Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:11, Did:0, useCase: 3

Biatlona federācijas prezidents: "Šosezon lielas cerības saistām ar junioriem"

Rolands Eliņš

Biatlona federācijas prezidents: "Šosezon lielas cerības saistām ar junioriem"
Kaspars Sakniņš. Foto: Retalsi.lv

Latvijas Biatlona federācijas prezidents Kaspars Sakniņš sarunā ar portālu Sportacentrs.com ieskicēja biatlona izlases gatavošanos jaunajai sezonai, nosauca plānoto sastāvu Pasaules kausa posmiem un dalījās cerībās par augstākiem rezultātiem nekā iepriekšējā sezonā, kā arī uzsvēra, ka Madonā gaidāmā Eiropas junioru čempionāta dēļ īpašas cerības tiek saistītas arī ar šī vecuma biatlonistiem.

"Starpsezonā Latvijas biatlonisti ir paveikuši lielu treniņdarbu gan individuāli, gan kopā," sacīja Kaspars Sakniņš, kurš Biatlona federācijas vadību pārņēma maijā, tiekot ievēlēts iepriekšējās prezidentes Baibas Brokas vietā. "Biatlonisti no armijas sporta kluba trenējās Māra Čakara vadībā, pārējie trenējas kopā komandā, izņemot Andreju Rastorgujevu, kurš sezonai gatavojas pats un pēc sava izstrādāta treniņu plāna."

"Konkrēti šobrīd lielākā daļa izlases biatlonistu atrodas Zviedrijā, aizvadot treniņnometni pirmajā sniegā, kamēr Andrejs ir augstkalnē Itālijā," paskaidroja Sakniņš. "Arī mūsu jaunieši nesen bija Itālijā, piedaloties IBU nometnē, bet tagad trenējas nometnē Madonā."

Latvijas biatlona izlasei šobrīd nav viena noteikta galvenā trenera, bet gan, kā norādīja Sakniņš, ir treneru kolektīvs ar Reini Korsūnovu un Valdi Bērziņu priekšgalā, kamēr iepriekšējais izlases galvenais treneris Ilmārs Bricis strādā pārsvarā tikai ar Baibu Bendiku, tāpat darbam ar izlases biatlonistiem tiek piesaistīti sporta skolu treneri.
"Bet šobrīd viena galvenā trenera pozīcijas nav, nē," atzina Sakniņš, kurš ir arī Talsu novada sporta skolas direktors. "Ja ir kādi strīdīgie gadījumi vai lielie konceptuāli lēmumi par izlasi vai sastāvu, tad par to lemj valde, ņemot vērā treneru priekšlikumus vai iebildumus."

Latvijas izlases līderis Andrejs Rastorgujevs iepriekšējo sezonu bija spiests izlaist antidopinga programmas noteikumu pārkāpumu dēļ. Viņš šo sodu centās apstrīdēt, taču tas netika samazināts, un diskvalifikācija oficiāli beidzās tikai šī rudens sākumā. Sakniņš norādīja, ka Rastorgujevs sezonai gatavosies patstāvīgi.

"Šobrīd plāns ir tāds, ka viņš izlasei pievienosies IBU kausa posmā Norvēģijā," teica Sakniņš. "Tur paredzētas divas sprinta disciplīnas sacensības 24. un 26. novembrī, un vēl līdz galam nav izlemts, vai viņš piedalīsies vienā vai abās, jo pēc tam 29. novembrī jau sākas Pasaules kausa sezona ar posmu Kontiolahti, Somijā. Pēc diskvalifikācijas viņam šobrīd vairs nekādu šķēršļu startam starptautiskajās sacensībās nav, un viņš tajās atgriezīsies ar dalību IBU kausa posmā, vismaz šobrīd tā ir plānots."

Latvijas izlases sastāvs pirmajos Pasaules kausa posmos plānojas šāds –sieviešu izlasē būs Bendika, Annija Keita Sabule, kā arī Sanita Buliņa vai Sandra Buliņa, proti, kura tobrīd būs spēcīgāka un gatavāka startam. LBF prezidents izteicās, ka Somijas posmā varētu startēt arī abas, jo tur paredzēta arī stafete, bet tas vēl līdz galam nolemts, jo jāņem vērā arī loģistikas jautājumi. Tikmēr vīriešu izlasē kopā ar Andreju Rastorgujevu startēs Aleksandrs Patrijuks un Edgars Mise, kamēr ceturtais biatlonists tiks noteikts pēc sezonas pirmajiem rezultātiem. Pārējie izlases biatlonisti startēs pirmajos divos IBU kausa posmos Norvēģijā un Zviedrijā, bet pēc tam jau sadalīsies, kuri turpinās cīnīties IBU kausā un kuri piedalīsies junioru sacensībās.

