Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:15, Did:0, useCase: 3

FIBA Pasaules kausa apskats: pastarītes un favorītes

Jānis Celmiņš

FIBA Pasaules kausa apskats: pastarītes un favorītes
Foto: FIBA

Ilgi gaidītie basketbola svētki jau pavisam tuvu, jo augusta pēdējā pilnajā nedēļā sāksies FIBA Pasaules kauss, spēcīgākajām valstsvienībām pulcējoties Filipīnās, Indonēzijā un Japānā. 32 izlases cīnīsies par galveno trofeju, bet šajā apskatā ielūkosimies astoņās komandās, no kurām četras varēs priecāties par jebkuru panākumu, kamēr atlikušās četras tiek uzskatītas par turnīra galvenajām favorītēm.

Angola Pasaules kausā jau sesto reizi pēc kārtas

Lai arī Angolas valstsvienība par Āfrikas čempioni kļuvusi 11 reizes, pirms diviem gadiem izlase piedzīvoja nepatīkamus brīžus. Vispirms neizdevās kvalificēties Tokijas olimpiskajām spēlēm, bet dažus mēnešus vēlāk Āfrikas čempionātā Angola izstājās ceturtdaļfinālā. Kvalifikācijas turnīrs uz Pasaules kausu nebija pastaiga, ceļazīmi nodrošinot vien pēdējā logā. Labāko rezultātu afrikāņi uzrādīja 2006. gadā, kad izcīnīta 9. vieta, savukārt pirms četriem gadiem Ķīnā uzvarēta tikai viena spēle, kas galarezultātā deva vien 27. pozīciju. Arī šajā finālturnīrā viegli nebūs, jo apakšgrupā jāspēlē pret Dominikās Republiku, Filipīnām un Itāliju. Daudz kas angoliešu sniegumā būs atkarīgs no Bruno Fernando, kurš ikdienā spēlē NBA.

Debitante Kaboverde

Augusta beigās Pasaules kausā debiju piedzīvos četras izlases, no kurām viena būs Latvija, kā arī Āfriku pārstāvošā Kaboverde, kas kļūs par visu laiku mazāko turnīra pārstāvi pēc iedzīvotāju skaita. Vietu uz Pasaules kausu izcīnīja vien pēdējā mačā, bet jau Āfrikas čempionātā 2021. gadā parādījās iezīmes par labo basketbola izlasi, jo izdevās sasniegt pusfinālu. Skaidrs, ka grupā kopā ar Slovēniju, Venecuēlu un vēl vienu debitanti Gruziju nebūs viegli, tomēr viss ir iespējams, ja Kaboverdes kreklu uzvilks tās labākais spēlētājs Valters Tavaress, kurš ir viens no Madrides "Real" līderiem un viens no labākajiem Eirolīgas aizsardzības spēlētājiem. Ikvienam pretspēlētājam būs grūti pret šo milzi, taču viņa ierobežošana uzbrukumā būs viens no galvenajiem priekšnoteikumiem uz panākumu.

Ēģipte atgriežas pēc viena turnīra pārtraukuma

FIBA rangā Ēģipte ierindojas vien 55. vietā, taču valstsvienībai šis būs jau septītais finālturnīrs. Labākais rezultāts sasniegts debijas gadā 1950. gadā, kad iegūta 5. vieta, savukārt savā pēdējā Pasaules kausā 2014. gadā ēģiptieši palika pēdējie. Iepriekšējo piecu turnīru laikā Ēģiptei izdevies izcīnīt vien divas uzvaras 33 mēģinājumos. Kvalifikācijas ciklā uz šo turnīru fantastisku spēli aizvadīja Amrs Abdelhalims, kurš Dienvidsudānas grozā sabēra 42 punktus. Gan viņš, gan kvalifikācijas cikla rezultatīvākais spēlētājs Ehabs Salehs ikdienā pārstāv Ēģiptes komandas, kamēr Asems Marejs spēlē Dienvidkorejā.

Trīs lietas – labas lietas?

Pie pastarītēm jāpiemin Āzijas komanda, un tā ir Jordānija, kas uz plašākās pasaules basketbola skatuves būs trešo reizi. Debijā izlase zaudēja visus piecus mačus, kamēr pirms četriem gadiem Ķīnā izdevās uzvarēt turnīra noslēdzošajā mačā, kas deva 28. vietu kopējā ieskaitē. Arī kvalifikācijā uz šīgada turnīru viegli nebija, tomēr ceļazīme tika izcīnīta, lai gan uzrādīta sliktākā bilance kontinentā. Uzbrukumā neapturams bija 35 gadus vecais Dars Takers, kurš dzimis ASV, tāpat uzbrukumā svarīgs bija Ahmeds Al-Dvairi, kuram ir gan Turcijas, gan Jordānijas pase, turklāt viņš spēlējis abos turku flagmaņos – "Anadolu Efes" un "Fenerbahce".

