Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Pēcpadomju veiksmes stāsts

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Latvijas labākās skrējējas, divkārtējās Ņujorkas maratona uzvarētājas, Jeļenas Prokopčukas sasniegumiem veltīts liels Maikla Švirca (Michael Schwirtz) raksts ASV lielākajā laikrakstā "The New York Times" 4. novembrī.


eSports.lv piedāvā iepazīties ar saīsinātu raksta tulkojumu.


Gluži kā kolizeji Senajā Romā, Daugavas stadions Latvijas galvaspilsētā ir grūstošs piemineklis kritušai vieglatlētikas lielvarai. Ierodoties stadionā 10 km skrējienam savā „BMW” sporta auto, divkārtējā Ņujorkas maratona uzvarētāja Jeļena Prokopčuka atvainojas par stadiona slikto stāvokli. Pēc Padomju Savienības sabrukuma vieglatlētika nokļuva pabērna lomā.


Prokopčuka bija viena no pirmajām un joprojām viena no nedaudzajiem Latvijas vieglatlētiem, kas izauga no gruvešiem. Viņas uzvara Ņujorkas maratonā 2005. gadā bija pārsteigums. Viņa bija salīdzinoši nepieredzējusi un gandrīz nezināma maratoniste, piedaloties skrējienā bez daudzām zvaigznēm ar lielu vārdu – ar iespēju ātri atgriezties anonimitātē.


Viņa uzvarēja arī 2006. gadā, gūstot iespēju pacīnīties būt par tikai otro sievieti, kas pasaules lielākajā maratonā uzvar divus gadus pēc kārtas. „Pēc otrās uzvaras, cilvēki tika pārliecināti, ka viņa ir kaut kas,” saka Aleksandrs Prokopčuks, viņas vīrs un treneris.


Savās mājās Jūrmalā, kūrortpilsētā 30 minūšu attālumā no Rīgas, Prokopčuka stāsta, ka panākumi viņu padarījuši par sava veida Latvijas zīmolu. „Pēc manas uzvaras Ņujorkā, domāju, ka pat daži amerikāņi, lai arī neliels procents, uzzināja, ka ir tāda valsts,” viņa saka. Pirms tam, ikreiz, kad viņa pieminēja Latviju, daudzi jautāja „Vai tas ir Āfrikā vai kur?”


Prokopčukas talantu 11 gadu vecumā atklāja skriešanas treneris Leonīds Strekalovskis, kura audzēknes vairākkārt uzvarējušas Eiropas un pasaules mēroga sacensībās. Šodien Prokopčuka ir atzīta par vienu no labākajām garo distanču skrējējām pasaulē, pazīstama ar izturību un gaumes izjūtu.


„Viņa ir uzvarētāju uzvarētāja, dzelzs roka zīda cimdā,” par Prokopčuku saka Mērija Vitenberga, Ņujorkas pilsētas maratona direktore. Prokopčuka pirmo reizi uzvarēja 2005. gadā Osakas maratonā Japānā, sasniedzot personisko rekordu 2 stundas 22 minūtes un 56 sekundes. Papildus uzvarām Ņujorkā, viņa divreiz finišēja otrā Bostonā un bijusi sekmīga īsākās distancēs.


Viņas skrējiens uz šī smagā sporta veida virsotni atspoguļo un, iespējams, pat ir palīdzējis viņas valsts grūtajā pārveidošanā. Latvija atjaunoja neatkarību 1991. gadā, mainoties no okupētas valsts par demokrātiju ar diviem miljoniem cilvēku Eiropas Savienības austrumos.


„Kad uzvarēju, daudzi atklāja, ka mazā valstī beidzot ir iespējams sasniegt lielus panākumus sportā.”


Izmantotie resursi:
www.nytimes.com


Foto: Romāns Kokšarovs, "Sporta avīze"

  +2 [+] [-]

, 2007-11-05 18:31, pirms 17 gadiem
sai vajadzetu iedot 3 zvaigznu ordeni!pateicoties vinai mums ir ceribas uz olimpisko medalu vismaz kaut kur!ta turet!

  +2 [+] [-]

, 2007-11-05 18:32, pirms 17 gadiem
nu priekš amerikāņiem -laba intervija...vajadzēja vēl tik pieminēt Vairu VF,- lai amerikāņi zin ar ko asociēt un Ernestu Gulbi

     [+] [-]

, 2007-11-05 18:38, pirms 17 gadiem
nu forsi ieeintereses latvija , lai iet googles tante un mekle
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2007-11-05 18:40, pirms 17 gadiem
Njaaa taadi cilveeki ir vnk jaaciena.....vinja mieriigi vareetu paarstaaveet krieviju, tur vinjai par to arii kaartiigi samaksaatu.....bet vinja paastaam Latviju - Visu cienu!!!
Slēpts komentārs: Vedējtēvs
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2007-11-05 19:34, pirms 17 gadiem
nu tie cilvecini amerika kas interesejas par sportu tomer zin kas ir Latvija vai vismaz vajadzetu zinat jo amerika ir zinami tadisportisti ka Prokopcuka, Biedrins, Ozolins, Irbe, Gulbis uzlidoja augstu USopen un protams ir dabujusi pa muguru no Latvijas Hokeja.taka isti sporta zinataji zin kur ir Latvija!!!!