Mises sakarā gan jāatzīmē, ka viņam joprojām risinās formalitātes, lai oficiāli atteiktos no Krievijas pilsonības. Viņš no savas puses visu nepieciešamo paveicis jau iepriekš, arī jau nodevis Krievijas pasi, bet šobrīd tiek gaidīts oficiāls Krievijas valsts atzinums par atteikšanos no pilsonības. "No viņa tas vairs nav atkarīgs, viņš visu ir izdarījis, ko vajadzēja," teica Sakniņš. "Taču viņš var piedalīties izlases darbā, nometnēs un sacensībās un pārstāvēt Latviju - šajā sakarā esam saņēmuši LOV konsultatīvās padomes lēmumu."

"Protams, ka šosezon gaidām labākus rezultātus nekā pagājušajā gadā, pilnīgi noteikti," par sezonas mērķiem izteicās Sakniņš. Iepriekšējā PK sezonā tikai Bendika iekļuva sezonas kopvērtējumā, ieņemot 42. vietu, kamēr neviens cits Latvijas sportists PK posmos pie punktiem netika.

"Saistām lielas cerības ar junioriem, arī tāpēc, ka šosezon Madonā uzņemsim Eiropas čempionātu junioriem, kur vēlamies sasniegt pēc iespējas augstākus rezultātus. Plānots, ka arī māsas Buliņas startēs junioru kausos, arī Renāram Birkentālam (31. vieta 2021./22.g. IBU junioru kausa kopvērtējumā) šis būs pēdējais gads junioros, un mums ir pamats domāt, ka viņi būs patiešām konkurētspējīgi," teica Sakniņš. "Tāpēc laicīgi aicinu sporta līdzjutējus februāra vidū ieplānot apciemot Madonu. EČ sagatavošanās darbi rit pēc plāna, bijušas vairākas tikšanās ar IBU pārstāvjiem, uzturam ciešus kontaktus ar kolēģiem no Igaunijas, kuriem ir laba pieredze šāda līmeņa sacensību rīkošanā, un gatavojamies lieliskām sacensībām, kur liekam cerības uz savu sportistu panākumiem."

Savukārt Nāciju kausā iepriekšējā sezonā Latvija vīriešu konkurencē ieņēma tikai 25. vietu, kamēr sievietēm – 24. pozīciju. Starp 25. un 26. vietu Nāciju kausā ir liela robeža, jo tieši ar to nodalās kvotu skaits lielākajām sacensībām, ieskaitot olimpiskās spēles, kurās ārpus "Top25" esošās valstis pie ceļazīmēm vairs netiek un paliek cerot uz "wild card".

"Protams, ka ļoti svarīgs mērķis ir parūpēties, lai nekrītam vēl zemāk. Tā vietā vēlamies domāt un tēmēt uz augstāku pozīciju, lai uz nākamajām olimpiskajām spēlēm varētu aizvest vairāk mūsu sportistu, nekā uz Pekinu, kur piedalījās tikai Baiba Bendika," teica Sakniņš. "Nāciju kausam ir svarīga dalība stafetēs ar izlasi, un tas ir viens no galvenajiem mūsu izlases uzstādījumiem, ka jānokomplektē komanda katrai stafetei."

Kā jau minēts, PK sezona sāksies novembra izskaņā Kontiolahti, kam līdz marta vidum sekos vēl astoņi PK posmi, kamēr pasaules čempionāts Oberhofā, Vācijā, paredzēts no sestā līdz 19. februārim.

     [+] [-]

, 2022-10-26 17:16, pirms gada
Slotiņs vairs netiek pie šprices?

  +2 [+] [-]

, 2022-10-26 17:25, pirms gada
Easton77 rakstīja: Slotiņs vairs netiek pie šprices?
pieļauju, ka viņš piedalās atlasē uz tā "ceturtā biatlonista" statusu. Vai arī būs metis mieru, pa vasaru trenēja jaunos slēpotājus.

  +3 [+] [-]

, 2022-10-26 18:24, pirms gada
Lai uz kaut ko cerētu,jābūt kaut kādam pamatojumam.Tas,kas notiek pašlaik ar biatlonu,tas vienkārši ir skumji.

