Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2982, Did:0, useCase: 3

Neies ar pastalām pret itāļu zābakiem – startam tuvojas Baltijas volejbola līgas

Andris Liepa
Andris Liepa

Neies ar pastalām pret itāļu zābakiem – startam tuvojas Baltijas volejbola līgas
Baltijas volejbola līgu preses konference Foto: Artūrs Stiebriņš

Trešdien, 25. septembrī, preses konferencē par gaidāmo sezonu “Cronimet” Baltijas volejbola līgā vīriešiem un “Optibet” Baltijas volejbola līgu sievietēm pastāstīja Latvijas klubu pārstāvji, kā arī Latvijas Volejbola federācijas (LVF) sacensību direktors Edgars Zaiženijs.

Jauns fināla formāts vīru konkurencē

Gaidāmajā Baltijas līgas sezonā vīriešu konkurencē startēs kopumā septiņas komandas – trīs no Latvijas un četras no Igaunijas. Latviju pārstāvēs “Robežsardze”/Rīga, “Ezerzeme”/Daugavpils Universitāte un Jēkabpils “Lūši”. Savukārt Igauniju pārstāvēs Tartu “Bigbank”, VK “Parnu”, ”Salver x TalTech” un VK “Barrus Voru”.

Dāmu konkurencē sacentīsies deviņas komandas – divas no lietuvas, trīs no Latvijas un četras no Igaunijas. No Latvijas šajā turnīrā startēs Rīgas Volejbola skola/Latvijas Universitāte (RVS/LSU), Rīgas Stradiņa universitāte/Murjāņu Sporta ģimnāzija (RSU/MSĢ) un VK “Jelgavu”. Lietuvu gaidāmajā sezonā pārstāvēs “Kauņa–VDU” un Jonavas “Aušrine”, bet Igauniju – Tartu “Ulikool/Bigbank”, “TalTech/Macta Beauty”, “Rae Spordikool/VIASTON” un “Audentes SG/NK”.

LVF sacensību direktors Edgars Zaiženijs paredz, ka vīru konkurencē solās būt aizraujoša sezona, līdz ar to LVF centīsies panākt, ka skatītāji visas sezonas spēles varēs vērot platformā Sportacentrs.com vai kanālā TV4.

Vīru konkurencē šosezon tiks aizvadītas spēles trīs apļos, kam sekos izslēgšanas spēļu turnīrs. Tomēr šosezon ieviesta atšķirīga izspēles kārtība tieši pašā sezonas kulminācijā, jo tā saukto “Final four” formātu aizstās vienas dienas superfināli, kur tad spēlē par zeltu un bronzu tiks aizvadīts pa vienam mačam.

Zaiženijs kā pamatojumu šādām izspēles izmaiņām min vēlmi dot iespēju augstas raudzes pusfināla mačus vērot arī skatītājiem no citām pilsētām, kuri uz “Final Four” spēlēm, iespējams, nevarētu aizbraukt.

Savukārt dāmu sacensībās šādu izmaiņu nebūs – divu apļu regulārā sezona, ceturtdaļfināls un “Final Four”. Tiesa, arī dāmu sacensībās ”play-off” formāts, kā norādīja Zaiženijs, varētu sagaidīt izmaiņas: “Ir signāli no komandām, ka arī varētu pievērsties superfināla formātam.”

Vīriešu turnīrā ļoti svarīga būs uzvara regulārajā turnīrā, jo tā konkrētajam klubam dos iespēju uzreiz startēt pusfinālā.

Arī Latvijas kausa izcīņas kontekstā tiekot apsvērts vienas fināla dienas formāts.

Baltijas līgas vīriešu konkurences turnīra sponsors jau otro gadu būs metāllūžņu pārstrādes uzņēmums “Cronimet”. Baltijas līgas ģenerālsponsora Latvijas filiāles izpilddirektors Rihards Ponomarjovs pauda cerību, ka sadarbība turpināsies arī nākotnē, bet finansējuma apjomu neatklāja.

Pēdējo nedēļu laikā Latvijas sportā ir aktualizējies jautājums par vietējo sporta spēļu apmeklētību. Šādām diskusijām katalizators lielā mērā bija nesen notikušais Baltijas klubu Superkauss basketbolā un volejbolā. Zaiženijs norādīja, ka LVF jaunajā sezonā klubiem centīsies palīdzēt ar skatītāju piesaisti.

“Ir domāts par skatītāju piesaisti. Nedrīkst pieļaut, ka viss tikai uz klubu pleciem. Ideja, ka gan dāmām, gan vīriem būs viena spēle mēnesī, kurā federācija nāks talkā klubiem ar dažādu aktivitāšu rīkošanu,” norādīja Zaiženijs.

