Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2957, Did:0, useCase: 3

Bendika: "Rastorgujeva diskvalifikācija bija sagaidāms lēmums"

Bendika: "Rastorgujeva diskvalifikācija bija sagaidāms lēmums"
Baiba Bendika. Foto: APF/Scanpix

Latvijas biatlona zvaigznes Andreja Rastorgujeva diskvalifikāciju, loģiski domājot, varēja sagaidīt, sarunā ar portālu Sportacentrs.com norāda mūsu komandas līdere Baiba Bendika. Tieši viņa februārī gaidāmajās Pekinas olimpiskajās spēlēs starp Latvijas biatlonistiem būs lielākā cerība.

Rastorgujevam tika piespriesta 18 mēnešu diskvalifikācija, jo viņš dopinga apkarotājiem gada laikā trīs reizes nebija precīzi norādījis savu atrašanās vietu. Līdz ar to nākamajā sezonā viņš nestartēs un izlaidīs arī Pekinas olimpiskās spēles.

“Lai kā varbūt negribētos atzīt, loģiski domājot, Andreja diskvalifikācija bija gaidīts lēmums. Protams, visi cerējām, ka kaut kādā veidā viņam izdosies izcīnīt sev pozitīvu lēmumu. Tomēr iepriekšējās sezonās, kopš Starptautiskā Biatlona savienība (IBU) ieviesa atsevišķu antidopinga organizāciju, tiek īpaši uzsvērts, cik ļoti svarīga ir pareiza ADAMS sistēmas aizpildīšana un precīzas atrašanās vietas norādīšana,” skaidro Baiba Bendika.

“Šādi ir bijis jau vairākus gadus, un zini, ka nedrīksti kļūdīties. Protams, gadījums ar Andreju bija kā atgādinājums, ka ievadītā adrese jāpārbauda divreiz – vai tiešām viss ir precīzi,” uzsver biatloniste.

Līdz ar to Bendika pēc Rastorgujeva diskvalifikācijas kļuvusi par izteiktu Latvijas biatlona komandas līderi. Viņa iepriekšējā sezonā kļuva par Eiropas čempioni sprintā, bet pasaules čempionātā izcīnīja devīto vietu masu startā. Šobrīd viņa piestājusi Rumānijā, bet jau svētdien latviete dosies uz Itālijas ziemeļiem, kur Stelvio augstkalnē aizvadīs kārtējo treniņnometni.

“Tur gaisa temperatūra jau ir ziemīga. Noteikti tur paslēposim – uz ledāja vai arī kalnu pārejā, kas ir 2760 metru augstumā. 24 dienas būšu tur, bet pēc tam braukšu uz Skandināviju, kur kopā ar šaušanu būs tāda kārtīgāka sniega nometne. Savukārt pirms pašas sezonas sākuma, visticamāk, vēl uz brīdi atgriezīšos kalnos,” savu plānu atklāj Bendika.

Jaunā Pasaules kausa sezona novembra beigās sāksies tieši Zviedrijā, turklāt pašiem zviedriem būs sava biatlona sezonas atklāšana, kurā domā piedalīties arī Bendika.

Gatavošanās sezonai aizritējusi pēc plāna. Esam aizvadījuši visas nometnes, kuras gribējām. Fiziski šajā starpsezonā jūtos ļoti labi,” apmierināta ir biatloniste, kurai starpsezonā arī ar veselību viss bijis kārtībā. Vēl pagājušās sezonas sākumā viņa gan inficējās ar Covid-19, tāpēc bija jāaizlaiž pāris Pasaules kausa posmi.

Šī sezona no iepriekšējām trim atšķiras ar to, ka ir olimpiskā, un februārī ziemas sportam būs četrgades kulminācija. Bendika gan neslēpj, ka sporta forums viņas gatavošanās plānā nekādas izmaiņas nav pieprasījis.

“Pieturamies pie jau atstrādātas sistēmas, kas man ļoti labi strādā un jau vairākus gadus nesusi rezultātu. Nav bijis iemesla kaut ko mainīt. Olimpiskās spēles būs kalnos, un jau vairākus gadus regulāri trenējos augstkalnē, tā kā to turpinām. Man, varbūt salīdzinot ar citiem, nebija vajadzības treniņprocesā kaut ko mainīt,” saka Bendika.