     [+] [-]

, 2007-11-05 20:35, pirms 17 gadiem
Mani vairāk uztrauc šie vārdi,jo tā ir nežēlīga taisnība:"Gluži kā kolizeji Senajā Romā, Daugavas stadions Latvijas galvaspilsētā ir grūstošs piemineklis kritušai vieglatlētikas lielvarai"Tāpēc Prokopčukai var tikai aplaudēt par super sasniegumiem.

     [+] [-]

, 2007-11-05 20:42, pirms 17 gadiem
Mees esam maza valsts, bet mees varam daudz, ja ir tik lieliska sportiste un aarkaartiigi jauks cilveecinjsh kaada ir Jelena!Suuram darbam- saldi auglji!
Visu cienju...priecee, ka Latvijas vaards tiek iznests plashajaa pasaulee tieshi shaadaa veidaa!

  -1 [+] [-]

, 2007-11-05 20:55, pirms 17 gadiem
smilchs: nu hokejs izlasēm un vēl PČ nav tas labākais piemērs... kaut kādas izredzes amerikāņiem masveidā uzzināt par Latviju būs tikai tad, kad mēs savāksim komandu, kas izaicinās un paņems priekšā kādu NFL, NHL, NBA vai MLB klubu, citādi ne...

     [+] [-]

, 2007-11-05 20:56, pirms 17 gadiem
yeee,ljoti feini,man patiik

     [+] [-]

, 2007-11-05 20:57, pirms 17 gadiem
Pacco, bet es vismaz zinu kur atrodas Vaiņode, Gārsene.
Mūsu laikraksts "Diena" varētu rakstīt: vienā no pasaules lielākajām valstīm, Ķīnā, kas neatkarību ieguva tālajā ... gadā, ir notikusi zemestrīce.

  +2 [+] [-]

, 2007-11-05 22:06, pirms 17 gadiem
Nuredz, kad Diena raksta ka Zimbabvee ir lielaakaa inflaacija, tad nedomaaju, ka liels % no Latvijas zin kur taada atrodas, ar ko robezojas utt... Un taapeecir tikai normaali, ka klaat pieraksta kaadu lielaaku, paziistamaaku vietu un nedaudz apstaasta par veesturilielos vilcienos. Redz ASV neraksta katru dienu par Latviju, tur cilveeki nemostas ar domu - kas diez notiek Latijaa? Ir Kalviitis gaazts vai nee? Un tas ir tikai passaprotami. Te liekas passaprtami zinaat eirpas valstis, bet vieniem liekas passaprotami zinaat kur atrodas katrs stats..... Diez vai tu vari nsaukt kur atrodas katrs stats, un ar kaadiem statiem vini robezojas utt...

     [+] [-]

, 2007-11-05 23:06, pirms 17 gadiem
nerunat par padomju laikiem un demokratiju nepiemienot raksta,bez si ta amerikani nevar.

  -1 [+] [-]

, 2007-11-05 23:27, pirms 17 gadiem
tulkojumi esportā vnk priecē...
Arriving at the stadium in her BMW sport utility vehicle - savā „BMW” sporta auto. Kopš kura laika SUV ir sporta auto? Tad jau arī Honda CR-V, Toyota RAV4 vai teiksim Toyota Land Cruiser ir sporta auto. Par SUV ASV tiek dēvēti apvidus auto.

     [+] [-]

, 2007-11-05 23:35, pirms 17 gadiem
oriģinālais teksts:
http://www.nytimes.com/2007/11/04/sports/othersports/04jelena.html?_r=1&oref=slogin
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2007-11-07 06:31, pirms 17 gadiem
Nu to ko sasniegusi maratoniste Pokopčuka,būtu jāraksta zelta burtiem. Viņas sportistes karjeras ceļš ir gājis ļoti smagu un grūtu ceļu. Panākumus ceļā uz uzvarām Jeļena guvusi ar milzīgu treniņdarbu,sviedriem un asarām,neatlaidību un mērķtiecību. Vēlu vislabākos panākumus mūsu maratonistei Olimpiskajā 2008.gadā!!!