Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:323, Did:0, useCase: 3

Eiduka pasaules rangā pakāpjas uz septiņdesmitnieku

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Eiduka pasaules rangā pakāpjas uz septiņdesmitnieku
Patrīcija Eiduka sasniegusi Latvijas distanču slēpošanai rekordaugstu vietu. Foto: no personīgā arhīva.

Ziemassvētku priekšvakarā iznākušajā jaunajā Starptautiskās Slēpošanas federācijas (FIS) listē vietu labāko simtniekā ne tikai saglabājusi, bet arī krietni uzlabojusi Latvijas vadošā distanču slēpotāja no Kokneses novada Patrīcija Eiduka, kura pakāpusies par 23 pozīcijām un tagad ar 47,82 FIS punktu reitingu distancē ieņem rekordaugsto 65.vietu vairāk nekā divu ar pusi tūkstošu rangā esošo sieviešu slēpotāju vidū. Vīriešu konkurencē, kur rangā ir vairāk nekā četri tūkstoši, ar 226.vietu distancē un 49,59 FIS punktu reitingu visaugstāk no mūsējiem atrodas madonietis Raimo Vīgants.

Patrīcija Eiduka šī gada janvāra vidū ar 95.vietu sprinta rangā kā pirmā Latvijas distanču slēpošanas vēsturē iekļuva pasaules ranga simtniekā. Distances rangā, kaut arī bija ļoti tuvu, tomēr gada pašā sākumā viņa atradās vēl ārpus simtnieka – 102.vietā, taču kopš vasaras vidus mūsu vadošā slēpotāja labāko simts vidū ir arī distancē. Kaut arī nāca nost pagājušā gada novembrī un decembrī Zviedrijā un Austrijā FIS sacensībās iegūtie ļoti labie FIS punkti, tomēr šajā sezonā ar ļoti atzīstamajiem startiem pasaules kausa posmos, Davosā par 8.vietu un zaudēšanu uzvarētājai mazāk nekā minūti nopelnot pat 31 FIS punktu, daudzsološā slēpotāja no Vecbebriem ir uzlabojusi reitingu FIS punktos distancē un ieņem 65. vietu, kas ir visu laiku augstākā Latvijas distanču slēpotājiem. Simtniekā esošajiem virzīties uz augšu ir pagrūts uzdevums, tāpēc Patrīcijas Eidukas kāpumu par 23 pozīcijām var nosaukt par krietnu uzlabojumu. Tikmēr sprintā 20 gadus vecā olimpiete reitingu uzlabojusi par 8 punktiem un pakāpusies par sešām pozīcijām (84.vieta, 71,43 FIS punkti).

Raimo Vīgants pagājušā gada rudenī, pateicoties labajiem startiem rollerslēpošanā, veica kāpumu no septiņsimtajām vietām uz četrsimtnieku, kur noturējās visu ziemas sezonu. Šovasar madonietis ļoti labi nostartēja pasaules kausa posmos rollerslēpošanā, nopelnot ļoti augstus punktus, kas Norvēģijā treniņus aizvadošajam latvietim ļāva atkal krietni pakāpties pasaules rangā distancē, no četrsimtnieka beigām ielaužoties divsimtniekā un ieņemot 192.vietu oktobra vidū iznākušajā listē. Piecas nedēļas vēlāk nākamajā listē viņš tika izbīdīts ārā no divsimtnieka uz 217.vietu. Lai arī Pasaules kausa posmā Davosā 15km distancē viņam izdevās nopelnīt 71 FIS punktu, tomēr ļoti blīvajā reitingā vīriešiem madonietis noslīdēja nedaudz zemāk uz 226.vietu, kaut arī reitings viņam ir ļoti labs – 49,59 FIS punkti, taču tas sasniegts galvenokārt pateicoties rollerslēpošanas sacensībām vasarā. Tikmēr pieredzējušākais pasaules kausu dalībnieks mūsējo vidū Indulis Bikše, kurš pēdējā gada laikā nav tik daudz startējis, ar 87,19 FIS punktu reitingu atrodas krietni tālāk – 644.vietā. Rēķinot tikai ziemā sasniegtos rezultātus, 21 gadu vecais Raimo atrastos blakus Indulim.

Arī sprintā no mūsu vīriešu slēpotājiem visaugstāk atrodas Vīgants, kurš arī šajā slēpošanas disciplīnā ir trīssimtniekā – 247.vieta, bet pasaules čempionātā U23 grupā desmitniekā iekļuvušā Latvijas slēpotāja reitings sprintā gan ir daudz atšķirīgāks nekā distancē – 103,31 FIS punkts. Bikše pretēji savam novadniekam labāku vietu ieguvis sprintā, kur ar 131,29 FIS punktu ierindojas 440.pozīcijā. Aiz Raimo un Induļa abās disciplīnās trešie un ceturtie mūsu slēpotāju vidū arī ir madonieši – 19 gadus vecais Niks Saulītis (956.vieta distancē (111,32 FIS punkti) un 629.vieta sprintā (161,96 FIS punkti), kurš tūkstošniekā turas rollerslēpošanas sacensībās nopelnīto punktu dēļ, un 17 gadus vecais Lauris Kaparkalējs (1202.vieta distancē (128,33 FIS punkti) un 1304.vieta sprintā (257,44 FIS punkti).

Tikmēr sievietēm aiz Patrīcijas Eidukas pāris simtu vietu atrodas nākamā labākā mūsējā – 24 gadus vecā Kitija Auziņa no Madonas, kura, nestartējot vēl šajā ziemas sezonā, piedzīvojusi dažu vietu kritumu un abās disciplīnās ieņem gandrīz identiski vienādas pozīcijas – 440.vieta distancē (113,78 FIS punkti) un 442.vieta sprintā (187,45 FIS punkti). Nākamās mūsējās ir jau no jauniešu grupas un atrodas otrā tūkstoša vidū, rīdziniecei Samantai Krampei ieņemot 1478.vietu (241,15 FIS punkti), bet siguldietei Kristīnei Brunerei ar faktiski tādu pašu reitingu ierindojoties četras vietas zemāk. Taču 17 gadus vecā Samanta sprintā ir spējusi aizsniegties līdz 931.vietai, tādējādi tūkstošniekā esot trim mūsu slēpotājām. Trīssimt vietas aiz Krampes sprintā atrodas ceturtā labākā mūsējā Līva Šahno.