“Par to, ko gaidīt Pekinā, zinu salīdzinoši maz. Trase ir salīdzinoši augstu – gandrīz 1800 metri. Tāpēc jārēķinās, ka būs sarežģīti apstākļi. Reljefs arī solās būt nedaudz citādāks nekā ierasts, jo trase izvietota kalnu ielejā, līdz ar to nebūs daudz stāvu un grūtu kāpumu – drīzāk garāki un lēzenāki kalni,” Bendika arī piebilst, ka olimpisko spēļu biatlona sacensībās jārēķinās ar vējainiem apstākļiem.

Latvijas vadošā biatloniste nenoliedz, ka uz olimpisko spēļu laiku jābūt savā formas pīķī, tomēr ir labi jāstartē arī pārējo sezonas laiku, lai varētu cīnīties par vietu masu startē. Pekinas dēļ Bendika gan varētu izlaist kādu Pasaules kausa posmu un tā vietā aizvadīt treniņnometni kalnos.

“Tas gan ir atkarīgs, kā man klāsies sezonas laikā, bet ir svarīgi būt labā formā visu gadu un galveno akcentu pielikt olimpiskajās spēlēs,” pauž Bendika. “Mērķi visu laiku ir tie augstākie – cīnīties par medaļām. Tas nekur nav pazudis. Protams, tas nav vienkāršs uzdevums, bet, izejot uz starta, mans mērķis katrās sacensībās ir būt tuvu savam labākajam sniegumam. Jācer, ka kādā dienā tas būs pietiekams arī medaļai.”

“Pagājušajā sezonā man šaušanā neklājās tik labi kā gribētos, tāpēc starpsezonā izmainījām diezgan daudz un mēģināju sevi salauzt un darīt citādāk. Ar to nav gājis vienkārši, jo nav tik viegli izmainīt nianses, ko esi darījis gadiem. Varbūt kādā brīdī pazuda pareizās sajūtas, bet tagad tikai jāturpina strādāt un jānostiprina jaunās nianses. Cerams, ka ar sezonas sākumu viss būs kārtībā,” atsevišķas detaļas sadarbībā ar uzņēmumu “3D Print Latvija” pamainītas arī šautenē.

Starpsezonā lieliskus rezultātus pasaules junioru čempionātā vasaras biatlonā sasniedza Sanita Buliņa, kura izcīnīja divus sudrabus un vienu bronzu. Viņa kopā ar māsu Sandru tiek uzskatītas par vienām no daudzsološākajām Latvijas biatlonistēm. Meiteņu progress nav palicis nepamanīts arī Bendikai.

“Domāju, abas māsas ir ļoti labi progresējušas. Prieks, ka viņām ļoti labi strādā tā pati treniņprogramma, kas ir man. Tas pierāda, ka mums ir laba sistēma. Nākotnē viņām ir labas izredzes uzrādīt augstvērtīgus rezultātus. Cerams, kā minimums Sanitu redzēsim arī Pekinas olimpiskajās spēlēs. Viņas tikai turpinās progresēt,” uzskata Bendika.

Šajā starpsezonā Bendika lielākoties trenējusies kopā tieši ar māsām Buliņām, kā arī Edgaru Misi un lietuvieti Tomasu Kaukēnu, kurš jau ierasti gatavojas kopā ar mūsējiem. Treniņplānus sastāda Ilmārs Bricis. Savukārt vēl viena Latvijas biatlonistu grupa trenējas atsevišķi.

“Protams, vienmēr ir vieglāk un savā ziņā arī labāk trenēties komandā gan šaušanas ziņā, gan ātruma treniņos. Māsas visu laiku cenšas mani vinnēt, un iekšēja sacensība nāk par labu gan man, gan viņām,” Bendika agrāk bieži trenējās atsevišķi no pārējās Latvijas komandas. Viņa arī neslēpj, ka šobrīd treniņos viņa tagad bieži pilda arī trenera funkciju. “Cik varu, cenšos dot padomus un dalos ar savu pieredzi, kas māsām Buliņām dažādos jautājumos vēl bieži trūkst.”

