza.

"Mūsu izlases līderi, ierasti stabilākie sportisti, tomēr visu savu potenciālu nepiepildīja," skaidroja Šaicāns. "Kristers (Aparjods) aizvadīja teicamu braucienu, viņš būtu bijis tuvu, varbūt pat priekšā līderim no Vācijas, taču tad pieļāva vienu mikrokļūdu, kas nākamajā virāžā jau pārvērtās kritienā. Arī Elīnai (Vītolai) un Kendijai (Aparjodei) bija iespējas uz labāku rezultātu, tāpat arī Robotiem (Roberts Plūme/Mārtiņš Bots). Tāds ir sports, katra kļūda maksā, viss saprotams, es tikai paskaidroju, kādēļ arī pēc vēsturiska PČ ar septiņām medaļām Latvijai, kas nesen vēl būtu pavisam neiedomājams sasniegums, tagad varu godīgi teikt, ka varējām vēl labāk."

Pārstāvot neatkarīgo Latviju, Latvijas sportisti pasaules čempionātos kamaniņu sportā iepriekš bija kopā ieguvuši 14 medaļas. 50% no visu iepriekšējo laiku kopējā snieguma tagad tika paveikts vienā nedēļas nogalē. To gan nevar nosaukt par milzu pārsteigumu, jo Latvijas sportisti gan šosezon, gan iepriekšējā sezonā arvien regulārāk nokļūst uz goda pjedestāla.

"Šeit es varu piekrist par visiem 100%, ka mūsu sportisti latiņu ir pacēluši ļoti augstu, pat neiedomājami augstu," teica Šaicāns. "Ar saviem iepriekšējiem panākumiem viņi ir izlutinājuši līdzjutējus un savā ziņā arī sevi. Tagad, piemēram, Elīnai ir ceturtā vieta pasaulē, un gandrīz vai ir jautājumi, par to kas izdevās un kas nē. Bet cik reizes pirms tam kāda Latvijas sportiste ir bijusi tik augstu pasaules čempionātā? Līdz ar to pilnīgi noteikti - Latvijas kamaniņu sportā latiņa, kas jāpārlec, ir pacelta ļoti augstu."

Līdzīgi viņš izteicās arī par komandu stafetē iegūto bronzu, novērtējot medaļu meistarsacīkstēs, taču arī neslēpjot, ka vēlējies vairāk un - kas pats galvenais - izlase noteikti arī varējusi sasniegt vairāk. Stafetē piedalījās arī Kristers Aparjods, kurš iepriekšējā dienā bija trasē kritis, turklāt ne bez fiziskām sekām. Viņam esot pamatīgi sasists kakls, ar ko arī šonedēļ vēl strādās mediķi, tiesa, Šaicāns bija pārliecināts, ka Aparjods startēs arī šajā nedēļas nogalē.

"Redzēju dažus viedokļus, ka Austrija mums uzdāvinājusi medaļu," Šaicāns izteicās par visādi citādi teicami PČ aizvadījušās Austrijas komandas likstām stafetē, paliekot tikai sestajā vietā. "Es gribētu teikt citādi. Es teiktu, ka nevis mums kāds uzdāvināja bronzu, bet mēs uzdāvinājām zeltu Vācijai. Ņemot vērā, kā mums slīdēja kamanas un kādā sportiskajā formā bija mūsu sportisti, ar optimāliem braucieniem noteikti būtu cīnījušies pret Vāciju par zeltu."

Vācijai uzvara komandu stafetē bija viena no trim zelta medaļām deviņās disciplīnās, un medaļu kopvērtējumā priekšā bija Austrija ar četriem zeltiem un deviņām medaļām kopā. Tās ir lielas pārmaiņas, salīdzinot ar 2023. gada PČ, kurā Vācija izcīnīja astoņus no deviņiem zeltiem un 16 no 27 pieejamajām medaļām, turklāt arī šogad PČ notika Vācijas trasē - Altenbergā.

"Protams, ka Vācijas izlases nometnē ir neapmierinātība ar pasaules čempionātu," sacīja Šaicāns. "Taču Austrijas izlases sportisti ir kārtīgi pastrādājuši un loģiski izrādīja lielu konkurenci. Un, protams, neizmērojami patīkami, ka šo divu kamaniņu sporta lielvalstu konkurencē iejaucās arī Latvija, kas beigās ieguva tikpat medaļu, cik Vācija (abām pa septiņām)."