NBA talantiem pilnā Kanāda

Lai arī parastam sporta līdzjutējam Kanādas vārds, visticamākais, asociēsies ar hokeju, pēdējo gadu laikā šajā Ziemeļamerikas valstī ļoti attīstās gan futbols, gan basketbols. Kanādas vārds daudz locīts arī starp Latvijas basketbola līdzjutējiem, jo tieši kanādieši tika ielozēti kopā ar latviešiem H grupā. Līdzīgi kā šogad, arī pirms četriem gadiem Kanāda kopā ar Austrāliju un Lietuvu bija daļa no tās saucamās "nāves grupas", un kanādiešiem toreiz neizdevās tikt laukā.

Šogad situācija Kanādai ir krietni labāka, jo četru gadu laikā izauguši vairāki talantīgi basketbolisti. Protams, ka spožākā zvaigzne ir Dāvja Bertāna komandas biedrs Oklohomsitijas "Thunder" komandā Šejs Gildžess-Aleksanders. Pagājusī sezona viņam bija visrezultatīvākā, vidēji mačā gūstot 31,4 punktu un soda metienus realizējot ar 91% precizitāti. Nedrīkst aizmirst par Džamalu Mareju, kurš jūnijā kļuva par NBA čempionu un bija ļoti svarīga "Nuggets" sastāvdaļa. Sagaidāms, ka ierindā būs arī Dvaits Pouvels, kurš "Mavericks" rindās spēlējis kopā gan ar Kristapu Porziņģi, gan Bertānu, Kellijs Oliniks, Dilons Brukss, kurš pavasarī nekautrējās izteikt viedokli par Lebronu Džeimsu, un citi.

Luka Dončičs un Slovēnija

Slovēnijas basketbola izlases panākumi pēdējos gados iet roku rokā ar Luku Dončiču. 2017. gadā Dončičam un valstsvienībai izdevās pārsteigt visu Eiropu un izcīnīt zeltu, pirms diviem gadiem olimpiskajās spēlēs nācās samierināties ar "koka medaļām", bet pirms gada Eiropas čempionātā piedzīvots fiasko, ceturtdaļfinālā zaudējot Polijai. Jautājumi par Dončiča motivāciju ir lieki, tomēr daudz kas būs atkarīgs arī no komandas biedriem.

Vasaras sākumā par nespēlēšanu izlasē paziņoja ilggadējais līderis Gorans Dragičs, bet nepatīkams brīdis tika piedzīvots otrajā pārbaudes mačā, kad krustenisko saišu savainojumā iedzīvojās aizvadītās sezonas NBA čempions Vlatko Čančars. Ar Dončiču ierindā Slovēnija vēl nav spēlējusi Pasaules kausā, jo 2019. gada turnīram neizdevās kvalificēties. Neesot Dragičam un Čančaram, lielāka loma būs citiem spēlētājiem, kuri pirms gada Eiropas čempionātā bija rezultatīvi: Maikam Tobijam, Klemenam Prepeličam un Jakam Blazičam.

Vēl viena Latvijas pretiniece

Latvijas basketbola izlasei finālturnīrā patrāpījusies "nāves grupa". Pēc kā to var secināt? H grupā būs ne tikai Kanāda, bet arī Francija. Šī Eiropas izlase komentārus neprasa, un pirms nepilna gada tā izcīnīja kontinenta sudraba medaļas. Par augstākajām vietām francūži vienmēr cīnās arī Pasaules kausā, taču astoņu dalību laikā izcīnītas vien divas bronzas, ieskaitot 2019. gada turnīru, tomēr pa ceļam uz medaļām izdevās apstādināt ASV.

Tā vietā, lai nosauktu kandidātu sarakstu, Francija vasarā uzreiz paziņoja sastāvu, kas dosies uz Āziju. Sastāvs būs ļoti pieredzējis, jo izlases kreklu vilks Nikolā Batums, Rudijs Gobērs, Nando De Kolo, Evans Furnjē, kā arī tādi zināmi vīri kā Geršons Jabusele un Elijs Okobo. Izmaiņas gan būs, jo palīdzēt izlasei tomēr nevarēs Matiass Lesorts.

Vienmēr favorīte – ASV

Šis apskats nebūtu iespējams bez ASV izlases. Katrā turnīrā, kurā piedalās amerikāņi, tiem tiek prognozētas pašas augstākās virsotnes. Kā nu ne, ja viss sastāvs tiek veidots no NBA spēlējošiem basketbolistiem. Arī šis finālturnīrs nav izņēmums, turklāt motivācija Ziemeļamerikas pārstāvjiem būs liela, jo pirms pieciem gadiem Ķīnā tika piedzīvots pamatīgs fiasko, zaudējot jau ceturtdaļfinālā un finālturnīru pabeidzot vien 7. vietā, kas ir visu laiku sliktākais rezultāts. Pateicoties lielajām rezervēm, kadru mainība sastāvā ir visai liela, tāpēc reti kāds basketbolists piedalās vairākos finālturnīros.

Arī ASV uzreiz nosauca izlases sastāvu, un pieteikumā atrodami basketbola faniem zināmi vārdi: Džeilens Bransons, Brendons Ingrams, Entonijs Edvardss, Džarens Džeksons juniors un citi. Lai arī fanu viedoklis attiecībā uz ASV iespējām ir neviennozīmīgs, jo sastāvā nav paši labākie basketbolisti, kopumā amerikāņi ir favorīti, ko apstiprina totalizatora likmes uz FIBA Pasaules kausu.