Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:323, Did:0, useCase: 3

Pēc Maijera arī otrs Pekinas ātrumdisciplīnas čempions Foics paziņo par karjeras beigšanu

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Pēc Maijera arī otrs Pekinas ātrumdisciplīnas čempions Foics paziņo par karjeras beigšanu
Beāts Foics ar izcīnīto olimpisko zelta medaļu nobraucienā. AP foto.

Par karjeras beigšanu šogad janvārī paziņojis olimpiskais un pasaules čempions kalnu slēpošanā nobrauciena disciplīnā Beāts Foics no Šveices.

Nesen ziņojām, ka 2022.gada izskaņā negaidīti par profesionālā sportista karjeras beigām paziņoja trīskārtējais olimpiskais čempions kalnu slēpošanā Matiass Maiers (Austrija). Tagad to pašu izlēmis darīt vēl viens Pekinas olimpisko spēļu čempions ātrumdisciplīnā Beāts Foics. Tiesa, šveicietis vēl to nav izdarījis, bet grasās darīt janvāra vidū.

Šveices izcilnieks Foics saka, ka klasiskās nobrauciena sacensības Vengenā (Šveicē) un Kicbīlā (Austrija) janvāra vidū būs viņa pēdējie starti. "Robežu pārkāpšana un risks ir bijusi mana aizraušanās slēpošanā jau gadiem ilgi," viņš teica un piebilda: “Manas emocijas bieži ir bijušas panākumu atslēga. Tagad manas sajūtas man saka, ka fiziskās robežas ir sasniegtas. Esmu neticami pateicīgs, ka varēju tik ilgi praktizēt savu aizraušanos un piedzīvot tik daudz emocionālu mirkļu.”

Lielākais no šiem mirkļiem Foicam bija 2022. gada Pekinas ziemas olimpiskajās spēlēs, kur viņš uzvarēja nobraucienā, nodemonstrējot pārsteidzošu ātrumu. Uzvara olimpiskajās spēlēs bija vienīgā, kas trūka kādā no nozīmīgajām sacensībām Foicam, kurš rādījis vienu no stabilākajiem un augstvērtīgākajiem sniegumiem šajā sportā. 2018.gadā Korejā Šveices ātrumdisciplīnu meistars ieguva sudrabu supregigantā un bronzu nobraucienā.

"Es nevaru iedomāties neko skaistāku par lidošanu mājās ar zelta medaļu kaklā. Es lieliski stāvēju uz slēpēm, sapnis piepildījās," Pekinas panākumu atceras Foics.

Foics 2017. gadā kļuva par pasaules čempionu nobraucienā — tas ir vēl viens ievērojams sasniegums, paveicot to uz mājas sniega Sanktmoricā. Foicam vēl ir divas pasaules čempionātu bronzas godalgas, kas iegūtas nobraucienā 2021. un 2015.gadā. Savas karjeras laikā viņš uzvarēja 16 Pasaules kausa posmos – 13 nobraucienos un trīs supergiganta sacensībās.

Ar iesauku "Kugelblitz" jeb “zibens bumba” Foics tik meistarīgi brauca, bieži radot iespaidu, ka tas notiek bez piepūles. Viņš 58 reizes kāpa uz Pasaules kausa goda pjedestāla un četras reizes pēc kārtas uzvarēja nobrauciena kopvērtējumā, nopelnot Mazo kristāla globusa (2018-2021).

Izmantotie resursi:
Homepage