Kamaniņu sportistiem pirmdien bija atslodzes diena, komanda kopā devās izbraukumā, lai ievilktu elpu pēc aizvadītā PČ un varētu noskaņoties turpmākajām sacensībām. Tās sekos jau šajā nedēļas nogalē, kad turpat Altenbergā norisināsies Pasaules kausa posms.

Lai arī pasaules čempionāts ir sezonas svarīgākās sacensības un nosacīta kulminācija, šoreiz tas pat pirms sezonas vidus - pēc ceturtā no deviņiem PK posmiem. Vēl atlikuši pieci posmi, un Šaicāns atzina, ka sportistu sekmīga noskaņošanās nākamajiem startiem pēc PČ ir bijusi lieta, kas izlases iekšienē pārrunāta.

"Vairāki mūsu sportisti ir augstās vietās Pasaules kausa kopvērtējumā, kuras vēlēsies noturēt un vēl arī uzlabot," sacīja izlases treneris. "Sezonas pēdējie divi posmi būs Siguldā, un savā trasē vienmēr ir īpaša motivācija apliecināt sevi. Turklāt man ir pārliecība, ka vēl gaidāmas interesantas cīņas, jo pēc šāda pasaules čempionāta arī Vācijas sportisti būs ļoti motivēti savā ziņā revanšēties ar startiem Pasaules kausa izcīņā."

Medaļu kopvērtējums PČ2024

VValstsZSBKopā
1.Austrija4329
2.Vācija3227
3.Latvija1247
4.Itālija1001
5.ASV0112
6.Šveice0101

  -4 [+] [-]

, 2024-01-30 08:29, pirms pusgada
nu, un? ko tālāk? sasniegsim augstumus? neiedomājamos!

  -2 [+] [-]

, 2024-01-30 09:02, pirms pusgada
Es domāju, ka stafetē treneris izdarīja kļūdu iekļaujot komandā Aparjodu. Vienmēr ir bijis tā, ka tas, kurš individuālajā distancē nostartē vislabāk, tas piedalās stafetē. Šajā čempī Aparjods vispār netika pie otrā brauciena - palika pēdējais savā distancē, bet viņu nezkāpēc iebāza stafetes komandā.. un tur, protams, viņš atkal sataisīja ziepes. Slikts lēmums. Kur Rinks, Bērziņš - vīri, kas nostartēja savā disciplīnā labāk par Aparjodu?

     [+] [-]

, 2024-01-30 09:06, pirms pusgada
Limpompo rakstīja: Es domāju, ka stafetē treneris izdarīja kļūdu iekļaujot komandā Aparjodu. Vienmēr ir bijis tā, ka tas, kurš individuālajā distancē nostartē vislabāk, tas piedalās stafetē. Šajā čempī Aparjods vispār netika pie otrā brauciena - palika pēdējais savā distancē, bet viņu nezkāpēc iebāza stafetes komandā.. un tur, protams, viņš atkal sataisīja ziepes. Slikts lēmums. Kur Rinks, Bērziņš - vīri, kas nostartēja savā disciplīnā labāk par Aparjodu?
Aparjodi kontrolē notikumus Kamaniņu izlasē.trenerim nav lemšanas

  +2 [+] [-]

, 2024-01-30 11:23, pirms pusgada
Limpompo rakstīja: Es domāju, ka stafetē treneris izdarīja kļūdu iekļaujot komandā Aparjodu. Vienmēr ir bijis tā, ka tas, kurš individuālajā distancē nostartē vislabāk, tas piedalās stafetē. Šajā čempī Aparjods vispār netika pie otrā brauciena - palika pēdējais savā distancē, bet viņu nezkāpēc iebāza stafetes komandā.. un tur, protams, viņš atkal sataisīja ziepes. Slikts lēmums. Kur Rinks, Bērziņš - vīri, kas nostartēja savā disciplīnā labāk par Aparjodu?
Sprintā Kristers Aparjods izcīnīja medaļu. līdz kļūdai otrajā braucienā viņš cīnījās par medaļu. Arī sezonā viņš ir priekšā gan Bērziņam, gan Rinkam. Komanda gāja uz maksimumu - zeltu stafetē. Tagad mēs, protams, varam gudri runāt, ka tā bija kļūda.

  -1 [+] [-]

, 2024-01-30 11:54, pirms pusgada
Zintis ir lielisks
Tāpat kā bobsleja Zintis
Ar šiem Zintiem mēs sasniegsim labākos rezultātus
Un visā pasaulē zinās, kas ir Latvija un ka tā sportā ir līdere
Otiņš saka ✌️💪👌

     [+] [-]

, 2024-01-30 12:30, pirms pusgada
Kā var tik ātri sakāpt galvā pēc medaļu izcīnīšanas 30 sekunžu sacensībās?