  +5 [+] [-]

, 2021-10-01 16:04, pirms 3 gadiem
Gaidīts vai sagaidāms?

  -1 [+] [-]

, 2021-10-01 16:20, pirms 3 gadiem
FlorbolaVelniņš rakstīja: Gaidīts vai sagaidāms?
Ilgi gaidīts un sagaidīts

  +3 [+] [-]

, 2021-10-01 16:25, pirms 3 gadiem
Nav liela starpība gaidāms vai gaidīts. Nevajag tēlot muļķi , kā iepriekš bija publikācijās , ka diskvalifikācija bija negaidīta.

 +10 [+] [-]

, 2021-10-01 16:47, pirms 3 gadiem
Visiem ar galvu domājošiem cilvēkiem tas ir saprotams tikai pamuļķi rastijs un Upenieks ir šokēti , pārsteigti

  +1 [+] [-]

, 2021-10-01 17:49, pirms 3 gadiem
Gaidām Šefu atkal atgriežamies !

  +3 [+] [-]

, 2021-10-01 17:53, pirms 3 gadiem
FlorbolaVelniņš rakstīja: Gaidīts vai sagaidāms?
Diezin vai gaidīts, paredzams gan.

  +4 [+] [-]

, 2021-10-01 17:56, pirms 3 gadiem
Beidzot kāds sakarīgs komentārs šinī ziņā, citādi visi lohis tēlo. Upenieks vispār lohu lohs

  -1 [+] [-]

, 2021-10-01 18:01, pirms 3 gadiem
HotābičsXIV rakstīja: Nav liela starpība gaidāms vai gaidīts. Nevajag tēlot muļķi , kā iepriekš bija publikācijās , ka diskvalifikācija bija negaidīta.
Gaidaams ir konrektu iemeslu, celonu un likumsakaribu rezultats. Gaidits ir tads ko paredzi, ceri jeb vnk gaidi. Shaubos vai kads gaidija diskabeli bet nu logiski ka shada shnaga bija gaidama ja reiz pats bobijs ir tik tups

  -1 [+] [-]

, 2021-10-01 18:01, pirms 3 gadiem
Eedu tostermaizi!

     [+] [-]

, 2021-10-01 18:22, pirms 3 gadiem
striker rakstīja: Gaidām Šefu atkal atgriežamies !
Esmu klāt
Ko gribēji?

     [+] [-]

, 2021-10-01 18:58, pirms 3 gadiem
Bija ko slēpt-viennozīmīgi..nēsat tak pamuļķi

  -1 [+] [-]

, 2021-10-01 21:32, pirms 3 gadiem
Izteikta līdere???ko tas Poikāns pīpē?Bendika tikai regresē un turpinās regresēt.Ar tādu šaušanu kāda viņai viņai top 40 kausa posmos ir griesti.

  +1 [+] [-]

, 2021-10-01 21:33, pirms 3 gadiem
tas komentārs par izmaiņām šaušanā gan pagaidām nekādu dižo pārliecību nevieš. atliek tik cerēt, ka izdosies, bet vispār būtu interesanti redzēt, cik bieži sportiestiem izdodas veiksmīgi kko mainīt savā šaušanas manierē, esot jau karjeras otrajā pusē.

  +3 [+] [-]

, 2021-10-01 21:59, pirms 3 gadiem
fanu klubs#13 rakstīja: Izteikta līdere???ko tas Poikāns pīpē?Bendika tikai regresē un turpinās regresēt.Ar tādu šaušanu kāda viņai viņai top 40 kausa posmos ir griesti.
nu pastāsti, kurš vai kura LV biatlonite/biatlonists varētu sagādāt augstākus rezultātus par Bendiku?

     [+] [-]

, 2021-10-01 22:32, pirms 3 gadiem
kungs rakstīja: nu pastāsti, kurš vai kura LV biatlonite/biatlonists varētu sagādāt augstākus rezultātus par Bendiku?
Buliņa 2-3 gadu laikā bus garām viņai,šajā sezonā,atpalicība vinai bus līdz 5 %.Kas vairāk strādās tas augstāk tiks.redz gaidīts lēmums tas esot bijis,tas vien nozīmē ka LV biatlonā nekad komanda nav bijusi.Nekad arī 90 tajos bija daudz konfliktu,ļoti daudz.