  +2 [+] [-]

, 2022-10-26 18:34, pirms gada
letinbee rakstīja: Lai uz kaut ko cerētu,jābūt kaut kādam pamatojumam.Tas,kas notiek pašlaik ar biatlonu,tas vienkārši ir skumji.
manuprāt, māsas Buliņas un Birkentāls ir cerīgi kadri. Arī IBU junioru kauss ir liels biatlona notikums priekš Latvijas sacensību organizatoriem un Smeceres sila bāzes. Sasniegumu pieaugšajos šobrīd pietrūkst, bet federācijas darbs nav vērsts tikai uz to. Sakniņš arī vēl knapi pusgadu amatā.

     [+] [-]

, 2022-10-26 22:05, pirms gada
Kļūda! Jāliek uzsvars uz pieredzējušiem atlētiem, kuriem deg acis sasniegt virsotnes (Rastorgujevs un vecāki sportisti).

  +1 [+] [-]

, 2022-10-26 22:09, pirms gada
Paldies par interviju!

Bet kāpēc netika skarta tik būtiska tēma, ka Latvijai gan vīru, gan sieviešu ieskaitē pasaules kausā ir tikai pa divām kvotām? PK posmos, kuros būs stafete, divi komandas dalībnieki būs tikai statisti bez individuālajiem startiem, un tas noteikti nenāks par labu viņu progresam.

Kas šobrīd vispār ir komandā?

  +1 [+] [-]

, 2022-10-26 22:11, pirms gada
Leitnants rakstīja: Kļūda! Jāliek uzsvars uz pieredzējušiem atlētiem, kuriem deg acis sasniegt virsotnes (Rastorgujevs un vecāki sportisti).
Jā, redzu, ka sarkasms.

Bet pērnā gada rezultāti rādīja, ka, piemēram, vecmeistars Lūsis turpat vien būtu, kur daži mūsu daudzsološie.

  +1 [+] [-]

, 2022-10-26 22:30, pirms gada
damokla_zobens_22 rakstīja: Paldies par interviju!

Bet kāpēc netika skarta tik būtiska tēma, ka Latvijai gan vīru, gan sieviešu ieskaitē pasaules kausā ir tikai pa divām kvotām? PK posmos, kuros būs stafete, divi komandas dalībnieki būs tikai statisti bez individuālajiem startiem, un tas noteikti nenāks par labu viņu progresam.

Kas šobrīd vispār ir komandā?
Dāmām: Bendika, Sabule un viena no māsām Buliņām būs pirmajā posmā. Vīriem: Rastorgujevs, Patrijuks un Mise. Tehniski jau var arī dalībniekus pielaisti katru savā distancē, piemēram, vienu sprintā, bet citu klasikā.

  +1 [+] [-]

, 2022-10-26 22:52, pirms gada
Diskusiju virzītājs Edgars rakstīja: Dāmām: Bendika, Sabule un viena no māsām Buliņām būs pirmajā posmā. Vīriem: Rastorgujevs, Patrijuks un Mise. Tehniski jau var arī dalībniekus pielaisti katru savā distancē, piemēram, vienu sprintā, bet citu klasikā.
Jā, par šiem sapratu. Bet kas ar pārējiem?

Divas individuālās distances, sprints un garā, ir tikai divas reizes sezonā - pirmajā posmā un PČ.

     [+] [-]

, 2022-10-27 08:28, pirms gada
damokla_zobens_22 rakstīja: Jā, par šiem sapratu. Bet kas ar pārējiem?

Divas individuālās distances, sprints un garā, ir tikai divas reizes sezonā - pirmajā posmā un PČ.
droši vien būs kā iepriekš - kādā posmā startē, kādā nestartē. Skatās, kam labāk veicas un tas/tā tiek pie vairāk starta vietām PK. Paralēli IBU kauss.

     [+] [-]

, 2022-10-27 09:06, pirms gada
PK lai startētu ir vajadzīga kvalifikācija.Vairs jau ilgi nav jāgaida,24.11. pirmais starts.Ja par Andreju nav šaubu,tad par pārējiem gan tā nevarētu teikt.
Izskatās,ka pašreizējā LBF vadība neapzinās esošo situāciju.No šī gada ir izmainīta punktu skaitīšanas sistēma,kas mums ir liels mīnuss,bet nav ko gudri spriedelēt.Gaidām pirmos startus!
Lai veicas!

     [+] [-]

, 2022-10-27 09:21, pirms gada
Gadiem velkās līdzi pat ne pusprofesionāļi, bet reāli ekskursanti.
Sabule? Visu labu! Par kādiem vēl rezultātiem un ilūzijām mēs runājam?
Mise? Nu kārto papīrus, bet jēgas nekādas, augsts sasniegums ir iebraukt labāko 50.

Un kā var izlasei nebūt galvenā trenera?
Šobrīd tikai velkam savu pakaļu uz priekšu - attīstības nekādas!