  -1 [+] [-]

, 2024-01-30 12:42, pirms pusgada
Pilnīgi p***j, trenējaties šļukt pa kalniņu, trenējaties un domājāt savas stratēģijas. 95% no visas sabiedrības redz, ka hobijsports ar uz vienas rūtiņu lapas sarakstāmu konkurnetu skaitu ir nedaudz jocīgs.
Vai varam dēvēt šos sportistus par atlētiem?

Nepārprotiet, es priecājos, ka cilvēkiem ir intereses un hobiji - cepuri nost, bet sporta sadaļā vienā grozā ar šautriņu mešanu, kērlingu un citiem... Lai izdodas sasniegt mēŗķus, bet negribētu ar saviem nodokļiem šo finanasēt. It sevišķi, ja pieejamība normālam cilvēkam ir tikai dzīvojot 25 km ap siguldu.
Stafete, vēl varējāt izdomāt kādu papildus disciplīnu, lai vairāk lauru , iespēja, ka katru gadu vismaz pa pāris medāļiem. Cik cilvēku nodarbojas ar šo un cik piemēram ar airēšanu, tad cik ar futbolu!

  +2 [+] [-]

, 2024-01-30 14:52, pirms pusgada
tā runāt ir pilnīgi apami, jo arī vācieši kļūdījās, bet pēc potenciāla, viņi viennozīmīgi ir/bija spēcīgāki par LV izlasi (vismaz šobrīd). Taubica pret Vītolu, Langenhams pret Aparjodu - vāciešiem priekšroka, bez variantiem! Veču divnieks - labāks mums, bet meiteņu divnieks - apmēram vienādi... Ir tā, kā ir. Priecājamies par bronzu, arī to tāpat vien par skaistām acīm nedāvina!

  +2 [+] [-]

, 2024-01-30 16:23, pirms pusgada
goljax rakstīja: Pilnīgi p***j, trenējaties šļukt pa kalniņu, trenējaties un domājāt savas stratēģijas. 95% no visas sabiedrības redz, ka hobijsports ar uz vienas rūtiņu lapas sarakstāmu konkurnetu skaitu ir nedaudz jocīgs.
Vai varam dēvēt šos sportistus par atlētiem?

Nepārprotiet, es priecājos, ka cilvēkiem ir intereses un hobiji - cepuri nost, bet sporta sadaļā vienā grozā ar šautriņu mešanu, kērlingu un citiem... Lai izdodas sasniegt mēŗķus, bet negribētu ar saviem nodokļiem šo finanasēt. It sevišķi, ja pieejamība normālam cilvēkam ir tikai dzīvojot 25 km ap siguldu.
Stafete, vēl varējāt izdomāt kādu papildus disciplīnu, lai vairāk lauru , iespēja, ka katru gadu vismaz pa pāris medāļiem. Cik cilvēku nodarbojas ar šo un cik piemēram ar airēšanu, tad cik ar futbolu!
Es atvainojos basketbols ir hobijsports, jo to var spēlēt gandrīz katrs. Futbols vispār, katrs mēs esam spēlējuši futbolu un katrs to var spēlēt. Ar kamaniņu braukšanu spēj nodarboties tikai retais un tikai vēl mazāk spēj tajā sasniegt pasaules līmeni!

     [+] [-]

, 2024-01-31 08:22, pirms pusgada
Calvin rakstīja: tā runāt ir pilnīgi apami, jo arī vācieši kļūdījās, bet pēc potenciāla, viņi viennozīmīgi ir/bija spēcīgāki par LV izlasi (vismaz šobrīd). Taubica pret Vītolu, Langenhams pret Aparjodu - vāciešiem priekšroka, bez variantiem! Veču divnieks - labāks mums, bet meiteņu divnieks - apmēram vienādi... Ir tā, kā ir. Priecājamies par bronzu, arī to tāpat vien par skaistām acīm nedāvina!
Tā nav aplama runa, tā ir augstu mērķu izvirzīšana. Taisnība jau tev ir, ka vācieši objektīvi ir stiprāki, it īpaši tehnikas ziņā, bet jācenšas viņus uzvarēt.

     [+] [-]

, 2024-01-31 19:45, pirms pusgada
Kādēļ tāds sastāvs stafetei, Aparjods un Roboti nebij labākie...... Aparjodu stabili vajadzēja nomainīt,