RSU/MSĢ volejbolistes mēģinās spert nākamo soli starptautiskajā arēnā

RSU/MSĢ trenere Inguna Minusa preses konferencē norādīja, ka komandai pēc veiksmīgas pagājušās sezonas, kurā tika izcīnītas uzvaras gan Baltijas, gan vietējā čempionātā, nepieciešams spert nākamo soli izaugsmē. Tāpēc komanda šosezon startēs Starptautiskās Volejbola konfederācijas “Challenge” kausā.

“Pagājušajā sezonā uzvarējām gan Baltijas, gan Latvijas līgu. Šosezon komanda ir vēl spēcīgāka. Viss kopā mums ir devis tādu grūdienu, ka tālāk jāiet arī Eiropā, tāpēc pieteicāmies “Challenge” kausam. Mērķis vienmēr ir izdarīt maksimumu. Lielākā daļa komandas ir izlases kandidātes dažādu vecumu grupās. Ir jāsper šis solis, lai mūsu spēlētājas pamanītu starptautiskajā arēnā,” sacīja Minusa.

Arī RSU/MSĢ spēlētāja Agija Ankevica pirms gaidāmās sezonas ir pārliecības pilna: “Mēs vasarā esam ieguldījušas ļoti lielu darbu – gan izlases meitenes, gan tās, kuras nebija valstsvienībā. Man ir ļoti liels prieks, ka ir saglabājies pagājušās sezonas kodols un pienākušas klāt vēl divas spēcīgas spēlētājas. Tāpēc es uz jauno sezonu skatos ar lielāku pārliecību. ”

Savukārt “Jelgavas” treneris Aldis Bērziņš preses konferencē par gaidāmo sezonu izteicās nedaudz piezemētākā tonī: “Gatavoties sākām jau no augusta. Mums kā amatieru komandai treniņi ir regulāri, bet to apmeklējums nav tik regulārs kā gribētos. Salīdzinājumā ar pagājušo sezonu ir diezgan lielas izmaiņas sastāvā. Mēs esam komanda, kas volejbolā atgriež spēlētājas, kuras jau bija aizgājušas no Latvijas volejbola. Šogad tās ir Enija Bidzāne un Emīlija Grīnberga. Tāds varētu būt tas mūsu pienesums.”

Bērziņš arī norādīja, ka kluba vadība konkrētus mērķus neizvirza, jo “Jelgava” tomēr uzskatāma par amatieru komandu. Viņaprāt, sezonas rezultātus bieži vien noteiks spēļu apmeklētība tieši no pašu spēlētāju puses.

“Jelgavas” spēlētāja Linda Liniņa gan bija noskaņota kaujinieciskāk: “Mums spēlētājām mērķi ir augstāki. Gribam būt neērts pretinieks. Līdz šim bijām komanda ar pieredzi, bet tagad ir gados jaunākas spēlētājas, bet ne mazāk meistarīgas.”

RVS/LU treneris Arvils Keišs preses konferencē norādīja, ka kluba mērķis būšot sagatavot spēlētāju kopumu, kas nākotnē būtu gatavas spēlēt ārzemēs un pārstāvēt valstsvienības krāsas.

“Neskatoties uz to, ka sākumā sagatavošanās cikls pārklājās ar izlasi, manuprāt, sagatavošanās bija ļoti laba. Sešas spēlētājas ir devušās prom uz ārzemēm. Ir atbrīvojusies vieta jaunām volejbolistēm. Šobrīd sastāvā ir 18 spēlētājas. Mūsu mērķis ir sagatavot jaunās spēlētājas, kuras pēc studijām ir gatavas spēlēt ārzemēs un pārstāvēt Latvijas izlasi,” norādīja Keišs.

Edgars Točs “Robežsardze”/Rīga rindās pildīšot “PVA līmes” funkciju

“Robežsardze”/Rīga galvenais treneris Raimonds Vilde preses konferencē uzteica savas komandas sagatavošanās procesu pirms gaidāmās sezonas: “Esam izgājuši pilnvērtīgu sagatavošanās posmu. Sākās augustā, kur gan nepiedalījās visi spēlētāji, jo esam pusprofesionāla komanda. Esam gatavi sezonai. Pozitīvi, ka pirms sezonas sanāca sešas sagatavošanās spēles. Tik daudz sagatavošanās spēļu mums nav bijis. Redzu, ka tas pozitīvi ietekmē komandu.”
Speciālists arī norādīja, ka komanda šosezon beidzot treniņus aizvadīs Rīgā, Mežaparka sporta centrā. Iepriekšējās sezonas kluba treniņu vieta atradās Jūrmalā. Savukārt mačus komanda aizvadīšot “Rimi” Olimpiskajā centrā.