     [+] [-]

, 2022-10-27 10:06, pirms gada
pj0trs rakstīja: Gadiem velkās līdzi pat ne pusprofesionāļi, bet reāli ekskursanti.
Sabule? Visu labu! Par kādiem vēl rezultātiem un ilūzijām mēs runājam?
Mise? Nu kārto papīrus, bet jēgas nekādas, augsts sasniegums ir iebraukt labāko 50.

Un kā var izlasei nebūt galvenā trenera?
Šobrīd tikai velkam savu pakaļu uz priekšu - attīstības nekādas!
ar galvenā trenera situāciju nav vienkārši. LBF finanses nav pietiekamas, lai nodrošinātu visus sportistus. Tādēļ daļa ir armijas sistēmā, daļai vēl citi ienākumi un nodrošinājums. Bricis jau bija galvenais treneris, bet tas acīmredzot līdz galam nestrādāja. Iespējas, ka šobrīd ir labāk, ja galvenais treneris nav nevienas treniņu grupas treneris. Galvenais, lai ir kāds, kas to visu koordinē un balansē, tad varētu darboties +/- veiksmīgi. Ja Sakniņam tas izdosies, tad būs solis uz priekšu.

  +1 [+] [-]

, 2022-10-27 11:54, pirms gada
letinbee rakstīja: PK lai startētu ir vajadzīga kvalifikācija.Vairs jau ilgi nav jāgaida,24.11. pirmais starts.Ja par Andreju nav šaubu,tad par pārējiem gan tā nevarētu teikt.
Izskatās,ka pašreizējā LBF vadība neapzinās esošo situāciju.No šī gada ir izmainīta punktu skaitīšanas sistēma,kas mums ir liels mīnuss,bet nav ko gudri spriedelēt.Gaidām pirmos startus!
Lai veicas!
PK kvalifikācija šobrīd (vismaz uz pirmo trimestri) ir Misem, Patrijukam, Slotiņam, Birkentālam, Matjuhinam, Bendikai, Sabulei un māsām Buliņām.

     [+] [-]

, 2022-10-27 12:15, pirms gada
Vēl pāragri kritizēt Sakniņu. Cik gadus darbojas Madonas bāze? Domāju viņam taisnība, ka jāgaida rezultāti no junioriem, kas darbojās tajā bāzē un sistēmā. Jūtams, ka junioriem ir neskaitāms gatavošanās nometnes ārzemēs. Ja tas nedos rezultātu, tad kas dos?

     [+] [-]

, 2022-10-27 13:43, pirms gada
guntis86 rakstīja: Vēl pāragri kritizēt Sakniņu. Cik gadus darbojas Madonas bāze? Domāju viņam taisnība, ka jāgaida rezultāti no junioriem, kas darbojās tajā bāzē un sistēmā. Jūtams, ka junioriem ir neskaitāms gatavošanās nometnes ārzemēs. Ja tas nedos rezultātu, tad kas dos?
piekrītu par Sakniņu. Viņam darbs sākās ar jaunu olimpisko ciklu, ir iespēja sakārtot darbības un īstenot noteiktā termiņā. Madonas bāze ir jau ļoti sena, bet kvalitatīva biatlona šautuve man šķiet, ka mazāk kā 10 gadus. No nosauktajiem laikam Mise ir vienīgais, kurš tur pamatā trenējas. Gan jau ir vēl kāds jaunais, kuru nezinu.

     [+] [-]

, 2022-10-27 15:44, pirms gada
Vienam no mērķiem noteikti vajadzētu būt atgūt trīs PK kvotas. Bet, startējot tikai divatā, to izdarīt būs ļoooooti grūti.

     [+] [-]

, 2022-10-27 16:11, pirms gada
damokla_zobens_22 rakstīja: Vienam no mērķiem noteikti vajadzētu būt atgūt trīs PK kvotas. Bet, startējot tikai divatā, to izdarīt būs ļoooooti grūti.
bez šaubām. Palīdzēs, ja Andrejs un Baiba pa laikam izcīnīs kādu TOP rezultātu. Jāgaida sezonas sākums un varēs novērtēt.

     [+] [-]

, 2022-11-09 15:53, pirms gada
Diskusiju virzītājs Edgars rakstīja: droši vien būs kā iepriekš - kādā posmā startē, kādā nestartē. Skatās, kam labāk veicas un tas/tā tiek pie vairāk starta vietām PK. Paralēli IBU kauss.
Paralēli notiek arī PK un junioru kauss. Pēc raksta sanāk, ka Buliņas būs jāklonē, jo abas sūtīs gan uz PK, gan junioru kausiem? Aktuāls gan paliek jautājums par 2 kvotām uz PK....