     [+] [-]

, 2021-10-02 08:49, pirms 3 gadiem
FlorbolaVelniņš rakstīja: Gaidīts vai sagaidāms?
Kā kuram, laikam. Tā var saprast!

  +2 [+] [-]

, 2021-10-02 11:50, pirms 3 gadiem
fanu klubs#13 rakstīja: Buliņa 2-3 gadu laikā bus garām viņai,šajā sezonā,atpalicība vinai bus līdz 5 %.Kas vairāk strādās tas augstāk tiks.redz gaidīts lēmums tas esot bijis,tas vien nozīmē ka LV biatlonā nekad komanda nav bijusi.Nekad arī 90 tajos bija daudz konfliktu,ļoti daudz.
Man nepatīk ar Tevi strīdēties, jo mēdz būt rupjš, kad norāda uz tavām aplamībām, bet...

"Gaidīts lēmums" - Baiba vienkārši neprecīzi izteicās, ne jau tur kāds gaidīja Rastija diskvalifikāciju! Bet vispār laikam jā - Latvijas biatlonā pastāva konflikti.

Kas vairāk strādās - cik esmu sekojis Bendikai, esmu pārliecināts, ka reti kura pat no TOP biatlonistēm trenējas tik intensīvi kā Baiba! Viņa iegulda milzīgu darbu un, pateicoties tam, no diezgan bezcerīgas atpalikšanas no līderēm karjeras sākuma ir ielauzusies pasaules TOP 30-40 sportistu vidū. Tas gan ir nenoliedzami, ka Sanita Buliņa savā vecumā ir manāmi pārāka par Bendiku junioru vecumā, tāpēc ļoti ceru, ka arī Sanitai būs Baibas darba spējas un pašatdeve, un viņa tiešām sasniegs augstus rezultātus.

  +1 [+] [-]

, 2021-10-02 11:55, pirms 3 gadiem
Ļoti pozitīvi, ka Buliņas trenējas pie Briča. Sanitai tiešām var rasties varianti pacīnīties par olimpisko ceļazīmi. Ar pāris finišiem TOP 50 varbūt varētu tam pietikt (atceramies 32. vietu sezonas noslēguma sprintā). Savukārt Sandrai, ja būs uzlabota šaušana, vajadzētu spēt izpildīt PK kvalifikāciju. Tad Latvija varētu pieteikt arī dāmu stafeti (vēl Sabule).

Ja par Misi. Jācer, ka viņam galīgi nesanāk rollerslēpošana, citādi viņa rezultāti vasaras sezonā liecinātu, ka ātrāks viņš pilnīgi noteikti nav kļuvis...

  +1 [+] [-]

, 2021-10-02 21:19, pirms 3 gadiem
Kkur bija kaads skaidrojums, kaa sanaacis taa, ka 3 reizes gada laikaa nepareizi noraadiijis adresi?
Jo nesaprotu Rastija ceriibas un izbriinu par dsq.
Ja tu esi noraadijis vienu adresi, bet tajaa laikaa, kad teoreetiski var ierasties paarbaude, atrodies citur, un taa 3 reizes..kaadi var buut jautaajumi. Taapeec interesanti zinaat vinja skaidrojumu, kaapeec un kaa taa ir sanaacis

  +1 [+] [-]

, 2021-10-02 22:10, pirms 3 gadiem
Varētu jau beidzot kāds skaidros vārdos pateikt, kas tajās formās bija norādīts, lai visi redz kas un kā un cik tie antidopinga inspektori ir piekasīgi. Līdz šim visi tikai spriedelē kaut kur apkārt un izvairīgi tā, ka rodas iespaids, ka šī kļūda ir bijusi totāli stulba un bezatbildīga, un funkcionāri vienkārši piesedz Andreju no kauna. Teiksim pie precīzas adreses trīs reizes norādīts "Madona" vai kāda cita pilsēta bez adreses. Tad kādu citu lēmumu varēja vēlēties?

     [+] [-]

, 2021-10-03 12:12, pirms 3 gadiem
Pats Rastorgujevs gan negaidīja😄