Viens no šīs volejbola starpsezonas skaļākajiem notikumiem, protams, bija Edgara Toča atgriešanās klasiskajā volejbolā. Vilde izcēla pieredzējušā spēlētāja nozīmi ne tikai laukumā, bet arī ģērbtuvē.

“Edgars ar katru dienu pieliek gan darbos, gan runāšanā. Iepriekšējos gados iespējams pietrūka tāda spēlētāja, kas pienestu emocionālo fonu. Mēs viņu izmantosim visur,” norādīja Vilde.

Pats Točs neslēpa, ka vēl pielāgojas klasiskajam volejbolam: “Paldies komandai, ka man uzticējās un pieņēma ģimenē. Kā zinām klasiskais volejbols no pludmales volejbola atšķiras ar to, ka tā ir viena liela ģimene. Ja “salecies” ar vienu, vari iet pie otra. Visticamāk, es būšu kā PVA līme – līmēšu caurumus ciet. Pats jūtu, ka ar katru dienu pielieku.”

“Igauņi komplektējas diezgan nopietni, bet arī mēs nebūsim tie, kas ies ar pastalām pret itāļu zābakiem. Domāju, ka būs ļoti interesanta sezona,” piebilda Točs.

Runājot par atgriešanos pludmales volejbolā, Točs neslēpa, ka tāds ir plāns, tomēr līdz šā kalendārā gada beigām, visticamāk, viņa fokuss būšot tikai uz klasisko volejbolu: “Treneris Raimonds Vilde nav pret pludmales volejbolu. Pagaidām par nākamo gadu pludmales volejbolā var tikai domāt. Skaidrs, ka pludmales volejbols tiks spēlēts, bet, ar ko – tas vēl nav zināms. Mēģināšu abus sporta veidus un sevi nepievilt.”

“Ezerzeme”/DU komandu papildinājuši divi spēlētāji no otras okeāna puses – Tailers Pulsens (ASV) un Kails Vilsons (Bahamu salas). Komandas stūrmanis Rihards Puķītis norādīja, ka abi ārzemnieki piesaistīt ar nolūku spēlēt pamatsastāvā.

“Sagatavojāmies labi, tieši fiziskajā aspektā. Ir jāpieliek pie bumbas apstrāde. No katra turnīra var paņemt to sliktāko un mēģināt to izskaust. Ārzemnieki darba līgumu ir parakstījuši, es domāju, ka nekas arī nemainīsies. Viņi tika ņemti kā pamatsastāva spēlētāji. Abi spēlētāji ir beiguši studijas ASV. Ir atšķirības starp to un Latvijas volejbolu.”

Kā komandas mērķi Puķītis nosauca Latvijas čempionāta un kausa finālu, kā arī Baltijas kausa pusfinālu.

Jēkabpils “Lūšus” šajā preses konferencē pārstāvēja kluba prezidents un ģenerālmenedžeris Māris Trušelis. Viņa komandai jau šovakar gaidāms mačs Čempionu līgā, kur jāspēkojas ar “Schönenwerd” vienību.

Trušelis skaidroja, ka starts Čempionu līgā iespējams vērā ņemamu sponsoru dēļ: “Klubi grib būt profesionālāki un grib Eiropā iznest savus sponsorus. Tāpēc arī mēs piekritām tādam izaicinājumam. Mans, kā kluba vadītāja, mērķis ir arī nākamsezon piedalīties Čempionu līgā. Šai sezonai esam gatavi tik, cik varam būt. Ļoti daudz puišu bija aizņemti gan pieaugušo, gan U-20 izlasēs.”

Trušelis kluba šīs sezonas budžetu neatklāja, bet atzina, ka sponsoru piesaiste nav viegls uzdevums. Viņš arī norādīja, ka šobrīd komandas kontā vēl nav nonākusi plānotā summa: “Es ceru, ka šā brīža skaitlis vēl nav galējais. Latvijas sportā galējo skaitli tu uzzini decembrī vai pat janvārī.”

Vīru konkurencē Baltijas kausa sezona sāksies 29. septembrī ar Tartu “Bigbank” un ”Salver x TalTech” dueli Igaunijā, bet no Latvijas klubiem pirmo spēli 5. oktobrī aizvadīs Jēkabpils Lūši, viesojoties pie Pērnavas volejbolistiem.

5. oktobrī ar trīs spēlēm starts tiks dots arī dāmu turnīram. Tartu “Ulikool/Bigbank” tiksies ar “Aušrine”, “Jelgava” spēkosies ar RSU/MSĢ un “TalTech/Macta Beauty” aizvadīs maču pret “Kaunas–VDU”.